Fuck verden

Monika Steinholm Schibsted 2015 25 anmeldelser

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø sammen med moren. Moren sitter for det meste inne og snakker med fremmede menn i telefonen. Gunn kjører rundt på en traktor og spiller Jahn Teigen. I lomma på mormors røde kåpe finner Gunn Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Anonym

Bokanmeldelse av "Fuck Verden".

Skrevet av 24. november 2020 av Anonym på Aurdalslia Skole

Personlig så er dette en av de dårligste bøkene jeg har lest. Dette skyldes mye, men her er et par ting som trakk den ned.

-Ingen actoin, spenningstopp eller høydepunkt. Bare samme om igjen.
-Skrevet på en vanskelig måte, og var ikke så lett å forstå.
-LItt grov ordbruk.
-Ikke like lett for alle og kjenne seg igjen, og lett og få "feile" oppfattninger.

Jeg gir denne boka kun en 2 i terningkast. Jeg anbefaler den ikke.


Mathias Godli

Mathias Godli

Skrevet av 14. desember 2017 av Mathias Godli på Harestua skole

Fuck verden handler om en jente som heter Gunnvalda, ofte kalt Gunn. Hun har nettopp flyttet til Tromsø med moren sin og sliter med å tilpasse seg miljøet, noe som er en grunn til at boka heter «fuck verden». Moren til Gunn blir ofte kalt Chris fordi hun ikke liker å bli kalt mamma, og bestemoren til Gunn er en kråke som lever utenfor huset deres. Gunn kjører traktor til skolen med Jahn Teigen på full guffe og gir faen i det. Alle andre på skolen kjører moped og scooter, men det gjør ikke denne kjerringa. Kulere dame skal du lete lenge etter! En gang finner hun et bilde av en ung mann i lomma på mormors røde kåpe. Hun skulle spurt hvem det var, men mormor er en måke og kunne ikke svare. Denne boka gir jeg terningkast 4 fordi den kan være morsom til tider, men den er ikke veldig interessant å lese. Denne mener jeg passer best til ungdommer mellom 12-15 fordi den har noe grovt språkbruk, men er likevel ikke en veldig voksen bok.


Simon Røttingen

Simon Røttingen

Skrevet av 7. april 2016 av Simon Røttingen på Majorstuen skole

«Fuck verden» handler om Gunn som flytter til Tromsø med moren sin, kort tid etter mormorens død. Her gjennomgår hun mange typiske ungdomsproblemer, men også noen dypere og mer alvorlige problemer.

Gunn er en karakter det er lett å få medfølelse for, noe som jeg tror er en forutsetning for å lage en bok som dette. Moren Chris bytter ofte mellom uhyggelig og hyggelig. Karakterene på skolen er for det meste klisjeer (men det er kanskje slik det er på ungdomsskolen), med unntak av Jens, som desverre ble altfor lite skildret.

Språket skapte en spessiell stemning i boka, en stemning som passet godt med handlingen. men når det gjelder diktene til «kong salkin» synes jeg de (for det meste) var dårlige og kleine.

Innenfor denne sjangeren synes jeg denne boka var original. Jeg likte spesielt hvor direkte den var, og skildringene av Gunns tanker. Innimellom ble den direkte, og minimalistiske skrivestilen til Monika Stenholm litt for «ekstrem» og gikk i veien for en fullstendig oppfattelse av handlingen. Men helhetlig var boka troverdig og interesant.

Jeg ville anbefalt denne boka til noen av de som leser mange amerikansk «high-school» bøker, slik at de i steden kan nyte litteratur fra sitt eget land.


Ayoub Zannachi

Ayoub Zannachi

Skrevet av 7. april 2016 av Ayoub Zannachi på Haugenstua ungdomsskole

En bok om en tenåring med måke-fetisj.

Boken var helt middelmådig – ikke fantastisk, men ikke dårlig. Den var ganske grei, og mange spesielle tvister, men ellers så er den helt lik som omtrent alle andre bøker på markedet idag; blåkopi av alt og ingenting.

Jeg føler at teksten var ganske kjedelig, og manglet det spesielle drivet som holder leseren i gang. Jeg personlig mener at boken ikke appellerer så mye til tenåringer i dag.


Jason Storsve

Jason Storsve

Skrevet av 7. april 2016 av Jason Storsve på Sagene skole

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø med moren sin. For å bli mer kjent med byen klatrer hun opp på et hustak. Der møter hun en mystisk gutt som tagger på taket. Senere finner hun den samme gutten på den nye skolen hennes. «Fuck verden» er debutboka til Monika Steinholm. Hun er selv bosatt i Tromsø og har studert ved Universitetet i Tromsø.

Språket i boka er lettlest og har mye beskrivelser og metaforer. I starten av de fleste kapitlene er det blogginnlegg av en som kaller seg «Kong Salkin». Det meste er kjærlighetserklæringer eller hjertesorg. Gunn er en unik karakter som prøver å være rar med vilje. Hun prøver å stenge ute alt alle andre sier om henne, men har ofte problemer med det. Hun virker tidvis som en veldig gammeldags person som så veldig opp til mormoren sin. Niklas har problemer med å glemme eksen sin. Han gjør hva som helst for å få oppmerksomhet av henne.

Jeg synes «Fuck verden» er lite original. Det er nok en bok om en jente som har problemer med foreldrene sine og får hjertesorg. Det som får denne til å stikke seg litt ut er forholdet hun hadde til mormoren sin. Boka ble noen ganger litt usannsynlig og rar. Hendelser som skjedde var for tilfeldige og ga meg ingen mening. Det var sjelden at jeg synes at «verden» i boka var så ille som tittelen på boka tilsier. De fleste negative opplevelsene som Gunn opplever dreier seg om at hun overdriver situasjonen. Jeg synes at Gunn egentlig har mye færre og mindre problemer enn hun opplever det som. Det tror jeg er gjort bevisst. Jeg tror boka prøver å vise hvordan problemene dine er mye større for deg enn alle andre oppfatter det.

Tema i boka er irrasjonalitet i ungdomstida. Det er hvordan alt kan bli så overdrevent i ungdomstanker. Det handler om hvordan man kan oppleve små stadier i livet som verdens undergang. Det synes jeg boka klarte å fremheve på en god måte.

«Fuck verden» er en bok som blir bedre etter at du har lest den og tenkt over den. Der og da når du leser den, blir den treg og kjedelig. Man sliter med å føle med hovedpersonen.

Boka er generelt lite original. Tema i boka er interessant, og det er godt språk. Alt i alt synes jeg boka passer for de som tenker og reflekterer over boka etter at de har lest den.

Vis flere anmeldelser

Til toppen