Helt ute

Maria Sand Aschehoug 2020 23 anmeldelser

Det er 1995, det er høst, men det er varmt. Kristina føler at dagene bare går uten at noe skjer. Så dukker Mikkel opp. Han sier at hun er finere enn de andre jentene. Kristina tenker at det kanskje er Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ada

Anmeldelse av HELT UTE

Skrevet av 17. desember 2020 av Ada på Averøy ungdomsskole

Boken Helt Ute er ei dramabok, som handler om Kristina. Kristina går på ungdomskolen og er bestevenn med Ada. I boka starter de å skli fra hverandre og Kristina havner i et dårligere miljø. En annen person vi får høre mye om i boka, er Mikkel. Mikkel var den som endre alt for Kristina en dag.

Personlig synes jeg boka var veldig bra. Den er veldig bra skrevet og jeg likte fortellingen om Kristina som blir fortalt. For noen kan det som skjer i boka også være realistisk, siden den tar for seg drikking, vennskap og kjærlighet blant ungdom. Måten alt skildres i boka gir ganske tydelige bilder i hodet, og forfatteren klarte også å få meg til å ville lese videre.

Det var mange spenningstopper i boka, både med dårlige og bra ting som skjedde. Helt Ute klarte å få frem både det som var positivt i livet til Kristina, og det som var negativt. Det var mange ganger jeg ble sittende med et sjokkert utrykk i fjeset.

Det beste med denne boka fra min side var måten forfatteren får frem ulike problemer og løsninger. Hun får frem en ungdomstid med både feiling, prøving og løsninger. Jeg synes det var en veldig spennende og bra bok å lese, og jeg anbefaler den til andre ungdommer også. Jeg gir den terningkast: 5.


Thea Rønning

Kristina er ei hore

Skrevet av 15. desember 2020 av Thea Rønning på Luster ungdomsskole

Boka heiter Heilt ute. Eg likte boka fordi eg tykte innholdet var bra. Den var spennande og hadde bra innhald som fekk meg til å ha lyst til å lese meir og finne ut kva som hadde skjedd, eller svar på noko som eg ikkje fekk heilt svar på med ein gong.

Boka er i sjangeren drama.

Hovudpersonen er Kristina/ Kris. Kristina blei bestevenn med Ada som flytta til der Kristina budde. Det var etter at dei blei venner Kristina ville at alle skulle begynne å kalle ho Kris, fordi det gjorde Ada. Boka handlar eigentlig om livet til Kris då ho var ungdom i 1995. Temaet i boka er kjærleik, vennskap og livet generelt.

Denne boka er ikkje som noko anna eg har lese før, ingen filmar eller seriar heller. Dette var ei heilt ny leseoppleving.

Eg trur at handlingen i boka definitivt kunne skjedd på ekte. Boka var ganske lett å lese, ikkje så mange vanskelige ord eller ordtak. Det var med banning, men det var eigentlig berre bra sidan det vart meir ekte og meir ungdommeleg.

Boka handler om Kris. Kris vart bestevenn med Ada, og dei gjer alt saman. Men etterkvart sklir Ada og Kris frå kvarandre. Kris byrjar å vere med andre folk og dumme ting skjer. Ho byrjar på ein folkehøgskule og bestemmer seg for at ho ikkje vil vere Kristina eller Kris lengre.

Alt i alt likte eg boka veldig godt og det var gøy å lese den.


Stig Kvam

Helt Ute

Skrevet av 15. desember 2020 av Stig Kvam på Luster ungdomsskole

Helt Ute, er skriven av Maria Sand og er eit ungdomsdrama. Boka handlar om Kristina. Ho går på ein ungdomsskule som ikkje har so bra miljø. Kristina og vennene hennar drikk alkohol, røyker og festar mykje. Ein dag møter Kristina Mikkel og er med han nesten kvar dag. Men kven er eigentleg Mikkel?

