Gråt, baby

Kari Saanum Omnipax 2015 37 anmeldelser

Kaia er femten år og sinna. Sinna på mamma, som snoker i sakene hennes og synes synd på seg selv. Sinna på pappa, som drikker så mye at han holder på å dø. Og sinna på livet, som har valgt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Astrid Rødsand

Astrid Rødsand

Skrevet av 17. november 2015 av Astrid Rødsand på Tangenåsen ungdomsskole

Gråt, baby

Kaia er 15 år og sinna. Sinna på mamma, som snoker i sakene hennes og synes synd på seg selv. Sinna på pappa, som drikker så mye at han holder på og dø. Og sinna på livet, som har valgt nettopp henne til å ha det vanskelig. Det eneste som kan trøste Kaia, er et glovarmt bad og musikken til favorittartisten Janis.
Og Andreas?
Boken er veldig kort og ganske lettlest. Det er en ungdomsroman som inneholder mye drama og mange tanker. Boken er skrevet på et ganske normalt språk. Det er ikke så vanskelige ord men jeg syntes boken ikke forklarer ting, personer på en god måte. Jeg synes også at ikke alt er forklart med gode nok ord.
Selve konseptet er bra og jeg syntes ideen er ganske god, men jeg synes boken har litt for mange temaer.
Jeg synes også at forsiden og det som står på baksiden av boka ikke passer til hva boken handler om. Fordi bildet på forsiden er et bilde av en jente med en slags maske som ser seg i speilet, men jeg synes heller at det skulle være et bilde av noe som faktisk er fortalt om i boken. Og jeg synes at noe av det som står på baksiden ikke passer, fordi det står ganske mye om moren til Kaia, men i boka så er ikke moren hennes så mye skrevet om som hun burde være.
Når jeg først fikk boken tenkte jeg at den kommet til å bli både trist og rørende. Jeg tenkte mens jeg leste at den sikkert kommet til å bli mer trist og spennende på slutten, men jeg føler at spenningstoppen aldri kom.
Jeg synes boken starter og slutter ganske brått og uventet. Alt i boken skjedde for fort og derfor var det vanskelig å leve seg inn i den. Personene i boken og miljøet i boken virker ganske troverdig, men jeg klarer fortsatt ikke leve meg inn eller på en måte forstå hvordan Kaia har det, og det er et minus.
Jeg anbefaler ikke å lese denne boken fordi den inneholder for mange temaer og den hopper for fort fra dag til dag eller fra sted til sted, Og den kan være litt uforståelig av og til som for eksempel når Kaia og moren hennes kranglet, da skjønte jeg ikke helt hva som skjedde. Jeg synes heller ikke at den har noe spenning i seg.
For å oppsummere så er det en god ide hva boken skulle handle om, men det ble på en måte ikke utført på en god nok måte som jeg hadde håpet på.
Jeg gir denne boken terningkast 2.


Jeanette Bjertnæs

Jeanette Bjertnæs

Skrevet av 12. november 2015 av Jeanette Bjertnæs på Jevnaker skole

Gråt Baby var en litt spennende bok. Den var litt spesiell fordi den var skrevet i slags vers, og den var veldig enkel å lese. Den var veldig lett å lese. Moren sier til Kaia at de skal flytte vekk fra faren. (sier ikke hvorfor, du får lese) Terningkast: 4


Sarah Angelica

Sarah Angelica

Skrevet av 12. november 2015 av Sarah Angelica på Jevnaker skole

Jeg elsket denne boken. jeg syntes den var veldig bra. Og veldig lett å lese, fordi det var skrevet som vers. Den er veldig lett lest, men man skjønner innholdet for det. Jeg syntes denne boken burde vinne fordi forfatteren har tatt seg veldig god tid til å skrive den. Og boken passet veldig godt for de som liker å lese om hvordan andre har. Kaia har det jo ikke direkte bra siden faren er alkoholiker, og moren snoker i sakene hennes. Jeg vil gi denne en sterk 5er! Boken var veldig bra!


Lisa Sandvold Sletten

Lisa Sandvold Sletten

Skrevet av 2. november 2015 av Lisa Sandvold Sletten på Otta Ungdomsskole

Gråt, baby
Kaia er 15 år og sinna over livet sitt. Hun har en far som er alkoholiker og en mor som er desperat etter å vite hva som foregår i livet hennes. Moren bestemmer seg etter hvert for å forlate faren og faren blir dødssyk. Plutselig blir livet revet enda mer i stykker. Det eneste som kan redde Kaia nå er favorittartisten Janis og kanskje Andreas?
Jeg synes denne boken var litt rotete fordi forfatteren hopper fram og tilbake i handlingen uten noen forklaring. Sidene er skrevet i diktform, men er egentlig bare vanlige setninger som gjør at setningene er korte. De sier ikke så mye, så du fikk lite informasjon om hver enkelt situasjon. Boken er veldig lettlest, som er en bra ting, men det gjorde livet til Kaia mer mystisk og du måtte tenke deg mye om. Slutten var positiv og du skjønte mer av handlinga. Jeg anbefaler denne boka mest for jenter, men gutter kan også lese den. Terningkast: 3


Marthe Kleppe

Marthe Kleppe

Skrevet av 1. november 2015 av Marthe Kleppe på Slåtthaug Ungdomsskole

En fin tenåringsbok
Jeg har lest «Gråt, baby» av Kari Saanum. Boken handler og 15 år gamle Kaia som har en far som er alkoholiker, og en mor som synes synd på seg selv. Boken handler om vanskelige situasjoner Kaia kommer oppi, og hvordan hun takler disse. Det er ikke alltid like lett å være 15 år og få masse problemer uten en løsning.
Jeg synes at dette var en utrolig god bok, fordi forfatteren har virkelig fått til å beskrive tankene og følelsene til en tenåring. Et eksempel på dette får vi i begynnelsen av boken hvor Kaia river ut sidene av dagboken sin fordi moren har lest i den. Her får vi virkelig kjenne på de sterke følelsene. Igjennom hele boken får man ett inntrykk av at Kaia har et veldig anstrengt forhold til moren, og dette er det nok mange ungdommer som kjenner seg igjen i. Forfatteren er også veldig flink til å sette det gode opp mot det vonde. For eksempel så får vi vite hvor vanskelig og tungt hun har det hjemme, mens med Anders(som hun er forelsket i) har hun det fantastisk.
Teksten i boken er delt opp i vers noe som gjør at den blir lett å lese. Den har ikke et spesielt vendepunkt, men hele boken er ganske så spennende og den er vanskelig å legge i fra seg.
Alt i alt likte jeg boken utrolig godt, og den har et fint tema. Forfatteren har vært veldig flink å beskrive tenåringsfølelser, noe som er veldig aktuelt for min aldersgruppe. Anbefaler boken på det sterkeste, både til ungdommer og foreldre slik at det kanskje kan bli lettere å forstå hverandre.

Vis flere anmeldelser

Til toppen