Dystopia IV

Terje Torkildsen Samlaget 2013 9 anmeldelser

I denne fjerde og siste boka i Dystopia-serien er dei fire gjenlevande ungdomane komne bort frå dei verste flaumramma områda ved kysten. Dei er tilbake i ein sivilisasjon der telefon og internett fungerer, transportnettet er i orden, pengane har verdi Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Jakten på veien hjem

Dette er først boken jeg leser i dystopia serien på 4 bøker. Boka ga meg delvis informasjon om hva som hadde skjedd tidligere og ga meg spørsmål som forble usvart. Boken tar opp både miljøproblemer og krigshistorier, men det er for detaljert og det blir fort kjedelig. Dette var en bok jeg måtte tvinge meg selv til å lese ferdig.

Handling: 4 norske ungdommer: Scott, Kristine, Victor og Deepika er nå I Tyskland der telefon, internett og penger fungerer. De drar til Victors onkel i Berlin men får problemer med vite hvem de skal stole på og hvordan de skal komme seg hjem uten å bli tatt som norske flykninger.

Bra/ikke bra: Jeg liker at Torkildsen skriver boken på en humoristisk og ungdommelig måte. Men jeg holder på å sovne når han blir for detaljert i politiske og historiske alvors pratene mellom karakterene.

Jeg anbefaler ikke denne boken, hvis du ikke har lest de tre første bøkene. Målgruppa er 15-16 år.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Dystopia 4

Anmeldelse av dystopia4 av Steffen Karlsen
Våre fire hovedpersoner, Scott, Victor, Deepika og Kristine har nå ankommet Berlin. Der får de god hjelp av Erlend, onkelen til Victor. Erlend er en rik mann, men nokså spesiell. De kjøper to uregistrerte mobiltelefoner, så de kan holde kontakt. Men hvordan skal de komme seg til Norge? Funker planen som Scott har tenkt ut? De har hvert på flukt i to måneder, fra England, innom Belgia og nå Berlin. Kommer de seg i det hele og det store hjem?
LESEOPPLEVELSE: Etter å ha lest boka, sitter jeg ikke igjen med noen spørsmål til boka, eller med noen kjedelig følelse. Og følelsen jeg sitter igjen med er en blanding mellom glad og trist, og for å være helt ærlig: dette er kanskje den beste boka, jeg noen sinne har lest. Det var en skikkelig «freser», en nervepirrende bok, som jeg hadde vansker for å legge i fra meg. Et par uinteressante sider som du sikkert ikke forstår akkurat der og da finnes, men de har litt å si i slutten av boka. Apropos slutten, når det kommer til STARTEN av boka, så er den akkurat som i de andre Dystopia bøkene – den er in medias res (pangstart). En skikkelig actionfylt bok, og den har høyt tempo helt fra begynnelsen. Boka er den siste i bok serien
ORGINALITET: Denne boka, eller bokserien, vil jeg si er noe for seg selv. Slutten på boka er spesiell, men en veldig bra slutt. Det hender jo noen ganger at man ender opp med ei bok der ungdommer drar på tur, for at de så kommer i konflikt med en morder eller noe sånt. Men denne gangen havner de midt opp i en naturkatastrofe. De reiser helt fra England og til Belgia, innom Berlin og Kaliningrad, så det er mye spenning og mange gode leseopplevelser.
BETYDNING: Boka handler i stor grad om å komme seg tilbake til Norge fra Berlin, men det kan bli vanskelig. Hvorfor det? De får ringt hjem for første gang på cirka to måneder. Er Norge rammet av katastrofen? Kristine og Victor venter barn, og Victor er litt «ustabil». Klarer han seg med all presset? Kommer de seg til Norge med ballongen, som Scott har planlagt? Eller må de skaffe Deepika et nytt pass? Kommer de seg i det hele tatt helskinnet hjem til Norge? Alt dette får du svar på, i Dystopia4.
Det jeg tror Torkildsen ønsker å formidle med boka, ja hele bokserien er: At hvis en sånn krise, som har rammet dem, inntreffer, hold sammen. Uansett. De har mistet to av sine venner allerede, men de har holdt sammen. Sett deg selv på en test: Hvis du og dine venner var på ferie i England, og ble rammet av en tsunami. Hadde dere klart dere hvis dere ikke holdt kontakt (kommet bort fra hverandre)? Neppe.
Jeg synes bokserien kan være viktig å lese, ikke pga. Budskapet, men det er veldig gode ungdomsbøker. Jeg synes det er litt viktig å få ungdom til å begynne å lese, fordi det er «sunt» å lese istedenfor og bare sitte og game. Det er jo også verdt å vite at Terje Torkildsen er en anerkjent ungdommsbokforfatter som har vunnet U-prisen med Dystopia3, han vant også U-prisen i 2009 med «Marki Marco».
AUTONOMI: Delene i boka (innledning, hoveddel og avslutning) henger veldig godt sammen, hele bok – serien henger faktisk veldig bra sammen, og det gjør hver enkelt bok også. Hovedpersonene opptrår veldig troverdig, Scott opptrår noe utroverdig når han planlegger å rømme med en ballong, but that’s it. Jeg synes at boka var knallbra, jeg ble også fascinert av slutten på boka/bokserien.
Jeg vill anbefale denne boka for alle under 18 år og ned til 13/14. Jeg trekker litt ned på boka – i og med at den er skrevet på nynorsk, som noen kan se som en bøyg. Og jeg advarer: Det er litt banning i den. Jeg gir den 5++ ?
Steffen Karlsen.


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Den fjerde og siste

Dystopia IV er den fjerde, og siste boka i serien Dystopia. Dystopia IV handler om de fire gjenværende ungdommene som overlevde en stor flodbølg som klare å legge helle Storbritannia under vann. De må komme seg hjem til Norge, men det ikke er like enkelt.

Boka er på nynorsk, men er fortsatt enkelt å forså, det står også på et veldig godt ungdommelig språk. Handlingene i boka passer godt til ungdommer, siden den har action, humor, øl og historie Jeg har ikke lest de tre andre bøkene, men jeg tror det er en bedre bok, hvis du har lest de andre, for at du skal få en bedre leseopplevelse.
Men det som ikke er så bra er, at det er veldig mye tidshopping, f.eks. At de kjører gjennom hele Polen mellom to kapitler/datoene.
Boka passer til gutter fra 13-17, kan passe til jenter, spørs de liker «guttebøker»

Dette er en verdig vinner av uprisen!

Simen, 14 år


marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Verdt det

Dystopia mener jeg er en bok som det er vanskelig å si noe helt bestemt, som mange andre bøker kommer det mest an på leseren om boken blir sett på som bra. Boken handler om de fire ungdommene Victor, Scott, Kristine og Deepika, de er flyktninger i Tyskland og Russland i denne boken, men for å få hele historien anbefaler jeg på det sterkeste å lese de tre første bøkene i serien før denne. Personlig mener jeg at boken er bra, forfatteren skriver med stor innlevelse og det vises tydelig at han gjennom årene har fått et godt forhold til karakterene og klarer enkelt å gjøre deg interessert i livene deres. Terje Torkildsen, jeg tar hatten av for deg, dette er en bok det definitivt er verdt å lese.

Til toppen