Boka var litt kjedeleg å lese fordi det var vanskeleg å forstå, og gjekk seint i starten. Eg måtte lese cirka 40 sider før eg forstod noko som helst. Forteljinga er ikkje kronologisk, den hoppar litt. Eg vil sei at den er realistisk fordi den er skriven på ein realistisk måte, du trur på at dette kunne ha hendt. Du blir ikkje so kjent med folk i boka, unntatt Kristina, eigentleg. Det kan hende det er mange som kjenner seg igjen i boka. Eg trur forfattaren har skrive boka fordi det som skjer i boka kan skje på ekte. Språkbruken passar bra til innhaldet, meinar eg. Miljøskildringane gjorde att eg levde meg inn i boka etter kvart. Slutten var veldig brå og overraskande. Boka burde bli lest av ungdommar rundt 14 til 18 år. Forfattaren provoserte litt, og det gjev meg lyst til å lese meir. Eg gir boka terning kast: 4.


Anders

Ikke helt seg selv

Skrevet av 14. desember 2020 av Anders på Hommelvik ungdomssskole

Helt ute er en ungdomsroman skrevet av Maria Sand. Temaet i romanen er å vente, lengte og prøve seg fram i livet. Forfatteren forteller en historie om oppturer og nedturer. Det man ikke gidder og alt man prøver på, og alt man kan angre på senere.

Kristina er 14 år og går siste året på ungdomsskolen. Hun lever et helt vanlig tenåringsliv. Dagene bare løper forbi uten at noe skjer, synes Kristina. Helt til en gutt som heter Mikkel dukker opp. Mikkel virker som en vanlig kjekk gutt, til han endrer alt. Første gang Mikkel møter Kristina sier han at Kristina er finere enn de andre jentene. Det tenker Kristina kanskje er sant. Helt til det står Kristina er en hore på jentedoen. Da er ikke Kristina helt seg selv lengre.

Helt ute er en dyster bok med et sterkt tema som kan relatere seg til dagens ungdom. Hovedpersonen i boka er veldig usikker. Boka har mye slengord og ungdommelig språk. Forfatterens språkbruk er preget av mange sterke og stygge ord. Boka var litt rotete og til tider vanskelig å henge med på, det skyldes at boka skifter mye tidsrom.

Jeg syntes det var en bok litt utenom det vanlige. Dette gjorde det mer spennende å lese, og vanskeligere å legge i fra seg boka. Det var lett å få med seg budskapet og handlingen. Forfatteren er flink til å skildre hovedpersonens egne følelser, og mange kan kjenne seg igjen i historien som blir fortalt. Boka er skrevet til ungdommer men kan også være veldig interessant for voksne. Historien hadde et sterkt utrykk, og med en sterk hovedrolle. Boka er verdt å lese, og jeg anbefaler boka til ungdommer mellom 10-15 år.


Sophia

Helt ute

Skrevet av 14. desember 2020 av Sophia på Smestad ungdomsskole

Tittel: Helt ute
Forfatter: Maria Sand
Antall sider: 216
Forlag: Aschehoug

Boken «Helt ute» av Maria Sand handler om en jente i tiende klasse kalt Kristina.Denne boken er en ungdomsroman passende for de som liker drama, spenning og ungdomskjærlighet.
Kristina lever et ganske kjedelig liv, helt til hun møter Mikkel. Mikkel er i et dårlig miljø og Kristina havner i mye trøbbel eter hun møtte han. Hun begynner og ta amange dumme valg og plutselig en dag står det «Kristina er en hore» på jentedoen. Dette endrer Kristina og hun er ikke lengre seg selv.

Bokens slutt er veldig åpen og brå. Jeg personlig liker ikke når bøker har en veldig åpen slutt fordi jeg liker å ha svar. Boken var også litt vanskelig og forstå fordi man ikke helt får med seg når det er et nytt tidsrom, dette gjorde at jeg ofte var forvirret og ikke alltid skjønnte det jeg leste. Til tross for dette vil jeg si at de siste sidene gjør at man kan forstå hva Kristina ville oppnå.

Jeg synes boken var bra, bare ikke helt passende til min smak. Jeg synes boken var litt forvirrende og vanskelig å henge med i, men den var også veldig spennende til tider. Jeg vil anbefale denne boken til de som liker å lese, de som er flinke til å lese mellom linjene og de som har bra leseforståelse.
Terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen