Engel i snøen

Anders Totland Gyldendal 2016 112 anmeldelser

Det er vinter, og det snør, men ikkje alle er ute og leikar i snøen. Nokon orkar berre å stå ved vindauget og sjå ut på snøkrystalla. Nokon vil ikkje at pappa skal vite at ein har vondt, sjølv om Vis hele forlagsteksten

Les utdrag på txt.no

Hvordan skrive en anmeldelse?

Ingrid Nilsen Ballo

Ingrid Nilsen Ballo

Skrevet av 15. januar 2017 av Ingrid Nilsen Ballo på Hovedgården ungdomsskole

Enkle ord – stor betydning

«Det er vinter, og det snør, men ikje alle er ute og leiker i snøen».

«Engel i snøen» er en ungdomsroman skrevet av Anders Totland. Boken er en frittstående bok, og Anders Totland sin første bok for ungdom. Boken er skrevet på nynorsk. «Engel i snøen» ble gitt ut i 2016. Forlaget som har gitt ut boka er Gyldendal. Boken består av 70 sider.

Boken handler om en person som ligger på sykehus. På sykehuset får personen to venner; Jonas og Silje, og de påvirker hverdagen til hovedpersonen positivt. De viser seg å bety mye for personen som boken handler om. Felles f0r de tre vennene er at de alle har kreft. Kreften påvirker dem ulikt, og fort snur alt seg på hodet – for alle tre.

I boken får vi ikke vite kjønn, alder eller utseende på hovedpersonen. Dette gjør at man må lese mellom linjene og reflektere for å finne mulige svar. Med utgangspunkt i hvordan personen tenker, tror jeg personen er moden, men ikke moden nok til å være voksen. Jeg tenker hovedpersonen er rundt 14 til 15 år gammel. Hovedpersonen viser takknemlighet for å ha andre rundt seg i vanskelige tider. Et eksempel på dette er når hovedpersonen sier «Det er fint å ha nokken eg kjenner i nærleiken».

Boken starter forvirrende med lite informasjon. Etter hvert blir det lagt veiledende hint og informasjon i teksten. Dette gjør at man vil lese videre for å finne ut mer. Selv om boken er skrevet på nynorsk så synes jeg boken er lettlest. Teksten forklarer godt og ordene er enkle å forstå. Det at boken er skrevet på nynorsk gjør at jeg opplever den som mer ekte og personlig. Anders Totland er utrolig flink til å beskrive tankene til hovedpersonen. På grunn av dette er det enkelt å lage seg et bilde i hodet ut ifra teksten. De andre karakterene er naturlig flettet inn i historien.

Min opplevelse er at det er en større betydning bak de små og enkle ordene i boken. Jeg tenker at boken handler om hva en person trenger å håpe og holde fast på i vanskelige situasjoner. Dette viser boken fra forskjellige perspektiver, noe jeg synes er utrolig spennende å lese om. Dette utdraget fra boken som moren til Jonas sier viser dette godt; «Eg håper jo at det er sånn det er. Og eg trur det og. Men eg er ikje glad for at han er død». Jeg har lest denne boken 3 ganger, og den blir bedre for hver gang. For hver gang jeg leser boken greier jeg å koble sammen mer informasjon og lage meg flere tanker om hva boken handler om. Med andre ord; for å forstå denne boken må du jobbe med den.

Jeg tenker at denne boken er av sin egen type. Ja, det finnes mange bøker om kreft, men jeg har aldri lest en bok som har satt i gang så mange tanker hos meg. Kort oppsummert så tenker jeg at originaliteten er sentral.

Jeg anbefaler denne boken. Anbefalelsen min går til både voksne og ungdom som liker å bruke hjernen imens man leser. Dette er en bok som virkelig har fått meg til å tenke og reflektere.

Terningkast 6: God bok som får deg til å fundere, og som skiller seg ut fra andre bøker.


Jamie McAlpine

Jamie McAlpine

Skrevet av 13. januar 2017 av Jamie McAlpine på Hovedgården ungdomsskole

Engel i snøen- En bok om livet

Engel i snøen er en bok som sier mye om livet på bare noen få sider. boka er en kort ungdomsroman som er skrevet på nynorsk av Anders Totland. Det er en litt trist bok som handler om en døende person som vi ikke får vite navn, alder eller kjønn på. Denne personen bor for øyeblikket på et sykehus med faren, moren døde når personen var ung. På sykehuset bor Jonas som er en venn til personen fordi de gikk på skole sammen også så møter personen en jente som heter Silje og hun kan spille piano så da vil personen lære seg å spille piano ved hjelp av silje.

Jeg synes det er en fin bok å lese for den sier mye å får deg til å stoppe å tenke litt. Jeg likte boka veldig godt fordi å være dødssyk eller ha en som er dødssyk er en utrolig trist ting for både deg og alle de rundt deg, når noe sånt skjer så er det utrolig viktig at du må alltid både få og gi støtte, og det er noe av det boka sier. Jeg liker boka spesielt godt fordi den er kort men er fortsatt bra.

