Exit

Diverse forfattere Gyldendal 2019 48 anmeldelser

Freddy kjører inn i vintermørket og plukker opp en dame som trenger skyss. Lussi slumrer i forsetet da bilen og ferieplanene blir snudd på hodet. Maria er på vei inn i ørkenen, med kribling i magen og et presserende problem. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Jørgen Lorentsen

Kort, men godt

Skrevet av 15. desember 2019 av Jørgen Lorentsen på Flåtestad skole

Novellesamlingen Exit består av 7 forskjellige noveller. Alle er veldig forskjellige i både tema og innhold. Derimot er det en ting som alle har til felles, alle novellene handler om noen som ønsker å komme seg vekk fra et sted, eller utforske nye steder. Det er derfor jeg tror boken heter “Exit”.
Mesteparten av novellene ville jeg normalt ikke ville valgt, men jeg ble positivt overrasket. Det jeg likte spesielt godt med denne boken, bortsett fra de fine historiene, var at utdragene var korte, og hadde mye innhold. Det er en veldig lettlest bok, jeg som har dysleksi leste den ferdig på litt under to dager, uten å anstrenge meg.
Den novellen jeg likte best var “17 grunner”, fordi leseren blir veldig nysgjerrig på hva som kunne skjedd videre hvis det hadde vært en fortsettelse. I denne novellen møter vi en mindreårig gutt som sitter i en bil og har 17 grunner for å reise vekk. Førsteinntrykket mitt var at jeg lurer på hvorfor han har lyst til å dra og hva disse 17 grunnene kan være, veldig positivt. Videre kommer en helt fremmed dame inn i bilen, dette synes jeg er litt usannsynlig, men greit nok. Novellen utvikler seg til å bli veldig spennende, og jeg ville elsket å lese fortsettelsen, hvis det var en.
Kamikaze synes jeg var helt ok, vi møter en gutt og onkelen hans. Gutten er livredd for å fly, men det skal onkelen gjøre noe med. Dessverre så tror gutten at onkelen dør, så de siste sidene var spenningen på topp, men så tar hele historien en veldig brå vending, og ender altfor tidlig etter min mening.
I noen utdrag synes jeg det skjedde for mye, som for eksempel i “Bare idioter som drar til Syden” og “Sønner av Hurlumhei”. Her følte jeg at handlingen var vanskelig å følge med på og til tider forvirrende. Tema likte jeg godt, men måten den ble skrevet på likte jeg ikke fullt så godt.
Novellen “Let it lose” hadde for mange beskrivelser og en kjedelig handling. Hele handlingen er basert på at en jente må tisse veldig midt i ørkenen. En novelle trenger mer enn dette. En større handling, mer som skjer.
Jeg synes boka var veldig fin og grei å lese, siden novellene var så korte, var det lettere å lese dem helt ferdig. I tillegg var de fleste av novellene ganske spennende så det var vanskelig å legge fra seg boken. Jeg vil gi boken terningkast 4


Tinius bydal sørensen

ok

Skrevet av 13. desember 2019 av Tinius bydal sørensen på Kråkerøy ungdomsskole

Exit skrevet av
Arne svingen
Linn T. Sunne
Mariangele Di Fiore
Neha Navee
Denne boka er en samling med 7 forskjellige noveller der alle novellene handler om at hovedpersonen prøver og komme seg vekk eller unna noe. Det er det exit står for. jeg likte best novella som heter Bare idiotier drar til Syden om sommeren. Det er fordi den handler både om vennskap litt kjærlighet og så var den litt trist. Den novella jeg likte minst var teikneserien space den hadde liksom inga historie og jeg skjønte ingen ting.
jeg gjir boka terningkast 3 av 6.
Det er fordi det handla mye om det samme og jeg føler at boka er hoppa så mye med spenningen. så det vart ikke så spennende. Men den var morosam for det var gode skildringer så da gjorde det ikke så mye att spenninga varte så lenge. Og att den handla om vennskap litt kjærlighet og så var den litt trist.


Simeni

Sånn passe bra bok

Skrevet av 10. desember 2019 av Simeni på Smestad ungdomsskole

Dette er en novelle samling basert på sju historier om unge mennesker som er på vei mot noe nytt og ukjent. Jeg skal ikke si for mye om innholdet men det er en veldig lettlest bok den er ikke for lang og er ganske spennende. Trekker litt ned at noen av historiene er litt kjedelige.

Av de sju historiene likte jeg den ene historien som handler om en gutt med høydeskrekk. Så onkelen hans tar han med opp i et fly, men etter hvert blir flyturen litt annerledes en forventet.

Terningkast 4


Savan

Exit

Skrevet av 10. desember 2019 av Savan på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Exit er en bok som inneholder 7 forskjellige noveller, 17 grunner av Arne Svingen, Sønner av hurlumhei av Erik Eikehaug, Let it loose av Mariangela Di Fiore, Space av Anja Dahle Øverbye, Gripepunktet av Neha Naveen, Kamikaze av Geir Tangen og Bare idioter drar til syden av Linn T. Sunne. De to novellene jeg likte best var Sønner av hurlumhei og let it loose.

