Mads og Linn

Mads og Linn

Skrevet av 3. oktober 2018 av Mads og Linn på OsloMet

Drivende, god fantasy med norrønt bakteppe

Ungdomsboka «Hels nidinger» av John Olav Oldertrøen er tredje og foreløpig siste bok i serien om halvingene Trym og Frida. Tidligere bøker i serien er «Isilds vrede (2016) og «Belials inferno (2017). I «Hels nidinger», som har inspirasjon fra norrøn mytologi og norsk folketro, følger vi Trym og Frida på nok en halsbrekkende reise. Det er Fridas bursdag, og den skal feires sammen med Trym og vennene deres på en sesongstengt feriekoloni. Samtidig har en mystisk plante funnet veien fra Åsgard til Lyngset, og nidinger har rømt fra Helheim. Merkelige ting begynner å skje, og bursdagsfeiringen går ikke helt etter planen. Plutselig befinner Trym og Frida seg på en halsbrekkende ferd til Nivlheim og Helheim for å redde familie, venner og resten av Lyngsets befolkning fra å få kroppene og plassen sin overtatt av nidingene.

«Hels nidinger» har godt driv og holder på spenningen hele veien. Boka følger Trym og Fridas reise tett, og er relativt detaljert i alle deres strabaser, uten at den blir langtekkelig av den grunn. Språket flyter lett og er engasjerende. Den norrøne mytologien er vevet godt inn, og gir historien et interessant aspekt. Her kan man også lære masse om den norrøne mytologien på en annerledes og spennende måte. Boka har allikevel en passende blanding av det mytiske og virkelighetstro handling, med overnattingsturen med venner og aspekter som vennskap og kjærlighet. Dette gjør at leserne kan kjenne seg igjen i deler av boka, samtidig som den har noe mystisk, overnaturlig og spennende over seg, og dette fungerer godt.
Boka har allikevel noen tidvis forstyrrende elementer, som kanskje ikke passer like godt sammen med den norrøne mytologien. Dette er elementer som en henvisning til Belial fra «Belials inferno», en hebraisk demon. Den har også hentet klisjeer fra skrekkfilmer og -litteratur, for eksempel ungdom på overnattingstur alene i skogen, de begynner med spiritisme og ouijabrett, strømmen går og de har ingen mobildekning. Dette er noe som bryter med forventningene til fantasylitteraturen.

Allikevel var dette en høyst aktuell og spennende bok, som kan anbefales til både ungdom og voksne med interesse for mytologi, folketro og overtro. Vi gir den terningkast 5.

Til toppen