En del av meg

Maren Engelschiøn Cappelen Damm 2016 39 anmeldelser

Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for nesten 19 år siden. Så får Ida vite Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Siv Fjørkenstad Østli

Siv Fjørkenstad Østli

Skrevet av 13. desember 2016 av Siv Fjørkenstad Østli på Søndre Land ungdomsskole, 9A

Bokanmeldelse for en del av meg
Handlingsreferat; Når moren til Ida, fortalte at hun hadde to halvbrødre i USA, og da bestemmer hun seg for å prøve å finne faren hennes i USA. Og velger å begynne å gå på sommerskole som er der faren og moren møttes.
Det som gjordet at jeg ville lese boka, var at jeg leste bakpå og det handlet om indianere. Selv synes jeg at boka startet veldig brått på. Og jeg trodde boka ville bli spennende, men det er bare noen steder forfatteren klarte å gjøre det spennende. Og det var alt for mye om det vanlige livet hennes, og ganske lite om selve høydepunktet som da er ferden hennes mot å finne faren og brødrene. Men lenger inn i boken klarer forfatteren og skrive om høydepunktet. Jeg gir derfor boken et terningkast: 3


Maria Dahlen Tinbod

Maria Dahlen Tinbod

Skrevet av 12. desember 2016 av Maria Dahlen Tinbod på Rørvik skole

En del av meg, Maren Engelschiøn.
I boka møter vi Ida som har levd hele livet i Norge med moren sin. Helt siden hun var liten har hun drømt om indianerpappaen. Hun reiser til USA for å finne de to eldre brødrene sine, men turen blir ikke som forventet.
En del av meg er en spennende ungdomsbok som passer best for jenter, men gutter kan definitivt lese den å. Jeg ble helt revet med i fortellingen, det var som om jeg sto rett ved siden av Ida. Det er en god del uventede vendinger, men det gjør bare bok enda spennende. Det var noen gang det gikk litt treigt, men jeg synes alt over at det er en bra bok. Jeg vil anbefale denne boka for de som liker gode bøker, med spenning. Jeg gir denne boka terningkast 4+, fordi det er en bra bok, men jeg har lest bedre.


Elise Ofstad

Elise Ofstad

Skrevet av 12. desember 2016 av Elise Ofstad på Rørvik skole

Jakten på Bringham brødrene

Faren til Ida var halvt professor og indianer i Minnesota, men døde. Hun selv drar til universitet i Minnesota som moren var på for 19 år siden. Hun fikk vite at faren hadde 2 brødre som var indianere, som hun prøver å finne. Ida melder seg på sommeruniversitet til universitet som faren gikk på. Ida har vært annerledes og aldri følt at hun har passet så godt inn i familien.
Når hun kommer på universitetet starter det et «nytt liv» , men letingen ble ikke enkel, fordi ingen husker faren hennes, ingen vet at han døde, ingen kan svare henne. Plutselig får hun vite at faren hennes lever og bor i nærheten av Campus. Når Ida prøver å få kontakt svarer han ikke.
Når hun møter faren går det ikke akkurat som forventet.

Maren tror jeg bygd opp boken med en del fra virkeligheten som du kan kjenne deg igjen i. Den byr på en del spenning, når Ida drar på leting etter brødrene sine, også vil hun finne ut mere av sin historie og sine røtter, som forteller henne hvorfor hun har følt seg utenfor i miljøet.

Jeg selv synes boken startet litt treigt også bygges spenningen sakte men sikkert oppover. Klarer ikke helt å henge med på absolutt alt fordi det blir for lange utvidelser. Noen av situasjonene kan jeg selv kjenne meg igjen på blant annet et å ikke bli hørt.

Terningkast 3
Boken var ikke helt min interesse, jeg klarte ikke å finne den røde tråden helt i selve boken.

Anbefales til ungdommer mellom 12-16år
Med interesser om livet, historie og nysgjerrighet.


Sandra Molvig

Sandra Molvig

Skrevet av 8. desember 2016 av Sandra Molvig på Vear skole

«En del av meg» er en ungdomsroman. Boka handler om 19 år gamle Ida, som er ¾ norsk og ¼ indianer. Ida har aldri hatt en tilstedeværende far. Om faren fikk hun bare vite at han var professor på et universitet, halvt indianer og bor i USA. Ida reiser på en sommerkurs i USA, der hun prøver å fange opp informasjon om faren og brødrene sine.

Kommer Ida noen gang til å finne indianer-faren og indianer-brødrene sine?

Ungdomsromanen er skrevet på en troverdig måte. Jeg ble ikke særlig revet med av tittelen, men forsidebildet gjorde boka mer mystisk. Jeg syntes heller ikke boka har noen spesielle trekk som skiller den ut, derfor er ikke denne boka en av mine favoritter. I tillegg syntes jeg starten av boka er skrevet med en del uinteressante skildringer. Men det som vekket meg ekstra, var at du lærte mer om samfunnet i USA, og forskjeller på miljøene i USA og Norge.

Jeg syntes boka var lett å lese, da det var korte setninger mellom hvert avsnitt. Boka fikk meg til å se på vanlige hendelser, med nye øyne. Språkbruken i boka syntes jeg er godt tilpasset målgruppen 13-17 år.

Boka er skrevet på en fin måte, som gjør at leseren blir mer revet med. I starten av boka tok det lang tid før jeg ble revet med, noe som ga boka et par minus. Spenningstoppen i boka var spennende og gir leseren lyst til å lese videre, som jeg syntes boka gir noen ekstra bonus.

Boka legger mye vekt på et flerkulturelt miljø. Det virker som at forfatteren har mye kunnskap om indianer-befolkningen og miljøet i USA. Boka blir mer og mer interessant
og oppslukende når forfatteren skriver om de flerkulturelle miljøene.

Jeg syntes at boka hadde blitt mer fengende om forfatteren hadde droppet ut noen av de uinteressante skildringene, og heller skrevet mer om de viktigste hendelsene i boka.

Jeg anbefaler å lese denne boka om du er mer interessert i ungdomsromaner og har litt mer tid til overs. Boka var lett å lese, så den passer godt for målgruppen 13-17 år. Jeg gir boka terningkast 3.


Thea Svendsen

Thea Svendsen

Skrevet av 8. desember 2016 av Thea Svendsen på Vear skole

«En del av meg»
«En del av meg» er en skjønnlitterær tekst skrevet av Maren Engelschiøn. I boka møter du Ida, som alltid har følt seg litt utenfor i familien. Hun melder seg på et sommerkurs i USA for å lete etter faren hun aldri har møtt. Faren var halvt indianer og professor på et universitet. Underveis i letingen finner hun ut at faren har andre slektninger. Denne reisen forandrer livet til Ida for alltid!
Den interessante teksten bak på omslaget fikk meg til å lese boka. Starten på boka synes jeg er best. Lenger inn i fortellingen virker det som forfatteren har gått tom for idéer, og boka blir litt treg. Det kan være slitsomt å lese alle skildringene som ikke hadde noe med handlingen å gjøre. De unødvendige skildringene gjør det vanskeligere å følge handlingen. Konseptet bak hele handlingen kan etter hvert tørke litt ut.
Forfatteren burde heller brukt skildringene mer til å beskrive personer og omgivelser. Det var også litt lite spenning i handlingen, noe som kunne gjøre handlingen uinteressant. Man kan bli lei av at forfatteren alltid starta et nytt kapittel med en ukedag, selv om det ble brukt som en «rød tråd». Slutten på boka er ikke så veldig overraskende, fordi du visste hva som skulle skje.
Det beste med boka er at det er pauser mellom avsnittene, så det blir lettere å lese. Jeg likte også ideen bak boka. Det som også er bra er at forfatteren selv har studert i USA, og har kunnskap om det. Handlingen er troverdig, og språket er ganske enkelt.
Jeg gir boka karakter 4- , fordi det jeg synes det kunne vært mer beskrivelser av omgivelser og personer, men idéen bak boka var bra!

Vis flere anmeldelser

Til toppen