Heiloen

Marte Mittet Omnipax 2022 11 anmeldelser

Sytten år gamle Nora har fått nok av tyske soldater i gatene. Broren Peter er aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen, men nekter å la Nora bli med. Hun nøyer seg med å dele ut anti-nazistisk propaganda, inntil hun en dag Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ella

heiloen bok anmeleldelse

Skrevet av 29. november 2022 av Ella på Åkra ungdomsskole

Historien om Nora tar plass i Trondheim under 2. verdskrig. Nora er sytten år gammel. Ho har fårr nokk av tyske soldater som går i gatene. Broren, Peter er aktiv i den kommunistiske motstandbevegelsen, men nekter å la Nora vere med. Ho nøyer seg med å dele ut anti-nasistisk propaganda, inntil ho ein dag gjør seg fortjent til ein plass i gruppa.
Nora blir meir og meir involvert i kampen mot nasistane. Samtidig intensiverer Gestapo jakten på motstandsfolk. Den eine etter den andre av Peters kamerater blir arrestert. Snart er det bare eit spørsmål om tid før det er hans tur. Og satt under nok press, knekker alle.

Denne boka er veldig kjedelig. Eg anbefaler den ikkje dersom du ikkje er ein fan av å lese langsomme bøker. Eg fekk ikkje med meg noko som helst fordi eg datt av fleire gonger. Eg likte veldig godt kvar det gjekk føre seg og hvilket årstall handlinga går føre seg. Eg likte ikkje korleis karakterene blei introdusert.
Denne boka var veldig langsom å lese og den tok lang tid. Det var mykje tekst og mange sider.

Eg gir denne boka terningkast 3


Matilde

I krig og kjærlighet

Skrevet av 24. november 2022 av Matilde på Rana ungdomsskole

Heiloen er skrevet veldig bra og er veldig spennende, spesielt hvis du er interessert i krigshistorie og romantikk. Da jeg leste boka klarte jeg veldig lett å leve meg inn i historien om Nora. Nora er en 17 år gammel jente som lever under 2. verdenskrig. Når jeg først startet med boken tenkte jeg at jeg aldri kom til å bli ferdig, men etter hvert som jeg leste ble den veldig bra.

Historien er satt til Trondheim, under 2. verdenskrig. Nora som er hovedpersonen, leverer ut flygeblader og blir nesten tatt. Broren til Nora som heter Peter er aktiv i motstandsarbeid, men vil ikke at Nora skal hjelp fordi han er redd for at hun skal bli tatt eller skadet.

Heiloen lar leserne lese om hvordan det var å være ungdom under krigen og å delta i motstandsarbeid. Tankene og følelsene til hovedpersonen kommer veldig godt fram når hun gjør noe ,enten det er å møte Ben eller å hjelpe broren med noe. Når man leser er det lett å se for seg hvordan karakterene i boken er. Boken er skrevet veldig godt og er veldig lett å bli revet med i. Noen ganger føles det som boken gjentar seg, men så skjer det noe uforventet.

Jeg syns Heiloen er en god bok som er lett å leve seg inn i og forklarer veldig godt tankene til hovedpersonen. En annen ting som jeg liker veldig godt med heiloen er at det er ikke bare hovedpersonen som man blir kjent med, man får et innblikk i live til alle som er med i boken, som Peter og Ben.

Jeg anbefaler alle som er interessert i krigshistorie og romanse å lese denne boken. Heiloen får terningkast 5 fordi den noen ganger gjentar seg selv og havner i noen kjedelige perioder, men den kommer seg opp igjen. Den burde absolutt nomineres til Uprisen


Isak Storm Meland

Kommunisme mot Nazisme

Skrevet av 21. november 2022 av Isak Storm Meland på Eide ungdomsskole

Vi befinner oss i år 1942 i Trondheim hvor 17 år gamle Nora Andersen bor sammen med sin bror, søster mor og far. Broren heter Peter og er noen år eldre. Det er også storesøsteren til Nora, Lilly. Peter er med i den kommunistiske motstandsgruppen. Nora derimot nøyer seg med å dele ut noen flygeblader. Imens jobber Gestapo på spreng, og får tatt flere motstandsfolk nå enn noen gang før. Blant annet Benjamin Storm, som er en gammel venn av familien. Peter sine venner blir plukket opp av Gestapo etter tur. Og det er bare et spørsmål om tid før de får tatt Peter. Og «under nok press, knekker alle».

