Fuck verden

Monika Steinholm Schibsted 2015 24 anmeldelser

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø sammen med moren. Moren sitter for det meste inne og snakker med fremmede menn i telefonen. Gunn kjører rundt på en traktor og spiller Jahn Teigen. I lomma på mormors røde kåpe finner Gunn Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Jennifer Alm

Jennifer Alm

Skrevet av 15. desember 2015 av Jennifer Alm på Rosenborg ungdomsskole

Fuck verden

Fuck verden av Monika Steinholm er en velskrevet bok med både humor, kjærlighet og realistiske trekk i seg. Den handler om Gunn, eller Gunnvada som hun egentlig heter. Gunn har nettopp flyttet fra Trondheim til Tromsø, og hun strever med å komme seg til rette. Det skjer ganske mye, så man må holde tunga rett i munnen. Boka starter med et lite drama der hun møter en gutt på hennes alder, han får dem begge i trøbbel og mot slutten av boka havner de i en ganske lik situasjon igjen. Hun sliter likevel med å skaffe seg ordentlige venner og med å passe inn. Gutten blir til slutt en av hennes venner, og kanskje noe mer?

Gunn sliter også med å leve slik som hun vil. Hun bestemmer seg for å være litt rebell, hun skal være den som kjører den rustne gamle traktoren, hun som spiller i korps, hun som synger med D.D.E sanger på full guffe, uten å bry seg om de som stirrer. Lenge klarte hun å holde det oppe, men noen ganger brast det bare sammen. Hun prøver å passe inn, men kommer i stedet med underlige fakta her og der, så hun blir oppfattet som merkelig. Hun er som oftest uenig med moren, og de krangler fram til slutten av boka.

Jeg synes at boka var helt ok. Jeg følte at jeg ble litt irritert på hovedpersonen i blant, da hun nesten alltid gjorde det motsatte av det jeg ville gjort i hennes situasjon. Utover i boka blir det bedre og man får en bedre forståelse av henne.
En ting jeg ikke likte var at boka var skrevet i tredje-person, dette synes jeg gjorde det vanskelig å vite hvem det var snakk om og vanskeligere å komme seg nærmere hovedpersonen. Jeg vil også si at det var en åpen slutt, noe jeg ikke er så glad i, da man blir usikker på hvordan livene til hovedpersonene vil fortsette.

Denne boka var ganske lettlest, selv om sidene gikk litt sakte i starten da man ikke hang helt med på alle navnene og situasjonene som oppsto.
Denne boka kan gjerne bli nominert til Uprisen fordi jeg likte virkelig boka jo nærmere slutten jeg kom, og den utviklet seg på en god måte. Jeg vil gi boka et terningkast fire, på grunn av at det er mye bra ved boka, men den er ikke en av mine favoritter.


Oda Bolstad

Oda Bolstad

Skrevet av 15. desember 2015 av Oda Bolstad på Sagatun skule

Atmosfæren er det som fangar oss.
Fuck Verden
Monika Seinholm
Sjølv om det eg skriv om denne er negativt, så håpar eg at ho blir nominert til U-Prisen, og kanskje vinn. Ja, det er sikkert litt rart, men eg trur det er eit bra teikn. At eg ikkje likte boka, men vil at ho skal vinne. Alt i alt, gir eg boka terningkast 3.
God, men dårleg bok. Detta var ei bok eg hadde store forventningar til, og eg trudde at ho skulle vere skikkelig god. Men det var ho altså ikkje. Det gjekk så treigt, og eg følte at det blei mykje av det same heile tida. Eg fekk følelsen av at forfattaren berre utvida augeblinken for at det skulle bli lengre bok og lengre setningar. Ho brukte alt for lang tid på å komme til den eigentlege hendinga. Men så er det noko rart, for eg sit igjen med ein god følelse i kroppen etter at eg har lese ho. Eg veit verkleg ikkje kva det er som gjer dette, men det berre er sånn.
Ok, la oss seie det sånn, at det finst to ulike typar forfattarar her i verda. Den typen som skriv bøker fordi han vil få ut følelsane sine, og har mykje på hjertet. Og som er litt kjend med emnet, den som skriv basert på sine eigne følelsar. Og så er det den personen som berre skrive bøker for å skrive. Har ingen anelse, eller veit ikkje korleis det følest å vere i den settingen dei skriv om. Det blir ein heilt annan atmosfære mens du les bøker som dei med “erfaring i dette emnet” har skrive. Du merkar det, og det gjer boka spesiell. Det kan hende at eg berre har missforstått Monika Steinholm, men det virkar ikkje som om ho veit korleis det følest. Eg føler at ho berre skreiv denne boka, fordi ho trudde den kom til å selge. Men det er ikkje noko dumt med det, for ho skriv jo bra. Det er berre det at ho ikkje hadde heilt klart å få den gode atmosfæren vi ofte søker etter når vi les bøker.
Så eg er litt forvirra her eg skriv, for eg vil skrive gode ting om boka, men likevel så er det negative ting eg får ut. Eg kunne sikkert ha skrive ei heil side med positive ting frå boka, men akkurat i dag var det det negative som kom ut til fingrane mine.
Å vere heilt A4 er kjedelig. Ikkje noko for Gunn. Sjølv om ho får stygge blikk frå jentene, fortset ho å vere seg sjølv. Dei trur dei gir ho dårlegare sjølvtillit, men eigentleg berre sterkar dei den. For neste gong ho møter dei på traktor, skrur ho berre volumet enda høgare opp. Ho bryr seg innerst inne, men ho kan ikkje vise det. Ho må vere tøff, tøffare i trynet enn det dei er.


