Heiloen

Marte Mittet Omnipax 2022 23 anmeldelser

Sytten år gamle Nora har fått nok av tyske soldater i gatene. Broren Peter er aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen, men nekter å la Nora bli med. Hun nøyer seg med å dele ut anti-nazistisk propaganda, inntil hun en dag Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Peder

I krig og Kjærlighet

Skrevet av 13. desember 2022 av Peder på Engerdal barne -og ungdomsskole

Boken handler om Nora og familien som er med å sabotere under 2. Verdenskrig mye skjer hun må rømme fra tyskere, finner sin kjærlighet, søsteren hennes blir sammen med en tysker, men det ender bra til slutt.
Nora er en fryktløs person som ikke tenker så mye på konsekvenser, hun tar valg som kan være vanskelig, men hun står i dem.

Boken passer veldig godt for de som er interesserte i historie og andre verdenskrig. Hvis man liker å lese lange bøker passer den for alle fra 12. år og oppover.
Interessant at det er skrevet ut fra ting som har skjedd i virkeligheten. Det er en veldig godt skrevet bok med mange beskrivelser, mye som skjer. Den er veldig spennende, men man bruker litt tid på å komme inn i den. Over alt en bra bok.
Terningkast 4


Scott

Et innblikk i krigen

Skrevet av 13. desember 2022 av Scott på Bråtejordet skole

Heiloen er en roman som er skrevet av Marte Mittet. Den handler om en jente som heter Nora som bor i Trondheim.

I boken får vi se store deler av andreverdenskrig fra hennes perspektiv og hennes erfaringer. Boken går mye i dybde på livet under krigen, og den kommunistisk motstandsbevegelsen under krigen. Boken er skrevet på en slags form for gammel norsk eller en uvanlig måte å skrive bokmål på, dette gjør boken mer realistisk og trekker deg med i deres historier og fortellingers på 1940-tallet. Det gjør også så det blir mer komplisert og litt vanskeligere å lese ved å bruke ord som du aldri har hørt noen bruke før.

Jeg gir derfor denne boken terningkast 5-6, og anbefaler andre som er interessert i historie og militær historie til å les denne boken for å se krigen fra et annet perspektiv.


Victor Leonard

Et oppslukende krigsdrama

Skrevet av 12. desember 2022 av Victor Leonard på Engerdal barne -og ungdomsskole

Boken “Heiloen”, skrevet av Marte Mittet er en ungdomsbok som godt kan passe til alle aldre.

Handlingen i boken er satt til Trondheim på 40-tallet. Vi følger den sytten år gamle Nora og hennes opplevelser gjennom krigsårene. Nora bor i en leilighet i Trondheim, sammen med broren Peter, søster Lilly og deres to foreldre. Peter er medlem i det kommunistiske partiet og en aktiv motstandsmann. Nora har et stort ønske om å bidra i kampen mot den nazistiske okkupasjonsmakten. Noe som leder henne gjennom en rekke flotte, men og skremmende opplevelser. Ikke bare må hun gå gjennom tøffe fysiske prøvelser, men hun får også testet seg psykisk. Men igjennom alle tunge og skremmende prøvelser, er det et sted som alltid føles trygt, og det er hytten på Selbu. Der møter hun også sin gamle barndomsvenn Benjamin Storm, eller som Nora kaller han “Ben”. Nora må gå inn i en falsk forlovelse med Ben. Når han blir arrestert av tyskerne for besittelse av anti-nazistisk propaganda. Det leder henne også til slutt til nazismens episenter Tyskland.

Boken er svært engasjerende og spennende. Det er en slik bok som gjør at du ønsker at den aldri skal bli ferdig, og som gjør det lett å sette seg inn i historien. Etter å ha lest boken føler jeg at det har blitt bygd opp, nærmest et forhold mellom meg og karakterene i boken. Noe som gjør boken ekstra bra, er at det ikke er en bok som kun er lagd for ren kos, men at man også kan lære mye om hverdagen i et krigsrammet Norge, på måter som mange kanskje ikke har nok kunnskap om. Dette er virkelig en godt skrevet og utformet bok.

Jeg gir boken terningkast: 6. Jeg ville absolutt anbefalt alle å lese denne boken. Det er som sagt en bok for alle aldre, ikke bare ungdommer. Jeg føler også at man kan lære mye av boken.


Andrea

En god krigsroman

Skrevet av 7. desember 2022 av Andrea på Grov skole

Heiloen er en bok som foregår under Andre verdenskrig i 1942-1945. Man følger Nora som bor i Norge der tyskerne har overtatt. Norge er ikke et fritt land, og broren hennes Peter er med i en motgangsgruppe. Søsteren har funnet seg en tysker å være sammen med, samtidig som barndomsvennen og kjærlighetsinteressen til Johanne blir fengslet og sendt til en Tysk fangeleir.

Jeg er vanligvis ikke så glad i krigshistorier eller sånne ting, men denne boka overasket meg. Boka var interessant og fengende, og den var faktisk ganske vanskelig å legge fra seg. Beskrivelsene i enkelte situasjoner er helt nydelige. Jeg levde meg inn i boka, og fikk på den måten små glimt av hva som skjedde inni hodet mitt.

Den ene tingen jeg ville tatt vekk fra skalaen er at i slutten av boka ble ting veldig forvirrende. Jeg lurte veldig på hvordan og hvorfor ting skjedde. Men unntatt det, var den helt grei.

Karakterene i boka er også godt skrevet. Det føltes av og til som om man faktisk kjente dem i stedet for at man bare leste om dem på svart og hvitt. Jeg skjønte litt hva som ville vært naturlig for dem å gjøre i en situasjon, noe som jeg synes er veldig artig.

Boka er jo om Andre verdenskrig, og det er ett tema som man kanskje burde kunne litt om siden det er en viktig del av Norges historie, så boka var litt lærerik enkelte steder, spesielt når man var ferdig med historien. Å lese om hvordan det var å leve ett sted der det sikkert var en tysker bak hvert hjørne, var veldig interessant. Det er ett veldig spesifikt tema, så hvis du ikke er så glad i historie, ville jeg ikke anbefalt boka til deg.

Jeg gir denne boken en 5-er i terningkast. Jeg ville anbefalt å lese den, med mindre du ikke liker krigshistorier som jeg sa rett ovenfor her. Denne boken bør være en av de fem bøkene som blir nominert til Uprisen. Om den bør vinne er jeg litt usikker på.


sander

Heiloen

Skrevet av 2. desember 2022 av sander på Høylandet skole

Boken passer veldig godt for de som er interesserte i historie og andre verdenskrig. Interessant at det er skrevet ut fra virkelige hendelser, og at det skjer i nærheten av der jeg bor. Det er en veldig godt skrevet bok, og den er veldig spennende. Denne boken anbefaler jeg på det sterkeste, LES DEN:)

Terningkast 5 av 6.

Vis flere anmeldelser

Til toppen