Flaggermusmusikk

Tyra T. Tronstad Aschehoug 2019 7 anmeldelser

Kommer i oktober. Ellen bor sammen med moren og lillebroren. I uthuset driver moren et mottak for skadde flaggermus, men om vintrene går hun inn i en dyp, sammenhengende søvn i flere uker. Lillebroren får stadig oftere noen underlige anfall, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Vincent

Ustabiliteten

Skrevet av 18. desember 2019 av Vincent på Kråkerøy ungdomsskole

Ustabiliteten
Boka flaggermusmusikk av Tyra Teodora Tronstad handler om Ellen Nord. Broren Enon har hatt anfall og, moren, Korelia trøster ham. Moren driver en klinikk for syke flaggermus, men hennes kjærlighet for dyret ville snu både hennes og Ellens liv på hodet

Enon hadde nettopp hatt anfall og moren trøstet ham. Ellen prøvde å tenke på noe annet men morens ord satt igjen i hodet hennes; «Unnskyld, unnskyld, unnskyld, jeg skal aldri gjøre noe sånt mot deg igjen». Da Enon var mindre hadde de funnet ut at anfallene hans var uforklarlige. De hadde gått gjennom røntgen, dietten hans, senga hans, de sjekket alt, men legene fant ingenting. Ellen og familien hadde det ganske vanskelig, og møblene hadde begynt falle sammen. Hver høst måtte moren hvile unormalt mye, og Ellen måtte sitte igjen med Enon. Hun visste ikke helt hva hun skulle gjøre hvis han fikk anfall, men hun gjorde sitt beste. Enon begynte å få flere og flere anfall og Ellen begynte å bli reddere og reddere for at Enon skulle dø av anfallene. Jeg følte at denne delen av boka var veldig trist, men spennende på samme tid. Etter mange anfall og stress, husket Ellen at moren hadde roet ned Enon med å legge en Barokkflaggermus på pannen hans. Men moren hadde sagt at Ellen ikke skulle vekke barokkflaggermusen fra dvalen, for da kunne den sovne inn. Etter Ellen hadde lagt flaggermusen på Enons panne, gikk hun til PC-en for å skrive inn spørsmål til biologien svarer. Hun spurte om barokkflaggermus og om det er farlig hvis man legger en flaggermus på noens panne. Les boka for å finne ut hva hun skrev og hva som skjedde.
Jeg syns boka var passe bra med passe gode skildringer og den er skrevet på en måte man kan leve seg inn i. Jeg syns også boka funket bra som en bok som beskriver den brutale sannheten. Jeg likte spesielt godt hvordan forfatteren holdt på spenningen. Men boka var litt kjedelig mellom spenningen. Jeg mener at boka fortjener terningkast 4 og passer for ungdommer mellom 13 og 15 år.


Ida

Meget spanande!

Skrevet av 12. desember 2019 av Ida på Vågå ungdomsskole

Ellen har ein bror som får merkelege anfall. Plutseleg ein dag blir mora borte, og Ellen seier at ho er på eit seminar. Ein dag kontaktar ho "Biologen Svarer", og får livet sitt snudd på hovudet.

Denne boka var spanande og vanskeleg å leggje frå seg. Eg synest at det var morosamt at forfattaren klarte å "flette inn" flaggermusa, medan det vart realistisk. Det var også interessante dialogar. Eg synest at det var litt mykje informasjon på ein gong, av og til i boka. Det skulle heller vore meir spredd ut i boka. Boka er ikkje heilt den sjangeren eg likar best, men den var ok.

Eg synest denne boka var "midt på treet" og eg vil gi terningkast 4/6


muna

bra book!!

Skrevet av 12. desember 2019 av muna på Vågå ungdomsskole

Flaggermusmusikk er en mystisk og poetisk fortelling om flaggermus. Booka har mange Hemmeligheter og kjærlighet.

Booka er bra, spennende, har mange fint ord og er berørende. Booka har bra sammenheng. Den er veldig bra.

Jeg følte at den mangla noe, men jeg visste ikke hva det var. Men bra book.

Terningkast 5


Victor Ingebret Borgersen-Lilleborge

Hva kan flaggermus egentlig gjøre

Skrevet av 12. desember 2019 av Victor Ingebret Borgersen-Lilleborge på Kråkerøy ungdomsskole

Flaggermusmussik

Tyra Teodora Tronstad.

SPENNING

Aschehoug

Jeg skriver om en bok som kalles Flaggermusmussik. Det handler om en familie som har noen problemer. Hoved personen heter Ella hun har en bror som heter Enon. Ella er en jente som er ganske tøff hun tar vare på broren sin hver vinter og broren hennes Enon har anfall og er litt rar. Hun har en mor som går ut om vinteren og kommer tilbake på våren hun går i dvale, våkner hun opp denne les boka om du vil finne det ut.

Språket i boka er veldig ungdommelig. Det er litt banning og slæng. Valget av ord understreker spenning og motsetninger mellom karakterene i boka. Det var passe lange setninger. det var litt ytre og litt indre spenning i boka. Jeg syns at setningene og språket i boka er veldig passelig for ungdomsbøker.

Temaet i boka er folk kan være forskjellige, og at det er mye vi ikke vet om folks historie og hvorfor de er som de er. Det forteller boka noe om gjennom at noen har fått et bitt som gjør at de oppfører seg litt rart. Budskapet i boka er at alle betyr like mye, og at vi ikke skal dømme andre. jeg er ikke helt sikker, men jeg tror det er for å bevise at alle betyr like mye. Jeg tror at det er det forfatteren vil lære oss, og at det ikke alltid er førsteinntrykket som stemmer. Noen som virker hyggelige kan være ganske slemme.