Sønner av hurlumhei handler om en gutt som må bestå en opptaksprøve for å bli med i moped gjengen. Han hadde blitt fortalt at han måtte ha med seg hjemmebrent. Det var fire tester han måtte klare for å være med i gjengen. Jeg syntes det var spennende og se hvordan han reagerte på testene og om han faktisk klarte å gjøre det. Denne novellen syntes jeg var den mest interessante av alle syv.

En av novellene jeg ikke likte så godt var den første, som het 17 grunner. Det var flere ganger jeg ikke skjønte hva som skjedde. Novellen startet veldig brått og det var ikke alltid jeg hang med. Den handler om en gutt som har 17 grunner til hvorfor han vil rømme hjemmefra. Han tar en bil som ikke er hans også møter han en dame på veien. Hun setter seg inn i bilen med han og sier ingenting. Det varte en stund helt til det kom en bil og stoppa dem opp. Grunnen til at jeg ikke likte den så godt var fordi jeg syntes den gikk ganske treigt, og alt ga ikke alltid mening. Ellers var den grei.

Jeg likte denne boka veldig godt og syntes den passer veldig godt for ungdommer. Jeg tror ganske mange ungdommer kan kjenne seg igjen, i det som står i boka. Selvom den har veldig bråe handlinger der du ikke alltid vet helt hva som skjer så syntes jeg boka var ganske bra, og gir den terningkast 5.


Tommy alexsander sørensen

ei bok

Skrevet av 5. desember 2019 av Tommy alexsander sørensen på Vågå ungdomsskole

Exit heile boka

Terning kast 5/10
Dette er ei bok som handlar om at dei prøver å komme unna seg sjølv eller noen.
Exit er ei bok som har 7 noveller.
Den var var bra og den var litt spennande.

Første boka. Dette handlet om ein gut på 17 år som hadde tatt bilen til svigerfaren sin og møtte ei dame som heitte line på veien ute i kulda hun satte seg i bilen utan å si noe som helst etter litt stoppet han for å pisse men han var redd for at hun skulle stikke av med bilen. da han var tilbake var dørene låst men line strekte seg over sjåførsete og opna døra. Da dei begynte å kjøre igjen kom det ein bil bak dem som kjørte forbi og stoppet på skrå i veien det var ein dame som kom og banka på passasjer ruta.
Han stoppet midt i vegen foran dem og slo av motren.

Da kom dama ut av bilen og tok bilen hans og etterlot han i kulda.
Etter på kom lineog henta han med bilen hans.

Det var ei bra historie det kunne ha vert en betre slutt så eg gje den ein terning kast 4.

Sønner av hurumhei.
Det handler om en gut som vil bli med i ein moped gjeng.
Og må gå igjennom nokre hinder for å bli med.
Og blir utsatt for ein del ting som å drikke å gjøre ting man ikkje vil.

gripepunktet
Det handla om ei jente som skulle ta fører lappen men så ser ho att mor henna sitt inne på ein cafe med ein annen mann og att dei holder hender.
Ho jenta er forelsket i fører læraren sin men finn ut at han har alt ein kjæreste og blir lei seg.
Når hun kommer hjem ser hun att det var klede der som ikkje var faren hennes sine og går opp og ser att det ligg ei bukse rett utanfor soverommet til foreldra sine hun avslører dei og ventar på til faren hennes kommer hjem frå jobb.
Når faren hennes har kommet hjem sier hun att moren har noe hun ville si og hun kaller moren sin feig så sier faren hennes att hun skal gå oppå rommet sitt.
Etter på kommer faren hennes inn på rommet hennes og prater litt med henne.
Terningkast 4

Let it loose
Dette er ei bok om ei som var så nødd på do på ein tur i ørkenen.
Og går lang og er nødd på do men er i ørkenen og finner ingen plass å gå på do.
Terning kast 2

Space novelle.
Dette er ei bok som handla om ei jente og ein hund som er på jorda.
Og sitter fast og jenta prøver å fikse eit romskip for å reise til annen planet
Eg trur at jorda har blitt øydelagt og att dei måtte reise frå der og at nå planlegger dei å reise til ein annen planet for å se om dei kan leve der.
Og hunden hennes heiter pluto.
Det var litt dårlegt att det var ein så brå slutt så det kunne vert ein betre slutt.
Eg gir den terning kast 6 av 10.

Kamikaze
Dette er ei bok som handlar om ein gut som heiter sander og onkelen hans som heitter thomas.
Onkel thomas later som om han er død i eit fly med guten sander.
Og sander får panikk og veit ikkje hvordan man flyr.
Terningkast 6

Berre idioter drar til syden
Dette er ei bok som handlar om ein familie på fire som skal på syden tur.
Men krasjet før dei kom til flyplassen.
Og vaknet opp på sjukehuset der det står to sjukepleiere over henne.
Da hun skal hjem igjen møter hun ei jente med langt rødt hår og heitte bjørk.
Dei begynner å prate som om dei kjente hverandre frå før.
Eg syntest dette var ei ganske kjedeleg historie men du får lese den og se kva du synest om den.
Eg gir den terning kast 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen