En del av meg

Maren Engelschiøn Cappelen Damm 2016 39 anmeldelser

Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for nesten 19 år siden. Så får Ida vite Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sara Andersen

Sara Andersen

Skrevet av 15. januar 2017 av Sara Andersen på Hovedgården ungdomsskole

Jakten på seg selv

«Og likevel er alt endret. Etter to og en halv uke i USA føles det som om jeg er på vei til å bli en annen. Verdenen jeg lever i er heller ikke helt sånn som jeg trodde den var. Det kryr av mørke hjørner som jeg ikke har kontroll over, til og med inni meg selv.»

I boka «En del av meg» møter vi Ida, hun er en fjerdedels indianer og er veldig opptatt av urbefolkningen i USA. For 19 år siden var moren hennes på et sommerkurs på et universitet i USA der hun møtte faren hennes. Han var professor på universitetet, men døde før Ida ble født. En dag får Ida vite at faren hennes hadde to sønner fra før, hun bestemmer seg for å melde seg på et sommerkurs ved samme universitet for å lete etter brødrene sine. Det er ikke noen lett oppgave, ingen husker faren hennes og ingen visste at han døde. Det Ida finner ut hadde hun aldri forventet.

Jeg liker denne boka veldig godt fordi den har et sterkt budskap som forfatteren har klart å formidle på en god måte. Skrivemåten til forfatteren syntes jeg er veldig bra, hun skriver detaljert, språket er lettlest og det er gode skildringer. Dette gjør at det er vanskelig å legge fra seg boka og jeg ville bare fortsette å lese. Det er enkelt å leve seg inn i historien og forestille seg hva som skjer. Spenningsnivået er på topp i nesten hele romanen, og du blir spent på hva som kommer til å skje videre.

I tillegg til den spennende historien, inneholder romanen mye fakta om urbefolkningen i USA. Jeg fikk ny kunnskap om indianer-befolkningen og kulturen dems. Det er ikke bare indianerkultur Ida møter på i boka, men hun erfarer fort kulturforskjeller mellom Norge og USA. Dette byr på komiske hendelser og misforståelser Ida ikke hadde forventet. Jeg synes dette har en positiv virkning fordi det blir satt fokus på et flerkulturelt samfunn.

Det eneste negative med boka var den brå slutten. Avslutningen kommer veldig plutselig og er ikke særlig original. Den virker «uferdig» og er forutsigbar. Når man har lest ferdig boka får man følelsen av at det mangler noen sider.
Alt i alt synes jeg dette er en bra bok som de fleste ungdommer bør lese. Den tar opp et dagsaktuelt tema samtidig som den er lettlest. Du blir fort dratt med i handlingen og det er vanskelig å legge fra seg boka. Det eneste som drar ned er den forhastede avslutningen. Jeg anbefaler boken til ungdommer mellom 14-18 år.
Terningkast: 5


Alexandra Aasen

Alexandra Aasen

Skrevet av 15. desember 2016 av Alexandra Aasen på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

Tittel: "En del av meg"
Sjanger: Spenning, romantikk
Forfatter: Maren Engelschiøn

Boka handler om en jente som heter Ida og bor i Norge som får en plan om å reise til USA for finne indianer familien sin (farens side)
Min opplevelse av denne boka var at den var veldig spennende. Jeg elsket den og jeg ble oppslukt av den. Det føltes ut som om jeg var hovedpersonen og boken var helt lik virkeligheten, som jeg synes var bra.
Jeg likte nesten alt ved boka, men jeg synes at forfatteren burde ha beskrevet mer om hovedperson.
Jeg synes at andre bør lese boka fordi den var veldig bra, og den passer både for gutter og jenter, men mest jenter. Den passer til dem som er mellom 12-15 år gamle (tenåringer/ungdommer).
Denne boka handler om at hovedpersonen, Ida, skal reise til USA for å finne ut mer om familien. Hun har aldri møtt faren sin fordi moren hennes har sagt at han døde før hun ble født. Moren forteller også at faren fikk to sønner med en annen kvinne (hans egentlige kone). Når Ida er i USA på sommerkurs på universitet i Minnesota (der moren og faren hennes traff hverandre) blir ikke turen som forventet. Ida får flere nye venner f.eks: Jenna (romkameraten), Will (en Ida forelsker seg i) og andre. Hun får mye hjelp fra noen indianere, og ikke minst Will, for å finne familien sin, og en dag får Ida høre noe spesielt …
Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka fordi hun selv studerte i Minnesota og at hun kanskje har en interesse for indianere.
Boka får meg til å tenke indianere og hvordan de ble behandlet og fortsatt blir behandlet.
Jeg likte boken veldig godt og det var leit å bli ferdig med den.
Jeg synes selvfølgelig at boken bør bli nominert til Uprisen. Fra meg får den terningkast 5+, fordi den var veldig spennende.


