Flukten (Beta 1)

Amund Hestsveen, Torborg Igland Gyldendal 2014 27 anmeldelser

En beskjed er surret fast i pila som borer seg inn i veggen bak Jor. Noen skal hente henne. Men hvordan? Skandia holder jo alle i et jerngrep. Finnes det noen som tør trosse generalene? Og hvor er Kodak – har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Filippa Lande

Filippa Lande

Skrevet av 15. desember 2014 av Filippa Lande på Orerønningen ungdomsskole

Etter en naturkatastrofe 30 år fram i tid, i Norden som etterlot seg område i anarki, ble det utført en rekke kriger og oppgjør. De såkalte «skandierne» kjempet for et diktaturstyre i Norden ledet av «Første Frie leder». De kjempet mot «alfastyrkene» som er så å si vanlig mennesker som deg og meg. Skandierne vant med sine futuriske våpen og gode taktikker. Dette ledet Norden inn i et strengt regime som holder Skandia, som det nå heter, i jerngrep. Alt av Nordens gammel kultur og litteratur er utslettet og forbudt, det samme med fri tenking. De fleste barn vokser opp i dormer uten familie, eller noen som helst kunnskap om hvor de kommer fra. På skolen blir de opplært til å være tro mot Skandia, og hvilke grusomme skjebner som venter dem om de ikke er. Barn blir straffet med elektrosjokk og at lærere eller voksne slår barn som ikke oppfører seg. Som regel velges de ti beste elevene fra hver skole til offisertrening. Til elevenes sjokk, velges det bare ut fem dette året.
En av hovedpersonene i boka, Kodak, levde sammen med familien sin, helt til Skandia tok dem og sendte han til distrikt 21. Han er en rebell, og setter alltid spørsmål ved styret til Skandia. Dette får han ofte i trøbbel og avstraffelser, noe som får han til å jobbe imot Skandia enda mer.
Livni er den av trekløveren som er mest tro mot Skandia. Hun ligger på toppen blant elevene, og får gode resultater på skolen. Allerede fra hun begynte på skolen tok hun på seg ansvarsfulle oppgaver.
Jor er datter av en Skandia-offiser med høy rang. Det er forventet av henne at hun skal ut i offisertrening etter det 11. året med skole.

Grunnen til at jeg mener boka har en upassende tittel, er fordi sammenhengen mellom boka og tittelen ikke kommer før de 10-20 siste sidene. Boka er en science-fiction, hvilket betyr at den er basert på fremtidige hendelser og teknologi vi ikke har den dag i dag. Boka har stort sett et «ungdommelig-språk» uten overdrivelse. Banneord er benyttet, men bare for å understreke styrken i setningen.

Flukten er første bok i beta-trioligien.


Tobias

Tobias

Skrevet av 15. desember 2014 av Tobias på Ås ungdomsskole

Flukten er en ganske spennende bok som handler om livet i Skandinavia rundt 60 år frem i tid. Det handler om at de nordiske landenes kultur og identitet er utslettet. Kunst, litteratur og musikk er forbudt i denne boka. Regn er giftig og havet er utilgjengelig.
Dette er en veldig spesiell bok som er veldig spennende som også mann så vidt kan klare å legge fra seg når mann først har settet seg ned å lest et godt stykke. Boka er ikke sånn kjempe spennende i starten men etter hvert til du leser deg opp noen få sider så blir det bare mer og mer spennende. Denne boka ville nok passet for alderen 10-14 år. Jeg gir denne boka terningkast 4.


