Dystopia IV

Terje Torkildsen Samlaget 2013 9 anmeldelser

I denne fjerde og siste boka i Dystopia-serien er dei fire gjenlevande ungdomane komne bort frå dei verste flaumramma områda ved kysten. Dei er tilbake i ein sivilisasjon der telefon og internett fungerer, transportnettet er i orden, pengane har verdi Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse


Torkil

Torkil

Skrevet av 24. oktober 2013 av Torkil på ås

det du skriver er Top og det sier jeg ikke fordi jeg er enig i noe av det du sier men jeg er enig i alt!


ukjent

ukjent

Skrevet av 23. oktober 2013 av ukjent på øberg

Dystopia IV
Av Terje Torkildsen

Dette er en roman som er utgitt i 2012.
Og boka handler om fire flyktninger som har flyktet til Berlin i Tyskland. Der vi møter Deepika, Victor, Scott og Kristine. De er fire ungdommer som har overlevde en flodbølge over hele Storbritannia. Og nå må de komme seg hjem til Norge. Men det er ikke akkurat veldig enkelt.
Boka er bygget som en vanlig bok med innledning, hoveddel og avslutting.
I denne boka er det mye banning, det mennes at det er mye stygg ord bruk. Språket er ikke så vanskelig og forstå men det kan komme et eller to ord som er litt anderledes og uforståelige en de fleste.
Forfatteren vil at vi skal forstå at det er noen ganger at det kommer til en litt vanskelig situasjon som du må svare på. Eks: Deepika hadde ikke pass og kunne derfor ikke fikk fly hjem.
Jeg syntes at boka passer alle ungdommer, både gutter og jenter burde lese denne romanen. Jeg anbefaler og lese de første bøkene først, for det gjør det lettere og forstå romanen . Men du trenger ikke å gjøre det, fordi du vil forstå historien ettervært. Og hvis jeg skulle gi et terning kast skulle jeg ha gitt en svak 5.marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Endelig hjemme…

-Nei, slapp av, take it easy. Victor viser begge handflatene. – Me skal ikkje gå enno. Eg skal berre ein tur på dass. Eg er ikkje ferdi å eta. Først skal eg drita, så skal eg eta meir. Så skal eg drita, så skal eg eta. Heile resten av livet: drita og eta. Eg er en føkkings evigheitsmaskin! Fy faen, livet er herleg.
(utdrag fra Dystopia 4)

Terje Torkildsen har skrevet Dystopia-bøkene. Det er tilsammen fire bøker i Dystopia, Dystopia 3 vant prisen for årets ungdomsbok i fjor og Terje skrev også boken Marki Marco som vant prisen for årets ungdomsbok 2009.
Boken kan knyttes til tenåringsliv, vennskap, innvandrerliv, kjærlighet, action og drama, Dystopia handler om en gruppe norske ungdommer som blir sittende fast i utlandet, etter at en stor naturkatastrofe har snudd verden på hodet. Bøkene tar for seg hvordan de overlever i en verden av kaos, og hvordan de forsøker å komme seg hjem. Selv om tema er gjenkjennelig, fra flere andre bøker og filmer med fremtidsvisjoner, er den fortsatt ganske nytt. Boka var lett å lese selv om den var på nynorsk, den hadde variert, ungdommelig språk, var lett å kjenne seg inn i og var spennende. Jeg leste Dystopia 3 i fjor, og var ikke overbegeistret – ble egentlig litt overrasket over at den vant, men jeg syns tross alt Dystopia 4 var litt bedre, selv om jeg håper at denne IKKE vinner uprisen i år.

