Evna (Ravneringene 3)

Siri Pettersen Gyldendal 2015 8 anmeldelser

Etter å ha forlatt vår verden gjennom portene, havner Hirka i Dreysil, i de blindes verden. En verden hvor hun bare regnes som en utilstrekkelig halvblodsart. Men Hirka er også beviset på Graals virilitet, og skal lede de blindes invasjon Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Veronica Hestenes

Veronica Hestenes

Skrevet av 16. desember 2015 av Veronica Hestenes på Grim skole

Boka er nr. 3 i en serie. Kan den gi en god leseopplevelse uten å ha lest de to andre? Ikke for oss to i klassen som har lest den. Nå skal det sies at vi ikke digger fantasy heller, da. (Men vår medelev som hadde lest de to første bøkene, ville gjerne stjele med seg Evna).

Vi møter et stort persongalleri med en gang. Problemer og utfordringer står i kø for sterke Hirka. Det er fort gjort å miste noe her. Vi måtte bla tilbake flere ganger. Språkføringa liker vi. Det er gode skildringer og det blei mye spenning etter hvert!


Marthe

Marthe

Skrevet av 13. desember 2015 av Marthe på Rørvik skole

Evna.
Evna er en fantasy bok, og er den tredje og siste boka i serien «Ravneringene».
Hirka, ei jente som ikke passer noen steder, reiste fra Ymslanda der hun vokste opp, til menneskenes verden for å finne familien sin, og til Dreysil for å stoppe en krig. Hovedmålet hennes var å forhindre at landet Dreysil skulle gå til krig mot det intetanende landet Ymslanda.
Boka er nesten umulig å legge i fra seg, man har ikke egentlig lyst til å lese mer, fordi da er man litt nærmere slutten. Spenningskurvene er ikke noe som er veldig overaskende og som gir deg en «mindfuck», fordi boken fortsetter med det samme tempoet, men spenningen øker. Dette er ikke en dårlig ting men heller en veldig bra ting.
Det jeg var redd for, når den siste boka kom ut, var slutten. De to andre bøkene var jo fantastiske, så hvordan skulle denne boka ende? Slutten var heller ikke super overaskende, men den hadde en fin flyt som gjorde at en kan være avslappet når man er ferdig med boka, og ikke «OJ HVA?!» eller «MER MER MER.»
Boka for min del var veldig lett å leve seg inn i, fordi boka var veldig godt skrevet og en fikk veldig god innblikk i det som skjedde der og da, og det som skjedde rundt. Noen ganger kan man jo også få en favorittkarakter … *host* Kolail *host*.
Noen ganger i en serie, så passer bøkene ikke helt sammen, men her var det som om det aldri hadde vært en pause. Hovedfokuset i alle tre bøkene er noe som er evna. Evna er en slags magi som en blir født med. Evna kan gjøre deg sterkere, smartere (med handlinger og bevegelser), og mer våken. Men det er ikke alle som har evna lenger begrunn av en hendelse som skjedde for tusen år siden. For noen så er det glemt, noen husker ikke, men noen vil ha den tilbake. Og prisen må betales med blod.
Terningkast: 6/6


Mia Adina Wollan Frantzen

Mia Adina Wollan Frantzen

Skrevet av 13. desember 2015 av Mia Adina Wollan Frantzen på Drøbak Montessori ungdomsskole

Hirka forbereder seg på å møte det rådende huset i en kald, hierarkisk verden der forakten for svakhet regjerer. Motvillig aksepterer hun sin skjebne, i håp om at det kan redde Rime og Ymslanda. De likfødte tørster etter evna, og Hirka innser at krigen hun ville stanse kommer til å skje uansett. Hun blir møtt med hindringer som vil utfordre alt hun har trodd og kjempet for.

Evna er den siste boka i trilogien om ravneringene. Og akkurat som de tidligere bøkene er denne også helt på topp. Siri Pettersen har enda en gang klart å fange leseren i Hirkas verden. Etter å ha lest de to første bøkene, Odinsbarn og Råta, hadde jeg store forventinger til den siste boka. Og jeg ble ikke skuffet. Evna var en fantaskisk avsluttning på en utrolig god trilogi.

