Fittekvote

Axel Hellstenius og Morten Skårdal Cappelen Damm 2013 5 anmeldelser

Tøff, morsom roman om en ung jentes virkelighet i det norske forsvaret. Victoria bestemmer seg for å søke på befalsskolen sammen med kjæresten, men det er slett ikke enkelt. De kan ikke vise at de er kjærester, og Victoria får Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Fittekvote

Victoria er en tjue år gammel jente som jobber i morens frisørsalong. Å jobbe i morens frisørsalong er ikke noe Victoria har lyst til å gjøre resten av livet. Victoria bestemmer seg for å søke seg inn på befalsskolen sammen med kjæresten Christian. Befalskolen blir alt annet enn enkelt, og hun må holde forholdet sitt til Christian skjult. Med tøffe utfordringer som tester henne både fysisk og psykisk, blir dette noe helt annet enn Victoria hadde forventet.

Boka Fittekvote er skrevet av to forfattere, Axel Hellstenius og Morten Skårdal. De har brukt sine egne erfaringer og opplevelser, og ut i fra dette har de skrevet en bok som handler om en jente i militæret. Jeg vil si at boka er en tøff og morsom roman.

Temaet i boka er helt klart militæret, men det handler også om personer som prøver å finne seg selv. Hva vil de gjøre videre i livet? Vil de fortsette innen militærert, og vil signere utenlandskontrakt? Dette er spørsmål personene i boka ofte må tenke gjennom.
Boka er skrevet i jeg-person. Noe jeg synes er bra, fordi da føler jeg at man kommer litt mere inn i boka, og at det er lettere å leve seg inn i historien.

Denne boka er på 289 sider. Språket i boka er lett å forstå, og dermed lett å lese. I og med at det er en del sider passer den nok best for de som liker å lese, og også er flinke til å lese. Hvis ikke kan dette bli en slitsom bok å komme seg gjennom. Jeg tror forfatterne har prøvd at denne boka skal tilpasse ungdommer. De bruker et litt ”grovere” språk enn det jeg har lest i tidligere bøker, noe som ikke er negativt. Dette kan nok gjøre at ungdommer får mer lyst til å lese boka. Ord som: Faen, jævlig, kødd og hold kjeft er bare noen ord som blir brukt.
Eksempel side 251:
”Din forbanna dust! Nå har du fucka opp alt!”
”Jævla idiot!”
”Og slutt for faen og peke på meg med det jævla geværet!”

Min mening av boka:
Jeg vil anbefale å lese denne boka. Jeg synes det var en veldig bra bok, og litt annerledes enn det jeg har lest tidligere. Den passer for ungom, litt forskjellig type ungdom egentlig. Mange tror at siden den handler om militæret så passer den bare for gutter, men det er ikke sant. Denne boka handler om livet til en jente, om fortiden hennes og om valg hun må ta. Så den passer like bra for jenter. Det gutter vil like ved denne boka er vel at det handler om militæret, for man får jo litt informasjon og en liten smakebit av hvordan det er å være i militæret.

Av Heidi, 9CD på Løkenåsen


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Fittekvote

Boken er skrevet av forfatterne Axel Hellstenius og Morten Skårdal, og har tilsammen 289 sider. Det er en tøff og realistisk roman om den 20 år gamle Victoria Bakke, som uten egentlig å tenke seg om, søker om plass i militæret. Hun blir tatt med til prøveopptakene, og så vidt passerer hun, sammen med kjæresten, Christian. Victoria blir først og fremst med i militæret fordi hun har lyst til å være sammen med Christian, men det ender opp med at de må holde forholdet sitt skjult. I militæret er det strengt forbud å være sammen med noen.

Hun blir trent opp til å håndtere forskjellige våpner, trene opp kondisen, og kontrollere sinnet i krig. Men det er ikke så lett som du skulle trodd. Masse trening, lite søvn og du blir presset til bristepunktet. Ikke nok med det, men Victoria blir rett og slett hatet av fenrik Teie, en streng militærleder som tilsynelatende har noe imot Victoria.

