Helt ute

Maria Sand Aschehoug 2020 23 anmeldelser

Det er 1995, det er høst, men det er varmt. Kristina føler at dagene bare går uten at noe skjer. Så dukker Mikkel opp. Han sier at hun er finere enn de andre jentene. Kristina tenker at det kanskje er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Marie

Helt ute

Skrevet av 14. desember 2020 av Marie på Smestad ungdomsskole

«Helt ute» er en bok skrevet av Maria Sand. Det er en dramabok/ tenåringsbok, som berører temaene kjærlighet, jenter og tenåringslivet. Boka handler om Kristina, som kjeder seg og føler at dagene bare går uten at noe skjer. Plutselig møter hun en gutt som heter Mikkel. Mikkel synes Kristina er penere enn de andre jentene, og han får henne til å føle seg spesiell. Mikkel får Kristina inn i et dårlig miljø og mye endres i livet hennes. Jeg skal ikke røpe slutten, men boken tar ganske mange uventede vendinger.

Jeg synes denne boken var helt grei. Den var verken dårlig eller spesielt bra. Det positive med boken er at det er mye som skjer, og man blir ofte forbauset eller overrasket. Det kan derimot være litt vanskelig å skjønne alt, og få med seg all handlingen som foregår. Språket som er brukt kan kanskje være litt annerledes fra sånn vi ungdommer skriver og snakker i dag, siden handlingen foregår på 90-tallet. Jeg synes heller ikke dette trekker boka opp. Pluss for viktig tema som burde bli snakket mer om.

Terningkast: 3


Lea Josefine de Fatima Da Silva Nilsen

Helt ute

Skrevet av 30. november 2020 av Lea Josefine de Fatima Da Silva Nilsen på Breilia skole

Tittel: Helt ute
Forfatter: Maria Sand
Trykket av: Aschehoug
Sider: 217
Sjanger: drama, action og romantikk
Målgrupper: tenåringer og jenter

Helt ute handler om Kristina som møter Mikkel. Etter hun møte Mikkel fikk hun blandende følelser og alt går til helvete.

Starten er veldig oppslukende og spenningen i boka bygger seg opp etter hvert kapittel og det er mange spenningstopper i starten som blir forklart senere i boka, så man må følge med på teksten for de små detaljene.

Hoveddelen og slutten var best. Man blir helt besatt av boka i hoveddelen, før det kommer en brå slutt. Boken er uforutsigbar og noe helt nytt, boken føltes troverdig og ekte ut, akkurat som at man kunne være Kristina selv og føle det hun følte. For meg var denne boka veldig viktig og jeg kjenner meg veldig igjen i boka. Det er ikke vanskelig å lese selve boka, men det er noen gammeldagse ord f.eks. “sigg”.

Jeg fikk litt blada følelser om slutten av boka. Det var en åpen slutt og det stresser meg litt fordi jeg liker å få svar. Jeg vil veldig gjerne lese en etterfølger av boka.

Voldtekt og følelsene etter voldtekten er en veldig stor del av denne boka og jeg føler forfatteren skrev denne boka fordi hun kjenner seg selv i det som skjedde.

Jeg gir denne boka terningkasts 6/6 fordi jeg liker ikke å lese bøker, men denne boka ELSKET jeg. Boka fikk meg til å føle meg trygg, komfortabel og at jeg er ikke alene.

Denne boka burde vinne Uprisen fordi den har hjulpet meg med mine følelser. Jeg mener at alle tenåringer burde lese denne boka, ihvertfall jenter.


Maren

Brutalt om ungdomstid

Skrevet av 30. november 2020 av Maren på Grim skole, 8. klasse

Tittel: "Helt ute"

Forfatter: Maria Sand

Hovedperson: Kristina

Sjanger: Roman

Boken handler om det å gjøre feil, og så lære av dem. Boken handler om en jente som heter Kristina, Ada kaller henne Kris. Ada er Kristina sin bestevenn. De går siste året på ungdomsskolen. Kristina synes dagene går som før, de er kjedelige, men en dag begynner det en ny gutt på skolen, Mikkel.

Mikkel får Kristina til å føle seg annerledes og spesiell. Dagene blir mer spennende, men det er også mer trøbbel enn før. Livet til Kristina blir helt forandret. Mikkel syntes Kristina er penere enn de andre jentene i klassen, men en dag står det med rød sprittusj på jentedoen “Kristina er en hore.” Dette takler Kristina dårlig. Hun vil helst være en annen.

Jeg syntes boken var spennende og gøy, det var en veldig overraskende slutt som jeg ikke hadde forventet. Forfatteren tar opp mange viktige tema i boken. Eksempler på det er ungdomstid, kjærlighet, utenforskap, overgrep, og vennskap. Tema ungdom enkelt kan kjenne seg igjen i. Man får innblikk i hvordan det er å komme inn i et annerledes miljø, og med mennesker som kanskje ikke er så bra for deg. Ungdomstid er spennende og utforskende, men enkelte valg kan også påvirke livet for alltid.

Noen ganger er det litt vanskelig å skjønne hva som skjer, fordi det skjedde mye på en gang. Boka var likevel vanskelig å legge fra seg. Tempoet i handlingen er høyt. Leseren blir revet med, og forfatteren har aktivt brukt cliffhangers.

Jeg anbefaler boken til de som liker å lese om de nevnte tema. Den passer for både jenter og gutter. Jeg gir boken terningkast: 5


Bjørg

Overgrep, avhengighet og utenforskap

Skrevet av 23. november 2020 av Bjørg på Tryggheim skole

Boka «Helt Ute» skrevet av Maria Sand er en ungdomsroman. Helt ute handler om 14 år gamle Kristina, som går siste året på ungdomskolen. Hun lever et helt vanlig tenårings liv, helt til en dag da hun møter en ny gutt i klassen som heter Mikkel. Selv om denne gutten virket helt harmløs, kommer han til å endre hele livet hennes.

Ungdomsromanen kan oppleves som veldig dyster, noe man også kan tolke ut fra bokomslaget. Det er ei bok som handler om overgrep, avhengighet og utenforskap. Boken er altså ikke skrevet for at man skal kose seg, men for at man skal få medfølelse med de som har vonde følelser og skjebner i historien.

Jeg syntes at boken hadde et bra samtidstema, som en del tenåringer kan kjenne seg igjen i. Boken var lett leselig, men til tider var det vanskelig å følge med på historien. Dette synes jeg fordi historien ofte skrifter tidsrom, noe som skyldes dårlige overganger. Personlig synes jeg at boken var uinteressant og lite fengende, fordi sjangeren ikke inneholder den type spenning jeg liker.

Terningkast: 3


Linnea

Helt Ute

Skrevet av 20. november 2020 av Linnea på Seljestad ungdomsskole

Tittel: Helt Ute

Forfatter: Maria Sand

Forlag: Aschehoug

Helt Ute er skrevet av Maria Sand, og handler om en jente i tiende klasse som heter Kristina. Hun synes at dagene går sakte og at ingenting skjer. Så møter hun Mikkel og alt endrer seg. Hun havner i mye trøbbel på grunn av han, og havner i ett dårlig miljø.

Jeg synes boken var spennende, men litt sakte i starten. Men jeg likte at man blir veldig dratt inn i alt som skjer. Den er enkel å lese, men noen steder kan det være vanskelig å følge med i boka fordi tidsrommet endret seg mye. Jeg anbefaler boken til de fleste ungdommer. Plottet var veldig overaskende, men bra. Så derfor gir jeg boka terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen