Ein venn som meg

Helene Guåker Samlaget 2022 10 anmeldelser

Sofie går i niande klasse. Ho blir fryst ut av alle og har ikkje ein einaste venn etter at ho blei svikta av Emilie sommaren før åttande. No tel Sofie ned dei 340 skuledagane før ho kan flytta frå øya Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Axel Handaa

Ein venn som meg

Skrevet av 1. desember 2022 av Axel Handaa på Fevik skole

Ein venn som meg
Det er ei dramabok. Hovedkarakteren heter Sophie. Sophie har ingen venner i starten av boka, men så får hun en venn som har helt like interesser som henne. Vennen heter Carla. Sophies gamle venn heter Emilie. Emilie var mye med Sophie, men så stoppet Emilie å være med henne, og i boken erter Emilie henne mye av tiden. Det var det som skjedde de første 100 sidene av boka. Jeg synes de burde gjort noe som var noe annet enn å besøke hverandre fordi det var ganske tungt å lese etter vert. Etterpå det ble den bedre, for da skjedde det mer.
Denne boka anbefaler jeg til jenter som er 12-14 år gamle. Boka er ikke med i en serie. Jeg synes at boka er uoriginal, fordi den handler om en jente som ikke har venner, men så flytter det en jente til bygda som har helt like interesser og blir venn med henne. Dette er et tema mange andre bøker også handler om. Jeg savner noe mer handling, kanskje at Carla begynte å henge med Emilie og at det ble drama, eller at Sophie flyttet. Det er noen ting som hadde gjort boka mer spennende. Boka er på nynorsk med en del tekst på hver side. Det er kan ha vært med på å gjøre den kjedelig i starten. Det sammen med at det skjedde ikke så mye annet enn at Carla og Sophie besøkte hverandre. Boka er bra skrevet, men for meg blir den altfor treig. Det tok for lang tid før det skjedde noe som var i nærheten av noe spennende.
Denne boka ville jeg ikke nominert til UPrisen, for jeg tipper at det finnes bedre bøker.
Jeg gir boka terningkast 2


Anna

En bok med fokus på et viktig tema

Skrevet av 22. november 2022 av Anna på Karlsrud skole

I boken «Ein venn som meg» møter du Sofie som akkurat har begynt i niende klasse. Hun er lei av skolehverdagen, og ønsker seg et mer spennende liv. Hennes eks -bestevennine sprer rykter om henne, og omtrent alle i klassen har gått imot henne. Så begynner det en ny jente i klassen, Carla. Hun blir Sofies rollemodell. Carla er kul, pen og morsom. Alle de tingene Sofie kunne drømt om. Selv om Carla er perfekt, skjuler hun en hemmelighet, som påvirker hennes liv. Men hva er hemmeligheten hennes?
Ein venn som meg er en bok med ett viktig buskap. Mye av problemene en ungdom kan møte på under ungdomstiden. Ekskludering, Kjærlighet, Vennskap og Ærlighet. Ein venn som meg handler om at man ofte behøver en trofast venn for å komme seg gjennom livet. Å ha en som kan veilede deg gjennom krevende perioder du møter på. En venn som alltid er der, uansett hva som oppstår. For det kan være bedre med en ekte venn, enn mange falske.

Jeg opplevde boken som en treig bok, med mange handlinger som skapte inntrykk. På starten er boken relativt treig. Man blir godt kjent med hovedkarakteren, Sofie, og hennes liv. Hva hun liker å gjøre, hvordan hennes foreldre oppfører seg og hvordan hun blir behandlet. Dette gjør boken mindre motiverende å lese, og man blir fort lei. Det var ikke før i midten av boken spenningen startet på ordentlig. Da fikk den mange høydepunkter, og jeg opplevde boken som oppslukende. Plutselig hadde jeg lest 20 sider uten å tenke så mye på det. Handlingene i boken opplever jeg som virkelige, fordi det er problemstillinger enhver ungdom kan kjenne seg igjen i. Dette gjør det lettere å leve seg inn i karakterenes liv.

I en bok er det viktig at alt ikke røpes i starten av handlingen, men på slutten for å skape mer spenning hos leseren. Denne boken er uten tvil forutsigbar. Når man har lest noen sider inn i boken, og idet spenningen starter, er det utrolig lett å skjønne hva hovedhandlingen i boken er. Dette gjør at interessen for å lese mer blir mindre. Da vil du ikke vekke de viktige budskapene som ligger i boken, hos leseren.
Denne boken er emosjonell, og den skaper en medfølelse hos leseren. Samtidig som at det kombineres med relevante hendelser, som er knyttet til hovedpersonenes ungdomstid. For denne boken bringer opp mye av det en ungdom kan oppleve fra deres omverden. Enten om det er presset på å prestere best, eller om å ha den kuleste vennegjengen.

