Dette er ikke oss

Neda Alaei Gyldendal 2019 36 anmeldelser

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Elise

Omsorg kan ofte være den beste løsningen

Skrevet av 4. november 2019 av Elise på Kråkerøy ungdomsskole

“En ungdomsbok, full av følelser, drama og spenning”
Forfatter; Neda Alaei

Boken “dette er ikke oss” handler om Sanna som går i 10.klasse. Hjemme har hun det vanskelig, moren er død og faren gjør nesten ingenting. Han vasker ikke, rydder ikke, lager ikke mat og snakker så vidt med Sanna. De har nesten “bytta roller”. På skolen er det ikke så særlig mye bedre. Bestevenninnen hennes henger bare med den nye jenta i klassen og det virker som om hun ikke vil ha noe å gjøre med Sanna. En ny gutt begynner i klassen og hun finner en gave fra moren i skapet, da forandrer alt seg.

Boken handler veldig mye om følelser og forfatteren beskriver veldig bra. Du vil lett få tankene til Sanna inn i hodet ditt. Du vil føle at det er du som er Sanna, at det er du som lever inni boka. Etter å ha lest noen kapitler i boken følte jeg at jeg kjente personene på grunn av hvor mye forfatteren har beskrevet. Boken er ganske trist så du vil lett merke forskjell når Sanna er glad, og når hun ikke er det. Forfatteren bruker ord som er lett å forstå, og hun har skrevet på en måte som gjør det lett å forstå og huske innholdet. Jeg syns at boken viser oss mange viktige budskap. Den viser at alle ikke alltid har det like bra, selv om det kanskje ikke ser sånn ut. At man kan late som om ingen ting har skjedd, men egentlig så har man det helt forferdelig. Selv om det kanskje ikke er så mange her i verden som er i samme situasjon som Sanna, så kan det hende det er noen få, og det kan være folk som er i lignende situasjoner. Boka viser at det er viktig å bry seg om hverandre og å vise omsorg. Den viser også at selv om man er ungdom og blir større, så betyr det ikke at du klarer deg helt på engen hånd. Det er viktig å ha en eller flere voksne som passer på deg, snakker med deg og bryr seg om deg. Det er viktig å ha en venn du stole på og at du har noen å være med.

Jeg syns at boken bør nomineres til uprisen. Den er enkel å lese og det er en spennende bok som viser mange viktige budskap. Man får et syn på hvordan andre folk har det, og du vil få lyst til å bry deg mer og vise mere omsorg mot andre. Jeg vil anbefale spesielt ungdommer mellom 11-16 lese denne boken. Spesielt til deg som liker å lese bøker som kunne vært en sann historie og som virker veldig ekte.
Terningkast; 5


VT

Dette er ikke oss

Skrevet av 30. oktober 2019 av VT på Flåtestad skole

Dette er ikke oss er en roman skrevet av Neda Alaei

Boka har 188 sider og ble utgitt i 2019 av forlaget Gyldendal

Boka er en realistisk fortelling om Sanna som opplever en grov omsorgssvikt. Helt siden moren til Sanna døde, har faren vært en annen. De snakker lite sammen og sees en sjelden gang når Sanna lager kaffe eller middag til pappaen sin.

Sanna og faren hennes har en viktig regel i hjemmet, det er ikke lov å forstyrre pappa når han skriver. Sanna vet ikke helt hva det er han skriver om, men hun vet hun skal la han være i fred.

Det er sanna som står for alt av husarbeidet i familien. Alle oppgaver som burde vært delt på en hel familie, blir lagt på Sanna. Hun rydder, vasker og tar generelt vare på pappaen sin, og oppi alt dette har Sanna et eget liv å leve og ta hånd om.

I klassen begynner det en ny gutt, han blir raskt omgitt av de andre elevene og Sanna får ikke mye kontakt. Etterhvert finner Sanna ut at de har en felles interesse, og de blir bedre kjent.

Forfatteren skriver godt, slik at for noen vil det være lett å kjenne seg igjen. Man vil helst ikke legge fra seg boka.

Boka er veldig bra skrevet, og den er enkel å lese. Det er enkelt å sette seg inn i boka, og følelsene er veldig ekte. Den tar opp saker som mobbing, å ha det vanskelig hjemme og viktigheten av å si ifra. Deler av boka er så realistiske og vonde at en kan felle en tåre eller to.

Jeg gir boka terningkast 5


Christine Alexandra Kølbel

en bra bok med mye følelser og drama

Skrevet av 29. oktober 2019 av Christine Alexandra Kølbel på Kråkerøy ungdomsskole

Sanna har bare pappaen sin igjen. Moren døde og bestevennen hennes har sviktet henne for å henge med den nyeste, peneste og den kuleste jenta i klassen. Faren til Sanna trenger hjelp og forstår ikke det før lenge senere. Sanna må klare seg selv og er som en mamma for faren sin. Den eneste som ser hvordan Sanna har det er læreren hennes som gjør alt hun kan for at Sanna skal ha det bra. Det har også begynt en ny gutt i klassen som heter Yousef og han og Sanna har en del ting til felles. Blant annet å ta bilder. Dette er et hardt liv for sanna.

Dette er en av de beste bøkene jeg har lest. Fordi den har alt i seg. Masse detaljer, følelser, spenning og mye mere. Den er spennende fordi det skjer så mye hele tiden og det er mye drama. I denne boka for man høre hvordan Sanna sine følelser er hele tiden, fra når hun er varm til kald når hun er bli, redd, lei seg og mye mer.

I de bøkene jeg leser synes jeg det er viktig at starten starter bra hvis ikke tenker man sikkert at boka er sånn hele tiden og da gidder man ikke å lese den. Denne boka startet helt perfekt og jeg ville bare lese mer og mer. Den stoppet liksom aldri å være spennende og følsom.

Jeg vil si at denne boken skiller seg ut fordi det er et ganske sterkt tema og et veldig sant et. Jeg tror ikke det er så mange som har det sånn som Sanna men alle burde vite at det finnes noen som har det akkurat sånn. Og da må man ta vare på den eller de personene sånn at de får et bedre liv. Hvis ingen hadde valgt å skrive om det her tema hadde kanskje nesten ikke tenkt over at det er noen som har det sånn.

Dette vil jeg si at er min type bok siden hvis jeg skal lese noe vil jeg lese noe bra. Jeg liker bøker som er basert på en sand historie og har viktige eller morsomme temaer. Akkurat som boka "dette er ikke oss"

Det jeg ikke likte i i boka var avslutningen. Jeg håpet på at jeg skulle få høre om hvordan det ble når faren kom hjem. Så hvis avslutningen hadde vært litt lenger og vi hadde fått hørt om hva som skjedde videre hadde jeg gitt den et terningkast 6.

Terningkast:5


Mari Dokken Hoff

SORGEN SOM ALDRI TAR SLUTT

Skrevet av 25. oktober 2019 av Mari Dokken Hoff på Vågå ungdomsskole

Boka «DETTE ER IKKE OSS» handlar om ei jente og far til jenta, som går igjennom ei tøff periode i livet, der du mister ein person som betyr mye for deg. Sanna som er hovudpersonen i Romanen er veldig følsam og føler seg pliktig til og gjere det far hennar ikkje klarer. Det begynner ein ny gut på skulen, og ho blir veldig godt kjent med han, og dei er ofte ute saman og tar blider. Faren blir innlagt på psykiatrien og skal være der, men det kommer to frå barnevernstenestene og synest at Sanna skal på eit fosterheim til faren er beter, men Sanna vil ikkje.

Boka spiler på mykje følelsar og kanskje sume kan kjenne seg igjen. Du lever deg godt inn i boka, men det er ikkje så mykje spenning i boka. Da bli boka kjedeleg. Eg gir boka ein terningkast fem, men vist boka hadde litt meir spenning har eg gitt boka terningkast seks.


Nour Ali houssain

En skjedelig bok som er bra

Skrevet av 24. oktober 2019 av Nour Ali houssain på Løkenåsen ungdomsskole, 9A

Tittel: dette er ikke oss.
Forfatter: Neda Alaei
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 192.
Bokmål
Gyldendal

Jeg har lest en bok som heter dett er ikke oss. Før jeg begynte å lese den så hørte jeg at den var trist og den har litt med kjærlighet å gjøre. Da bestemte jeg meg å lese den, en da jeg begynte å lese den, begynte jeg å følge at den var kjedelig. Boka er veldig kjedelig. Den har ikke noe spenningstopp. Den har noen vanskelige ord, men den er veldig lett å forstå. Når du leser boka så vil du bare legge den fra deg, fordi det ikke er så mye spenningstopper. Men det er ikke alltid du vil legge den fra deg, noen ganger så vil du bare lese videre.

Jeg gir den 3 terningkast. De tre tingene som er bra med den er at den er trist, så vis du er veldig følsom så ville du gråte. Og jeg liker triste bøker så derfor valgte jeg å lese denne boka. Den har en veldig liten spenningstopp, men den kan være gøy å lese noen ganger. Måten den er skrevet på er veldig bar, den får deg til å følge at du lever i det som blir skrevet, altså i boka.
De tre dårlige tingene med boka er at den har ikke spenningstopp. Den gir ikke deg lyst til å lese videre. Du kan holde på å sovne i mens du leser boka. Som for eksempel på starten av boka er det veldig kjedelig, på starten av boka så sier hoved personen at (det finnes bare en regel hos meg og pappa. Den ble til etter at mamma døde i november i fjor, og den er ganske enkel. Og det er at jeg forstyrrer ikke når pappa skriver.)
Her så skjenner du med en gang at moren hennes er død. Kanskje denne delen akkurat er ikke kjedelig, men når man fortsetter å lese i boka så blir den kjedeligere og kjedeligere.

Boka handler om ei jente som er ensom. Hun heter sanne og er fjorten år gammel. Moren hennes er død og faren hennes er alltid trist. Han glemmer å følge med på middag han har satt i ovnen, kjøleskapet er alltid tom for matvarer. Bestevenninne til sanne har fått seg en ny venn. Plutselig så ble den katten som pleier å vente på sanne utafor oppgangen den eneste vennen sanne har. Sanne må ta ansvar på seg selv og faren hennes etter at moren hennes døde. Det kommer en ny gutt i klassen og sanne blir forelska i han. De begynner å ta bilder sammen med kamera som hun fikk av moren sin, eller som hun skulle få. Det skjer noe veldig spennende mellom Yosef og sanne på slutten av boka.

Jeg mener at ikke alle hadde likt å lese denne boka. De som for eksempel liker krim eller grøss, eller generelt action bøker ville ikke ha likt å lese denne boka. Men de som liker trist bøker eller noe med kjærlighet å gjøre ville ha likt den veldig godt og ville kanskje ha gitt den 5 som terningkast. kanskje ikke akkurat 5 fordi den er jo litt kjedelig eller jeg mener at den er veldig kjedelig. Denne boka er for ungdommer( fra alder 11 til 16) mener jeg. De som er eldre enn det hadde ikke likt å lese en sann bok, fordi den er kanskje litt barnslig for dem. Eller det passer dem ikke.

Når jeg begynte og gå litt dypere inni boka og lest litt mer, så begynte det å bli litt spennende. Der ble det en spenningstopp, kanskje ikke en veldig stor spenningstopp. Det var da Yosef som er ny i klassen tok bilde av henne og legge den ut på Instagram. Da ville man bare vite hva som kommer til å skje, og hva folk kommer til å kommentere.
Så det er ikke alltid det kommer en spenningstopp, og vis det kommer så har boka veldig liten spenningstopp. Jeg ville bare legge den fra meg, men jeg kunne ikke fordi jeg måtte bli ferdig med den.

Forfatteren på boka heter Neda Alaei. Neda Alaei er født 1991 og oppvokst i Moss. Hun ble uteksaminert fra forfatterstudiet ved norsk barnebokinstitutt i 2017. Alaei er utdannet barnevernspedagog, og til daglig er hun miljøterapeut og jobber med ungdom. Dette er ikke oss er hennes første roman.

Anmeldt av Nour Ali Hussain. (14 åringen) 

Vis flere anmeldelser

Til toppen