Dette er ikke oss

Neda Alaei Gyldendal 2019 36 anmeldelser

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Amal Fatima Rashid

en veldig bra bok

Skrevet av 14. november 2019 av Amal Fatima Rashid på Jordal skole

Denne boken handler om at sanna må ta vare på faren sin. Sanna er bare 14 år gammel og tar på seg veldig mye ansvar. Jeg synes at denne boken er veldig bra og vill anbefale denne boken til alle som er 14 eller 16 år gammel. Jeg vill gi denne terningkast: 5


Emilie Kind haave

Dette er ikke oss

Skrevet av 12. november 2019 av Emilie Kind haave på Åretta

Dette er ikke oss

Boka handler om sanna som bor alene med faren og tenker veldig mye på den avdøde moren. Hun passer på at faren spiser, skriver og sover. Hun har et kamera av moren og hun vil ta bilder som har en betydning for henne.

Jeg liker ikke boka så mye fordi det skjer ikke så mye i den som jeg synes er bra. Boka har veldig mye tankene til sanna men ikke så mange santaler eller ting som skjer. Hvis du vil høre om jente som er usikker og ikke har så mange venner men prøver å få flere venner, så er dette en bok for deg. Jeg synes den skal bli nominert til U-prisen.


Ida

Fantastisk men rørande

Skrevet av 6. november 2019 av Ida på Vågå ungdomsskole

Sanna tek vare på far sin etter mora sin død, ho har og missa besteveninna si. Men plutseleg ein dag kjem det ein ny gut til klassa, han har same interesse som Sanna, fotografering. Kan ho stole på denne guten?

Denne boka var nydeleg og veldig innhaldsrik. Eg ville berre lese vidare, klarte nesten ikkje å leggje ho frå meg. Boka hadde gode skildringar, ei fin og rørande forteljing, interessante dialogar. Eg har ingenting å utsette eller seie noko dårleg om denne boka.

Denne boka passar for dei fleste, vil eg tru. Eg synest boka er "upris-verdig" og fortener å vinne.
Terningkast 6/6


Selma

"Jeg begynte å gråte"

Skrevet av 5. november 2019 av Selma på Jordal skole

Boka jeg leste heter «Dette er ikke oss». Det er en ganske lett bok å lese, men handlingen er ganske tung. Jeg måtte legge fra meg boka noen ganger, fordi den rett og slett ble litt for trist. Vis du vil ha en følelsesladet roman er dette boka perfekt for deg.
Den handler om Sanna på 14 år, som nærmest er blitt forsørgeren til faren, som er deprimert og ligger bare i senga. Moren døde for et år siden, og siden det har ikke familien vært det samme.
Dessverre synes jeg boka var litt dårlig skrevet på starten, noe som trekker den litt ned. Plutselig var man et sted, også plutselig var man et annet sted. Jeg ble forvirret, men heldigvis ble boka bedre etter vært.
Jeg vil gi boka terningkast 5, fordi jeg synes boka var veldig god, men det som trakk boka ned var starten.


Ane

"Hvis hjertet er en muskel, er jeg støl i hjertet"

Skrevet av 4. november 2019 av Ane på Hauketo skole, 10. trinn

Dette sier Sanna i boka når livet ser som svartest ut. Se for deg at du er en helt vanlig 14-åring. Moren din døde for noen uker siden og faren din er ikke den han var. Du må lage frokost, middag, vaske og rydde etter dere begge og gjøre lekser helt selv. Faren din sitter inne på rommet sitt og skriver hele dagen og gir deg dårlig samvittighet hvis du ikke holder han med selskap.
Dette er livet til Sanna. Sanna ser helt vanlig ut utad, men innerst inne skjuler hun hemmeligheter. Mia, Sannas gamle bestevenn, har fått en ny bestevenn og glemt bort Sanna.
Dette er ikke oss er en bok som tar opp temaer som omsorgssvikt, død, kjærlighet og mobbing, temaer flere ungdommer kan kjenne seg igjen i. Dette er ikke oss er en kjempefin, men trist bok. For hvordan kan det gå, når en jente har et så dårlig utgangspunkt? Neda Alaei er forfatter av boka, hun skriver realistisk og bruker et enkelt språk. Hun skriver troverdig og originalt, noe som treffer ungdommer.
Jeg gir boka terningkast 5, fordi jeg tenker at dette er en bok som passer for de fleste ungdommer og som har tema som ungdommer kan kjenne seg igjen i. Den gir meg blandede følelser, jeg blir trist på Sannas vegne og jeg blir sint fordi det tar så lang tid før hun får hjelpen hun trenger. Jeg blir også sint på Sanna fordi hun er på nippet til å fortelle hva som skjer, men ombestemmer seg i siste liten. Selv om boka er en trist bok, er dette virkelig en god kandidat til u-prisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Elise

Omsorg kan ofte være den beste løsningen

Skrevet av 4. november 2019 av Elise på Kråkerøy ungdomsskole

“En ungdomsbok, full av følelser, drama og spenning”
Forfatter; Neda Alaei

Boken “dette er ikke oss” handler om Sanna som går i 10.klasse. Hjemme har hun det vanskelig, moren er død og faren gjør nesten ingenting. Han vasker ikke, rydder ikke, lager ikke mat og snakker så vidt med Sanna. De har nesten “bytta roller”. På skolen er det ikke så særlig mye bedre. Bestevenninnen hennes henger bare med den nye jenta i klassen og det virker som om hun ikke vil ha noe å gjøre med Sanna. En ny gutt begynner i klassen og hun finner en gave fra moren i skapet, da forandrer alt seg.

Boken handler veldig mye om følelser og forfatteren beskriver veldig bra. Du vil lett få tankene til Sanna inn i hodet ditt. Du vil føle at det er du som er Sanna, at det er du som lever inni boka. Etter å ha lest noen kapitler i boken følte jeg at jeg kjente personene på grunn av hvor mye forfatteren har beskrevet. Boken er ganske trist så du vil lett merke forskjell når Sanna er glad, og når hun ikke er det. Forfatteren bruker ord som er lett å forstå, og hun har skrevet på en måte som gjør det lett å forstå og huske innholdet. Jeg syns at boken viser oss mange viktige budskap. Den viser at alle ikke alltid har det like bra, selv om det kanskje ikke ser sånn ut. At man kan late som om ingen ting har skjedd, men egentlig så har man det helt forferdelig. Selv om det kanskje ikke er så mange her i verden som er i samme situasjon som Sanna, så kan det hende det er noen få, og det kan være folk som er i lignende situasjoner. Boka viser at det er viktig å bry seg om hverandre og å vise omsorg. Den viser også at selv om man er ungdom og blir større, så betyr det ikke at du klarer deg helt på engen hånd. Det er viktig å ha en eller flere voksne som passer på deg, snakker med deg og bryr seg om deg. Det er viktig å ha en venn du stole på og at du har noen å være med.

Jeg syns at boken bør nomineres til uprisen. Den er enkel å lese og det er en spennende bok som viser mange viktige budskap. Man får et syn på hvordan andre folk har det, og du vil få lyst til å bry deg mer og vise mere omsorg mot andre. Jeg vil anbefale spesielt ungdommer mellom 11-16 lese denne boken. Spesielt til deg som liker å lese bøker som kunne vært en sann historie og som virker veldig ekte.
Terningkast; 5

Til toppen