Dette er ikke oss

Neda Alaei Gyldendal 2019 43 anmeldelser

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Selma

"Jeg begynte å gråte"

Skrevet av 5. november 2019 av Selma på Jordal skole

Boka jeg leste heter «Dette er ikke oss». Det er en ganske lett bok å lese, men handlingen er ganske tung. Jeg måtte legge fra meg boka noen ganger, fordi den rett og slett ble litt for trist. Vis du vil ha en følelsesladet roman er dette boka perfekt for deg.
Den handler om Sanna på 14 år, som nærmest er blitt forsørgeren til faren, som er deprimert og ligger bare i senga. Moren døde for et år siden, og siden det har ikke familien vært det samme.
Dessverre synes jeg boka var litt dårlig skrevet på starten, noe som trekker den litt ned. Plutselig var man et sted, også plutselig var man et annet sted. Jeg ble forvirret, men heldigvis ble boka bedre etter vært.
Jeg vil gi boka terningkast 5, fordi jeg synes boka var veldig god, men det som trakk boka ned var starten.


Ane

"Hvis hjertet er en muskel, er jeg støl i hjertet"

Skrevet av 4. november 2019 av Ane på Hauketo skole, 10. trinn

Dette sier Sanna i boka når livet ser som svartest ut. Se for deg at du er en helt vanlig 14-åring. Moren din døde for noen uker siden og faren din er ikke den han var. Du må lage frokost, middag, vaske og rydde etter dere begge og gjøre lekser helt selv. Faren din sitter inne på rommet sitt og skriver hele dagen og gir deg dårlig samvittighet hvis du ikke holder han med selskap.
Dette er livet til Sanna. Sanna ser helt vanlig ut utad, men innerst inne skjuler hun hemmeligheter. Mia, Sannas gamle bestevenn, har fått en ny bestevenn og glemt bort Sanna.
Dette er ikke oss er en bok som tar opp temaer som omsorgssvikt, død, kjærlighet og mobbing, temaer flere ungdommer kan kjenne seg igjen i. Dette er ikke oss er en kjempefin, men trist bok. For hvordan kan det gå, når en jente har et så dårlig utgangspunkt? Neda Alaei er forfatter av boka, hun skriver realistisk og bruker et enkelt språk. Hun skriver troverdig og originalt, noe som treffer ungdommer.
Jeg gir boka terningkast 5, fordi jeg tenker at dette er en bok som passer for de fleste ungdommer og som har tema som ungdommer kan kjenne seg igjen i. Den gir meg blandede følelser, jeg blir trist på Sannas vegne og jeg blir sint fordi det tar så lang tid før hun får hjelpen hun trenger. Jeg blir også sint på Sanna fordi hun er på nippet til å fortelle hva som skjer, men ombestemmer seg i siste liten. Selv om boka er en trist bok, er dette virkelig en god kandidat til u-prisen.


Elise

Omsorg kan ofte være den beste løsningen

Skrevet av 4. november 2019 av Elise på Kråkerøy ungdomsskole

“En ungdomsbok, full av følelser, drama og spenning”
Forfatter; Neda Alaei

Boken “dette er ikke oss” handler om Sanna som går i 10.klasse. Hjemme har hun det vanskelig, moren er død og faren gjør nesten ingenting. Han vasker ikke, rydder ikke, lager ikke mat og snakker så vidt med Sanna. De har nesten “bytta roller”. På skolen er det ikke så særlig mye bedre. Bestevenninnen hennes henger bare med den nye jenta i klassen og det virker som om hun ikke vil ha noe å gjøre med Sanna. En ny gutt begynner i klassen og hun finner en gave fra moren i skapet, da forandrer alt seg.

Boken handler veldig mye om følelser og forfatteren beskriver veldig bra. Du vil lett få tankene til Sanna inn i hodet ditt. Du vil føle at det er du som er Sanna, at det er du som lever inni boka. Etter å ha lest noen kapitler i boken følte jeg at jeg kjente personene på grunn av hvor mye forfatteren har beskrevet. Boken er ganske trist så du vil lett merke forskjell når Sanna er glad, og når hun ikke er det. Forfatteren bruker ord som er lett å forstå, og hun har skrevet på en måte som gjør det lett å forstå og huske innholdet. Jeg syns at boken viser oss mange viktige budskap. Den viser at alle ikke alltid har det like bra, selv om det kanskje ikke ser sånn ut. At man kan late som om ingen ting har skjedd, men egentlig så har man det helt forferdelig. Selv om det kanskje ikke er så mange her i verden som er i samme situasjon som Sanna, så kan det hende det er noen få, og det kan være folk som er i lignende situasjoner. Boka viser at det er viktig å bry seg om hverandre og å vise omsorg. Den viser også at selv om man er ungdom og blir større, så betyr det ikke at du klarer deg helt på engen hånd. Det er viktig å ha en eller flere voksne som passer på deg, snakker med deg og bryr seg om deg. Det er viktig å ha en venn du stole på og at du har noen å være med.

