Hør her’a!

Gulraiz Sharif Cappelen Damm 2020 19 anmeldelser

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Teo

Morsom Men Seriøs

Skrevet av 6. desember 2021 av Teo på DaVinci Montessori ungdomsskole

Dette er en bokanmeldelse om boken “HØR HER’A!” laget av Gulraiz Sharif, den kom ut 8. September 2020. Denne boken har vunnet Debutantprisen, og ble nominert til Brageprisen, Bokhandlerprisen, Bokbloggerprisen og så klart, Uprisen. Den har også fått terningkast fem i nesten alle anmeldelser.

Boken handler om 15 år gamle Mahmoud Mahroof, en pakistansk uteligger, som drømmer om lange dager med hans bestevenn, enøyde Arif på benken, utafor blokken der han bor. Men det han ikke vet, er at sommeren hans skal bli mye mer interessant, ettersom hans lillebror, Ali, ikke oppfører seg helt som seg selv.

Jeg liker denne boken veldig godt fordi den har en fin blanding av humor og spenning. Den er spennende fordi den tar for seg mange seriøse tema. Boken har en litt rar form for humor på begynnelsen, mye av den er enten mørk, eller bare rar. Men det er bare for å balansere ting, for på slutten av boken begynner ting å bli veldig, veldig, spennende.

Det kan virke som om at hele boken er bare tøys og fjas, for det går ganske treigt rundt begynnelsen. Men jeg kan garantere deg at du vil sitte på enden av setet ditt rundt de siste 50 sidene. En av de største grunnene til at jeg liker denne boken så godt er at den har så mye diversitet i seg. Den handler både om den ekte verden og alle problemene som den inneholder. Men også om helt tullete og urealistiske situasjoner som sannsynlig hvis aldri kommer til å skje. Det er også mye diversitet i blant karakterene i boken, og personaliseres deres. Du har F.eks. Enøyde Arif som, så klart, har bare et øye. Han blir sett på som en litt uviktig person rundt midten av boken, men etter vert som vi blir bedre kjent med han, finner vi ut at han har litt mer personalitet en vi først kanskje trodde. Eller F.eks. Onkel Ji. I mot setning til enøyde Arif, har Onkel Ji ingen stor innvirkning på selve historien. Det meste han gjør er å drikke Sprite og se på TV, men det er akkurat det som gjør han til en karakter som er lett å like. Hvis det ikke hadde vert for Onkel Ji, hadde nesten hele boken vert dødsseriøs.

Boken gjør deg godt kjent med alle karakterene, som gjør alle hindringene og handlingene i boken mye mer ekte. Du kan på en måte føle hva alle karakterene går gjennom og hva de tenker.

Jeg foreslår denne boken til alle som ikke er redd for en bok som snakker om både seriøse og morsomme temaer. Jeg gir boken terningkast 5.

Det konkluderer bokanmeldelsen min! Håper du likte den!

-Teo


Tina Pham

God bok, men litt stillestående handling

Skrevet av 5. mai 2021 av Tina Pham på Kruseløkka ungdomsskole

«Hør her`a!» handler om 15 åringen Mahmoud, som får en onkel fra Pakistan på besøk i sommerferien. Boken handler i hovedsak om Mahmoud og familien hans.

Jeg synes boka er gøyal og bra skrevet. Starten av boka synes jeg nok er den morsomste delen. Den var veldig spennende og artig når vi leste høyt med klassen, men etter hvert som vi begynte å lese for oss selv ble det litt kjedeligere å lese. Det som er positivt med boka, er at den beskriver veldig bra hvordan det kan være å være utlending i Norge, og spesielt i Oslo. En annen ting som jeg synes var bra er at den brukte mye slang som vi ungdommer bruker.

Jeg vil gi boka en svak 4.


Skrevet av 12. april 2021 av på Gulset ungdomskole

Boka er dritbra, morsom og bra skrevet. Du får et innblikk i hvordan det er og være utlending i norge noe mange trenger. Og alle dere som blir så krenka av det med lillebroren, dere må slappe av. Slutt å ta dere så nær av alt, pust med magen.


Malle

Ta en joke

Skrevet av 12. april 2021 av Malle på Gulset ungdomskole

Jeg elsker boka, helt seriøst. Boka er skrevet rett fram med et språk som alle ungdommer kan skjenne seg igjen i, han skriver alt helt som ting er og han vet hva han snakker om. Mange som reagerer på mye av det han skriver, dette med lillebroren som ikke oppfører seg som gutter skal, men dette er da kanskje hvordan ting er i mange familier med utenlands bakgrunn og han snakker om det som mange ikke vil snakke eller skrive om. I denne boka får mange kanskje et skikkelig innblikk i hvordan det er for barn med utenlandske foreldre og vokse opp i Norge. Jeg mener dette er en ekstremt morsom bok og en bok som kan være lærerik for mange som ikke aner hvordan livet til mange ungdommer i Norge er.


