Enkebyen

Thomas Enger Capitana 2019 39 anmeldelser

En voldsom, uventet flom sender Stella (16) og faren på flukt fra bygda de har bodd i hele livet. Etter en strabasiøs ferd gjennom utrygge områder, kommer de omsider fram til Enkebyen. Men prøvelsene er på ingen måte over. I Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Hanna

Utruleg spennande !!

Skrevet av 29. oktober 2019 av Hanna på Sagatun skule

«Enkebyen» er ein dystopisk ungdomsroman skriven av Thomas Enger.

Ei uventa flodbølge sender Stella og faren på flukt frå bygda dei har budd i heile livet. Etter ei lang reise kjem dei omsiders fram til Enkebyen. Men livet i Enkebyen er ikkje som ho trudde. Stella får seg snart nye vennar i Enkebyen og likar seg sånn passe. Men snart begynner ei rekke kvinner og jenter å forsvinne, og nokon av dei dukkar opp drept med ein J rissa eller malt på kroppen.

Eg synest at boka var god, den klarde og holde oppe spenningen og få lesaren til å engasjere seg i historia. Den var bra skriven og enkel å forstå. Boka minte meg om andre dystopiske romanar eg har lese før, t.d. «Hunger games» av Suzanne Collins og «Divergent» av Veronica Roth. Historien i sjølve boka var spennande. Det er ein historie som er enkel å engasjere seg i og den får deg til og tenke litt sjølv. Det var mange gode skildringar og beskrivingar i boka, som fekk det til å få eit bilete i hovudet om korleis det ser ut. Det skjer fleire uventa vendingar i boka som overraska meg og fekk meg til å bli meir interessert i å lese boka. Det einaste eg ikkje likte med boka var at eg ikkje viste at det var den første boka i ein serie, så eg blei litt forbausa da den plutseleg slutta på ein liten «cliffhanger».

Eg synest at «Enkebyen» burde bli nominert til årets U-Pris.

Og eg vil gi boka eit terningkast 5.


Narges Rezaye

Spenningsfylt bok

Skrevet av 28. oktober 2019 av Narges Rezaye på Kippermoen ungdomsskole

Boka ”Enkebyen de bortførte” er en bok skrevet av Thomas Enger.

I boka møter Stella og faren på en flom som får dem til å forlate byen de bodde i. De kunne ikke se for seg hvordan de kunne leve i byen etter flommen. Det var nok til å føre dem på et eventyr til Enkebyen der moren til stella bor. Det ble mange utfordringer på veien til Enkebyen, men de klarte seg. Enkebyen var ikke det de så for seg, jenter ble kidnappet eller drept og kom tilbake med en J på. Nå må Stella og mange andre jenter passe på seg selv og kjempe for å leve.

Jeg tror forfatteren vil få fram at vi burde passe mer på jorden, seg selv og hverandre. Temaet til boka er at menn tror at de kan drepe jenter/kvinner sånn at det skal bli mindre mennesker på jorda.

Det jeg liker best med boka er at hver gang de løste et problem dukket det alltid opp et nytt problem derfor greide forfatteren å holde spenningen oppe gjennom hele boken. Jeg elsker avsluttningen så mye at jeg må lese bok to. Jeg likte temaet siden det kan minne mye om virkeligheten i mange land idag. Det var masse skildringer og det gjør boka mer levende. Jeg likte hovedpersonene fordi jeg ble godt kjent med dem. Og jeg likte at jeg fikk frysninger når jeg leste boka fordi det gjør boka mer spenningsfylt.

Jeg tror denne boka kan passe til barn og voksne over 12 fordi boka er litt lang og det skjedde noe upassende for barn under 12 år.

Boka var veldig bra så jeg gir boka terningkast 6 fordi jeg ikke har ikke noe negativt med boka


Adam Siddiqi

Enkebyen den mislykkede

Skrevet av 25. oktober 2019 av Adam Siddiqi på Løkenåsen ungdomsskole, 9A

Enkebyen de bortførte er en dystopi bok av Thomas Enger, den handler om en 16 år gammel jente som heter Stella Stærk som bor i en liten norsk bygd ved navn Gravdal, hun blir tvunget sammen med resten av av bygda til å flykte til Enkebyen hvor moren er for jobb. Noen av hovedpersonene i denne delen av boka er Rhygrim, Cyto og faren hennes.

Thomas Enger er en 56 år gammel forfatter som tidligere har vunnet U-prisen og andre priser for grøsser og krim bøkene sine, jeg tror han burde holdt seg til det. Enkebyen de bortførte er hans første dystopi boken hans, og for min del kunne det gjerne vært den siste. Han har blitt rost mye for boken, men hvis jeg skal være ærlig så er den bare kjedelig, jeg føler ikke at det kommer en stor spenningstopp, men at det bare er mange små. Andre anmeldere som f.eks. Elin Brend Bjørhei fra VG har gitt boken en femmer, men da lurer jeg på om vi i det hele tatt leste den samme boken, det kan være på grunn av aldersforskjellen, men boken er jo ment for ungdommer.