Tone

Tone

Skrevet av 15. desember 2016 av Tone på Jevnaker skole

Tittel: "En del av meg"
Forfatter: Maren Engelschiøn
En bra bok som forteller at selv om du møter motgang, skal du ikke gi opp.
Hovedpersonen Ida bor alene med moren sin i Norge, men bestemmer seg for å lete etter hennes amerikanske far og hans sønner når hun går på sommerskole i USA. Der møter hun på nye venner og får flere erfaringer.
Jeg syns boken var veldig troverdig på at dette kunne skjedd. Kunne ønske at det var enda litt mer spenning i teksten. Ønsket også at det ble fortalt enda mer om alle følelsene til Ida.
Alt i alt mener jeg boken passer godt for gutter og jenter (mest jenter) mellom 12-15 år. jeg gir boka terningkast 4.


Nikola

Nikola

Skrevet av 15. desember 2016 av Nikola på Vear skole

Nikola Nina Grabarek
Tittel: En del av meg
Forfatter: Maren Engelschiøn
En del av meg er en dramatisk og spennende roman.
Ida (hovedpersonen) bor alene med moren sin i Norge, hun har alltid følt at det mangler noe. Hun har visst lenge at faren døde av hjerneslag før hun ble født. Men det hun ikke visste er at moren har holdt mange hemmeligheter om den døde faren. Ida bestemmer seg for å dra til USA på sommerskole der foreldrene møttes og ble forelsket. Hun dro dit med mange spørsmål og hun hadde et håp om å finne brødrene sine. Hun fikk hjelp av Will, en gutt som hun møtte på sommerskolen.
Boken er veldig treig og starten er ikke noe interessant så det frista bare å legge fra seg boka. Men det blir mer og mer spennende utover boka. Boka hadde ikke noen spennende spenningstopp, men det kom noen uventa ting. Jeg mener at man må vær gange tålmodig hvis man vil lese boka.
Jeg syns at boka passer for både gutter og jenter mellom 10-15 år. Jeg gir boka terningkast 4.


Anna Pauline Topland Duesund

Anna Pauline Topland Duesund

Skrevet av 13. desember 2016 av Anna Pauline Topland Duesund på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

En del av meg

En del av meg er en dramatisk og spennende roman. Ida har alltid følt seg annerledes. Hun vokste opp med moren og halvsøsteren, Kine. Alt hun visste om faren var at han var indianer, bodde i Minnesota i USA, og at han døde av hjerneslag før hun ble født. Ida har alltid lurt på hvem faren var og følte det var noe som manglet inni henne, men moren ville aldri snakke om han. En kveld når Ida og moren spiser middag, spør hun om faren. Da får Ida høre at faren hadde to sønner. Ikke lenge etter drar Ida til USA for å starte jakten på halvbrødrene. I USA opplever hun forelskelse, frykt, glede og møter mange nye mennesker. Etter en stund finner hun ut mye mer om den verden hun lever i.

"En del av meg" er skrevet av Maren Engelshøn. Boken ble utgitt i 2016 av Cappelen Damm, og har 256 sider. Selv om det for noen høres ut som at det er mange sider, var den lett å lese. Sjangeren på boka er drama, men den er også spennende og lærerik. Det er veldig lett å kjenne seg igjen i hovedpersonen med det å føle seg annerledes og ønske tilhørighet hos noen. Da jeg leste boken, var det som om jeg var der og så alt som skjedde.

Jeg likte godt skrivemåten til forfatteren. Den gjorde boken forståelig og lett å lese. Hun har fått med seg mange viktige detaljer for at man skal skjønne litt mer, men samtidig ikke skrevet for detaljert. Det ga boken en fin balanse.

Jeg likte denne boken veldig godt fordi man lever seg så inn i den. Alt som er i boken kunne ha skjedd på ekte, og det er det som gjør boken så bra. Når du leser den, blir du så spent på hvordan det går med Ida, at du bare må lese mer. Jeg anbefaler virkelig denne boken!

Vis flere anmeldelser

Til toppen