Forvandlet

Sissel Chipman Gyldendal 2018 13 anmeldelser

Julies verden er snudd på hodet. Alvene har forvandlet henne, og det de forventer at hun skal gjøre nå, kan hun aldri i livet gå med på. Henrik kjenner ikke Julies hemmelighet, men han aner at noe er galt. På Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Anonym

Anonym

Skrevet av 21. november 2018 av Anonym på Ruseløkka skole, 10C

Tredje bok?!

«Natta var kullsvart, og høstregnet drev iskaldt og sidelengs mot henne. Bak seg hørte hun alvene rope.» Boka «Forvandlet» starter rett på sak med spenning og mystikk, og de første setningene river leseren inn i Julies verden der et minste feiltrinn kan bety døden. Handlingen foregår i et alternativt Oslo med jevnlige reiser til parallelle universer der intelligente vesener av annen rase holder til. Julie selv har blitt forvandlet fra tilnærmet menneskelig til en lavalv. Som alle andre lavalver har hun valget mellom å enten love bort friheten/trofastheten sin, eller å leve som utstøtt uten beskyttelse. Hva er egentlig viktigst for Julie, trygghet eller frihet?

Som sagt er spenningen tilstedeværende gjennom hele boka, og jeg sluttet aldri å undre over hva som kom til å skje videre da jeg leste den. I starten syntes jeg at fantasyromanen var litt forvirrende, og tilbakeblikkene oppga ikke nok informasjon til at jeg skjønte handlingen fullt ut. Dette er ikke overraskende med tanke på at «Forvandlet» faktisk er bok nr. 3 i triologien om Julie og Henrik. Til tross for at historien er del av et større verk, påvirket det ikke leseopplevelsen i stor grad. Jeg tør påstå at historien er original og interessant nok til å kunne leses uavhengig av resten av serien.

Selv om romanen i hovedsak omhandler temaer av overnaturlig type, tar den også opp emner som er aktuelle for ungdom på min alder, altså rundt femten år. Julie og Henrik går begge gjennom det som trygt sagt kan kalles identitetskriser. I likhet med de to hovedkarakterene står også vanlig ungdom overfor de store spørsmålene: Hvem er jeg? Er jeg verdt noe? Hvordan kan jeg unngå å bli giftet bort til en sviker av alveætten? Evnen til å kjenne seg igjen i karakterenes problemer blir dessuten forsterket av det lite utsmykkede språket som preger dialogen.

Som en stolt og ubetinget tilhenger av alle bøker med heng til det overnaturlige, er det vanskelig å gi en objektiv og rettferdig dom av «Forvandlet». Fra første side ble jeg bergtatt av det alternative universet som inkluderer mitt eget bosted, Oslo, og resten av dagen surret tanker om alver og steinsirkler rundt i hodet mitt. Språket var i tillegg relativt godt og troverdig. Av kritikk har jeg lite siden min mening er basert på den siste boka i en triologi. Opprinnelig ville jeg stusset over at forfatteren ikke valgte å utbrodere fantasiverdenen hennes mer, men jeg er ikke i stand til å dømme dette fordi jeg kun har lest siste bok. Kort sagt er «Forvandlet» en magisk roman anbefalt til de fleste ungdommer.

Terningkast: 5


Sune

Sune

Skrevet av 20. november 2018 av Sune på Surnadal ungdomsskole

Forvandlet

ForvandletJeg anbefaler ikke denne boken til folk som liker å ha det gøy. Jeg kan ikke si den er kjedelig, så jeg sier den er totalt uinteressant. Denne boken er for treig til at jeg kan kalle den spennende. Den er dårlig fordi det er vanskelig å følge med på hva som skjer. Den starter treigt midt i en handling, spenningskurven på boken ble ferdig i løpet av de 10 første sidene, så jeg opplevede denne boken veldig dryg fordi den kom seg ikke framover i historien. Boka var ikke vanskelig å legge fra seg, den var vanskelig å plukke opp og derfor brukte jeg VELDIG lang tid på den.