Siri Marie, 15 år

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
marie

marie

Skrevet av 23. april 2013 av marie

Dystopia 4

Anmeldelse av dystopia4 av Steffen Karlsen
Våre fire hovedpersoner, Scott, Victor, Deepika og Kristine har nå ankommet Berlin. Der får de god hjelp av Erlend, onkelen til Victor. Erlend er en rik mann, men nokså spesiell. De kjøper to uregistrerte mobiltelefoner, så de kan holde kontakt. Men hvordan skal de komme seg til Norge? Funker planen som Scott har tenkt ut? De har hvert på flukt i to måneder, fra England, innom Belgia og nå Berlin. Kommer de seg i det hele og det store hjem?
LESEOPPLEVELSE: Etter å ha lest boka, sitter jeg ikke igjen med noen spørsmål til boka, eller med noen kjedelig følelse. Og følelsen jeg sitter igjen med er en blanding mellom glad og trist, og for å være helt ærlig: dette er kanskje den beste boka, jeg noen sinne har lest. Det var en skikkelig «freser», en nervepirrende bok, som jeg hadde vansker for å legge i fra meg. Et par uinteressante sider som du sikkert ikke forstår akkurat der og da finnes, men de har litt å si i slutten av boka. Apropos slutten, når det kommer til STARTEN av boka, så er den akkurat som i de andre Dystopia bøkene – den er in medias res (pangstart). En skikkelig actionfylt bok, og den har høyt tempo helt fra begynnelsen. Boka er den siste i bok serien
ORGINALITET: Denne boka, eller bokserien, vil jeg si er noe for seg selv. Slutten på boka er spesiell, men en veldig bra slutt. Det hender jo noen ganger at man ender opp med ei bok der ungdommer drar på tur, for at de så kommer i konflikt med en morder eller noe sånt. Men denne gangen havner de midt opp i en naturkatastrofe. De reiser helt fra England og til Belgia, innom Berlin og Kaliningrad, så det er mye spenning og mange gode leseopplevelser.
BETYDNING: Boka handler i stor grad om å komme seg tilbake til Norge fra Berlin, men det kan bli vanskelig. Hvorfor det? De får ringt hjem for første gang på cirka to måneder. Er Norge rammet av katastrofen? Kristine og Victor venter barn, og Victor er litt «ustabil». Klarer han seg med all presset? Kommer de seg til Norge med ballongen, som Scott har planlagt? Eller må de skaffe Deepika et nytt pass? Kommer de seg i det hele tatt helskinnet hjem til Norge? Alt dette får du svar på, i Dystopia4.
Det jeg tror Torkildsen ønsker å formidle med boka, ja hele bokserien er: At hvis en sånn krise, som har rammet dem, inntreffer, hold sammen. Uansett. De har mistet to av sine venner allerede, men de har holdt sammen. Sett deg selv på en test: Hvis du og dine venner var på ferie i England, og ble rammet av en tsunami. Hadde dere klart dere hvis dere ikke holdt kontakt (kommet bort fra hverandre)? Neppe.
Jeg synes bokserien kan være viktig å lese, ikke pga. Budskapet, men det er veldig gode ungdomsbøker. Jeg synes det er litt viktig å få ungdom til å begynne å lese, fordi det er «sunt» å lese istedenfor og bare sitte og game. Det er jo også verdt å vite at Terje Torkildsen er en anerkjent ungdommsbokforfatter som har vunnet U-prisen med Dystopia3, han vant også U-prisen i 2009 med «Marki Marco».
AUTONOMI: Delene i boka (innledning, hoveddel og avslutning) henger veldig godt sammen, hele bok – serien henger faktisk veldig bra sammen, og det gjør hver enkelt bok også. Hovedpersonene opptrår veldig troverdig, Scott opptrår noe utroverdig når han planlegger å rømme med en ballong, but that’s it. Jeg synes at boka var knallbra, jeg ble også fascinert av slutten på boka/bokserien.
Jeg vill anbefale denne boka for alle under 18 år og ned til 13/14. Jeg trekker litt ned på boka – i og med at den er skrevet på nynorsk, som noen kan se som en bøyg. Og jeg advarer: Det er litt banning i den. Jeg gir den 5++ ?
Steffen Karlsen.

Til toppen