Ein venn som meg

Helene Guåker Samlaget 2022 14 anmeldelser

Sofie går i niande klasse. Ho blir fryst ut av alle og har ikkje ein einaste venn etter at ho blei svikta av Emilie sommaren før åttande. No tel Sofie ned dei 340 skuledagane før ho kan flytta frå øya Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sanura

Ein venn som meg

Skrevet av 19. desember 2022 av Sanura på Apalløkka skole

Det var en ok bok for meg.

Hvordan bok coveren ser ut er ikke akkurat fengende. Altså det får ikke meg til og være hyper for boken. Jeg tenker at coveren til en bok er viktig og skal se spennende ut. Alle de varme fargene ser ikke bra ut med plutselig lilla. En annen ting er at det ser bare ut som en ræva fotoshop :-).

Den forteller om en jente som har det sosialt dårlig. Hun blir stengt ut av andre i klassen huns. En ny jente som heter Carla starter i klassen til Sofie. De to har noen interesser som er like til hverandre . Men Carla har en hemmelighet som kan ødelegge vennskapet helt. Noe som jeg føler at noen ungdom kan relatere seg i.

Jeg hadde tenkt at boka skulle få høyere terningkast. Men jeg ombestemte meg når romanse begynte og dukke opp i boken. Det synes jeg at det dukket opp ut av ingen steder. Jeg har aldri likt romanse i bøker. Uansett om det er ikke hovedfokuseringen i boka. Det føltes bare ut som en filler del, ganske unødvendig.

Jeg synes at det gikk litt treigt på starten. Men plutselig så begynte alt og gå alt for fort. Det burde være mere innhold i boken. Sofie og Carla er bestevenner og plutselig så snakker ikke de sammen lenger, helt til slutten. Eller hva skjedde mellom Emilie og Sofie, hvorfor er de ikke venner lenger? Jeg var ikke så stor fan av karakterene. Jeg føler at de er alt for blank. Ikke noe særlig karakter utvikling.

Terning kast: 3


Ida Victoria

En bok som flere kan kjenne seg igjen i

Skrevet av 15. desember 2022 av Ida Victoria på Bråtejordet skole

«Ein venn som meg» er skrevet av Helene Guåker og ble gitt ut av Samlaget. Boka er hemmelighetsfull og inneholder mye drama, kjærlighet, skole, venner, fester og alkohol. Det er også mye av temaet. Boka handler om Sofie som har akkurat begynt i niende, men «bestevennen» Emilie og de andre vennene har snudd seg mot henne og ikke med henne. Nå er hun helt alene og har ingen igjen. Når hun får vite at det skal begynne en ny jente i klassen lyser hun opp, og glemmer helt å telle ned dagene til hun kan flytte og begynne på videregående. Sofie og Carla, den nye i klassen, blir veldig gode venner og blir nærmere for hverdag. Helt til det skjer noe og de trekker seg fra hverandre. Sofie tørr til slutt å prate med Carla, og tenker at det er noe av det beste hun kunne ha gjort. Sofie og Carla blir bestevenner, men Sofie merker fortsatt at det er noe rart ved henne. Carla holder tydelig hemmeligheter fra henne.

Jeg syns at boka var helt grei. Den startet ganske treigt, men ble bedre etter hvert. Man blir kjent med alle karakterene veldig godt og miljøet blir beskrevet ganske bra. Boka setter mye press og søkelys på det å være ungdom. Forfatteren trekker flere og flere ting med slik at det skjer noe nytt hele tiden. Selv om det skjer nye nytt, var det fortsatt noen steder som ble litt kjedelige og oppmerksomheten ble tatt vekk fra boka. Med tanke på at det var mye nytt hver gang kan det bli litt mye for leseren, men det gir boka litt mer form på grund av at det går opp og ned. Noen steder i boka ga den ikke helt menig heller. Den ble bedre etter hvert og på slutten vekker det ett viktig tema som flere kan kjenne seg igjen i. Det er flere tegn i teksten som henviser til slutten. Når Sofie står opp for seg selv og viser Emilie den andre siden av henne og ikke den stille typen, blir Emilie målløs. Det er en del jeg likte godt, fordi det at Sofie endelig tørr å stå opp for seg selv, etter og blitt ekskludert av Emilie og de andre, er ganske modig.