Ingrid Njærheim

Ingrid Njærheim

Skrevet av 14. desember 2015 av Ingrid Njærheim på Orstad skule

"Fuck verden"
Forfatter: Monica Steinholm

Denne boka handler om ei tenåringsjente med navn Gunnvalda, men foretrekker å bli kalt Gunn. Gunn har nettopp flyttet til Tromsø med moren sin. Gunn har vokst opp uten far, og en dag finner hun et bilde av en mann i lommen til hennes mormor.
Gunn bestemmer seg for å gå opp på taket til biblioteket en dag og der treffer hun Niklas. Fra denne dag blir livet til Gunn forandret.

Denne boka var veldig lett å lese, men det var ganske mange sider. Det var en spennende tenåringsbok som anbefales å lese hvis du er glad i bøker med drama og kjærlighet.


Sunna Marie Oddli

Sunna Marie Oddli

Skrevet av 3. desember 2015 av Sunna Marie Oddli på Gulskogen ungdomsskole

Fuck verden
En feelgood bok med en trist undertone.

Gunn kjører traktor til skolen, spiller gamle slagere på full styrke og går i mormors gamle klær. Gunn og moren Chris har nylig flyttet til det gamle huset til mormor i Tromsø, men mormor bor ikke lenger i huset fordi mormor er en måke. Gunn klatrer opp på taket for å tenke, der møter hun Niklas.

Denne boken er lettlest og jeg suste gjennom den. Den ga meg en skikkelig god følelse. Jeg elsker Gunn, hun er kul og gir blaffen i hva andre tenker om henne, eller hun prøver i hvertfall.

Boken følger Gunn gjennom litt av hennes tid på videregående. Noe av det som gjør historien så bra er alle de viktige temaene Steinholm tar opp. Boken handler om å flytte og begynne på ny skole. Den handler også om hvordan Gunn takler at mormor har dødd og hvordan det er og ikke vite hvem som er faren hennes. Favorittdelen min i hele historien var forholdet mellom Gunn og Niklas.

Denne boken er full av interessante og godt oppbyggde karakterer. Vi har læreren Dragen som ikke liker noen. Den unge moren til Gunn som går rundt i undertøy og snakker med fremmede menn på telefonen og bestevennen til Niklas som gjerne skulle vært litt mer enn bare en venn. Jeg liker veldig godt når forfattere dikter fram rare og unike karakterer. Denne boken er full av slike personer og det er absolutt noe av det jeg liker best i denne historien.

Av egoistiske grunner skulle jeg ønske at slutten var mer lukket eller at det kommer en kjærlighetsbok som bare handler om Gunn og Niklas. Jeg skulle også ønske at vi fikk vite mer om hvordan Gunn så ut. Til tider synes jeg også at handlingen gikk litt for fort frem, men dette påvirket ikke leseropplevelsen min.

Dette er en utrolig godt skrevet feelgood bok. Den har alt: Lettlest, viktige temaer, kjærlighet, gode karakterer og den er skrevet bra. Den ga meg en fantastisk leseropplevelse og dette er en av de beste bøkene jeg har lest for Uprisen. Jeg håper Monika Steinholm kommer med flere bøker for ungdom. Terningkast 5.

Gulskogen Skole- LESDET!


Hannah Aksjøberg

Hannah Aksjøberg

Skrevet av 3. desember 2015 av Hannah Aksjøberg på Gulskogen ungdomsskole

Gunn har valgt å gi f*** i alt. Hun kjører traktor til skolen og spiller Jan Teigen på full guffe. Det er ikke snakk om at hun skal la seg kue av andre tanker og meninger. En dag møter hun Niklas på toppen av Tromsøs bibliotek og det blir starten på noe helt nytt.

Fuck verden er en herlig sammensetning av humor, usikkerhet, kjærlighet. Det jeg likte best med den var selve hovedpersonen Gunn og moren hennes. Moren er fortsatt veldig ung og absolutt ikke en typisk A4 mor. Hun oppfører seg mer som en venninne og vil bli kalt Chris, ikke mamma. Mens Gunn er en av de tøffeste, morsomste karakter jeg har lest om, og jeg virkelig elsker henne! Kulere jente skal du lete lenge etter.

Boka tar opp problemene med å flytte til en helt ny by, døden, forelskelse, sorg og om å passe inn. Selvfølgelig lurer det seg flere hemmeligheter. Gunn vil blant annet gjerne vite hvem faren hennes er, Chris vil nemlig ikke si det.

Jeg likte boka kjempegodt. Den var morsom og har en god flyt. Den var ganske enkel å lese, men ikke for lettlest. Skildringene var veldig vakre, og flere hendelser var beskrevet veldig godt. Slutten var ganske uventet, og den var åpen slik at man må tenke litt selv hva som skjer videre. Personlig ville jeg heller hatt en mer lukket slutt for å få svar på spørsmålene mine. Slutten minnet egentlig mer om en novelleslutt.

Fantastisk bok! Dette er blitt en av mine favoritter dette året, men på grunn av en litt lite gjennomført slutt gir jeg den: Terningkast 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen