Hør her’a!

Gulraiz Sharif Cappelen Damm 2020 17 anmeldelser

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Skrevet av 12. april 2021 av på Gulset ungdomskole

Boka er dritbra, morsom og bra skrevet. Du får et innblikk i hvordan det er og være utlending i norge noe mange trenger. Og alle dere som blir så krenka av det med lillebroren, dere må slappe av. Slutt å ta dere så nær av alt, pust med magen.


Malle

Ta en joke

Skrevet av 12. april 2021 av Malle på Gulset ungdomskole

Jeg elsker boka, helt seriøst. Boka er skrevet rett fram med et språk som alle ungdommer kan skjenne seg igjen i, han skriver alt helt som ting er og han vet hva han snakker om. Mange som reagerer på mye av det han skriver, dette med lillebroren som ikke oppfører seg som gutter skal, men dette er da kanskje hvordan ting er i mange familier med utenlands bakgrunn og han snakker om det som mange ikke vil snakke eller skrive om. I denne boka får mange kanskje et skikkelig innblikk i hvordan det er for barn med utenlandske foreldre og vokse opp i Norge. Jeg mener dette er en ekstremt morsom bok og en bok som kan være lærerik for mange som ikke aner hvordan livet til mange ungdommer i Norge er.


E. Bugge Dahle

En dårlig bok med noe problematikk

Skrevet av 17. mars 2021 av E. Bugge Dahle på Kruseløkka ungdomsskole

Hør her'a handler om Mahmoud som har pakistanske foreldre, men bor i Norge. boka er fra hans perspektiv og er skrevet med slang.
Boka var vanskelig å forstå boka og hadde ikke noe ordentlig spenning før du nesten var ferdig.
Jeg (som en transperson) mener også at boka ikke burde inkludert en så dårlig skrevet trans person. og det såret meg dypt når alt ble håndtert så dårlig, med feil navn/pronomen (fortsette å bruke han/Ali) til den transkjønnede søstera.
Samtidig som at jeg kan se at den prøver å vise hvordan livet til en utlendingsfamilie kan være så tok den tingen med søstera over hele historien og da det var håndterte så dårlig må jeg si denne boka burde få terningkast 1.


Magnus

Dårlig bok

Skrevet av 18. januar 2021 av Magnus på Smestad ungdomsskole

Jeg skjønte ikke sammenhengen

Boka Hør her`a handler om 15 år gamle Mahmoud som ser for seg en vanlig sommer i Oslo. Han skal bare ta livet rolig å chille på benken utenfor blokka sammen med bestekompisen sin, Enøyde Arif.

Men denne sommeren skal bli annerledes, for familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan. Og Mahmoud skal vise han rundt i Oslo. Onkel Ji liker seg i Oslo. Men det skal bli en lang sommerferie for Mahmoud.

Jeg synes boka var ganske dårlig. Boka var veldig tilfeldig. Et tidspunkt snakket han om en ting og så en annen uten at du henger med. Ting henger liksom ikke sammen. Det var også litt vanskelig å forstå hva han snakket om.

Det jeg likte med boka er at den bruker mye slang som gjør den artigere å lese og lettere får ungdommer å forstå. Den hadde også noen artige episoder. Jeg vil ikke anbefale boka.

Jeg gir boka terningkast 2


Jade

Hør Her'a en roman om identitet og kulturmøte

Skrevet av 21. desember 2020 av Jade på Hammer Skole

«Hør Her’a» er skrevet av Gulraiz Sharif, og tar fram det å føle seg annerledes.
Boka viser hvordan det er å bli oppvokst i Norge med innvandrerbakgrunn. Den har blant annet viktige temaer som kulturmøte og identitet.

Romanen handler om 15 år gammle Mahmoud som kommer fra en pakistansk familie. Han ble født og oppvokst i Norge, men følte seg annerledes på grunn av sin bakgrunn. Mahmoud strevde med å finne seg selv, altså identiteten sin. Etter å ha vært gjennom dette, vil han hjelpe lillebroren. Mahmoud trodde lillebroren gikk gjennom det samme som han gjorde, men lillebroren hadde noe større enn bare identitet krise.

Boken er unik, morsom og passer alle, men spesielt oss multikulturelle. Jeg tenker også boka passer for dem som er interessert i kultur. Hør Her’a er den morsomste boka jeg noensinne har lest. Jeg vil sterkt anbefale ungdommer å lese denne boka, og mener at denn boka burde være en kandidat til U-prisen 2020.
Terningskast: 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Hannah Hummelvoll

Hør på min anmeldelse'a

Skrevet av 3. desember 2020 av Hannah Hummelvoll på Grim skole, 8. klasse

“Hør her’a” er en bok som handler om 15 år gamle Mahmoud, som bor i en pakistansk familie i en blokk i Oslo. Onkelen hans kommer på besøk i sommerferien, og Mahmoud legger merke til at Ali, den 10 år gamle broren hans, har begynt å oppføre seg annerledes. Han liker barbie og sminke, og tar på seg morens smykker. I pakistansk kultur er det sett veldig ned på å være en del av lhbt+ samfunnet, så for Ali er dette ekstra vanskelig.

Boken tar opp flere viktige temaer som å skifte kjønn, kulturelle forskjeller, og fattigdom. Broren til Mahmoud vil skifte kjønn, men dette er veldig komplisert når han er pakistansk og han har en konservativ familie. Kulturen er ofte også forbundet med ære, og det er tungt å eventuelt bringe skam på familien. I boken snakker de om hvordan det er å leve med lite penger i Norge. Fattigdom blant barn er utbredt i bydelen, dette viser forfatteren gjennom enkelte skildringer og dialoger.

Språket i boken en blanding av “kebabnorsk” og bokmål, noe som gjorde det litt komplisert å lese flytende. Multietnolektisk stil er i vinden om dagen, for eksempel i Tante Ulrikkes vei. Forfatterne løfter frem en viktig gruppe, som vi til nå har hørt lite fra i litteraturen. Det er positivt.

Jeg synes at boken er litt for lett å legge fra seg. Tempoet i boken er ganske lavt, og handlingen er ganske forutsigbar. Temaene jeg nevnte burde vært skrevet grundigere om. Gått i dybden. Innimellom er det tatt med humor og komiske replikker, som da onkel Ji ga en vannkanne til Mahmouds mor, som alle skulle bruke til å skylle rumpa med.

Det virker som om kjernen i boken er at Ali er transseksuell, men jeg følte ikke at forfatteren formidlet dette temaet bra nok. Boken er etter min mening ganske slapp.

Jeg ville anbefalt denne boken til de som er interesserte i kultur og mangfold, for å få en opplevelse av andres hverdag i Norge. Den er også ganske morsom, og passer til deg som synes humor er gøy, for eksempel som karakteren Ola Halvorsen til Herman Flesvig.

Til toppen