Min opplevelse av boka er at den er veldig spennende og litt merkelig. Starten var ganske rett inn til det merkelige. Den starta ganske fengende. Jeg likte starten ganske godt. Den gikk ikke så raskt inn i handlingen, men ikke tregt. Boka har en klar spenningskurve ved at den starter ganske greit og bygger seg oppover og til slutten der spenningen er veldig høy også lander med at de løser de fleste problemene. Vendepunktet var da hun sendte en melding til “Pedagogen svarer”. Det gjør at hun møter Alexandra og Ella slipper å stå alene med det store ansvaret. Slutten på boka var veldig god, og jeg syns at slutten pakka inn alt. Jeg likte boka godt fordi jeg liker spenningsbøker og det var litt merkelig så det ble ganske morsomt også. Jeg syns at de fleste som liker spenning bør lese boka. Boka er veldig original jeg tror at ingen andre har skrevet en sånn bok før. Boka er troverdig med det den egentlig forteller, men litt ikke troverdig fordi ingen mennesker går i dvale. Men det er også en metafor for det at mammaen er syk, og ikke klarer å være hos barna sine hele tiden.

Et stort, brunt dyr står helt rolig midt i veien. Det stirrer inn gjennom vindusruten, pelsen er skinnende, øynene nesten svarte.

“Er ikke det en hjort?” roper Rasshølet.

Billysene peker rett mot den.

“Tut på den”, sier Rasshølet. “Hvis den ikke reagerer, så bare kjører du rett på.”

Marissa legger begge hendene på det store, svarte feltet midt på rattet. Tutet som kommer fra bilen, er et langsomt, ensomt tut midt i mørket, et tut som forsøker å virke sterkere enn selve skogen. Men hjorten står like rolig. Det rykker i en halsmuskel før den snur hodet mot trærne. Den setter blikket i oss igjen, og jeg ser at den blunker med det ene øyet. Så begynner den å sparke med forbeina.

Dette gav meg et spesielt inntrykk fordi jeg syns det var veldig spennende og tenkte YES nå får dem smake. Forfatteren bruker besjeling ved å si at tutet som kommer fra bilen, er et langsomt, ensomt tut midt i mørket, et tut som virker sterkere enn hele skogen. På denne måten får tutet en død ting liv og menneskelige egenskaper, og gir meg som leser en sterk opplevelse av hvor voldsom denne lyden er og føler det gir i den store mørke natten. Det skaper spenning. Jeg syn at boka var veldig bra jeg likte boka veldig.

Ternings kast 5.

Victor Ingebret Borgersen-Lilleborge.


Kristian Forseth Ronland

Flaggermus kan gjøre det meste

Skrevet av 8. desember 2019 av Kristian Forseth Ronland på Sunnland skole

Flaggermus kan gjøre det meste

Forfatter: Tyra Teodora Tronstad

“Flaggermusmusikk” er tittelen på denne boken å den handler om sorg,kjærlighet og litt drama.
Alt starter da Enon får anfall på daglig basis og unge Ellen vet ikke hva hun skal gjøre, så hun velger å bruke flaggermus. Livet hennes var aldri det samme etter dette. For meg var denne boken veldig lett å lese. Setningene var ikke for lange/korte. Boken overrasket meg veldig på en positiv måte!
Hvis du skal lese denne boken må du regne med litt banning, men for meg ble dette et pluss! Det var veldig bra skildringer i denne boken, så det var null problem for meg å skape et språklig bilde i hodet. Min mening er at språket passer utmerket med bokens innhold.
Jeg fant ikke et spesielt budskap med denne boken, men hvis jeg skulle plukke et ville det vært at uansett hvor langt nede i kjelleren du er. Er det noen som kan hjelpe deg. Forfatteren gjør en veldig bra jobb med å fange leseren. Dette gjør boken til en meget interessant bok.

Jeg har aldri lest en bok med dette temaet før, men det var et meget positiv første intrykk. Jeg synes dette var et veldig kreativt tema! Å se hvor mye forfatteren klarer å snu om på flaggermusens posisjon i livet til disse menneskene.

Boken starter med at de beskriver huet hovedkarakteren bor i og selve hovedkarakteren. I starten klarer forfatteren å fange min interesse. Dette gjorde at det var vanskelig å legge fra seg boken, en grunn er at jeg levde meg veldig god inn i handlingen. Boken hadde en ekstremt bra spenningskurv. Den gikk opp nesten hele veien. Den som alle bøker hadde jo en spenningstopp men den må du lese selv ;). Boken slutter ganske uforventet. Det skjer noe som gjør at (de onde) kanskje endrer mening.
Tyra Tronstad: Hun debuterte i 2007 med diktsamlingen: Mandag morgen står de døde i kø. Etter dette har hun gitt ut seks bøker tidligere, der to av de heter:Hundetanker (2012) Som ble nominert til kritikerprisen for årets barn-ungsoms bok. Men denne prisen vant hun i 2016 med mørket kommer innenfra.
Denne boken synes jeg hun traff meget bra med, dette er en sånn type bok jeg liker! Teksten har en veldig bra sammenhengende helhet med språklige bilder å innhold.
Er det en ting hun kunne gjort annerledes er å gi hint til moren til Ellen sin tilstand tidligere

Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen