Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ellers er jeg ikke noe menneske

Agnar Lirhus Cappelen Damm 2018 44 anmeldelser

Mathilde er fjorten, men møter sjelden opp på skolen. Hun orker ikke, tør ikke. Mamma er fjern og har nok med seg selv, så Mathilde vil ikke fortelle henne noe. Om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

william wickstrøm

william wickstrøm

Skrevet 19. desember 2018 av william wickstrøm på Vadsø ungdomsskole

Ellers er jeg ikke noe menneske

Ellers er jeg ikke noe menneske er en bok skrevet av Agnar Lirhus. Boken er om Mathilde som er 14 år og hun sitter bare å spiller. Hun blir mobbet på skolen og hun gidder ikke å dra ut. Hun blir tvingt på skolen en dag.
Boken er skrevet i 1.person og er veldig lett lest. jeg likte boken veldig godt fordi den var skrevet på en god måte. den var spennende og jeg anbefaler andre å lese boken også.

Terningkast 5


Ida

Ida

Skrevet 17. desember 2018 av Ida på Åkra ungdomsskole

Ellers er jeg ikke noe menneske

Boka handlar om tenåringsjenta Mathilde som blir mobba av jentegjengen I klassen, derfor foretrekker ho å være heime og spille på dataen I staden for å gå på skulen. Ho har nesten ingen venner, berre Eddi hunden hennar og Xiu som er ein avatar I eit spel ho speler. Mathilde veit ikkje korleis Xiu er fordi ho berre har spelt med han. Jentegjengen I klassen plagar Mathilde, men ho tørr ikkje og seie noko til mora si.

Eg synes starten av boka var veldig kjedeleg fordi det handla berre om når ho spelte. Dei kapitela som ikkje handla om når ho spelte var litt meir spennande. Men byrjinga av boka gjorde at eg ikkje fekk lyst til og lese den. Slutten var kjekk og den hadde meir spanande innhald.

Terningkast 3


Natalia

Natalia

Skrevet 14. desember 2018 av Natalia på Stuenes skole

Mathilde bor alene sammen med mammaen sin. Mathilde er 14, hun møter sjelden opp på skolen. Hun vil ikke fortelle om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og spiller på dataen. Mathilde har ingen venner. Bortsett fra hunden Eddi. Og Xiu. Xiu er kallenavnet til en avatar hun spiller sammen med på nett. Hun vet ikke hva han eller hun heter i virkeligheten. Mathilde er Molly der inne. I chatten blir de bedre kjent, og betror seg til hverandre. Xiu og Mathilde spiller alltid sammen. Xiu er alltid innlogget. De snakker veldig mye sammen og spiller hver dag.

Jeg synes at boka på starten var kjedelig, det skjedde ikke noe spesielt. Jeg syntes det var vanskelig å kjenne meg igjen i boka. Ellers er jeg ikke noe menneske passer best for ungdommer fra 12-16 år. Boka handler veldig mye om mobbing, nettmobbing og mobbing i virkeligheten. Likte at spenningen var mer på slutten. Forfatteren klarer å beskrive karakter godt, det likte jeg kjempe godt. Jeg synes det var litt kjedelig fordi noen av kapitlene handla om det hva som skjer i spille. Jeg likte slutten veldig godt, den gjorde at man kan tenke litt over det mann gjør med andre mennesker.
Jeg vil gi terningkast 3.


jamor

jamor

Skrevet 14. desember 2018 av jamor på Bytårnet skole

Boka handler om 14 år gamle Matilde, som blir mobba på skolen en jentegjeng. Matilde foretrekker og være hjemme etter skolen og spille. Mathilde har bare en venn og det er Xiu og hunden hennes Eddi. Mathilde vet ikke hvordan xiu ser ut fordi hun har aldri møtt han. Mathilde foretrekker heller å snakke med xiu om problemene hennes en mor.
Jeg synes boka var interessant og trist. det er en trist historie fordi det handler om mobbing. Og jeg synes at det var veldig bra at man tok opp teama mobbing i boken. Jeg likte boken veldig godt det var vanskelig å legge den fra meg. Jeg likte slutten veldig godt. Jeg ville anbefalt boken til de som var 13-16 år. Jeg gir boken terningkast 5 fordi den var av og til litt kjedelig.


