En dag skal jeg stupe

Magnus Buen Halvorsen Omnipax 2014 13 anmeldelser

For to år siden var faren til Henrik banens beste spiller. Nå holder han seg i kjelleren. Hvordan endte det slik? Og hvorfor forsvant storebroren Johannes den gangen? Når ei ny jente flytter inn i nabohuset får Henrik endelig mot Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Walid Hamad

Walid Hamad

Skrevet av 10. november 2014 av Walid Hamad på Ås ungdomsskole

For to år siden var faren til Henrik banens beste spiller. Nå holder han seg i kjelleren. Hvordan endte det slik? Det må du finne ut av ved å lese denne boka. Boka er grei. Det er en historie om forventninger, frykt, fotball og familiebånd. Henrik er hovedpersonen i boka. Storebroren, Johannes forsvant. Hva skjedde? Les "En dag skal jeg stupe" så finner du det ut. Det er en spennende bok. Boka passer til ungdommer rundt 12 til 15.
Terningkast: 5


Adelie Hoel

Adelie Hoel

Skrevet av 9. november 2014 av Adelie Hoel på Finnsnes ungdomsskole

Henrik bor sammen med moren, faren også kalt som ”Stupern” og storebroren Johannes, helt til Johannes flytter til Bergen sammen med kompisen til faren, Knut som blir kalt Bien.

Når faren til Henrik plutselig havner i koma, drar Henrik og ”Paraply” ned til Bergen for å møte Johannes. Henrik sliter på fotballaget og det er vanskelig og leve opp til farens forventninger, men etter som faren ligger helt urørlig på sykehuset lover Henrik å gjøre noe som er vanskelig å gjennomføre.

Ettersom denne boka her et trist/alvorlig tema er der det helt utrolig at Magnus Buen Halvorsen har klart og skrevet setninger med humor i! Det er mangel på spenning i denne boka, men allikevel har Magnus skrevet ei veldig god bok om en familie, og hvordan forholdet mellom far og sønn blir nærmere. Han har altså fått fram innholdet og han bruker ikke mange vanskelige ord.

Terningkast: 5


Jonas Tuskin

Jonas Tuskin

Skrevet av 31. oktober 2014 av Jonas Tuskin på Verket skole

Bokens navn: En dag skal jeg stupe Lengde: 278 sider

En bok med mye følelser, frykt og et helt spesielt vennskap

En dag skal jeg stupe handler om 14 år gamle Henrik. Henrik er en fotballinteressert gutt. Faren til Henrik var en gang banens beste spiller, men nå holder han bare til i kjelleren og har lite kontakt med resten av familien. Hvordan skjedde dette? Og hvorfor forsvant storebroren Johannes den gangen? En dag flytter nabojenta Sandra eller “Paraply” som hun blir kalt inn i nabolaget og da får Henrik endelig mot til å utforske disse spørsmålene.

De eneste gangene Henrik ser faren sin er når han trenger hjelp til noe eller ber om mat. Faren ble kalt “Stupern” den gang da han var utpå fotballarenaen. Men, i en landslagskamp mot Nederland dummer faren seg skikkelig ut. Treneren kaller ham inn til innbytting, men faren nekter å gå av banen. Det måtte mange vakter til for at faren skulle gi seg og det ble mye styr av denne hendelsen. Etter dette ble faren sparket og slik ble han en ensom mann i kjelleren.

Du får ikke vite mye om hans storebror Johannes. Henrik har ikke sett Johannes på to år. Han er en stille, mystisk, 17 år gammel gutt som aldri kommer å besøker familien sin. Før kverka Henrik og Johannes gatelykter sammen, men det var helt til han forsvant.

En dag finner Henrik faren livløs i akvariet sitt. Henrik ringer ambulansen og de tar faren straks med til sykehuset hvor han blir liggende i koma.

Henrik møter den nye jenta Sandra, eller “Paraply” slik hun blir kalt fordi hun alltid har med seg en paraply i handa. Paraply er en mystisk, taus, foreldreløs jente på samme alder som Henrik. Hun bor hos noen fosterforeldre. Paraply sier ikke stort, men etter hvert stoler hun mer på Henrik og begynner å åpne seg mer. Henrik lurer moren sin med at han skal på fisketur sammen med bestevennen sin Hasse, men drar i stedet til Bergen sammen med Paraply i håp om å finne broren Johannes. Dessverre vil ikke broren treffe Henrik og han må ta toget hjemover.

Verken Henrik eller broren har tilbrakt mye tid sammen med faren og de har ikke et særlig godt forhold.

Plutselig etter fire måneder våkner faren på sykehuset, noe ingen hadde forutsett.

Det er da Johannes begynner å komme hjem oftere…

Hvis du vil vite resten, må du nok lese boka selv.

I enkelte tilfeller brukes det noen veldig stygge ord og det er mye banning. Det er ofte tilbakeblikk om hva Henrik drømmer om. Boken er veldig bra skrevet, men for min smak så blir det litt kjedelig. Boka har få spenningstopper. Det er bare en sånn passiv spenning gjennom nesten hele boka. Jeg tror heller ikke at boka prøver å få fram noe spesielt budskap og jeg mener den passer for barn/ungdommer mellom 10-15 år. Jeg vil ikke anbefale denne boken, men jeg vil heller ikke si at den var dårlig.

Terningkast 3

Til toppen