E. Bugge Dahle

En dårlig bok med noe problematikk

Skrevet av 17. mars 2021 av E. Bugge Dahle på Kruseløkka ungdomsskole

Hør her'a handler om Mahmoud som har pakistanske foreldre, men bor i Norge. boka er fra hans perspektiv og er skrevet med slang.
Boka var vanskelig å forstå boka og hadde ikke noe ordentlig spenning før du nesten var ferdig.
Jeg (som en transperson) mener også at boka ikke burde inkludert en så dårlig skrevet trans person. og det såret meg dypt når alt ble håndtert så dårlig, med feil navn/pronomen (fortsette å bruke han/Ali) til den transkjønnede søstera.
Samtidig som at jeg kan se at den prøver å vise hvordan livet til en utlendingsfamilie kan være så tok den tingen med søstera over hele historien og da det var håndterte så dårlig må jeg si denne boka burde få terningkast 1.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Magnus Pettersen Ollestad

Kombinasjonen av annerledeshet og forskjeller, gjør boka unik.

Skrevet av 6. desember 2020 av Magnus Pettersen Ollestad på Vollebekk skole

Hør her ’a! er en roman. Man følger handlingen gjennom 15 år gamle Mahmoud, eldstemann i en streng, pakistansk familie. En dag kommer Onkel Ji på besøk. Sommeren blir ikke helt som han hadde forestilt seg.

Boka ble skrevet på kebabnorsk. Det innebærer et par ting. Det kan være mer slitsomt å lese boken, fordi SVO-regelen ikke blir fulgt. For mange kan det føles unaturlig å måtte lese på en annen måte, med ulike bøyninger av verb. Tegnsettingen er ikke presis, og det blir i stor grad brukt langt mer komma enn punktum, noe som gjør at setningene blir veldig lange, som sånn denne, hvis du skjønner? Uavhengig av dette syntes jeg boken var ganske lettlest, med få vanskelige ord. De blir også indirekte forklart under teksten, så flere henger med. Det blir brukt noen muslimske fraser, som «InshAllah», og en multietnolektisk frase som «kæbe». Det ble nevnt tidligere i anmeldelsen, men det er mye språklige bilder og skildringer i teksten. Språkbruken passer godt til temaet boken har, og måten den ble skrevet på gjør den bare mer interessant.

Denne boken har ett par likheter med «Alle utlendinger har lukka gardiner» og «Tante Ulrikkes vei». Begge foregår blant annet på Oslos østkant. De ble også skrevet på lik måte, med slang, banneord og kebabnorsk. Man kan sånn sett si at den er med på en trend med å skrive bøker om utlendinger i Norge.

Handlingen er noe sannsynlig. Dette er en skjønnlitterær roman, som skildrer Oslo sin østkant og en pakistansk familie. Vendepunktet kan skje med alle, uavhengig av nasjonalitet, religion og kjønn. Det er egentlig irrelevant hva slags familie som går gjennom dette.

Boken har en fengende begynnelse. Man får en umiddelbar interesse i å fortsette å lese. Det føles som om boka blir limt til hendene dine, og at det forsvinner når siste side er ferdiglest. Det starter veldig beskrivende, og diskuterer hvorfor nordmenn har lyst til å tilbringe flere uker på utedo på sommeren, når de har vanlig hjemme. I tillegg blir det nevnt at de har så mange ulike hytter, en til hver anledning. Boka var også troverdig og gripende. Man føler noe når man leser den, det blir personlig. Det er mest indre spenning, om man skal fortelle noe eller bare holde det skjult. Mange har hemmeligheter som de ikke forteller før de forsvinner. Man klarer å leve seg inn i boken. Vendepunktet i boken er veldig sjokkerende. Hele boken blir bygget opp mot det, selv om man ikke merker det med mindre man nærleser og analyserer. Dette gjør de færreste. Boka slutter på en fin måte. Det er håpefullt, og man føler seg mettet av slutten. Majoriteten kan si seg fornøyde med hvordan den endte.

Hør her’a! handler om annerledeshet og forskjeller. Jeg tror Gulraiz Sharif valgte å skrive denne boken av flere grunner, men han nevner en av dem på baksiden. Han vil også fortelle hvordan det er å være en utlending i Norge, og overføre det til et mer gjenskjennelig format. Han ville også vise fascinasjonen han har for folk med en tøff, indre kamp. Han vil få mer åpenhet blant folk. Boka gir meg definitivt noe å tenke på, med tanke på tvisten, eller vendepunktet. Man reflekterer litt inni seg om temaet – hva kan man gjøre for å gi mer åpenhet, for å gi mer aksept? Styrken i boken mener jeg er kombinasjonen av annerledeshet og forskjeller. Boken blir unik, og noe man ikke har sett maken til. Den er også fengende, og passer bra til sjangeren. Dette er elementer som er sentrale dersom man skal lage en god bok for ungdommer. Hvis det er en ting som irriterte litt i boken, må det være oppbygningen. Det tok litt for lang tid for boken å komme i gang, noe som kanskje kan miste noen lesere.

Jeg vil sterkt anbefale ungdommer å lese denne boken, og mener dette burde være en kandidat til å vinne U-prisen 2020
Terningkast: 5 (fem)

Til toppen