Jeg vil anbefale denne boken til alle som har lyst til å fordype seg i en ny fantasy verden. Som de tidligere bøkene inneholder Evna også både kjærlighet, action og spenning. Siri Pettersen har klart det igjen, om ikke er boken enda bedre enn de to første.
Terningkast 6!


Martine Berg

Martine Berg

Skrevet av 13. desember 2015 av Martine Berg på Kjøllefjord skole

Evna er den tredje og siste boka i fantasy serien Ravneringene.
I de to første bøkene blir vi kjent med hoved personene Hirka og Rime. Hirka bor i Ymslanda, men er ikke som alle andre derfra, hun har ikke hale. Hirka blir jaget i sin egen verden, og satt i fengsel. Hun reiser fra Ymslanda til vår verden, hvor hun møter nye problemer. Snart skal hun til en ny verden og enda fler problemer.
Evna er skrevet av Siri Pettersen og er en bestselgende triologi. Det skal lages film av bøkene, og Evna er nominert til bokhandlerprisen.

Hirka er datter av Graal, en likfødt og snart skal hun møte resten av familien sin. Hun er i Dreysìl, likfødtes verden, Umpiri. For de er hun et mirakel, et håp om å få evna tilbake. Hirka vet hun må lede en krig, en hun ikke vil ha, en krig mot Ymslanda. Der hvor Rime er, Rime vet også at krigen vil komme. I boka følger man Hirka og Rime i deres reise mot krigen.

Jeg har lest de to første bøkene i Ravneringene og de var utrolig bra, så jeg hadde store forhåpninger til Evna og den skuffet ikke! Boka er kjempe spennende, og har en god blanding av både kjærlighet og action. Det var litt vanskelig å komme i gang med boka, men når jeg hadde lest ca. halvparten klarte jeg så vidt å legge boka fra meg. Det er mange uventede vrier til historien og det gjorde boken enda mer avhengighetsskapende.
Boka er skrevet i tredjepersons synsvinkel, og bytter mellom Hirka og Rime. Boka har litt avansert språk, siden den er ikke bare skrevet på Norsk men også bruker språkene fra de forskjellige verdene i boka.

Boka passer godt for ungdom, men også voksne. Den passer for både gutter og jenter. Som de to andre bøkene i Ravneringene er boka ganske lang, så du må ha leselyst for å lese boka. Jeg syntes boka er den beste av alle tre bøkene i serien.
Terningkast: 6


Mathilde Solheim

Mathilde Solheim

Skrevet av 28. november 2015 av Mathilde Solheim på Hovedgården ungdomsskole

Evna – en bok du ikke klarer å legge fra deg!

Hirka hører ikke til i noen verden. Hun er Umpiri, menneske og ætling. Hun er ment til å være på reise, ikke slå seg ned i en verden for alltid.

Hirka og Rime våkner opp i to forskjellige verdener. Rime i Ymslanda og Hirka i Dreysíl. I forrige bok fikk de vite at de mest sannsynlig må kjempe mot hverandre i den største krigen på over tusen år, en krig for Evna. Hirka på Umpiris side, og Rime på ætlingenes side. Graal, faren til Hirka, vil at hun skal kjempe på Umpiris side, men uten at Graal vet det planlegger Hirka og få de falne i Dreysíl med på ætlingenes side. Hirka tror at ved hjelp fra dem kan hun få Evna tilbake i alle verdenene. Hun ber Keskolail, eller Kolail som han egentlig heter, om å lede de falne. Leseren får være med på et fantastisk eventyr. Det er spenning overalt, og man lurer fælt på hvordan det vil gå til slutt.

Jeg synes boka var kjempespennende fra første stund. Det var som om jeg var en del av historien. Jeg ble dratt inn i karakterene og det var som om jeg opplevde det som skjedde. I tillegg synes jeg det var kult at vi fikk bli med i både Hirkas liv og Rimes liv. Det gjorde det lettere å forstå handlingen. Språket i boka var egentlig ganske enkelt. Selv om det var et par vanskelige ord, så skjønte jeg handlingen.

