Hør her’a!

Gulraiz Sharif Cappelen Damm 2020 17 anmeldelser

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Skrevet av 12. april 2021 av på Gulset ungdomskole

Boka er dritbra, morsom og bra skrevet. Du får et innblikk i hvordan det er og være utlending i norge noe mange trenger. Og alle dere som blir så krenka av det med lillebroren, dere må slappe av. Slutt å ta dere så nær av alt, pust med magen.


Malle

Ta en joke

Skrevet av 12. april 2021 av Malle på Gulset ungdomskole

Jeg elsker boka, helt seriøst. Boka er skrevet rett fram med et språk som alle ungdommer kan skjenne seg igjen i, han skriver alt helt som ting er og han vet hva han snakker om. Mange som reagerer på mye av det han skriver, dette med lillebroren som ikke oppfører seg som gutter skal, men dette er da kanskje hvordan ting er i mange familier med utenlands bakgrunn og han snakker om det som mange ikke vil snakke eller skrive om. I denne boka får mange kanskje et skikkelig innblikk i hvordan det er for barn med utenlandske foreldre og vokse opp i Norge. Jeg mener dette er en ekstremt morsom bok og en bok som kan være lærerik for mange som ikke aner hvordan livet til mange ungdommer i Norge er.


E. Bugge Dahle

En dårlig bok med noe problematikk

Skrevet av 17. mars 2021 av E. Bugge Dahle på Kruseløkka ungdomsskole

Hør her'a handler om Mahmoud som har pakistanske foreldre, men bor i Norge. boka er fra hans perspektiv og er skrevet med slang.
Boka var vanskelig å forstå boka og hadde ikke noe ordentlig spenning før du nesten var ferdig.
Jeg (som en transperson) mener også at boka ikke burde inkludert en så dårlig skrevet trans person. og det såret meg dypt når alt ble håndtert så dårlig, med feil navn/pronomen (fortsette å bruke han/Ali) til den transkjønnede søstera.
Samtidig som at jeg kan se at den prøver å vise hvordan livet til en utlendingsfamilie kan være så tok den tingen med søstera over hele historien og da det var håndterte så dårlig må jeg si denne boka burde få terningkast 1.


Magnus

Dårlig bok

Skrevet av 18. januar 2021 av Magnus på Smestad ungdomsskole

Jeg skjønte ikke sammenhengen

Boka Hør her`a handler om 15 år gamle Mahmoud som ser for seg en vanlig sommer i Oslo. Han skal bare ta livet rolig å chille på benken utenfor blokka sammen med bestekompisen sin, Enøyde Arif.

Men denne sommeren skal bli annerledes, for familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan. Og Mahmoud skal vise han rundt i Oslo. Onkel Ji liker seg i Oslo. Men det skal bli en lang sommerferie for Mahmoud.

Jeg synes boka var ganske dårlig. Boka var veldig tilfeldig. Et tidspunkt snakket han om en ting og så en annen uten at du henger med. Ting henger liksom ikke sammen. Det var også litt vanskelig å forstå hva han snakket om.

Det jeg likte med boka er at den bruker mye slang som gjør den artigere å lese og lettere får ungdommer å forstå. Den hadde også noen artige episoder. Jeg vil ikke anbefale boka.

Jeg gir boka terningkast 2


Jade

Hør Her'a en roman om identitet og kulturmøte

Skrevet av 21. desember 2020 av Jade på Hammer Skole

«Hør Her’a» er skrevet av Gulraiz Sharif, og tar fram det å føle seg annerledes.
Boka viser hvordan det er å bli oppvokst i Norge med innvandrerbakgrunn. Den har blant annet viktige temaer som kulturmøte og identitet.

Romanen handler om 15 år gammle Mahmoud som kommer fra en pakistansk familie. Han ble født og oppvokst i Norge, men følte seg annerledes på grunn av sin bakgrunn. Mahmoud strevde med å finne seg selv, altså identiteten sin. Etter å ha vært gjennom dette, vil han hjelpe lillebroren. Mahmoud trodde lillebroren gikk gjennom det samme som han gjorde, men lillebroren hadde noe større enn bare identitet krise.

Boken er unik, morsom og passer alle, men spesielt oss multikulturelle. Jeg tenker også boka passer for dem som er interessert i kultur. Hør Her’a er den morsomste boka jeg noensinne har lest. Jeg vil sterkt anbefale ungdommer å lese denne boka, og mener at denn boka burde være en kandidat til U-prisen 2020.
Terningskast: 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Magnus Pettersen Ollestad

Kombinasjonen av annerledeshet og forskjeller, gjør boka unik.

Skrevet av 6. desember 2020 av Magnus Pettersen Ollestad på Vollebekk skole

Hør her ’a! er en roman. Man følger handlingen gjennom 15 år gamle Mahmoud, eldstemann i en streng, pakistansk familie. En dag kommer Onkel Ji på besøk. Sommeren blir ikke helt som han hadde forestilt seg.

Boka ble skrevet på kebabnorsk. Det innebærer et par ting. Det kan være mer slitsomt å lese boken, fordi SVO-regelen ikke blir fulgt. For mange kan det føles unaturlig å måtte lese på en annen måte, med ulike bøyninger av verb. Tegnsettingen er ikke presis, og det blir i stor grad brukt langt mer komma enn punktum, noe som gjør at setningene blir veldig lange, som sånn denne, hvis du skjønner? Uavhengig av dette syntes jeg boken var ganske lettlest, med få vanskelige ord. De blir også indirekte forklart under teksten, så flere henger med. Det blir brukt noen muslimske fraser, som «InshAllah», og en multietnolektisk frase som «kæbe». Det ble nevnt tidligere i anmeldelsen, men det er mye språklige bilder og skildringer i teksten. Språkbruken passer godt til temaet boken har, og måten den ble skrevet på gjør den bare mer interessant.

Denne boken har ett par likheter med «Alle utlendinger har lukka gardiner» og «Tante Ulrikkes vei». Begge foregår blant annet på Oslos østkant. De ble også skrevet på lik måte, med slang, banneord og kebabnorsk. Man kan sånn sett si at den er med på en trend med å skrive bøker om utlendinger i Norge.

Handlingen er noe sannsynlig. Dette er en skjønnlitterær roman, som skildrer Oslo sin østkant og en pakistansk familie. Vendepunktet kan skje med alle, uavhengig av nasjonalitet, religion og kjønn. Det er egentlig irrelevant hva slags familie som går gjennom dette.

Boken har en fengende begynnelse. Man får en umiddelbar interesse i å fortsette å lese. Det føles som om boka blir limt til hendene dine, og at det forsvinner når siste side er ferdiglest. Det starter veldig beskrivende, og diskuterer hvorfor nordmenn har lyst til å tilbringe flere uker på utedo på sommeren, når de har vanlig hjemme. I tillegg blir det nevnt at de har så mange ulike hytter, en til hver anledning. Boka var også troverdig og gripende. Man føler noe når man leser den, det blir personlig. Det er mest indre spenning, om man skal fortelle noe eller bare holde det skjult. Mange har hemmeligheter som de ikke forteller før de forsvinner. Man klarer å leve seg inn i boken. Vendepunktet i boken er veldig sjokkerende. Hele boken blir bygget opp mot det, selv om man ikke merker det med mindre man nærleser og analyserer. Dette gjør de færreste. Boka slutter på en fin måte. Det er håpefullt, og man føler seg mettet av slutten. Majoriteten kan si seg fornøyde med hvordan den endte.

Hør her’a! handler om annerledeshet og forskjeller. Jeg tror Gulraiz Sharif valgte å skrive denne boken av flere grunner, men han nevner en av dem på baksiden. Han vil også fortelle hvordan det er å være en utlending i Norge, og overføre det til et mer gjenskjennelig format. Han ville også vise fascinasjonen han har for folk med en tøff, indre kamp. Han vil få mer åpenhet blant folk. Boka gir meg definitivt noe å tenke på, med tanke på tvisten, eller vendepunktet. Man reflekterer litt inni seg om temaet – hva kan man gjøre for å gi mer åpenhet, for å gi mer aksept? Styrken i boken mener jeg er kombinasjonen av annerledeshet og forskjeller. Boken blir unik, og noe man ikke har sett maken til. Den er også fengende, og passer bra til sjangeren. Dette er elementer som er sentrale dersom man skal lage en god bok for ungdommer. Hvis det er en ting som irriterte litt i boken, må det være oppbygningen. Det tok litt for lang tid for boken å komme i gang, noe som kanskje kan miste noen lesere.

Jeg vil sterkt anbefale ungdommer å lese denne boken, og mener dette burde være en kandidat til å vinne U-prisen 2020
Terningkast: 5 (fem)

Til toppen