Jeg gir boka terningkast: 5 fordi jeg liker mer spenningsbøker, men samtidig likte jeg denne boka veldig godt.


Mathilde Solheim

Mathilde Solheim

Skrevet av 9. januar 2017 av Mathilde Solheim på Hovedgården ungdomsskole

Engel i snøen – en trist bok om et viktig tema.

Boka handler om en dødssyk gutt, som bor på et sykehus. Moren hans døde da han var liten, men faren er veldig ofte og besøker han. Gjennom hele boka får vi høre mye om at de andre i boka vil at han skal hvile mye, men at han heller vil leke, eller besøke de andre barna på rommene deres. Det er som om han ikke vil innrømme overfor seg selv eller noen andre hvor syk han egentlig er og hvor dårlig han egentlig føler seg.

Jeg synes boka var ganske bra. Den var litt kort, med ikke så mange beskrivelser, men likevel fikk man følelsen av hvordan det kan være å være dødssyk. Jeg liker egentlig best å lese litt lengre bøker, men denne boka var såpass god at det gikk helt greit å lese den likevel. Boka var både trist og fin på samme tid. Det at boken er skrevet på nynorsk gjorde egentlig ikke så mye fra eller til. Jeg likte spesielt godt et sted i boka. Faren til hovedpersonen sammenlignet mennesker med snøkrystaller. Han sa: -Dei kjem liksom ut av ingenting og svevar gjennom verda ei kort stund, uendeleg vakre og heilt spesielle. Jeg likte dette fordi jeg selv har tenkt på noe lignende tidligere, som gjorde at jeg kjente meg igjen i det han sa. Jeg liker måten forfatteren har skrevet boka på. Det er lite beskrivelser av både personer og av steder, som gjør at man kan tenke selv rundt hvordan folk, steder og ting ser ut.

Boka var alt i alt en god bok, selv om den var kort. Den passer nok best for jenter og gutter i alderen 12-16 som liker å lese korte bøker med ikke så mye spenning. Jeg gir boka terningkast 5.


Jonas Oliver Golmen

Jonas Oliver Golmen

Skrevet av 29. desember 2016 av Jonas Oliver Golmen på Hovedgården ungdomsskole

Engel i snøen – en roman om livet

Engel i snøen er en ungdomsroman skrevet av Anders Totland, på nynorsk, med en historie om liv og vennskap. Boken handler om Jonas og Silje som begge ligger på sykehuset på ungdomsavdelingen og vennskapet dem i mellom. Jonas og Silje er blitt svert gode venner, men for hver dag som går blir deres tilstand verre og blir sakte men sikkert svakere.

Jeg synes boken var litt kjedelig og tom for spenning for in smak. Personlig er jeg mer glad i si-fi-bøker og bøker som vekker mye spenning. Du skal ikke se bort i fra at det ble en liten tåre under noen av sidene. Selv om innholdet ikke var så veldig bra, synes jeg at språket i boken er veldig godt. Den er skrevet på en sånn måte at forfatteren får med seg mye innhold på få sider, nå som boken bare er 64 sider. Jeg som ikke er så glad i å lese, så ble jeg ferdig på noen få timer. Nynorsken er lett å lese, så skal du starte med nynorsk, så er denne boken absolutt å anbefale.

Jeg kjenner folk som likte denne boken svert mye. Personlig så gjorde jeg ikke det. Selv om jeg ikke vil anbefale boken på det sterkeste, vil jeg likevel gi den en sjanse da den er meget godt skrevet. Spesielt vil jeg trekke fram noen rørende øyeblikk som da Silje lærer Jonas å spille piano. Her kommer karakterene svært nær hverandre, og man får en forståelse av hvordan det er å være ung og syk samt en forståelse av deres lengsel etter et normalt liv.


Live Aak

Live Aak

Skrevet av 20. desember 2016 av Live Aak på Åndalsnes ungdomsskole

Boka ser ut som ei diktsamling med 24 dikt på 70 sider. Linjene ligner vers med rytme, men uten enderim. Så i utgangspunktet ser den lettlest ut. Temaet er noe så dystert som kreft, og handlingen foregår på en kreftavdeling. Vi blir kjent med "eg" personen, boka er på nynorsk, og så er det Jonas og Silje. Som korte øyeblikk får vi være med på utviklingen av sykdommen – og gleder som finner sted. Sorgen blir også kort skildret.

Jeg liker ikke lese triste bøker, men denne var trist på en fin måte. Jeg vil anbefale disse lettleste sidene. Det er viktig å lande litt og få innblikk i hvordan andre har det, for så å kunne sette pris på sitt eget liv. Fange de små øyeblikkene.

Jeg gir boka terningkast 5. Jeg sitter igjen med en god, men trist, følelse i etterkant.

Vis flere anmeldelser

Til toppen