Mye av boken handler bare om reisen dens til Enkebyen, dette er veldig dumt fordi det kun kommer en eller to spenningstopp på 70 sider. Når de kommer frem går det også veldig sakte og det virker som Enger har prøvd å skape flere spenningstopper, men de har ikke vært spennende nok, du får bare lyst til å legge fra deg boken og bare ikke lese mer. Det er mange mysterier i boken, noe som er ganske kult, men mange av de blir bare lagt døde og glemt, noe som er dumt fordi det kunne bygget opp spenning, noe boken mangler.

Noe bra med boken er at den har en veldig god historie, noen ganger kan det være vanskelig å se ting for seg, men man begynner å forstå hvordan ting funker mer underveis. Noen ganger kan du tenke deg å være i en sånn situasjon som Stella Stærk, kanskje du kjenner deg igjen med ting som kjer i boken, dette er vanlig å ha i bøker, men denne boken føler jeg at er ekstra flink til det.

Boken kan ofte være forvirrende på grunn av at tiden ikke blir ordentlig forklart, de rare reglene i Enkebyen, og generelt mange detaljer som ikke blir nevnt. Personene Stella møter i Enkebyen er ikke interessante heller og jeg føler at han kunne gjort mye mer med boken. Jeg velger å gi boken terningkast to fordi den bare ikke gjorde det for meg, jeg er ærlig usikker på hvem boken passer for men hvis du er en som ikke liker så mye spenning, men heller mer historie så kan den passe bra for deg.

Terningkast: 2

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/kannav/oppslukende-dystopi-bokanmeldelse-thomas-enger-enkebyen-de-bortfoerte anmeldelse som jeg så på av Elin Brend Bjørhei fra VG.


Oda Moldal Johansen

Kampen om å overleve!

Skrevet av 24. oktober 2019 av Oda Moldal Johansen på Smestad ungdomsskole

Enkebyen er er bok som handler om å overleve. Stella (16) og faren må flykte fra en stor flom som ødelegger hele bygda Gravdal. På vei mot Enkebyen møter de på store og uventede prøvelser som får Stella til å virkelig føle på livet og hvordan det er å være på flukt. Når de omsider kommer frem til Enkebyen stoppes ikke problemene der. Stella blir fortalt at en rekke kvinner er forsvunnet og noen blir funnet drept med J malt på kroppen. Dette vil Stella prøve å stoppe.

Jeg syntes at boka var veldig bra. Den er spennende fra start til slutt og har en rød tråd gjennom hele historien. Nemlig det å overleve og gjøre ting utenfor komfortsonen sin. Den har en brå start som gjør at du blir lett revet med, men det som er dumt med en så brå start er at du ikke skjønner alt som skjer med en gang og ting kan bli ganske rotete. Det var også ganske mye folk og navn man måtte holde styr på. Pluss at det var ganske vanskelige og unormale navn som tar enda lenger tid å huske, men selve handlingen og måten fortelleren beskriver og forteller ting er lett å forstå. Det var også en veldig brå slutt som gjorde at du nesten ble litt irritert når du la fra deg boka.

Jeg vil anbefale denne boken fordi den er veldig spennende og jeg føler at forfatteren klarer å få frem meningen og budskapet veldig godt. En bok litt utenom det vanlige, som jeg tror at alle ungdommer som liker masse spenning kommer til å elske. Håper på en bok nr.2

Terningkast: 5


Eva Norheim Schmidt

Spennende fra start til slutt!

Skrevet av 23. oktober 2019 av Eva Norheim Schmidt på Kannik skole

Enkebyen handler om Stella (16) som må flykte fra hjembyen Gravdal. Det har nettop vært krig, og det finnes lenger ingen ledere eller politi i noen av byene. Stella og faren må flykte til en merkelig by, hvor jenter plutselig forsvinner, og flere blir drept. Stella blir veldig nysgjerrig og irriterer seg over at ingen i byen gjør noe med dette. Hun bestemmer seg for å ta ansvaret i egne hender.

Denne boken er en av de beste bøkene jeg har lest. Den er spennende fra første til siste side, og det er vanskelig å legge boken fra deg. Det finnes ingen deler av boken som ble kjedelig. Den er enkel å lese og jeg tror den vil passe både gutter og jenter fra 13-17 år.

Dette er en utrolig bra bra bok som kommer til å fange mange lesere. Derfor velger jeg å gi den terningkast 6!

Vis flere anmeldelser

Til toppen