Boka i seg selv er ganske lettlest og den tar opp forskjellige viktige temaer. Når man har lest hele boka skjønner man hvilket budskap forfatteren prøver å gi ut. Hvis du tenker over det når du leser boka, finner du budskapet ganske fort ut. Jeg selv likte ikke boka sånn veldig, men jeg vil fortsatt anbefale den for ungdommer til å lese den. Rett å slett fordi den har ett viktig tema og budskap som de fleste ungdommer burde få med seg.
Jeg vil gi denne boka terningkast 4, fordi den har ett viktig tema og budskap, men det er ikke min favoritt.


Maren Julie

Ein venn som meg

Skrevet av 15. desember 2022 av Maren Julie på Vormsund ungdomsskole

Boken handler om en jente som heter Sofie, Sofie har ingen venner. Etter høstferien begynner det en ny jente i klassen som heter Carla. Carla og Sofie blir venner, men Carla har en hemmelighet som kan sette vennskapet i fare.
Ein venn som meg er en Drama bok, jeg likte denne boken godt fordi det var mer som skjedde jo lengre inn i boka jeg kom, dette gjorde at boka var lettere å lese. Det var veldig bra beskrivelser som gjorde at jeg kunne sette meg inn i det som skjedde i boka.
Denne boka gjør også at ungdommer blir mer oppmerksomme på noen dårlige valg man kan ta, den sier på en måte også at du ikke er alene i verden. Helene Guåker er veldig god til å skrive ungdomsbøker. Jeg anbefaler boken for de som liker å lese om drama og vennskap, og fra alderen 13-16 år.
Jeg gir boka terningkast 5, fordi den har bra innhold og den gir et bra budskap til ungdommer. Grunnen til at den ikke får en terningkast 6 er fordi, det står at boka er en roman, men jeg vil heller si at det er en bok om vennskap og drama. Det er også ikke like mye som skjer i starten av boka.


Emilie

Hva er hemmeligheten?

Skrevet av 14. desember 2022 av Emilie på Grov skole

Boka «EIN VENN SOM MEG» er en dramabok. Du møter Sofie som nettopp har startet i niende klasse. Hun er en ensom jente i klassen, og hennes tidligere bestevenninne har fullstendig snudd ryggen til henne.
Sofie har en kjedelig og ensom skolehverdag, og teller ned de 340 skoledagene hun har igjen på skolen, til hun kan flytte fra øya og starte på nytt, på videregående. Men når den kule og perfekte Carla starter på skolen, så snur alt. De blir gode venninner. Men Carla skjuler en hemmelighet, noe som preger vennskapet deres, og Sofie blir bekymret når hun ikke hører noe fra Carla på noen dager.

Boken setter fokus på det å være ungdom, og tar opp mange temaer rundt det. Som for eksempel vennskap, hemmeligheter, ærlighet og hvor lett en kan påvirkes av de rundt seg. Og ikke minst hvor viktig det er med ekte venner og å ta vare på hverandre.

Jeg synes boken var grei, og spennende, språket var lettlest, noe som er bra. Jeg følte nesten at jeg ble kjent med karakterene og kunne sette meg inn i teksten.
Men noe som var litt dumt, var at boken var litt treig, det var mye fokus på det samme i flere sider, og det tok lang tid før noe nytt skjedde. Men ellers var boken fengede når jeg først begynte å lese. Jeg interesserer meg mest i bøker som inneholder en del krim og grøss, så denne boken traff meg ikke helt. Men boken i seg selv var god.

Jeg vil anbefale boken for dem som liker å lese bøker om vennskap og drama.

Jeg gir boken terningkast en 5, fordi jeg føler at språket var godt. Det var detaljert fortalt, det ble ikke kjedelig og det ble lettere å sette seg inn i det som skjedde. Boken var rett og slett lett å forstå. Det som trekker ned er at sjangeren ikke traff meg, ellers var boken god.


Axel Handaa

Ein venn som meg

Skrevet av 1. desember 2022 av Axel Handaa på Fevik skole

Ein venn som meg
Det er ei dramabok. Hovedkarakteren heter Sophie. Sophie har ingen venner i starten av boka, men så får hun en venn som har helt like interesser som henne. Vennen heter Carla. Sophies gamle venn heter Emilie. Emilie var mye med Sophie, men så stoppet Emilie å være med henne, og i boken erter Emilie henne mye av tiden. Det var det som skjedde de første 100 sidene av boka. Jeg synes de burde gjort noe som var noe annet enn å besøke hverandre fordi det var ganske tungt å lese etter vert. Etterpå det ble den bedre, for da skjedde det mer.
Denne boka anbefaler jeg til jenter som er 12-14 år gamle. Boka er ikke med i en serie. Jeg synes at boka er uoriginal, fordi den handler om en jente som ikke har venner, men så flytter det en jente til bygda som har helt like interesser og blir venn med henne. Dette er et tema mange andre bøker også handler om. Jeg savner noe mer handling, kanskje at Carla begynte å henge med Emilie og at det ble drama, eller at Sophie flyttet. Det er noen ting som hadde gjort boka mer spennende. Boka er på nynorsk med en del tekst på hver side. Det er kan ha vært med på å gjøre den kjedelig i starten. Det sammen med at det skjedde ikke så mye annet enn at Carla og Sophie besøkte hverandre. Boka er bra skrevet, men for meg blir den altfor treig. Det tok for lang tid før det skjedde noe som var i nærheten av noe spennende.
Denne boka ville jeg ikke nominert til UPrisen, for jeg tipper at det finnes bedre bøker.
Jeg gir boka terningkast 2

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Anna

En bok med fokus på et viktig tema

Skrevet av 22. november 2022 av Anna på Karlsrud skole

I boken «Ein venn som meg» møter du Sofie som akkurat har begynt i niende klasse. Hun er lei av skolehverdagen, og ønsker seg et mer spennende liv. Hennes eks -bestevennine sprer rykter om henne, og omtrent alle i klassen har gått imot henne. Så begynner det en ny jente i klassen, Carla. Hun blir Sofies rollemodell. Carla er kul, pen og morsom. Alle de tingene Sofie kunne drømt om. Selv om Carla er perfekt, skjuler hun en hemmelighet, som påvirker hennes liv. Men hva er hemmeligheten hennes?
Ein venn som meg er en bok med ett viktig buskap. Mye av problemene en ungdom kan møte på under ungdomstiden. Ekskludering, Kjærlighet, Vennskap og Ærlighet. Ein venn som meg handler om at man ofte behøver en trofast venn for å komme seg gjennom livet. Å ha en som kan veilede deg gjennom krevende perioder du møter på. En venn som alltid er der, uansett hva som oppstår. For det kan være bedre med en ekte venn, enn mange falske.

Jeg opplevde boken som en treig bok, med mange handlinger som skapte inntrykk. På starten er boken relativt treig. Man blir godt kjent med hovedkarakteren, Sofie, og hennes liv. Hva hun liker å gjøre, hvordan hennes foreldre oppfører seg og hvordan hun blir behandlet. Dette gjør boken mindre motiverende å lese, og man blir fort lei. Det var ikke før i midten av boken spenningen startet på ordentlig. Da fikk den mange høydepunkter, og jeg opplevde boken som oppslukende. Plutselig hadde jeg lest 20 sider uten å tenke så mye på det. Handlingene i boken opplever jeg som virkelige, fordi det er problemstillinger enhver ungdom kan kjenne seg igjen i. Dette gjør det lettere å leve seg inn i karakterenes liv.

I en bok er det viktig at alt ikke røpes i starten av handlingen, men på slutten for å skape mer spenning hos leseren. Denne boken er uten tvil forutsigbar. Når man har lest noen sider inn i boken, og idet spenningen starter, er det utrolig lett å skjønne hva hovedhandlingen i boken er. Dette gjør at interessen for å lese mer blir mindre. Da vil du ikke vekke de viktige budskapene som ligger i boken, hos leseren.
Denne boken er emosjonell, og den skaper en medfølelse hos leseren. Samtidig som at det kombineres med relevante hendelser, som er knyttet til hovedpersonenes ungdomstid. For denne boken bringer opp mye av det en ungdom kan oppleve fra deres omverden. Enten om det er presset på å prestere best, eller om å ha den kuleste vennegjengen.

Denne boken vil jeg anbefale alt fra 6-9 klassinger. Boken viser Mange sider av ungdomstiden. Alt fra sider om lysten til å bygge trehytte, til lysten om å dra på fest. Derfor mener jeg at den kan passe for så stor aldersgruppe, fordi det kan gi en smakebit på hvordan overgangen til ungdomstiden er. Mange av disse tingene er også noe som ofte skjer på mellomtrinnet. Som utestenging, og å finne sine ekte venner. Denne boken gir jeg «En sterk 4’er». En innholdsrikbok, med flere gode budskap!

Til toppen