Gråt, baby

Kari Saanum Omnipax 2015 37 anmeldelser

Kaia er femten år og sinna. Sinna på mamma, som snoker i sakene hennes og synes synd på seg selv. Sinna på pappa, som drikker så mye at han holder på å dø. Og sinna på livet, som har valgt Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Edwin Berg

Edwin Berg

Skrevet av 6. desember 2017 av Edwin Berg på Fagerborg skole

boken var fengene og lett og lese fordi den var skrevet i ett slaks vers så jeg syntes den var perfekt for meg. kaia er 15 år, moren snoker i sakene hennes og faren er alkoholiker så du må bare lese får og se hva som går ned. god bok. Terningkast 5-6


cecilia

cecilia

Skrevet av 24. oktober 2017 av cecilia på Fagerborg skole

grineunge
boken gråt baby handler om Kaia på 15 år, med en far som er alkoholiker og en gretten mor som snoker i alt er ikke alle ting ofte lettere sagt enn gjort. Boken tar oss med på handlinger og inn i hodet på Kaia , de dypeste tankene hennes. Boken handler om både kjærlighet, venninner og tunge temaer.
Boken er kort og lettlest. Språket i boken trekker den ned, i forhold til at tematikken er såpass sterk og passer for litt eldre er språket for lett. Det var lett å komme inn i handlingen i boken, men karakterene i boken blir beskrevet lite og blir derfor oppfattet som lite sterke.
Til slutt vil jeg si at boken er fin og har en fin handling, men at språket og de språklige virkemidlene i boken ikke strekker seg helt til topp.
terningkast: 3


Ingrid Fossen

Ingrid Fossen

Skrevet av 17. desember 2015 av Ingrid Fossen på Varteig skole

Gråt, baby av Kari Saanum
Kaia er en femten år gamme jente. Mammaen hennes snoker i tingene hennes, samtidig har pappaen et drikkeproblem og må legges inn på en klinikk. Mens pappen er der, sier mammaen at de skal skilles, og at hun har tenkt på det lenge.
Det var lett å komme inn i handlingen på denne boken. Slutten var litt forvirrende, fordi det gjennom hele boka hadde det handlet om det triste, og det fæle.
Det er litt vanskelig å si hvilken sjanger denne boka er i, men det er en trist bok, med litt spenning til tider. Det er en veldig lettlest bok, men man må stoppe opp å tenke litt av og til, på hva som faktisk har skjedd, og hva forfatteren faktisk mener.
I begynnelsen synes jeg ho hadde beskrevet ungdommer litt for enkelt, men dette tok seg opp etter hvert, utover i boka endret jeg mening, og syns hun beskrev ungdommer veldig bra. Det er en bok med troverdig innhold, som får man til å tenke over litt forskjellig.
Jeg ville anbefale denne boka for ungdom mellom 13 og 16 år.
Terningkast 6.


Emma Helliesen

Emma Helliesen

Skrevet av 15. desember 2015 av Emma Helliesen på St.Svithun skole

Gråt, baby
Forfatter: Kari Saanum
Sjanger: Ungdomsroman

Kaia er en 15 år gammel jente. Hun bor sammen med en mamma som snoker i tingene hennes, og en far som drikker så mye at han nesten dør. Faren til kaia blir lagt inn på en klinikk som skal hjelpe ham med å slutte å drikke. Samtidig sier moren hennes at hun og faren skal skilles. Hun har planlagt dette lenge, og har allerede funnet et annet sted å bo.

Andreas gikk med hatt. Ingen andre gikk med hatt på skolen. Han hadde lange, lyse krøller. Andreas ga hatten sin til Kaia. Han snurret henne rundt, og deretter holdt han henne. Etter det klarte ikke Kaia å tenke på noe annet enn ham.