Denne boken vil jeg anbefale alt fra 6-9 klassinger. Boken viser Mange sider av ungdomstiden. Alt fra sider om lysten til å bygge trehytte, til lysten om å dra på fest. Derfor mener jeg at den kan passe for så stor aldersgruppe, fordi det kan gi en smakebit på hvordan overgangen til ungdomstiden er. Mange av disse tingene er også noe som ofte skjer på mellomtrinnet. Som utestenging, og å finne sine ekte venner. Denne boken gir jeg «En sterk 4’er». En innholdsrikbok, med flere gode budskap!


Shahd

*Èin venn som meg*

Skrevet av 14. november 2022 av Shahd på Kvelde skole

boka handler om en jente som heter Sofie hun har akkurat begynt i niende klasse hun har blitt fryst ut av alle i klassen og hun ikke en eneste venn og hun vil bare forsvinne fra alt , da begynte Sofie å telle ned de 340 skoledagene før hun kan flytte fra øya hun bor i til å begynne i videregående skolen, men etter hvert begynte en ny jente i klasse som Sofie går i og den jente heter Carla. Carla og Sofie ble to gode venner men Sofie vet ikke noe om Carla som to gode venner vet om hverandre. Jeg synes at den boka var veldig kjedelig og at den var veldig treig i starten. Hvis jeg kunne gi den boka til noen så skulle jeg gi den til noen som liker sånne fortelling eller noen sånn.

Jeg gir denne boka «Terningkast,3»


Lea

En av de treigeste bøkene jeg har lest

Skrevet av 8. november 2022 av Lea på Tjøme ungdomsskole

Boken handler om en jente som har vanskelig med å få venner, men en dag begynner det en ny person i klassen. Hun heter Carla. De to blir bestevenner etter hvert, selv om det kom noen hindre underveis. Sofie syntes at Carla var veldig kul, og var redd for at Carla ikke synes det samme om henne. Hun gjør derfor mye som hun tenker Carla ville gjort, som ender opp med å ødelegge mye.

Hvis jeg skulle brukt ett ord til å beskrive boka ville jeg brukt treig, fordi jeg kom meg aldri helt inn i boka, og det skjedde alltid nye ting som aldri ble avsluttet helt. Dette gjorde at jeg ble litt forvirret over hvilket problem de egentlig snakket om til ulike tider i boka. Den blir litt bedre etter hvert, men i hvert fall på starten var den litt vanskelig å forstå og komme inn i. Jeg føler også at ting ble gjentatt veldig mange ganger. Hovedpersonen i boka snakket bare om en person hele tida, selv om de ikke var sammen. Det mener jeg var dårlig, fordi det virket som om hun ikke hadde noe annet å gjøre enn å tenke på hva vennen gjorde 24/7. Jeg mener at slutten på denne boken var veldig skuffende. Slutten var noe som man allerede visste, og det hadde blitt snakket om mye før.

Det jeg likte med boka var temaet, fordi det er veldig viktig og jeg vet godt at mange sliter med sånne ting, derfor er det veldig bra at det blir tatt opp. Hovedpersonen hadde en venn som hadde en mor, som drakk veldig mye alkohol. Derfor kunne hun ikke alltid dra til vennen, eller får besøk av henne siden hun måtte passe på moren sin. Derfor trodde ofte Sofie at hun selv hadde gjort noe galt, selv om det ikke var problemet.

Hvis man ikke er veldig glad i å lese, så ville jeg ikke lest denne boka. Det er mange som kjenner folk som sliter med alkohol og det kan være bra å lese denne boka da, for å få en annen synsvinkel på det. Jeg tror jeg gir boka terningkast 2 eller 3, på grunn av alle de tingene jeg synes er negativt med boka.


Nora

Boka som aldri ble ferdig

Skrevet av 8. november 2022 av Nora på Tjøme ungdomsskole

Jeg syntes at boka hadde en skikkelig skuffende avslutning, den slutta med noe man allerede visste. Hvis jeg skulle beskrive boka med ett ord så ville jeg brukt ordet uinspirert. Det er fordi det samme skjer om og om igjen. Det er heller ikke så mye spenningstopper. Det kommer en liten spenningstopp på slutten, men den var ikke stor. Det gjorde at jeg ble skikkelig umotivert til å lese ferdig boka siden den startet veldig ofte på noe nytt som ikke ble avsluttet.

Noe jeg likte med denne boka var at den handlet om et viktig tema som ikke blir snakket nok om. Nemlig de som har foreldre som blir fulle ganske ofte foran barna og barn som må oppføre seg som voksene for å passe på foreldrene dems. Det var den tingen jeg syntes kom mest tydelig fram i boka.

Jeg likte også at den ikke hadde for mange personer og at det var tydelig hvilken person det ble snakket om. Noe jeg ikke likte var at den var skikkelig vanskelig å komme inn i på starten.

Jeg ville anbefalt denne boka til noen som liker å lese og som liker bøker med indre spenning. Også til folk som liker bøker med et rolig tempo. Jeg gir denne boka terningkast 2/3.

Vis flere anmeldelser

Til toppen