”PANG! PANG! To skudd smalt i rask rekkefølge. Teroristen med finlandshette og pistol ble truffet av ett av skuddene mine og falt ned bak den lille kollen han hadde dukket opp fra.”
Boken er basert på sann historie, og det meste er hentet fra forskjellige militærleirer, og er fakta. Hendelsene ligner mye på det som militæret går gjennom idag, og du får et inntrykk av hvordan det er i leiren.

Ikke bare det, men Victoria, som har en mørk fortid der hun ble slått av faren sin og mishandlet, strever med å overvinne frykten, og panikken bårer seg lett inn i henne hver gang en mannlig person kommer mot henne. I boken lærer hun å overvinne frykten, samtidig å forsvare seg selv og stå på egne bein

Boken er skrevet i jeg-person, noe jeg likte godt, fordi da kan du sette deg inn i de forskjellige situasjonene lettere, og forstå mye mer. Det jeg likte mest med boken er at den er kombinert med forskjellige oppdrag og hendelser, og det er hele tiden noe som skjer, så du blir aldri lei av å lese den. Den er velskrevet, med godt bruk av ord. Setningsoppbyggingen er strålende, og du kan lett sette deg inn i handlingen.

Selv anbefaler jeg boken til dem som leser mye, først og fremst fordi du må lese gjennom linjene for å forstå hele handlingen, og fordi den blant annet har mange sider, noe som kan virke slitsomt for dem som ikke leser mye. Jeg gir den terningkast 5.

Av Alma Alic, Fiskå skole 9a


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Fittekvote

Boken jeg leste het Fittekvote. Det er en dramaroman. Forfatteren av boka heter Axel Hellstenius. Han ble født i Oslo i 1960. Han bor i Oslo og har kone og to barn. Han har skrevet barnebøker og manus til forskjellige operaer.
Den er ganske aktuell fordi den handler delvis om krigen i Afghanstian og de soldatene som har død der nede. Boken derfor knyttes til krig.
Boken handler om Victoria Bakke. Hun er rundt 18-19 år og begynner på befalskolen på Rena med kjæresten, men de må ikke vise at de er kjærester. Handlingen foregår på Rena befalskole. Den handler om at Victoria begynner på befalskolen på Rena. På skolen må hun gjennom mange prøver og tester. Det er flere konflikter underveis i boken. Som for eks: den ene romkameraten hennes slutter og noen av prøvene. Etter befalskolen forventes det at alle skal underskrive en utenlandskontrakt. Hun tenker på dette gjennom hele boken.
Boken var ikke spesielt vanskelig å lese, men det er ikke en lettlest bok. Boken er spennende gjennom hele boken. Språket er sånn passe ungdommelig, men det er bare noen som prater ungdommelig. Boken er ganske original og jeg har aldri lest noe som ligner.
Det er en jeg-person som snakker og tenker gjennom hele boken. Boken passer veldig bra for ungdom og den tar opp et aktuelt tema for ungdom. Når man kom godt i gang med lesingen var den kjempebra og vanskelig å legge i fra seg. Man lever seg ganske bra inn i boken. Personene forandrer seg gjennom hele boken. I starten var Victoria en helt vanlig ungdom, men hun forandrer seg gjennom hele boken. Forandringene er troverdige.
Jeg anbefaler boka for ungdom. Den er kjempebra og er sånn passe lang. Den er også ikke så vanskelig å lese. Jeg gir denne boken en 8 på en skala fra 1 til 10.

Av Magnus, 9CD Løkenåsen skole


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

Fittekvote

Befalselev 2010 Bakke, Victoria skjønner fort at befalsskolen er noe helt annet enn frisørsalongen hjemme. Hun får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk, ikke minst må forholdet til kjæresten holdes hemmelig. Og er hun virkelig villig til å signere utenlandskontrakten og dermed gå i krig for sitt land?

Dette er ein realistisk roman om korleis forholda i det norske forsvaret er overfor jenter. Boka er skriven av forsattaren Axel Hellstenius og Morten Skårdal, som er offiser i Forsvaret.
Det er veldig mykje fakta i den, som f.eks. korleis det er å befinne seg på befalsskulen på ein plass som heiter Rena, og ellers andre plassar i Noreg. Her i denne boka kan ein virtualisere mykje av det som skjer. skulle ønske det var litt meir beskriving av omverdenen, men det var nok til gje gode assosiasjonar.
Boka får ein femmar fordi beskrivinga kunne vore ein smule betre. Anbefaler uansett boka på det sterkaste og håper at den blir lest 🙂

Av MissJohansen


marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

BOKANMELDELSE AV «FITTEKVOTE»

Viktoria er en ganske vanlig jente med både kjæreste og venner. Hun har hatt en vanskelig oppvekst grunnet faren sin og er derfor plaget med mareritt og redd for folk som roper til henne.
Cristian er kjæresten til Viktoria og er veldig opptatt av å være best i alt , for å bevise at han ikke er noe dårligere enn faren sin.

Viktoria jobber som frisør i morens frisørsalong. Hun er lei av stå å klippe folk hele dagen så, hun søker i millitæret sammen med kjæresten sin uten å vite noe som helst om livet der. Etter hvert begynner Viktoria å forstå at livet i millitæret er ganske mye hardere enn hennes vanlige liv. Og overraskende nok går hun videre fra opptaksprøvene og inn i aspirant-perioden.
Etter eksamen ryker Viktoria ut av forsvaret, men samme dag som hun skal reise hjem skjer det en alvorlig hendelse som viktoria klarer å løse . Får hun en ny sjanse til å undertegne utenlandskontrakt ?

Måten forfatterne skriver på er naturlig men samtidig litt tung . De skriver på bokmål og bruker noen fremmedord. Jeg tror forfatteren vil formidle at livet i forsvaret ikke er like lett for jenter som for gutter .

Jeg synes denne boken var litt ensformig i ca.første halvdel av boken ,men når det først begynte å skje ting var situasjonene bra oppbygd. Jeg synes forfatterne lyktes bra med siste halvdel av boka,men helheten var bra. Jeg vil anbefale denne boken til folk som liker litt tøffere action, og for jenter i alder 13-16 år .

Dette var en sterk og virkelighetsnær roman om hvordan livet i millitæret kan være.

Av Irene Hansen

[x] Lukk vindu
marie

marie

Skrevet av 3. april 2013 av marie

BOKANMELDELSE AV «FITTEKVOTE»

Viktoria er en ganske vanlig jente med både kjæreste og venner. Hun har hatt en vanskelig oppvekst grunnet faren sin og er derfor plaget med mareritt og redd for folk som roper til henne.
Cristian er kjæresten til Viktoria og er veldig opptatt av å være best i alt , for å bevise at han ikke er noe dårligere enn faren sin.

Viktoria jobber som frisør i morens frisørsalong. Hun er lei av stå å klippe folk hele dagen så, hun søker i millitæret sammen med kjæresten sin uten å vite noe som helst om livet der. Etter hvert begynner Viktoria å forstå at livet i millitæret er ganske mye hardere enn hennes vanlige liv. Og overraskende nok går hun videre fra opptaksprøvene og inn i aspirant-perioden.
Etter eksamen ryker Viktoria ut av forsvaret, men samme dag som hun skal reise hjem skjer det en alvorlig hendelse som viktoria klarer å løse . Får hun en ny sjanse til å undertegne utenlandskontrakt ?

Måten forfatterne skriver på er naturlig men samtidig litt tung . De skriver på bokmål og bruker noen fremmedord. Jeg tror forfatteren vil formidle at livet i forsvaret ikke er like lett for jenter som for gutter .

Jeg synes denne boken var litt ensformig i ca.første halvdel av boken ,men når det først begynte å skje ting var situasjonene bra oppbygd. Jeg synes forfatterne lyktes bra med siste halvdel av boka,men helheten var bra. Jeg vil anbefale denne boken til folk som liker litt tøffere action, og for jenter i alder 13-16 år .

Dette var en sterk og virkelighetsnær roman om hvordan livet i millitæret kan være.

Av Irene Hansen

Til toppen