Fuck verden

Monika Steinholm Schibsted 2015 24 anmeldelser

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø sammen med moren. Moren sitter for det meste inne og snakker med fremmede menn i telefonen. Gunn kjører rundt på en traktor og spiller Jahn Teigen. I lomma på mormors røde kåpe finner Gunn Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Mathias Godli

Mathias Godli

Skrevet av 14. desember 2017 av Mathias Godli på Harestua skole

Fuck verden handler om en jente som heter Gunnvalda, ofte kalt Gunn. Hun har nettopp flyttet til Tromsø med moren sin og sliter med å tilpasse seg miljøet, noe som er en grunn til at boka heter «fuck verden». Moren til Gunn blir ofte kalt Chris fordi hun ikke liker å bli kalt mamma, og bestemoren til Gunn er en kråke som lever utenfor huset deres. Gunn kjører traktor til skolen med Jahn Teigen på full guffe og gir faen i det. Alle andre på skolen kjører moped og scooter, men det gjør ikke denne kjerringa. Kulere dame skal du lete lenge etter! En gang finner hun et bilde av en ung mann i lomma på mormors røde kåpe. Hun skulle spurt hvem det var, men mormor er en måke og kunne ikke svare. Denne boka gir jeg terningkast 4 fordi den kan være morsom til tider, men den er ikke veldig interessant å lese. Denne mener jeg passer best til ungdommer mellom 12-15 fordi den har noe grovt språkbruk, men er likevel ikke en veldig voksen bok.


Simon Røttingen

Simon Røttingen

Skrevet av 7. april 2016 av Simon Røttingen på Majorstuen skole

«Fuck verden» handler om Gunn som flytter til Tromsø med moren sin, kort tid etter mormorens død. Her gjennomgår hun mange typiske ungdomsproblemer, men også noen dypere og mer alvorlige problemer.

Gunn er en karakter det er lett å få medfølelse for, noe som jeg tror er en forutsetning for å lage en bok som dette. Moren Chris bytter ofte mellom uhyggelig og hyggelig. Karakterene på skolen er for det meste klisjeer (men det er kanskje slik det er på ungdomsskolen), med unntak av Jens, som desverre ble altfor lite skildret.

Språket skapte en spessiell stemning i boka, en stemning som passet godt med handlingen. men når det gjelder diktene til «kong salkin» synes jeg de (for det meste) var dårlige og kleine.

Innenfor denne sjangeren synes jeg denne boka var original. Jeg likte spesielt hvor direkte den var, og skildringene av Gunns tanker. Innimellom ble den direkte, og minimalistiske skrivestilen til Monika Stenholm litt for «ekstrem» og gikk i veien for en fullstendig oppfattelse av handlingen. Men helhetlig var boka troverdig og interesant.

Jeg ville anbefalt denne boka til noen av de som leser mange amerikansk «high-school» bøker, slik at de i steden kan nyte litteratur fra sitt eget land.


Ayoub Zannachi

Ayoub Zannachi

Skrevet av 7. april 2016 av Ayoub Zannachi på Haugenstua ungdomsskole

En bok om en tenåring med måke-fetisj.

Boken var helt middelmådig – ikke fantastisk, men ikke dårlig. Den var ganske grei, og mange spesielle tvister, men ellers så er den helt lik som omtrent alle andre bøker på markedet idag; blåkopi av alt og ingenting.

Jeg føler at teksten var ganske kjedelig, og manglet det spesielle drivet som holder leseren i gang. Jeg personlig mener at boken ikke appellerer så mye til tenåringer i dag.


Jason Storsve

Jason Storsve

Skrevet av 7. april 2016 av Jason Storsve på Sagene skole

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø med moren sin. For å bli mer kjent med byen klatrer hun opp på et hustak. Der møter hun en mystisk gutt som tagger på taket. Senere finner hun den samme gutten på den nye skolen hennes. «Fuck verden» er debutboka til Monika Steinholm. Hun er selv bosatt i Tromsø og har studert ved Universitetet i Tromsø.

