Høgspenning livsfare

Helene Guåker Samlaget 2020 6 anmeldelser

Om å bu på hybel medan mor er sjuk. Lea går i andre klasse på vidaregåande. Ho bur på hybel og har ingen venner. Og heime på garden ligg mamma i senga. Uansett kva Lea gjer eller seier, står ikkje Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Lukas

Når alt var nytt og bra!

Skrevet av 17. november 2020 av Lukas på Hommelvik ungdomssskole

Jeg har nå lest boken «høgspenning livsfare». Høgspenning livsfare er en roman, på nynorsk. Den handler om ei jente som heter Lea. Hun har nettop flyttet på hybel og begynt på videregående. Men når hun finner ut at moren er syk og oppfører seg rart snus hele verdenen hennes seg opp ned. Hun bestemmer seg for å bli en ny person som hun kaller Vilde. Vilde er sterk, ikke redd og selvsikker. Boken består av mye følelser som spenning, kjærlighet og sorg.

Om boken:
På starten av boken ble vi godt kjent med hovedpersonen. Vi fikk også vite mye om skolen hennes, hvor hun bor, hvor hun bodde, mammaen og pappaen hennes. Starten går ganske sakte før vi får vite handlingen i boken. På denne tiden blir vi godt kjent med hvordan Lea har det, både på skolen, hybelen og hjemme. Spenningskurven i boken er ganske rolig, men mot slutten går den veldig høyt før den synker til bunns. Slutten på boken er veldig uventet og kan gi noen en klump i magen. Slutten er ganske dramatisk, men samtidig er den litt koselig. Når jeg leste boken synes jeg det var ganske vanskelig å ikke legge den fra meg. Det kan ha noe med at denne type bok ikke passer meg så veldig, men da jeg kom mot slutten ble det litt annerledes. På slutten begynte det å bli spennende og litt trist. Da ble plutselig det å legge fra seg boken ikke et alternativ.

Får min del var det mye i boken det var lett å leve seg inn i. Den er skrevet veldig realistisk, troverdig og spiller mye på følelser. Disse følelsene som dukket opp gjorde slik at jeg kunne kjenne meg igjen i handlingen, selv om den spesifikke tingen ikke har hendt meg. Det som gjorde at jeg kunne leve meg inn i boken var nokk følelsene som kom i handlingen. Et eksempel på dette er når Lea bestemmer seg for at hun ikke er god nokk. Det gjør at hun tar en avgjørelse og endrer seg selv til ei hun mener er mye tøffere, sterkere og sosial. Hun heter Vilde. Når jeg leste dette i boken kunne jeg relatere og jeg så for meg Lea før hun ble til Vilde, farget håret og tok hull i nesen. De følelsene som strømmer da kunne jeg relatere med den perioden i livet mitt jeg bestemte meg for en forandring. Jeg vil si at selv om boken var ganske tam en god stund, vant den meg tilbake mot slutten. Boken henger godt sammen og den rolige starten må kanskje til for å bygge opp spenningen før slutten. Språket i boken er som det skal være, og det at den står på nynorsk er bere positivt.

Kan den leses?
Jeg har aldri lest en lignende bok. Jeg tror det er flere ting i boken du kan kjenne igjen i andre bøker, men denne type bok er ganske ny for meg og jeg har ikke lest noe lignende før. Jeg tror ikke denne boken er bygd opp av en trend, men den inneholder mye kjærlighet og det gjør sikkert mange lesere interessert. Jeg synes boken var lett og lese. Det er fordi den er skrevet veldig ungdommelig. De fleste setningene i boken er ikke så lange. Det synes jeg er ganske bra fordi da blir det mer pauser og lettere å lese. Siden boken er ungdommelig er det ikke uvanlig med litt banning. Boken har en god del replikker, men mesteparten av den er skildringer av handlingen. Jeg synes språkbruken i boken passer veldig bra til handlingen, fordi den består av mye sterke ord som beskriver noe spesifikt.

Oppsummering:
Denne boken handler om at moren til Lea blir syk. Lea endrer seg og hverdagen hennes ble plutselig helt annerledes. Vi følger Lea hele boken, både i oppturer og nedturer. Jeg tror forfatteren kanskje har opplevd noe av det som skjer i boken. Grunnen til at jeg tror det er fordi mange av handlingene i boken er gjenkjennelige. Boken handler om Lea i en tøff hverdag, og om forfatteren har opplevd noe lignende er det kanskje lettere og skrive om det. Boken er veldig ungdommelig og mye av handlingene i boken kunne ha skjedd med hvem som helst. Boken handler om en ungdom som opplever disse tingene, derfor er det nok unge mennesker den er mest interresant for. Jeg tror moralen med boken er at alle ikke har det like bra selv om det kan se sånn ut.
Jeg synes det beste med boken var den spennende, triste og kjærlige slutten. Jeg likte slutten best fordi det strømmer følelser rundt i kroppen min mens jeg leste. Det var nesten som om jeg plutselig var der i boken. Det jeg synes var svakheten i boken er at starten går veldig sakte og det frister ikke å lese videre. Selv om boken starter ganske sakte så anbefaler jeg boken sterkt. Den er veldig interresant og når du kommer deg lenger ut i boken strømmer det av følelser. Den er godt skrevet og passer veldig fint for ungdom. Vis jeg skulle ha valgt hadde nok ikke denne boken vunnet Urprisen. Det har med at jeg foretrekker en litt høyere spenningskurve gjennom hele boken.

Til toppen