Andra Elena Ionica

Andra Elena Ionica

Skrevet 14. desember 2018 av Andra Elena Ionica på Bytårnet skole

Ellers er jeg ikke noe menneske handler om ei jente som heter Mathilde. Hun er 13 år. Mathilde er ei jente som var mobbet på skolen. For å glemme om hennes problemer hun beinet å spille på PC med en gut som heter Xiu. Første som hun motet han inn i spile, hun var ikke syker vis han var en gud eller ei jente. Etter de greiene med spille på skolen hun var mobbet av noe jenter. Mamma hennes hadde ikke ideen at Mathilde var mobbet på skolen. Hun hadde en hadde som heter Eddi og hun bor med mora hennes.

Jeg synes om boka at det er bra men lit kjedelig at de kapitlene som snaker om hva har hun gjort inn i spile. Kanskje boka var mer spennende hvis Agnar Lirhus skrivet mer om hva har skjedd på skole og ikke inn i spile, eller hvis han skrivet litt om hvordan ser ut henne. Jeg synes at denne boka passer også for aldrene.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Olav Nikolai Rød

Olav Nikolai Rød

Skrevet 2. oktober 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole

Følelsesladet

Denne boken handler om mobbing, ungdom og videospill. Og selv om jeg visste godt om at boken handlet om mobbing ble jeg i overkant overrasket om hvor sterke og ekle handlinger som tar plass i boken. For det meste var boken veldig slående og det var ikke mange lyse øyeblikk.

Boken handler om 14 år gamle Mathilde/Molly som bor i en liten by som heter Leia. Hun går ikke ofte på skolen og liker heller å være hjemme hele dagen. Der spiller hun med sin beste og eneste venn Xiu. De spiller sammen hele dagen og Mathilde finner senere ut hvorfor Xiu også spiller hele dagen. Når hun må gå på skolen er hun ukomfortabel siden hun er utstøtt fra skolesamfunnet og blir mobbet av en jente Janne som er skolens mest populære jente og vennene hennes og må gjennom boken lære seg hvordan hun skal gå fram i skolemiljøet siden verken skolen eller moren viser medlidenhet eller forståelse til Mathilde. Hun må gå gjennom boken nesten helt alene med noen få venner som hennes hund Eddi og internett vennen Xiu.

Jeg mener at det boken gjorde best var å få deg til å leve deg inn i karakteren. Gjennom boken ble jeg både sur, trist og glad. Mest sur. Den var også veldig intens og på stunder anspent. Jeg satt og leste med åpen munn og så sikkert dum ut til alle som så meg. Jeg føler utrolig for Mathilde på grunn av alle de forferdelige tingene som skjer med henne, samtidig hater jeg Janne og resten av klassen siden ingen av dem viser respekt. Ofte når Mathilde sto opp for seg selv leste jeg med et smil om munnen. Dessuten er det flere ganger folk er ekstremt rasistiske mot Mathilde siden hun er svart i huden.

Det er også en del nedturer med boken. Den er ikke troverdig i det hele tatt. Karakter beskrivelser er overdrevent barnslige. Når man er 14 snakker man ikke som man er 11 år. Man bruker heller ikke crocs. Mobbingen er ekstremt overdrevet og ikke veldig enkel å tro. Slike ting som ble gjort mot Mathilde ville nesten garantert ikke skje i Norge. Ikke som jeg har opplevd. Vanligvis er mobbing at man ikke har venner, og blir ignorert. Sosiale medier var ganske nøyaktig. Hvor mange likes de fikk var litt av, men ellers var det gjort en god jobb. En liten irriterende ting til er at det spillet Mathilde spiller er i en nesten død sjanger som ingen spiller lenger. Jeg forstår at det var nødvendig med en online MMORPG, men det passer ikke dagens spillvaner.

Språket i boken var ikke noe spesielt i det hele tatt. Det var helt flatt i samtaler og vanligvis var det lite som skilte karakterene sine linjer. Noe bra med språket er at det er veldig godt til å beskrive hva Mathilde tenker og beskrive miljøet. Likevel ble boken ikke skrevet veldig unikt syns jeg.

Jeg anbefaler denne boken for litt yngre ungdom og tenåringer enn 14. Men den kan fortsatt være en vanskelig bok til tider. Jeg gled gjennom boken raskt siden jeg ble lett revet inn i historien. Tok meg en dag å lese hele så den er ikke så lang heller.

Alt i alt var det en veldig god bok og kritikken var bare små ting som irriterte meg litt.

Terningkast: 5

Personlig terningkast: 4/5

Til toppen