Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Elven

Anna Fiske Cappelen Damm 2018 30 anmeldelser

Elven er en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena. Hun føler at hun bare renner avsted, som vannet under isen i elven hun ser hver dag på vei til Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Aleksander Moy Sagemoen

Aleksander Moy Sagemoen

Skrevet 15. desember 2018 av Aleksander Moy Sagemoen på Stuenes skole

Boken «Elven»
Hovedpersonen i boka heter Helena. Hun bor sammen med mor, far og to søstre. Hun har en beste venninne som heter Turid. Helena er veldig sjenert og har lite venner på skolen. Hun er forelsket i Andreas på skolen, men tør ikke snakke med han. En ettermiddag når hun er på vei hjem fra skolen ser hun en mann som har gått igjennom isen og holder på å drukne. Han trenger hjelp, så Helena får tak i to gutter som hjelper mannen opp. Etterpå tar de æren for å ha reddet mannen, og alle på skolen kaller de helter. Helena syntes det er dårlig gjort, og lurer på om hun skal si ifra.

I boka beskrives livet til Helena som en elv som bare renner forbi. Hun er en ungdom med mange følelser, og sliter med flere ting i livet sitt som innvirker på hvordan hun oppfører seg og har det.

Jeg syns boka er spennende, men litt vanskelig å lese fordi den hopper litt i fortellingen. Terningskast: 3


Aleksander Kvamme Jensen

Aleksander Kvamme Jensen

Skrevet 12. desember 2018 av Aleksander Kvamme Jensen på Ruseløkka skole 10B

Elven

Boken elven, er en bok litt utenom det vanlige. Helene, hovedpersonen i boken, er veldig forelsket i en gutt. Hun tør ikke ta det siste steget. Å snakke med han blir for mye. Elven er også et viktig virkemiddel i denne boken. Det er den som forklarer hvilken situasjon Helene er satt i. følelsen av å renne bort fra alle problemer kan oppfattes positivt. Problemet er at strømmen tar deg bort fra alt. Alt av det gode også.

Som Helene sier “hun renner av sted, som elven på veien til skolen.” Dette er litt trist? For boken spiller mye på følelser. Spenning, kjærlighet og en særegen. Leseren blir utsatt for alle disse følelsene. Boken spiller mye på dette virkemiddelet. Faren til Helene sliter med en depresjon som smitter over på Helene. Noe som påvirker hennes liv. Alt hun har er problemer. Det eneste som holder henne oppe er kjærligheten for Andreas. Men hun klarer ikke ta det siste steget. Det var et underlag på dette trinnet som ikke kunne tråkkes på. For glatt, for vått, for stor sjans for å drite seg ut. Hun klarer det bare ikke. Alle problemer samler seg opp til en sekk med vekter som hun også må ta med seg opp over dette trinnet. Alt hun har er tungt å leve med. Alt hun lever for er så fjernt, men også så nært.

Jeg syntes denne boken har fått for mye kritikk. Det er en bok for de med evner for å tenke selv. Jeg forstår at anmeldere som ikke har denne egenskaper slakter boken, men da bør dere ikke skrive en anmelding og vise at dere mangler denne egenskaper. Alt dette har gått ut over boken, men boken er bedre enn som så.

Terningkast 4


aurora

aurora

Skrevet 11. desember 2018 av aurora på Harestua skole

jeg ville gitt denne boken terningkast 4, fordi den har urealistiske synspunkt for ungdom. enda har boken en god moral med godt innhold.


Dina Moen

Dina Moen

Skrevet 7. desember 2018 av Dina Moen på Lom ungdomsskole 10B

Elven
Denne boka handlar om ei jente som har ein deprimert far. Turid er hennar betsevennine, men ho hatar at ho kvar morgen må vente på ho når dei skal sykkle til skulen. Ein dag dei syklar til skulen, skjer det noko dramatisk og spanande. Boka var lettlest, og hadde gode illustrasjonsbilder. Spenninga i boka var god, men kunne vore meir spanande. Boka var litt for lang med tanke på tidsrommet handlinga skjedde i. Boka er for alle. Alt i alt var boka god, men litt for lang. Eg gjev boka terningast 4.


Vanja Lund Døhlie

Vanja Lund Døhlie

Skrevet 6. desember 2018 av Vanja Lund Døhlie på Harestua skole

Denne boka handler om en vanskeligstilt jente som har er deprimert far. Hun føler bare at hun renner av sted sånn som elven på veien til skolen. Helena sliter med å stå opp for seg selv og si hva hun mener. Hun vil tørre å snakke med Andreas i B-klassen, siden hun er hodestup forelsket i han.
Boka var litt kjedelig. Den var ikke noe bok for meg. Det var en ganske lang bok med lite tekst og mange bilder. Jeg fikk ikke det beste førsteinntrykket av boka, så det kan være derfor den ble litt kjedelig. Boka ble litt for lang og jeg følte ikke at jeg fikk noe tilknytning til hovedpersonen. Jeg vil gi den denne boka en 3’er fordi den var ikke så spennende.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Håvard

Håvard

Skrevet 31. oktober 2018 av Håvard på Ruseløkka skole, 10C

Velkommen til slakteriet

I denne anmeldelsen skal jeg anmelde boken Elven av Anna Fiske. Boken skrives i første person og personen vi følger heter Helena. Helena liker en gutt i parallell klassen. Dette byr på problemer fordi hun er sjenert.

På papiret burde dette egentlig bli en bra bok, men forfatteren har gjort dette på helt feil måte. Jeg får nesten ikke lyst til å lese noe annet etter dette, fordi boken var så uinspirerende og kjedelig. Den er lettlest og passer for 1. – 3. klassinger, så jeg skjønner ikke hvorfor denne er nominert til Uprisen. Historien er meget forvirrende og det er lett å bli oppgitt når man leser boka. Det er heller ikke så mange litterære virkemidler
På grunnlag av dette vil jeg gi boken terningkast 1. jeg vill også si at den passer for 1. – 3. klassinger.

Til toppen