Boken er skrevet i sjangeren Fantasy, jeg liker denne sjangeren men denne boken klarte ikke å få meg interessert. Språket i denne boken er veldig tamt, det er ikke noe grove eller stygge ord i den

Julie rakk ikke engang å tenke før hesten spant rundt og rytteren hadde hoppet av salen og dratt henne med seg.

Boken var veldig treg etter den første spenningstoppen, fordi at personene i boken aldri kom seg av gårde, de bare satt og snakket får 10 sider i strekk, den gjentok samme historiene flere ganger, da de reiste gjennom en portal til en annen verden så etter 10-20 sider var de tilbake der de begynte å så bare gjorde de det samme om og om igjen, den tredje tingen er at det var bare 1 spenningstopp, fordi etter den første spenningstoppen ble boken DRIT slapp, den var veldig vanskelig å forstå, det er fordi at den var litt overalt, og den begynte plutselig på ett nytt tema. den siste dårlige tingen med denne boken var at jeg skjønte nesten alltid det som skulle skje, den var veldig forutsigbar.

Terningkast: 1

Jeg gir denne boken ternings kast 1 fordi jeg fant bare en ting som var bra om boken, den ene tingen var at boka startet på en spennings topp,

Oppsummering: anbefales ikke


Emma

Emma

Skrevet av 11. november 2018 av Emma på Lom ungdomsskole 10A

Boka handlar om Julie, som har vorte forvandla til alv av alvane. Men det dei krev at ho skal gjere, kan ho aldri gå med på.

Boka startar brått og midt i handlinga, men dette gjer at det blir ein spanande start. Sjølv om boka har 368 sider, er ho lett å lese. Språket er lett å skjøne, men det er mange namn å hugse på. Slutten var veldig bra og spenninga bygde seg verkeleg opp.
Eg gjev derfor denne boka eit sterkt terningkast 5.


Mia

Mia

Skrevet av 10. november 2018 av Mia på Lom ungdomsskole 10A

Boka handler om Julie, som har blitt forvandla av alvane. Julie vil aldri gå med på det alvane krev av ho. Henrik veit ikkje om hemmelegheiten, men merkar snart at noko er gale.

Boka startar midt i handlinga, og er spennande og actionfylt. Skrifta er passe stor, og boka er lett å lese. Språket passar fint. Alvane har rare navn, og nokre gonger var det litt vanskeleg å følgje med på kven som var kven. Til tider føltes boka litt treig, men ellers er boka godt skrive med sine planetar og vesen. Den siste delen av boka var veldig fengande, og slutten kom brått. Anbefales til alle som liker å lese fantasy!

Eg gjev «forvandlet» terningkast 5.


Marie Korneliussen

Marie Korneliussen

Skrevet av 23. oktober 2018 av Marie Korneliussen på Ruseløkka skole, 10C

En original historie

Forvandlet av Sissel Chipman er en fantasyroman. Den handler om Julie, som mot sin vilje er blitt forvandlet til en lavalv. Nå som hun er en alv, må hun gå med på en pakt som tar vekk friheten hennes. Henrik, hennes beste venn, må leve med noen traumatiserende minner og tanker. De to reiser tilbake til jorda etter et opphold på planeten med alvene. Der blir de møtt med fangstmenn og store, emosjonelle og vanskelige oppgaver ligger foran dem begge.

Boka starter i in medias res, er i starten litt mystisk og det skjer ikke stort. Vi blir introdusert til karakterene og får se tilbakeblikk mot det som skjedde før handlingen i boka. Etter hvert som vi kommer forbi alle tilbakeblikkene blir boka veldig spennende. Julia og Henrik strever begge med å finne ut hvem og hva de er, noe som tydelig blir vist gjennom det enkle, men gode språket. Det er en bok alle kan lese og forstå.

Det jeg ikke likte med boka var hvor lang tid det tok før vi kom inn i selve handlingen. Det var tregt og litt tungt å lese den første delen, selv om den var nødvendig for å forstå handlingen.

Jeg gir boka en 5 siden den var full av følelser, godt språk og en original historie. Den slutter med en åpen slutt, og jeg vil veldig gjerne lese hva som skjer videre. Bare den trege delen i starten trekker boka litt ned.

Vis flere anmeldelser

Til toppen