Amy M. Dahle

Amy M. Dahle

Skrevet av 15. desember 2014 av Amy M. Dahle på Children's International School

Rømlinger (Flukten)

"Flukten" er en bok som handler om livet i Skandinavia 60 år frem i tid. Historien blir fortalt i tredjepersons synsvinkel og veksler mellom synspunktene til de tre hovedpersonene Livni, Jor og Kodak. De tre vennene bor i stasjon 21 sammen med flere barn på sin egen alder. Sammen fant de ut at alle de menneskene som ble sendt til nord områdene for å jobbe, ble i virkeligheten henrettet i skogen. De informerte de andre barna, og sammen rømte de ut av stasjon 21.
Etter min mening var boken veldig spennende så fort du kommer inn i det. Den holdt på spenningen og avslørte ikke for mye på en gang. Det var flere tilbakeblikk, og noen av disse var litt forvirrende og ikke så alt for godt forklart. Alt i alt synes jeg den var en veldig spennende bok, og jeg gleder meg til oppfølgeren. Jeg anbefaler boken til jenter og gutter i alderen 11-16 år. Jeg gir boken terningkast 5.


Eira Solstad

Eira Solstad

Skrevet av 14. desember 2014 av Eira Solstad på Dokka ungdomsskole

«Flukten» av Amund Hestsveen og Torborg Igland
Vekslende spenning
Terningkast: 3

Norge, 60 år frem i tid. Samfunnet styres med jernhånd av staten. Og verden er langt ifra slik vi kjenner den i dag. Utvelgelsen nærmer seg, men like før oppdager Kodak og vennene hans en livsfarlig hemmelighet. Er ting virkelig slik de alltid har blitt fortalt? Eller holder staten og Første frie leder dem for narr? Kodak, Livni og Jor må handle kjapt for å redde så mange liv som mulig før det er for sent.

Se for deg dette: Du ser på en ny film, og aner ikke hva som venter deg. Men det er vanskelig å henge med i handlinga fordi filmen hakker så fælt. Plutselig er den mye lengre frem i handlinga enn du er, og du går glipp av skikkelig mye. Slik følte jeg det når jeg leste denne boka. I starten av nesten alle kapitlene følte jeg at jeg begynte helt på nytt igjen. Jeg skjønte ikke hvilket synspunkt det var skrevet fra. Det ble nemlig byttet mellom 3-4 stykker og jeg ante ikke hva som foregikk. Mot slutten av kapitlet begynte bitene å komme på plass, men da begynte plutselig et nytt kapittel og jeg var tilbake på «scratch».

Med alle de forskjellige synspunktene var det ikke lett å følge med. Det tok meg en stund før jeg ble «kjent» med alle karakterene så det ble veldig forvirrende at det byttet mellom dem hele tiden. Det tok også en stund å forstå hvordan systemet var i boka. Hvordan samfunnet funket og hva som gjorde at det ble slik. Men når jeg klarte å komme meg inn i handlinga var boka faktisk ganske spennende. Karakterene rotet seg stadig opp i problemer og løste dem på hengende håret. Av og til var det like før det gikk galt.

Boka slo ikke helt an hos meg. Mest fordi jeg ikke forstod halvparten av hva som hendte til tider. Og selv om den var ganske spennende, var den ikke spennende nok. Derfor bør ikke denne boka nomineres til Uprisen.


Sigrid

Sigrid

Skrevet av 13. desember 2014 av Sigrid på Ås ungdomsskole

Et innblikk i fremtiden.
Flukten er første bok i en triologi 60 år frem i tid. Boken handler om Kodak, Livini og Jors kamp mot Skandiastyrkens regime.
Historien starter i medias res som gjør den spennende med en gang. Jeg syntes at det var ganske mange vendepunkt, men det manglet litt fort gang rundt midten. Boken får deg til å tenke på fremtiden, og den passer i mange sjangere som kjærlighet og fantasi. Boken passer for barn i alderen 10-15 år. Det eneste jeg savnet var litt fortgang rundt midten. Settingen minnet meg om The Hungergames mens selve handlingen var annerledes. Ellers var det en meget god bok, og jeg gleder meg til oppfølgeren. Jeg syntes boken absolutt bør bli nominert til uprisen.
Terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen