Draumar betyr ingenting

Ane Barmen Gyldendal 2019 9 anmeldelser

Louise kjem heim for sommaren til sjukeheimsjobb, vener ho ikkje lenger har noko felles med, og eit hòl i brystet. Tormod døydde for over eit år sidan, og på veggen heng framleis alle bursdagskorta han teikna. Draumar betyr ingenting er ei forteljing Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ulla

Trist, morsomt og spennende

Skrevet av 5. november 2019 av Ulla på Jordal skole

Boka «draumar betyr ingenting» handler om en ung jente som heter Louise. Hun må hjem, fordi bestemoren hennes plutselig døde. Hun flytter inn hos moren og da dukker det opp mange gamle minner, venner og bekjente. Hun blander seg inn i mye rot og begynner å jobbe med forvirrede gamle mennesker.
Jeg synes at boka er veldig god. Jeg opplevde den som en trist og meningsfull historie, som er full av kjærlighet g forskjellige forhold. Man kan skjenne seg igjen veldig lett, i vertfall hvis man er en ung leser. Boken handler om viktige, spennende og innviklede hendelser, og mye følelser. Den er skrevet på nynorsk, men det går fint å lese den.
Jeg gir «draumar betyr ingenting» terningkast 4.


Tuva Nylund Larsen

Fra død til bæsjebleier

Skrevet av 28. oktober 2019 av Tuva Nylund Larsen på Smestad ungdomsskole

Dette er en bok om død, familiedrama, drikking, kjærlighet og bæsjebleier. Hva skjer når Louise må flytte hjem til sin irriterende familie? Når hennes aller beste venn dør? Og når hun til daglig må holde ut med lukten av bæsj og gamlinger?

Denne boken passer aldersgruppen, fordi temaene og handlingen kan være gjenkjennelige for dagens ungdom. Forfatteren er flink til å sette ord på tanker og følelser, og hun har ærlige refleksjoner rundt tabubelagte temaer. På den andre siden er boken litt rotete, fordi den har brå og raske skrifter mellom ulike deler av handlingen. Dette kan være tungt å følge med på. Terningkast 5.


Sarah Fredrikke Dahl

Tankevekker

Skrevet av 25. oktober 2019 av Sarah Fredrikke Dahl på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Draumar betyr ingenting er en nynorsk bok skrevet av Ane Barmen. Den handler om hovedpersonen Louise. Louise er 17 år og bor på hybel i Ålesund. Hun har mistet kjæresten sin og flyttet fra vennene sine for å gå på en ny skole og for å komme seg bort fra de vonde minnene. Når sommeren kommer, reiser Louise tilbake til hjemmebygda og får seg en sommerjobb på sykehjemmet.

Boka gikk sakte i starten, og jeg skjønte ikke helt hva boka handla om før jeg kom godt inn i den. Når jeg kom lengre inn i boka begynte jeg å ha mer forståelse for hovedpersonen og hvordan hun hadde det. Jeg klarte nesten ikke å legge fra meg boka når jeg begynte å lese igjen. Mange av handlingene i boka var forutsigbare og det var ikke så mange overraskelser, men det var fortsatt spennende å lese. Boka vekker en svært stor nyskjerrighet på hva hovedpersonen føler og tenker. Jeg levde meg mye inn i boka og man får mye å tenke på når boka slutter.

Handlingen i boka er noe som kan skje med absolutt alle. Og det er nok mange som har opplevd det Louise går igjennom. Jeg har ikke tenkt så mye over hvordan det kan være for en person på 17 år å gå igjennom sorg og ensomhet, men denne boka har definitivt forandret hvordan jeg ser på det.

Boka var enkel å lese selv om den var på nynorsk. Barmen skriver godt og bruker mye korte setninger. Boka er skrevet på et ungdommelig språk der hun bruker mye banneord. Språkbruket passer godt til bokas innhold, og når forfatteren bruker banneord føles teksten også litt mer realistisk ut, siden det er veldig vanlig for ungdommer å bruke slike ord.

Draumar betyr ingenting er debutboka til Ane Barmen, og hun har alltid drømt om å skrive bøker. Boka er fiksjon, men Barmen har fått inspirasjon fra sitt eget liv, står det i en artikkel om Ane barmen på fjordenes tidende. Boka handler om å være alene i sorg som 17 åring med et dårlig forhold til søsteren sin, og venner hun ikke har noe til felles med. Hun må håndtere et stort tap, og samtidig finne ut av hva hun skal gjøre videre i livet. Boka handler om lengsel, savn og kjærlighet

Jeg synes at alle som liker ungdomsromaner og generelt bare å lese burde bruke tid til å lese denne boka. Boka passer for alle fra videregående og opp. Boka er en ungdomsroman som handler om ungdommer og deres liv, men boka passer fortsatt godt for de voksne også. Boka har bare 192 sider, så hvis du ikke liker lange bøker passer denne boka veldig godt for deg. Boka kan egne seg godt for mange, og det er absolutt verdt å lese boka.

Jeg gir boka terningkast fem fordi den har bra innhold, den er godt skrevet, språkbruket passer bra, interresante handlinger og det er en realistisk bok. Grunnen til at boka ikke får terningkast seks av meg er fordi boka er for kort og hadde ikke interresant nok snart. Når boka begynte å bli spennende hadde jeg allerede lest halve boka. Boka hadde vært helt perfekt for meg om den bare hadde hatt litt bedre start, eller om den var litt lengre.


Nathallie

Draumar kan bli mareritt

Skrevet av 23. oktober 2019 av Nathallie på Blomdalen skole

Draumar betyr ingenting

Denne boken handler om sorg, angst, søsterskap og ungdomslivet. Hovedpersonen heter Louise og flyttet vekk fra hjembyen da vennen hennes døde, men flytter tilbake for sommeren. Ting begynner å gå litt skjevt, men retter seg opp inn i mellom. Hun oppdager at hun ikke klarer å legge noe fra seg, og sliter med det.
Denne boka var ikke så veldig passende for meg, den var litt ekkel og det som skjedde i denne boka var bare «flatt» med et mener jeg at jeg ikke fant noen spenningstopper. Denne boka beskriver mer av de realistiske hendelsene i livet, noe som kan være litt tungt. Samtidig så følte jeg at dette kunne ha vært et ekte liv, noe som gjør boken realistisk. Hvis du er som meg og skulle ønske litt mer action eller fantasi i en bok, så tror jeg ikke denne boka hadde passet for deg.
Du bestemmer jo selv om du vil lese denne boka. Hvis du liker drama og realitet passer denne boka nok for deg, men hvis du liker spenning, fantasi og mord for eksempel så ville jeg ikke anbefale å lese denne boken.
Jeg vil gi denne boken terningkast 3.

Til toppen