Ellers er jeg ikke noe menneske

Agnar Lirhus Cappelen Damm 2018 44 anmeldelser

Mathilde er fjorten, men møter sjelden opp på skolen. Hun orker ikke, tør ikke. Mamma er fjern og har nok med seg selv, så Mathilde vil ikke fortelle henne noe. Om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

william wickstrøm

william wickstrøm

Skrevet av 19. desember 2018 av william wickstrøm på Vadsø ungdomsskole

Ellers er jeg ikke noe menneske

Ellers er jeg ikke noe menneske er en bok skrevet av Agnar Lirhus. Boken er om Mathilde som er 14 år og hun sitter bare å spiller. Hun blir mobbet på skolen og hun gidder ikke å dra ut. Hun blir tvingt på skolen en dag.
Boken er skrevet i 1.person og er veldig lett lest. jeg likte boken veldig godt fordi den var skrevet på en god måte. den var spennende og jeg anbefaler andre å lese boken også.

Terningkast 5


Ida

Ida

Skrevet av 17. desember 2018 av Ida på Åkra ungdomsskole

Ellers er jeg ikke noe menneske

Boka handlar om tenåringsjenta Mathilde som blir mobba av jentegjengen I klassen, derfor foretrekker ho å være heime og spille på dataen I staden for å gå på skulen. Ho har nesten ingen venner, berre Eddi hunden hennar og Xiu som er ein avatar I eit spel ho speler. Mathilde veit ikkje korleis Xiu er fordi ho berre har spelt med han. Jentegjengen I klassen plagar Mathilde, men ho tørr ikkje og seie noko til mora si.

Eg synes starten av boka var veldig kjedeleg fordi det handla berre om når ho spelte. Dei kapitela som ikkje handla om når ho spelte var litt meir spennande. Men byrjinga av boka gjorde at eg ikkje fekk lyst til og lese den. Slutten var kjekk og den hadde meir spanande innhald.

Terningkast 3


Natalia

Natalia

Skrevet av 14. desember 2018 av Natalia på Stuenes skole

Mathilde bor alene sammen med mammaen sin. Mathilde er 14, hun møter sjelden opp på skolen. Hun vil ikke fortelle om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og spiller på dataen. Mathilde har ingen venner. Bortsett fra hunden Eddi. Og Xiu. Xiu er kallenavnet til en avatar hun spiller sammen med på nett. Hun vet ikke hva han eller hun heter i virkeligheten. Mathilde er Molly der inne. I chatten blir de bedre kjent, og betror seg til hverandre. Xiu og Mathilde spiller alltid sammen. Xiu er alltid innlogget. De snakker veldig mye sammen og spiller hver dag.

Jeg synes at boka på starten var kjedelig, det skjedde ikke noe spesielt. Jeg syntes det var vanskelig å kjenne meg igjen i boka. Ellers er jeg ikke noe menneske passer best for ungdommer fra 12-16 år. Boka handler veldig mye om mobbing, nettmobbing og mobbing i virkeligheten. Likte at spenningen var mer på slutten. Forfatteren klarer å beskrive karakter godt, det likte jeg kjempe godt. Jeg synes det var litt kjedelig fordi noen av kapitlene handla om det hva som skjer i spille. Jeg likte slutten veldig godt, den gjorde at man kan tenke litt over det mann gjør med andre mennesker.
Jeg vil gi terningkast 3.


jamor

jamor

Skrevet av 14. desember 2018 av jamor på Bytårnet skole

Boka handler om 14 år gamle Matilde, som blir mobba på skolen en jentegjeng. Matilde foretrekker og være hjemme etter skolen og spille. Mathilde har bare en venn og det er Xiu og hunden hennes Eddi. Mathilde vet ikke hvordan xiu ser ut fordi hun har aldri møtt han. Mathilde foretrekker heller å snakke med xiu om problemene hennes en mor.
Jeg synes boka var interessant og trist. det er en trist historie fordi det handler om mobbing. Og jeg synes at det var veldig bra at man tok opp teama mobbing i boken. Jeg likte boken veldig godt det var vanskelig å legge den fra meg. Jeg likte slutten veldig godt. Jeg ville anbefalt boken til de som var 13-16 år. Jeg gir boken terningkast 5 fordi den var av og til litt kjedelig.


Andra Elena Ionica

Andra Elena Ionica

Skrevet av 14. desember 2018 av Andra Elena Ionica på Bytårnet skole

Ellers er jeg ikke noe menneske handler om ei jente som heter Mathilde. Hun er 13 år. Mathilde er ei jente som var mobbet på skolen. For å glemme om hennes problemer hun beinet å spille på PC med en gut som heter Xiu. Første som hun motet han inn i spile, hun var ikke syker vis han var en gud eller ei jente. Etter de greiene med spille på skolen hun var mobbet av noe jenter. Mamma hennes hadde ikke ideen at Mathilde var mobbet på skolen. Hun hadde en hadde som heter Eddi og hun bor med mora hennes.

Jeg synes om boka at det er bra men lit kjedelig at de kapitlene som snaker om hva har hun gjort inn i spile. Kanskje boka var mer spennende hvis Agnar Lirhus skrivet mer om hva har skjedd på skole og ikke inn i spile, eller hvis han skrivet litt om hvordan ser ut henne. Jeg synes at denne boka passer også for aldrene.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Marie Nybø

Marie Nybø

Skrevet av 29. november 2018 av Marie Nybø på Landøya ungdomsskole

Bokanmeldelse på “Ellers er jeg ikke noe menneske” av Agnar Lirhus

Overskrift:

Det er en ungdomsroman som handler om Mathilde som er 14 år gammel, og de eneste vennene hennes er hunden hennes Eddi, og nettvennen hennes Xiu. Hun vet ikke mye om Xiu, men han skal snart bli en av de viktigste personene i livet hennes. Mathilde blir mobbet av jentene på skolen hennes, uten at de voksne gjør noe for å stoppe det. Alle overser det og skal vise at skolen deres er helt perfekt, noe alle visste ikke var sant.

I starten virket det som om det bare skulle handle om at Mathilde spilte et spill som het FoM, og det var ikke så spennende for meg, siden jeg ikke er så interessert i sånne spill. Men når jeg kom litt lengre inn i boka fikk man lese om livet hennes i virkeligheten også, og da ble det veldig spennende. Spenningskurven var veldig bra og jeg ble overrasket flere ganger av det som skjedde. Slutten var veldig fin og ikke så veldig uventet. Det var ganske vanskelig å legge fra seg boka, siden det alltid skjedde noe spennende. Det var lett å skjønne hva Mathilde følte, siden Lirhus brukte mye tankereferat, men også mye miljøskildringer. Han skildret mye om hvordan det var rundt henne. I helhet fungerte boken veldig godt.

Originaliteten var ganske bra, og jeg har ikke lest noe som ligner noe særlig på denne boken før. Det var heller ikke noen tydelig trend, boka fulgte heller, bortsett fra at den handlet litt om kreft, som har blitt litt vanlig. Men det var ikke noe som gjorde den klisje. Historien var sannsynlig og det kunne nok ha skjedd i virkeligheten, men jeg vet ikke helt om noen ungdomsjenter faktisk er så slemme. Men i boka får man se en av mobbernes problemer, som kan føre til hvorfor hun er sånn hun er. Ikke at det er en bra grunn til å oppføre seg sånn, men det gjør det mer realistisk enn at det hun bare er ond for ingen grunn.

Boken hadde mange korte setninger med et lett språk, som passer til ungdommer. Den er skrevet på bokmål og er skrevet veldig spennende. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boken for å gjøre folk mer bevisst på mobbing og at flere må bry seg og hjelpe dem. Boka gir et godt innblikk på hvordan det er å være ungdom og bli mobbet. Jeg vil si at bokas styrke er at forfatteren er veldig flink til å spille på følelsene til folk, og får godt fram hva Mathilde tenker og føler. Bokas svakhet er kanskje delen om spillet FoM, som ikke var like spennende, siden jeg ikke er så glad i spill. Allikevel vil jeg anbefale denne boken til andre, fordi jeg syntes det var en veldig trist, men fin bok. Boka handler om et veldig viktig tema, som dessverre mange kan føle seg igjen i. Jeg synes virkelig boka bør nomineres til uprisen.

Til toppen