Heiloen er en roman skrevet av Marte Mittet. Jeg personlig likte boka godt, og tar meg selv i å kjenne meg igjen i følelsene til personene i boka, uten egentlig å ha opplevd det samme. Synes at det er litt mye sider, og at det dermed blir beskrevet litt for mye om småting. Ellers er det en veldig bra bok, og koser meg skikkelig når jeg kan ligge på sofaen og lese denne.

Detter er en dramabok, og forfatteren skildrer mye i denne boka som gjør det enklere å sette seg inn i hva som skjer. Mange spenningstopper og ganske mye uforutsigbart som skjer. I tillegg var boka lett å lese med et språk som de aller flest kan forstå. Lite banning, og språkbruken passer til bokas innhold. Denne vil jeg anbefale til andre, og jeg synes at denne boka burde nomineres til U-prisen.

Sterk, lærerik og viktig roman om krigen, jeg vil gi denne romanen terningkast 5.


Iver

En bok som er verdt å lese

Skrevet av 18. november 2022 av Iver på Inderøy ungdomsskole

Heiloen skrevet av Marte Mittet

Boken er veldig bra, det er spennende å lese og det var mange ganger jeg ikke hadde lyst å slutte å lese. Boken tar sted under andre verdens krig som er i min mening ett tema som ikke alle har evnen til å skrive om, men forfatteren har gjort en veldig bra jobb til å få leseren til å føle seg i en krig fra synsvinkelen til en vanlig person. Nora er hovedpersonen i boken. Nora er en 17 år gammel jente og hun er lei av at det vandrer tyske soldater i gatene. Nora har en storebror som hetter Petter som har en viktig rolle i historien
personene i boken er beskrevet veldig bra. Dette er den boken jeg mener har de beste karakterene som jeg har lest om i en bok. Alle karakterene har sin egen personlighet og meninger og som leser så kan du skjønne hvorfor de gjør og tenker som de gjør i boken. Det føles som de er ekte folk som levde under krigen.
Det er en ting som boken kunne gjort bedre. Boken er veldig lang, og det er noen ganger de føles veldig repeterende. Men det er det eneste negative med boken
Boken er også veldig spennene å lese, på grund av kjemien mellom karakterene. De snakker med hverandre som de er ekte mennesker. De er spennende å lese, men lit repeterende noen ganger
Så kort oppsummert boken er veldig bra skrevet og kjemien mellom karakterene er gull
Boken får en sterk 5.


Sigrid

Den beste boka jeg har lest på flere år

Skrevet av 16. november 2022 av Sigrid på Rana ungdomsskole

Dette må nok være den beste boken jeg har lest på flere år! Jeg syntes boken “Heiloen” er en svært godt skrevet bok med mye realisme. Den gir et godt innblikk i hvordan det var å leve under 2. verdenskrig, men samtidig har den mye spenning og mange uventede vendinger i handlingen.

I boken følger vi hovedkarakteren Nora og broren hennes som er aktiv i den kommunistiske motstandsbevegelsen. Etter hvert får hun uventede følelser for barndomsvennen Ben før han blir sendt i fengsel.

Jeg syntes Heiloen er en god bok fordi den har forholdsvis enkle ord i forhold til temaet, som gjør at det er enklere for yngre lesere å forstå. Dette gjør også at det er lettere å leve seg inn i boken. Boken gjentar seg noen ganger slik at du tror du vet hva som skjer, men så skjer det plutselig noe uventet.

Boken virket veldig lang da jeg begynte å lese, men etter hvert som jeg begynte å levde meg inn i historien var jeg plutselig kommet halvveis i boken. Hver handling i boken beskrives veldig godt slik at man forstår hvor det skjer, når det skjer og hva personene føler. Personskildringene er veldig gode og det er lett å se for seg karakterene i boken. Det er en godt antall personer med i historien. Det er ikke for mange slik at det blir vanskelig å holde styr på, men det er heller ikke så få at det blir kjedelig.

Jeg gir “Heiloen” terningkast 6 og jeg synes virkelig den burde nomineres til Uprisen!
Den anbefales virkelig til nesten alle, men spesielt til de som er interessert i krigen og liker romantiske bøker.

Vis flere anmeldelser

Til toppen