Hør her’a!

Gulraiz Sharif Cappelen Damm 2020 6 anmeldelser

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Hannah Hummelvoll

Hør på min anmeldelse'a

Skrevet av 3. desember 2020 av Hannah Hummelvoll på Grim skole, 8. klasse

“Hør her’a” er en bok som handler om 15 år gamle Mahmoud, som bor i en pakistansk familie i en blokk i Oslo. Onkelen hans kommer på besøk i sommerferien, og Mahmoud legger merke til at Ali, den 10 år gamle broren hans, har begynt å oppføre seg annerledes. Han liker barbie og sminke, og tar på seg morens smykker. I pakistansk kultur er det sett veldig ned på å være en del av lhbt+ samfunnet, så for Ali er dette ekstra vanskelig.

Boken tar opp flere viktige temaer som å skifte kjønn, kulturelle forskjeller, og fattigdom. Broren til Mahmoud vil skifte kjønn, men dette er veldig komplisert når han er pakistansk og han har en konservativ familie. Kulturen er ofte også forbundet med ære, og det er tungt å eventuelt bringe skam på familien. I boken snakker de om hvordan det er å leve med lite penger i Norge. Fattigdom blant barn er utbredt i bydelen, dette viser forfatteren gjennom enkelte skildringer og dialoger.

Språket i boken en blanding av “kebabnorsk” og bokmål, noe som gjorde det litt komplisert å lese flytende. Multietnolektisk stil er i vinden om dagen, for eksempel i Tante Ulrikkes vei. Forfatterne løfter frem en viktig gruppe, som vi til nå har hørt lite fra i litteraturen. Det er positivt.

Jeg synes at boken er litt for lett å legge fra seg. Tempoet i boken er ganske lavt, og handlingen er ganske forutsigbar. Temaene jeg nevnte burde vært skrevet grundigere om. Gått i dybden. Innimellom er det tatt med humor og komiske replikker, som da onkel Ji ga en vannkanne til Mahmouds mor, som alle skulle bruke til å skylle rumpa med.

Det virker som om kjernen i boken er at Ali er transseksuell, men jeg følte ikke at forfatteren formidlet dette temaet bra nok. Boken er etter min mening ganske slapp.

Jeg ville anbefalt denne boken til de som er interesserte i kultur og mangfold, for å få en opplevelse av andres hverdag i Norge. Den er også ganske morsom, og passer til deg som synes humor er gøy, for eksempel som karakteren Ola Halvorsen til Herman Flesvig.


Dag Ove H.Høyland

Hør her'a

Skrevet av 11. november 2020 av Dag Ove H.Høyland på Tryggheim skole

Jeg har nettop lest (Hør Her’a) av Gulraiz Sharif.
Denne boka handler om en gut som heter Mahmoud og han bur i en blokk, og der har han en venn som han er mye med, men til sommeren kommer onkelen hans fra Pakistan, og Mahmoud skal vise han rundt i Oslo. Men nå begynner folk å se at broren oppfører seg rart.
Jeg synes boka var vanskelig og lese fordi det var mye sleng ord, den var også veldig rotete skrevet, og den fant ikke min interesse. Det jeg likte med denne boka var at den var morsom, og litt underholdende.
Men alt i alt så anbefaler ikke jeg denne boka, fordi det er et vanskelig språk i den, så det tar en stund for og komme igjennom. Anbefaler ikke boka til di som leser. Denne boka synes jeg ikke bør nomineres, men den var litt grei. Den får terningkast 3.


David

Norge sett i et annet perspektiv

Skrevet av 11. november 2020 av David på Tryggheim skole

I boka «HØR HER’A» får vi vite hvite hvordan en pakistansk familie oppfatter å leve i Norge. Dette er ei morsom bok, proppfull av morsomme historier og «kebab norsk.» For boka er nemlig skreven kebab norsk».

Boka «HØR HER’A» handler om en pakistansk familie som lever i Oslo. Den eldste broren i huset heter Mahmood, og det er han som er hovedpersonen. Mahmood er 15år og er storebroren til Ali som er 10år. De lever i ei stor blokk midt i Oslo, hvor de er stert prega av kebab norsk. Broren Ali begynner å forandre seg, han begynner å leke med Barbie, og ta på seg moras smykker. Dette syns Mahmood er rart. Familien får en dag besøk av onkelen sin fra Pakistan. Onkelen har så lyst til å bli igjen i Norge. Han har nemlig blitt besatt av noe her, les boka for å finne ut av hva.

Jeg syns denne boka burde bli anbefalt til flere, du får et lite innblikk i hvordan en pakistansk familie oppfatter å bo i Norge. Du møter på mange humoristiske hendelser, og kanskje du lærer noe nytt. Boka er for de som har lyst på ei bok som de kan le litt av, men samtidig lære litt.

Hver side er stappa med komediehendelser, som kanskje vi nordmenn ikke møter på, i hverdagen vår. Som for eksempel at moren i huset har 20 sandalpar liggende rundt i huset, en til hver anledning. I tilfelle noen av barna ikke hører etter på henne, kan ho hun slå til.

Jeg velger å gi denne boka terningkast 5, boka var kort og morsom på rund 160 sider. Det var også ei lettlest bok som kan passe for alle.


Olav Møller Hansen

Verste boka jeg har lest

Skrevet av 4. november 2020 av Olav Møller Hansen på Hommelvik ungdomssskole

«Hør her’a» er en roman basert på virkeligheten. Boka er 174 sider med mye tekst på hver side og den ingen bilder. Hør her’a er skrevet av Gulraiz Sharif. Handlingen i boka foregår i tenåra til Mahmoud som er hovedkarakteren i boka. Mahmoud ser for seg en «chill» sommerferie sammen med bestevennen «enøyde» Arif og lange dager på benken utenfor blokka, men disse planene blir kjapt satt en stopper for når Mahmod får i oppdrag å vise onkelen sin Ji rundt i Oslo. Ji synes Oslo er en spennende by og det skal bli lange dager for Mahmoud.

Min mening på boka er at den er uryddig, slapp og ganske halvveis, men boka har noen gode tendenser. Det kommer av og til opp noen artige episoder som skjer og som blir løst på en artig måte. Men det aller største problemet er at ting henger ikke sammen, plutselig handler det om barndommen til Ji og at han er redd for giftige pakistanske slanger og plutselig så handler det om at Mahmoud går rundt en innsjø for å flykte fra alt presset fra familien. Så alt i alt vill jeg si at hør her’a er en dårlig bok som ikke har noe bra sammenheng med noen gode tendenser.

Terningkast: 1


Birgitte

Dårlig bok

Skrevet av 29. oktober 2020 av Birgitte på Hommelvik ungdomssskole

Sjangeren: roman
Sider: 174
Forfatter: Gulraiz Sharif
Tittel: Hör her a

Boken handler om Mahmoud, lillebroren Ali og familien. Mahmoud er vant til å få mye ansvar fra familien og utover sommerferien får han enda mer enn vanlig. Familien er fra Pakistan og der er det litt annen kultur en det er i Norge, så når broren sier at han vil bytte kjønn tar ikke familien det så bra imot. I tillegg er onkel Ji på besøk og det byr på noen utfordringer.

Boken starter ved at Mahmoud lurer på hva han skal gjøre i sommerferien og tenker på hva norske familier gjør. Det skjer nesten ingenting interessant frem til halve boken har gått. Jeg savner en spenningskurve. Boken sluttet slik som jeg hadde forventet.

Boken var veldig lett å legge fra seg siden det skjer nesten ingenting, før halve boken har gått og når du først kommer halvveis i boken, skjer det heller ikke så mye. I boken så tar de opp ett veldig viktig tema, nemlig det å ville skifte kjønn, men dette ramler litt bort. Jeg henger ikke helt med på hva som skjer siden det skjer så mye samtidig.

Jeg syns at boken var vanskelig å lese siden det var veldig masse kebab norsk. Denne boken vil sikkert treffe en den ungdommer, men traff ikke meg.

Boken sier noe om det er å det er å være «svarting» i Oslo å vokse opp der og hvordan det er å ha lite penger. Boken sier noe om hvordan det er å være ungdom og «svarting» men jeg føler at forfatteren kunne formidlet temaet av boken bedre.

Jeg anbefaler ingen å lese denne boken.
Boken bør ikke bli nominert til U-prisen.
Terningkast: 2

Vis flere anmeldelser

Til toppen