Språket i boka er lettlest og har mye beskrivelser og metaforer. I starten av de fleste kapitlene er det blogginnlegg av en som kaller seg «Kong Salkin». Det meste er kjærlighetserklæringer eller hjertesorg. Gunn er en unik karakter som prøver å være rar med vilje. Hun prøver å stenge ute alt alle andre sier om henne, men har ofte problemer med det. Hun virker tidvis som en veldig gammeldags person som så veldig opp til mormoren sin. Niklas har problemer med å glemme eksen sin. Han gjør hva som helst for å få oppmerksomhet av henne.

Jeg synes «Fuck verden» er lite original. Det er nok en bok om en jente som har problemer med foreldrene sine og får hjertesorg. Det som får denne til å stikke seg litt ut er forholdet hun hadde til mormoren sin. Boka ble noen ganger litt usannsynlig og rar. Hendelser som skjedde var for tilfeldige og ga meg ingen mening. Det var sjelden at jeg synes at «verden» i boka var så ille som tittelen på boka tilsier. De fleste negative opplevelsene som Gunn opplever dreier seg om at hun overdriver situasjonen. Jeg synes at Gunn egentlig har mye færre og mindre problemer enn hun opplever det som. Det tror jeg er gjort bevisst. Jeg tror boka prøver å vise hvordan problemene dine er mye større for deg enn alle andre oppfatter det.

Tema i boka er irrasjonalitet i ungdomstida. Det er hvordan alt kan bli så overdrevent i ungdomstanker. Det handler om hvordan man kan oppleve små stadier i livet som verdens undergang. Det synes jeg boka klarte å fremheve på en god måte.

«Fuck verden» er en bok som blir bedre etter at du har lest den og tenkt over den. Der og da når du leser den, blir den treg og kjedelig. Man sliter med å føle med hovedpersonen.

Boka er generelt lite original. Tema i boka er interessant, og det er godt språk. Alt i alt synes jeg boka passer for de som tenker og reflekterer over boka etter at de har lest den.


Guro

Guro

Skrevet av 16. desember 2015 av Guro på Trondjord skole

Kjedelig setting.
Fuck verden er en bok som handler om 16 år gamle Gunn som flytter fra Trondheim til Tromsø sammen med moren sin etter bestemoren døde. Bestemoren til Gunn er en kråke som bom bor sammen med en måse utenfor huset til Gunn.
Moren til Gunn er veldig spesiell. Hun blir kalt Chris fordi hun ikke liker å bli kalt mamma. Chris jobber som hjemme syerske, men snakker også med fremmede menn på telefon.
Da Gunn tar seg en tur til byen bestemmer hun seg for å klatre opp på bibliotektaket, der møter hun en gutt som heter Niklas. Niklas liker å tagge på biblioteket, spille sjakk og se på bilder av eks- kjæresten. Når Gunn møter Niklas forandres alt.

Jeg likte ikke denne boka, boka skifter ikke setting og mangler action og spenningspunkt. Det eneste jeg likte med boka var at historien var fra Tromsø, og at jeg kunne kjenne meg igjen i settingen, som da hun var på bibliotektaket.
Jeg vil si at boken passer for ungdommer fra 13 år på grunn av noe grovt språk, festing og drikking. Ungdommen kan lese og kjenne seg igjen i enkelte situasjoner og er derfor godt egnet til dem. Anbefales ikke yngre barn.
Jeg gir boka en sterk 3 fordi boka ikke interesserte meg. Den var vanskelig å plukke opp og lese på grunn av lite action og kjedelig innhold. Jeg anbefaler ikke denne boka.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
kristina Aga

kristina Aga

Skrevet av 23. november 2015 av kristina Aga på Orstad skule

Fuck verden
Forfatter: Monika Steinholm
Tittel: Fuck verden
Forlag: Schibsted
Utgitt: 2015
Sideantall: 215
Sjanger: Drama, humor og kjærlighet
Denne boka handler om en jente som heter Gunn, Gunn har nettopp flytta til Tromsø med Chris, moren. Gunn sitter på et grått tak, plutselig kommer en gutt klatrende opp og begynner å tagge. Plutselig legger den ene av vekterne marker på den mystiske gutten, Gunn og den mystiske gutten begynner og løpte ifra vekterne på taket. Dette var begynnelsen på mye drama. Gunn må begynne på skolen i Tromsø, på skolen så blir hun kjent med Karianne og vennene hennes, hun møter også på mystiske gutten igjen, Niklas og vennen hans Jens. Gunn blir mer kjent med Niklas og Jens, hun får konflikter med den populære jenta Karianne, og har problemer med moren. Helt siden hun flytta fra Trondheim har livet hennes bare blitt til rot. Gunn vet ingenting om faren sin og Chris nekter å fortelle noe om han og blir sur når hun spør. En dag finner hun et bilde av han i jakken til den døde mormoren hennes. Gunn og Niklas prøver å løse mysteriet om faren til Gunn, og hun for snart vite den fryktelige sannheten om han så bringer hun og moren nærmere. Gunn vil flykte fra alle problemene sine og sliter med å holde tårene tilbake, til slutt slipper hun alt løs " Gunn setter seg, og Chris setter seg ved siden av henne. -Jeg er så sliten. -Det går over. Alt går over. Ting blir bedre. Vi kan greie alt,vi to. Chris stryker henne over håret".
Boken var lett å lese men det var mange handlinger som var uklare som jeg slet med å forstå, jeg leste mange sider mer enn en gang for å forstå hva som skjedde. Forfatteren var veldig dårlig til å fortelle hvem personene som var med i boken var. Jeg ble veldig fort forvirret om hvem som var hvem, det gjorde at jeg leste fram og tilbake i boka for å forstå eller så bare leste jeg videre.
Forfatteren skiftet fort tema og handlinger i boka og det ble veldig brått og det endte bare opp med at jeg ikke forsto noen ting, før jeg leste videre. Men jeg tror det var en skrive måte som gjorde at du ville lese videre i boka for å forstå hva som skjedde. Forfatteren har brukt lavsstil, det gjør at handlingene blir mye mer kjekkere syns jeg, og du forstår lett at dette er en ungdomsroman.
Denne boka minner meg ikke om noen andre bøker, den er noe for seg selv. Forfatteren har brukt hjelpemidler som jeg aldri har lest i en bok før, Forfatteren har skrevet et lite avsnitt i nesten hver kapitel der en gutt kalt "Kong Salkin" skrevet noe om hva som har skjedd. Det er et veldig bra virkemiddel for det gjorde som jeg forsto hva han følte og da var jeg sikker på hva handlinga gikk. "Når alt er fint, kan det bare gå dårligere. Når helvete bryter løs, kan det fortsatt bli verre. Lagt inn av Kong Salkin".
Boka begynte rett på men var veldig kjedelig i begynnelsen, jeg forstod ingenting av begynnelsen av boka og det gjorde det tungt å lese videre i boka. Jeg leste 100 sider før handlinga ble spennende, da var boka veldig bra for da klarte du å sette sammen puslespillet mer og mer.
Monika Steinholm har tatt et toårig forfatterstudium ved Universitetet i Tromsø. Hun er bosatt i Tromsø, og jobber deltid i Ark bokhandel. Fuck verden er den første boka som Monika Steinholm har skrevet som kun er hennes, og det blir vært fall ikke den siste boka.
Jeg syns denne boka var en ganske interessant bok og hadde en veldig romantisk og spennende slutt som jeg likte veldig godt, men begynnelsen av boken var veldig kjedelig. Jeg vil anbefale denne boken til lesere som liker kjærlighet, drama, humor og litt spenning i en bok. jeg vil gi denne boka terningkast 3.

Til toppen