En annen dag

David Levithan Gyldendal Oversetter: Tonje Røed 2016 2 anmeldelser

Alle dager er like for Rhiannon. Hun har godtatt livet sitt som det er. Hun har overbevist seg selv om at den fjerne og humørsyke Justin er den kjæresten hun fortjener. Hun har til og med laget seg regler å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Karen

Karen

Skrevet av 4. mai 2017 av Karen på Gulskogen

En annen dag
Hvis din kjære byttet kropp, kjønn, alt unntatt personligheten, ville du fortsatt elsket dem?

"En annen dag" er en roman der fortellingen omhandler hovedpersonen, Rhiannon. Rihannon føler at hun er en person i bakgrunnen. Hun stikker ikke ut, hun blir ikke lagd merke til og hun føler ikke særlig spesiell. Kjæresten hennes, Justin, gjør det bare verre for henne også. Han manipulerer henne emosjonelt og får henne direkte til å føle seg som ingenting og noen han kan erstatte nårsomhelst. Rhiannon må leve og bøye seg etter Justin sine leveregler, men en dag forandrer han seg helt. I en dag får Rhiannon oppleve alle de savnede romantiske stundene med ham som hun aldri fikk. Man skulle nesten trodd Justin hadde forandret seg fullstendig, og det hadde han, for på den ene dagen, ble han en annen person.

Man kan enkelt relatere seg til hovedpersonen på flere måter. De har problemer med selvtilliten sin og føler seg ignorert, og de fleste har gått gjennom dette på ett eller annet tidspunkt i livet sitt. Det er fortsatt enkelte situasjoner noen ikke vil kunne klare å relatere seg til, litt tyngre temaer som; manipulerende forhold, avstandsforhold og bare elske noen for personligheten sin. Måten de klarer å forklare og skildre disse temaene som mange ikke helt skjønner, er gjort på en måte så de kan forstå hvordan det oppleves. Det er også mye spenning i boken, som gjør den enkel å lese seg fort gjennom. Spenningen bygger seg opp med små hendelser som eventuelt leder til et stort plot vri. Jeg hadde ikke veldig intense følelser mens jeg leste boken, det var bare på de mest emosjonelle scenene følelses-trådene mine ble dratt i. ¨

Avsnittende var delt inn på forskjellige måter som tilpasset lesehastighet
en min til spenningsnivået. Det gjorde at flere scener ble forsterket og det ga meg en bedre leseopplevelse. Skildringen er veldig simpel, man får ikke vite mye om utseende til Rhiannon, eller de andre karakterene. Det er mange gjentagelser i boken. De fleste gjentagelsene er hvordan det daglige livet til Rhiannon foregår. Det er stor skrift i boken og romanen er skrevd i jeg-form, så vi ser alt gjennom Rhiannon sitt perspektiv. En ting som er interessant, er hvordan perspektivet til Rhiannon forandrer seg jo mer hun utvikler seg som karakter. Språkbruken kommer helt an på hvem som har dialog sammen. Det er litt banning i boken, men det er en ungdomsroman, så språket er tilpasset til den målgruppen.

På grunn av enkelte scener og tyngden av noen temaer som blir tatt opp i denne boken, ville jeg anbefalt den til folk i målgruppen 14-20 år. Boken er fantastisk, men på grunn av at den ikke får meg veldig emosjonell, og noen ganger går litt for fort fram, gir jeg den terningkast 5.
LESDET! Gulskogen skole.


Tiril Berg

Tiril Berg

Skrevet av 27. februar 2017 av Tiril Berg på Ringshaug ungdomsskole

En annen dag er en bok med et tema alle en eller annen gang tenker på her i livet. “Hvem er jeg?”

Rihannon og kjæresten Justin elsker hverandre. Men er de lykkelige? Rihannon har regler for hvordan hun skal oppføre seg for ikke å irritere Justin, og han har regler for hvordan hun må oppføre seg for å ikke dumme seg ut som kjæresten hans. En dag forandrer Justin seg, og driter i reglene. De drar på stranda sammen, snakker og lytter for første gang og Rihannon har aldri vært lykkeligere.
Neste dag husker ikke Justin den fine tiden de hadde sammen, og er sitt vanlige, humørsyke jeg. Rihannon får senere vite at det ikke var Justin som var med henne den dagen, og blir mer og mer knyttet til personen som lignet på Justin. For utseende har ikke noe å si. Ikke når du elsker en person. Eller…

Denne boka var en virkelig tankevekker. Plottet er noe av det sykeste (på en god måte) jeg har vært borti, der forfatteren fletter inn spørsmål om sånne små ting veldig få tenker over. Som for eksempel om utseende har noe å si. I dagens samfunn skal svare være nei, men det er ikke alltid like enkelt, og denne fortellingen er et perfekt eksempel. I tillegg spør forfatteren, gjennom Rihannon, om utseende er den du er, eller om det yte forandres med hvem andre synes du er.
Jeg-personen, Rihannon, svarer på disse spørsmålene sånn som enhver tenåring nå til dags ville gjort, med åpne og kritiske svar til hva samfunnet mener.

David Levithan, forfatteren, er utrolig god til å få fram stemningen i hva som skjer med hovedpersonene, noe som ikke er lett med tanke på hvor omfattende og voksent temaet er.
Når vi er inne på voksent: skrivemåten hans er som om boka var skrevet til 3. klassinger. Jeg holder på å lese en annen, frittstående bok i samme serie på engelsk, og den er ikke skrevet sånn, så jeg tror det har mer med oversettelsen å gjøre.

Jeg anbefaler denne på engelsk til egentlig alle på grunn av temaet, men på norsk til spesielt interesserte ungdommer.
Terningkast 4.

Til toppen