Jeg likte boka godt. Den var innholdsrik, spennende, og lett å lese. I begynnelsen var jeg litt kritisk, fordi forfatteren fortalte mye for enkelt. Som om hun trodde at ungdommer ikke tenkte noen ting. At vi ikke bruker hodene våre. "Marte og jeg skal drikke sider. 4 bokser hver. Jeg gleder meg til å drikke, sånn som de andre. Jeg vil bli full." Dette er et eksempel på hvor simpelt Kaia liksom tenker. Slik som ungdom liksom tenker. Dette gjorde meg sur. Forfatteren beskrev en typisk tenåring. Eller, hvordan mange tror en typisk tenåring er. Men senere i boka endret jeg mening. Plutselig virket Kaia svært intellektuell. Hun filosoferte mye, og forundret seg over alt mulig. Og dette var en bedre beskrivelse av en ekte tenåring. Et vanlig menneske. Noen ganger er det sant at man ikke tenker over handlingene. Og andre ganger tenker man alt for mye over dem. En kunne kjenne seg godt igjen i både karakterene og mye av fortellingen. Jeg gir terningkast: 4-5


andrea

andrea

Skrevet av 15. desember 2015 av andrea på husabø ungdomsskole

TERNINGKAST 6! FANTASTISK BOK!

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Madeleine Bjerke

Madeleine Bjerke

Skrevet av 17. november 2015 av Madeleine Bjerke på Tangenåsen ungdomsskole

Sinna på mamma, pappa og livet
Gråt, baby er en oppfølger til den første romanen ‘Elefanten i rommet`. Forfatteren heter Kari Saanum og forlaget til boka er Dreyers Forlag 2015.

Boka handler om en jente som heter Kaia og hun er femten år gammel. Kaia er sint på både moren og faren sin fordi at faren drikker masse og moren snoker i sakene hennes. Faren hennes holder på å dø fordi at han drikker så mye, så hun vil at han snart skal stoppe. Hun elsker en sang som heter Cry Baby av favorittartisten hennes Janis, og den sangen er den eneste som kan trøste henne.
Boka starter med at hun forteller om livet sitt og veldig mye om den røde dagboka som hun har i hånda si, og at faren skal på en klinikk for de som ruser seg.
Spenningskurven ligger vel egentlig på samme sted hele tiden, fordi at jeg ikke synes at boka er spennende. Det eneste stedet som er høydepunktet i boka er vel når hun møter Andreas, og de snakker sammen. Andreas vil bli sammen med Kaia, men at hun ikke vil bli sammen med han. Handlingen i boka er ganske forutsigbar synes nå jeg.
Boka slutter egentlig ganske brått, og den er ikke så spennende på slutten. Jeg synes at det var veldig forutsigbart med den siste setningen som hun sa, fordi det var det jeg tenkte skulle skje hele tiden.
Boka var ganske lett å leve seg inn i for det som skjer i boka er noe som faktisk kan skje her i virkeligheten, og det skjer sikkert allerede i mange barns hjem. Det er vel mest indre spenning i boka, for jeg følte ikke noe spenning uten på når jeg ikke leste, det var vel bare at jeg levde meg inn i boka når jeg leste den.
Språket og karakterene passer bra sammen, begynnelsen og midten, men slutten er ganske så rar.
Jeg har hørt om andre bøker som denne, men jeg har aldri lest en bok som denne før, for jeg interesserer meg ikke så mye i romaner. Jeg tror ikke at denne boka er en del av en trend som ungdommer liker for den er ikke så spennende, og det er de bøkene som er en del av en trend som er mest spennende.
Jeg synes at boka er ganske troverdig, fordi at det er samme miljø der som her, og at det som skjer med familien hennes skjer her i virkeligheten i dag.
Jeg synes at boka var lett å lese, fordi det var sånn passe stor skrift og ikke så mye skrift på hver side. Det var litt blanding av lange og korte setninger, men det var mest korte. Jeg synes at språkbruken passer til bokas innhold, men boka er ikke blitt skrevet med et så spesielt interessant innhold.
Boka handler jo om en jente som har familieproblemer og et lite gutteproblem, og jeg tror at forfatteren har skrevet boka fordi at det er mange som sliter med familieproblemer hjemme den dag i dag. Boka har ikke så mye å si for meg, fordi at jeg ikke sliter med de problemene som hun sliter med.
Det som irriterte meg med boka var at hun sang på en sånn sang hele tiden som heter Cry Baby, og den sangen gir ikke noe mening med resten av historien bare at det er den eneste sangen som trøster henne.
Jeg anbefaler ikke denne boka for folk på min alder, fordi jeg leste den med en venninne som heller ikke likte den, og den falt ikke i min smak. Jeg synes ikke det var vanskelig å legge fra seg boka, fordi jeg likte den ikke så mye og jeg synes ikke at den var ikke noe spennende.
Jeg gir den terningkast 2. Jeg synes ikke at den bør nomineres til Uprisen.

Til toppen