Dette er den siste boken i trilogien Ravneringene. Dette er bøker i sjangeren fantasy som inneholder action, kjærlighet og drama. Jeg tenker at bøkene passer for både gutter og jenter i alderen 12-15 år.

Jeg har lest alle de tre bøkene og vil si at dette er en av mine favorittserier/favorittbøker. Jeg vil anbefale andre å lese denne boken og de to foregående bøkene i serien. Jeg gir boken Evna terningkast: 6.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Zuhayr Abdi

Zuhayr Abdi

Skrevet av 28. oktober 2015 av Zuhayr Abdi på Finnsnes Ungdomsskole

Evna er den tredje og siste boka i den kritikerroste fantasytrilogien Ravneringene som er skrevet av Siri Pettersen.

I denne briljante avsluttingen møter vi Hirka for en siste gang der hun enda en gang går gjennom portene. Hirka reiser til sin fars verden, Dreysil. Synet hun møter her er slående. De likfødte, Umpiri er svært stolte skapninger med ingen svakheter. Hirka på den andre siden er halvt menneskr. Hun er svak. Hun er skrøpelig. Tåler ikke kulde og kan på ingen måte sammenligne seg med sin blinde familie. Hvordan skal Hirka da overbevise dem å ikke gå til en blodig krig for Evna som ble på en urettferdig måte tatt fra dem? Klarer Hirka å stoppe at det blir et enda større klasseskille hvis hun klarer å helbrede Evnas årer? Og tør hun å ta den risikofylte sjansen på at stedet hun en gang kalte for hjem blir totalt ødelagt av hennes valg?Hjemme i Ymslanda er Rime et vandrende lik og sliter med å vinne folks tillit etter sitt fravær. Ting går dårligere og dårligere for Rime. Han har en død ravn i halsen, mistet sin plass i Rådet og Darkaggar skyr ingen midler for å knekke han.

I Evna møtes flere verdener og skjebnen til disse avgjøres en gang for alle. I Evna leser du om dype familiehemmeligheter, en kommende krig, stolthet og fordommer, fortryllende kjærlighetsdrama, identitet og ikke minst tilhørighet.

Hvor skal jeg begynne?Jeg gruet meg faktisk til å begynne å lese Evna, fordi jeg hadde så høye forventninger etter Odinsbarn og Råta. Og etter å ha lest boka, kan jeg rett og slett ikke uttrykke hvor mye jeg elsker denne serien. Ravneringene er en fantastisk serie. Så rått, så gripende, så urettferdig, så sjokkerende og ikke minst så morsom!

Det beste med Ravneringene må være verdensoppbygningen, altså universet som Siri har skapt. Gjennom de tre bøkene blir vi kjent med hele tre verdener, men det ikke vanskelig å bli kjent med miljøet og hvordan ting fungerer. Bøkene i Ravneringene er også originalt og kan på ingen måte sammenlignes med andre bøker i samme sjanger. Vi kan si at forfatteren bryter med typiske og tradisjonelle fantasybøker noe som er forfriskende hvis man leser mye fantasy. Mens store deler av sjangeren består av alt fra vampyrer og ulver til trollmenn så er Ravneringene noe eget. Noe eksepsjonelt. Altså hvordan går det an å finne på alt dette? Ætlinger med hale, Umpiri som lever i tusener av år, et Evne som alle skapninger tørster etter men som kun én verden har, og en likfødt hærfører i eksil som snakker med sin datter i en annen verden gjennom ei ravn. Siri Pettersen er rett og slett et geni! Et mesterhjerne!. Jeg bøyer meg i støvet.

Språket i Evna er som i de foregående bøkene veldig bra. Solid og rikt er to stikkord.
Omgivelsene og dialogene er rikt beskrevet. Det er nesten som om man føler at man er i bokens univers.
Pettersen går utifra at leseren ikke er en komplett idiot og bruker gjerne litt avanserte ord og begreper. I de fleste fantasybøker bruker leseren ofte å forklart det meste nesten med en gang. I Ravneringene skjer det hele gradvis gjennom de tre bøkene. Man må bruke hodet og jeg elsker det! Omgivelsene og dialogene er rikt beskrevet, det er nesten som om man føler at man er i bokens univers.
Selv om serien er inspirert av det norønne språket, blir vi introdusert for et nytt språk i Evna. Dette språket er særegent og er utviklet i samarbeid med lingvist Alexander K. Lykke. Umoni, som språket heter, er bemerkelsesverdig bra. Jeg kan ikke vente til den dagen Ravneringene kommer til filmlerretet og jeg får høre uttalelsene av ordene.

Ravneringene er ikke kun fantastisk og behagelig lesing men serien tar indirekte også opp en rekke emner innenfor samfunnet. Serien tar blant annet opp spørsmål som annerledeshet, identitet, utstøting og klasseskille. Jeg syns det er supert at Siri tar opp disse problemene. Bøkene hennes mer genuine og noe som huskes lenge etter man har lest dem . Jeg tror også at ungdommer vil føle seg igjen i disse emnene og i karakterene.

Apropos karakterer, karakterene i Evna svært livfulle. Ravneringene er slettes ikke som andre fantasyserier. Ting er ikke svart-hvitt. Det er ingen som er enten god eller ond men heller kompleks og vi følger mange av dem mens de vokser og kanskje forandrer seg personlighetsmessig. Karakterene er alle så forskjellige og man ender gjerne opp med å like flere istedenfor "et par gode" gjennom serien. Hirka som hovedperson er meget tøff, men hun har også karaktertrekk som gjør henne menneskelig og ekte. Etter å ha lest serien, føler jeg at jeg kjenner Hirka veldig godt. Hun er en jente som reiser seg opp uansett hvor mange ganger hun faller og som aldri slutter å ha trua på ting. Når jeg ser på forandringen hun gjennomgår fra bok en til siste bok, blir jeg rett og slett stolt. Hun vokser fra å være ei usikker jente til en sterk og selvstendig ung kvinne.
Jeg vil også legge til at Evna har nye og meget interessante bikarakterer. Den unge Skerri med sin krigerske og selviske personlighet er den ene. Hun har en forakt for svakhet og skjuler sine bedre enn de fleste. Den mer eller mindre dødsdømte Kolail er den andre. Han er sjenert og virker kanskje litt kald, men instinktet for å kjempe for det han tror på og hjertevarme mangler han ikke.

For å oppsumere det hele, vil jeg si at Ravneringene er noe av de beste som noensinne er skrevet innenfor norsk litteratur. Når folk spør meg om bøker som jeg anbefaler er serien om Hirka på absolutt første plass. Siden Råta og Evna starter der den forrige boken sluttet er det best at man leser bøkene i rekkefølge.
Jeg blir etterlatt med så mange tanker. Så mye hjertesorg. Den kan ikke være ferdig! Hva skal jeg gjøre av meg nå? De tre siste årene har jeg først lest bøkene også brukt resten av året på å glede meg til neste utgivelsesdato. Denne serien må trolig være noe av det beste jeg har lest noensinne, om ikke det beste. For en leseropplevelse jeg har fått! Ikke en eneste gang har jeg kjedet meg eller følt at fortellingen gikk sakte for seg, tvert imot! Fra første til siste side har jeg blitt servert med en intenst, fantastisk og gripende fortelling med en vakker skrivemåte.
Til slutt vil jeg gjerne takke Siri Pettersen for at hun har skrevet en så flott serie. Hennes arbeid er mesterverk. Og selv om det er vemodig å ta et farvel med Hirka og Ravneringene, gleder jeg meg veldig til jeg får se hva mer min favorittforfatter finner på.
Evna kvaliviserer seg absulutt til å både bli nominert og vinne Uprisen. Terningkast? 6+++!

Til toppen