Død eller levande

Lars Mæhle Samlaget 2018 111 anmeldelser

  Tvillingane Simon og Katrin kan sanse og fornemme meir enn andre. Særleg hos Simon er Evna sterk. Ein dag kjem ein ukjend mann til dei med eit oppdrag: Han treng hjelp til å finne dotter si, som forsvann for Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Marcus Cummings

Marcus Cummings

Skrevet av 13. desember 2018 av Marcus Cummings på Lillesand ungdomsskole

“Grøss og Gru – Død eller levande”

Hvordan i alle dager går det ann å skrive en slik underholdene og spennende bok? Boken har lett språk å lese selv om det er på nynorsk, og ganske lette ord. Jo mer du leser, blir det mer spennende og interessant. Boken handler om en gutt som heter Simon som har noen evner. Han kan høre pianospilling fra Bekkedalen, og pianisten er et gjenferd av en gammel tysk soldat som varsler om at det er noe på lur i skyggene. Simon har en venn med navn Irma og en søster som heter Kartrin. Alle tre har evner, men det skjer noe med søsteren i begynnelsen. En mystisk mann med navn Nihil dukker opp på døren, og forteller om at datteren hans forsvant for 30 år siden. Simon og Nihil finner flere og flere spor. Boken har en overraskende slutt når noe skjer med familien til Simon og Katrin. Det er nok ingen som kan gjenkjenne seg i denne boken fordi det er ingen i verden som har evner. Denne boken viser til følelser helt mot slutten og kan ha et sterkt budskap. Historien er lett å forstå siden de bytter ikke fra person til person, og de har et kart foran i boken slik vi vet hvor handlingene skjer. Selv om dette ikke er den første boken i serien “Grøss og Gru” forstår vi historien ganske lett, det har nok ikke noe å si hvilken bok du leser først.

Terningkast: 6
Begrunnelse: Nydelig skrevet, følelsesladd, underholdende, spennende, interessant, god spenningstopp og gøy å følge opp ledetrådene.


William

William

Skrevet av 12. desember 2018 av William på Orstad skole

Grøss og gru
Død eller levende
Død eller levende handler om Simon som ser ting andre ikke ser. Han har noe som kalles Evna og han kan da se gjenferd. En mann kommer med et oppdrag til han og Simon må finne noen som forsvant for 30 år siden.
Død eller levende er en veldig kort bok og dette ødelegger for opplevelsen. Det er ingen utvikling i karakterene og handlingen er rett fram, og karakterene får aldri et problem med å løse konflikten. Dette er en bok som passer bedre for elever i 5-7 trinn.
Jeg gir boka terningkast 2, på grunn av dårlig handling og lite utvikling av karakterer.


Alma

Alma

Skrevet av 10. desember 2018 av Alma på Orstad skole

Grøss og gru: Død eller levande
Grøss og gru er en nynorsk bok som handler om Simon og tvillingsøsteren Katrin. Etter det jeg har oppfattet så har de spesielle evner som ingen andre har og de kan høre ting andre ikke kan. En dag kommer en mann som kaller seg selv «Nihil» på døren og sier at han har mistet datteren sin for 30 år siden og at han trenger hjelp å finne henne. Simon og Katrin prøver å finne svar på dette og svaret ender opp med å være Simon sitt eget liv.
Denne boken var bra til å begynne med men jeg følte at forfatteren bare ville bli ferdig med boken mot slutten. Den var litt skuffende og det var lite skildringer. Jeg forstod ikke alltid hva som foregikk. Denne boken vil jeg ha anbefalt for et yngre publikum som 10-13 år dersom boka er meget lettlest og bare 100 sider.
Terningkast 3.


Amalie

Amalie

Skrevet av 4. desember 2018 av Amalie på Ruseløkka skole 10B

Død eller levande
Død eller levande er en såkalt grøsser bok og er skrevet på nynorsk. Boken handler om Simon og tvillingsøsteren hans Katrin. De har begge spesielle evner, de ser og hører det ingen andre gjør. En gammel mann banker på døra, og sier han har en forsvunnet datter. Som forsvant for over 30 år siden vil jeg påpeke. På letingen etter datteren finner de mange sjokkerende nyheter.
Boken starter rett i handling, så altså ingen treig start hvor du egentlig ikke blir fristet til å lese mer. God oppbygning og leseren blir ledet gradvis fram til høydepunktet. Det er en “page turner” som man sier på fagspråket som vil si at det er spennende og man vil bare finne ut av hva som skjer på neste side. Og ingen forutsigbar historie heller, mye uventede ting skjer utover i boken.
Boken er lettlest og har rundt 100-150 sider, men også en del sider som historien bare ble dratt ut på som kan være litt kjedelig for de mest utålmodige. Boken har noe sirkelstruktur i at vi egentlig bare får høre om Katrin i starten og slutten av boken. Selv om boken er kort og har et ganske enkelt språk er den fortsatt skrevet på nynorsk og det kan være utfordrerne for enkelte.
Jeg synes boken kan passe for en litt yngre lesergruppe, kanskje alderen 10-14? Men en helt ålreit bok som jeg vil gi terningkast 4.


Aurora Linnea

Aurora Linnea

Skrevet av 3. desember 2018 av Aurora Linnea på Ruseløkka skole, 10C

Bokanmeldelse

Død eller levende er en nynorsk bok i en serie av 7 andre bøker. Den tilhører sjangeren grøss og er skrevet av Lars Mæhle. Boken er lettlest og har ikke mange sider. Likevel var den litt vanskelig å lese på grunn av det nynorske språket.

Boka handler om en 13 år gammel synsk gutt som heter Simon. Han kan se ting andre ikke ser og hører ting andre ikke hører. Med både moren og tvillingsøsteren bor de i et lite grått hus i en dal. En dag banker en mann med navn Nihil på døren. Han spør etter datteren sin Angela som forsvant for over 30 år siden fra den lille dalen. Med en finnelønn på 100 tusen kroner blir Simon med på å bruke kreftene sine i håp om å finne datteren.

Det jeg likte mest med boken var at den både var spennende og lettlest. Mange bøker som er skrevet på en enklere måte med kortere avsnitt og mindre avanserte ord føles ofte mer som en barnebok, men ikke denne. Boken hadde flere skildringer som beskrev hva som skjedde veldig nøye. Forfatteren har skrevet boken på rundt 100 sider, og derfor gikk jeg heller ikke lei av den. Det jeg ikke likte så godt med boken var at forfatteren har skrevet den litt for urealistisk, med for mye fantasi etter min smak. Den manglet også nøye beskrivelser av hovedpersonene i boken, som gjorde det vanskelig å leve seg inn i handlingen.

Jeg vil anbefale boken til folk som er litt utålmodige og som fort vil komme inn i handlingen, men samtidig også de som liker spennende bøker med flere spenningstopper. Denne boken vil jeg si passer best til de som er 10- 13 år gamle. Eldre lesere vil nok ikke synes denne boken hadde vært skummel nok hvis de først liker grøsse sjangeren. Terningkastet jeg vil gi denne boken er 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen