Monica Isobel Glenna, Monica Mandana Fouladi og Åsmund Havnås.

Monica Isobel Glenna, Monica Mandana Fouladi og Åsmund Havnås.

Skrevet av 4. oktober 2018 av Monica Isobel Glenna, Monica Mandana Fouladi og Åsmund Havnås. på OsloMet

Forvandlet er tredje bok i serien om panterhamskifteren Julie og ulvhedin Henrik. Det er en fantasy-roman beregnet på ungdom. Vi visste ikke at boken var en del av en serie før i ettertid, og leste den dermed som uavhengig fra denne, men forstår i ettertid at mye av historien i grunn er mer omfattende. Dette farget vår leseropplevelse i etterkant, men dette er fremdeles en bok som vi mener kan leses uavhengig fra resten av serien. Enkeltstående er dette fortsatt en god bok.

Boka handler om Julie, som sammen med sin venn Henrik reiser til andre planeter gjennom portaler, som dannes ved hjelp av steinsirkler. Julie har på en av reisene blitt forvandlet av alvene på planeten Affalon, og de forventer at hun dermed skal sverge en ed, noe hun ikke vil gå med på. Fordi dette vil innskrenke hennes frihet. For Julie står frihet veldig sterkt. Hun holder denne forvandlingen skjult for Henrik, som merker at noe er galt. Livet på jorda blir ikke det samme etter dette, og Julie dras mellom det gamle livet sitt og sin nye tilværelse som alv i en ukjent verden. På en ukjent planet!

Til tross for fantasy-elementene i handlingen er dette en bok ungdom vil kunne relatere til. Ungdom kan ofte føle at de har liten kontroll over livet de lever, derfor vil mange kunne kjenne seg igjen i Julies opprørstrang og behov for frihet. Litteratur har en egen evne til å kunne påvirke leseren. Forvandlet tar opp problemstillinger som mange jenter kan stå overfor i dagens samfunn, og boka er tydelig et produkt av sin samtid.

Vi mener at budskapet i denne boken er at det er veldig viktig å stå opp for seg selv, selv om valgene en har er begrenset. Forvandlet handler om å være stuck i en kjip situasjon, og å kjempe seg igjennom den med de midlene en har til rådighet.

Vi synes at boka tar opp mange viktige temaer for ungdom, og vi anbefaler denne til målgruppen.

Til toppen