Jeg syns at boken bør nomineres til uprisen. Den er enkel å lese og det er en spennende bok som viser mange viktige budskap. Man får et syn på hvordan andre folk har det, og du vil få lyst til å bry deg mer og vise mere omsorg mot andre. Jeg vil anbefale spesielt ungdommer mellom 11-16 lese denne boken. Spesielt til deg som liker å lese bøker som kunne vært en sann historie og som virker veldig ekte.
Terningkast; 5


VT

Dette er ikke oss

Skrevet av 30. oktober 2019 av VT på Flåtestad skole

Dette er ikke oss er en roman skrevet av Neda Alaei

Boka har 188 sider og ble utgitt i 2019 av forlaget Gyldendal

Boka er en realistisk fortelling om Sanna som opplever en grov omsorgssvikt. Helt siden moren til Sanna døde, har faren vært en annen. De snakker lite sammen og sees en sjelden gang når Sanna lager kaffe eller middag til pappaen sin.

Sanna og faren hennes har en viktig regel i hjemmet, det er ikke lov å forstyrre pappa når han skriver. Sanna vet ikke helt hva det er han skriver om, men hun vet hun skal la han være i fred.

Det er sanna som står for alt av husarbeidet i familien. Alle oppgaver som burde vært delt på en hel familie, blir lagt på Sanna. Hun rydder, vasker og tar generelt vare på pappaen sin, og oppi alt dette har Sanna et eget liv å leve og ta hånd om.

I klassen begynner det en ny gutt, han blir raskt omgitt av de andre elevene og Sanna får ikke mye kontakt. Etterhvert finner Sanna ut at de har en felles interesse, og de blir bedre kjent.

Forfatteren skriver godt, slik at for noen vil det være lett å kjenne seg igjen. Man vil helst ikke legge fra seg boka.

Boka er veldig bra skrevet, og den er enkel å lese. Det er enkelt å sette seg inn i boka, og følelsene er veldig ekte. Den tar opp saker som mobbing, å ha det vanskelig hjemme og viktigheten av å si ifra. Deler av boka er så realistiske og vonde at en kan felle en tåre eller to.

Jeg gir boka terningkast 5


Christine Alexandra Kølbel

en bra bok med mye følelser og drama

Skrevet av 29. oktober 2019 av Christine Alexandra Kølbel på Kråkerøy ungdomsskole

Sanna har bare pappaen sin igjen. Moren døde og bestevennen hennes har sviktet henne for å henge med den nyeste, peneste og den kuleste jenta i klassen. Faren til Sanna trenger hjelp og forstår ikke det før lenge senere. Sanna må klare seg selv og er som en mamma for faren sin. Den eneste som ser hvordan Sanna har det er læreren hennes som gjør alt hun kan for at Sanna skal ha det bra. Det har også begynt en ny gutt i klassen som heter Yousef og han og Sanna har en del ting til felles. Blant annet å ta bilder. Dette er et hardt liv for sanna.

Dette er en av de beste bøkene jeg har lest. Fordi den har alt i seg. Masse detaljer, følelser, spenning og mye mere. Den er spennende fordi det skjer så mye hele tiden og det er mye drama. I denne boka for man høre hvordan Sanna sine følelser er hele tiden, fra når hun er varm til kald når hun er bli, redd, lei seg og mye mer.

I de bøkene jeg leser synes jeg det er viktig at starten starter bra hvis ikke tenker man sikkert at boka er sånn hele tiden og da gidder man ikke å lese den. Denne boka startet helt perfekt og jeg ville bare lese mer og mer. Den stoppet liksom aldri å være spennende og følsom.

Jeg vil si at denne boken skiller seg ut fordi det er et ganske sterkt tema og et veldig sant et. Jeg tror ikke det er så mange som har det sånn som Sanna men alle burde vite at det finnes noen som har det akkurat sånn. Og da må man ta vare på den eller de personene sånn at de får et bedre liv. Hvis ingen hadde valgt å skrive om det her tema hadde kanskje nesten ikke tenkt over at det er noen som har det sånn.

Dette vil jeg si at er min type bok siden hvis jeg skal lese noe vil jeg lese noe bra. Jeg liker bøker som er basert på en sand historie og har viktige eller morsomme temaer. Akkurat som boka "dette er ikke oss"

Det jeg ikke likte i i boka var avslutningen. Jeg håpet på at jeg skulle få høre om hvordan det ble når faren kom hjem. Så hvis avslutningen hadde vært litt lenger og vi hadde fått hørt om hva som skjedde videre hadde jeg gitt den et terningkast 6.

Terningkast:5

Vis flere anmeldelser

Til toppen