Dette er ikke oss

Neda Alaei Gyldendal 2019 41 anmeldelser

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Aisha Israr

Et bilde sier mer enn tusen ord

Skrevet av 14. desember 2019 av Aisha Israr på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Et bilde sier mer enn tusen ord

Tittel: Dette er ikke oss
Forfatter: Neda Alaei
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 188 sider

Handlingen
Denne boka handler om en 14 år jente som heter Sanna. For ikke så lenge siden var hun, sin mor og far en lykkelig familie, med ingen problemer i vente. Dette ble forandret på et sekund, et milli sekund som forandret livene deres. Sanna sin mor døde i november i fjor og faren har ikke hatt det bra siden. Det er flere personer nevnt i denne romanen, som for eksempel Sanna´s tidligere bestevenninne, Mie og Mie´s nye bestevenninne, Mitra. En dag kom det en ny gutt i klassen som het Yousef. Yousef og Sanna blir overraskende gode venner og de finner ut at de har mye til felles.

Forfatteren
Neda Alaei bor i Oslo og ble født i 1991. Hun ble oppvokst i Moss og hun ble uteksaminert fra forfatterstudiet ved norsk barnebokinstitutt i 2017. Til daglig er hun miljøterapeut
og jobber med ungdom. Hun er utdannet barnevernspedagog og Dette er ikke oss er hennes første roman.

Boka startet…
Starten på boka var egentlig ganske rolig, det var mer som en liten introduksjon av de forskjellige personene som ble nevnt i boka og forholdet mellom hovedpersonen og de forskjellige bipersonene. Boka hadde ikke bare en spenningskurv, men små spenningskurver litt omkring i boka. Hvert spenningskurv utvider øyeblikket og det gjør sånn at man har lyst til å finner ut hva som skjer videre i boka. Forfatteren brukte et veldig lett språk, men etterhvert som spenningen økte, jo kortere ble setningene og det gjorde sånn at leseren fikk et innblikk av hva som kom til å hende videre. Forfatteren brukte veldig mange skildringer, beskrivelser og detaljer som gjorde at jeg følte at jeg var der hendelsen pågikk og forfatteren la igjen små hint i teksten, som gjorde at leseren kunne få et lite innblikk på hvordan slutten kom til å se ut.

Jeg mener at denne historien er veldig troverdig, fordi forfatteren tar opp mange ulike temaer som ungdommer kan relatere seg til. Noen av disse temaene er for eksempel kjærlighet, depresjon, stress, vennskap, frykt og ikke minst familiebånd. Et eksempel er at faren til Sanna oppfører seg ikke som en ordentlig forelder, grunnen til det er fordi at han er deprimert over kona’s død og denne depresjonen fører til at familiebåndet mellom Sanna og faren blir svakere og svakere. Kjærlighet kan oppstå i hvilken som helst aldersgruppe, men jeg mener at kjærlighet blir mer ekte når man er ungdom og da kan man føle at man mister helt kontroll når adrenalinet slippes. Vennskap er også et viktig tema, men frykten for at et vennskap skal ta slutt for godt, kan være skummelt. Ungdommer kan gjøre mye rart siden hjernen deres ikke er helt utviklet og da kan man gjøre ting man kanskje kan angre på senere.

Jeg anbefaler denne boka, fordi det er en veldig fin bok som tar opp mange forskjellige temaer som kan relatere seg veldig til ungdom og derfor mener jeg også at boka passer for 14 til 17 åringer. Boka har veldig mange skildringer, som gjør at leseren føler at man er der handlingen skjer. Forfatteren bruker mer ungdomsspråk i boka, og da kjenner ungdommen seg mer igjen i boka, enn hvis forfatteren hadde brukt litt mer modnere språk. Forfatteren klarte å få kapitlene til å ha «en rød tråd», som gjorde at det var vanskeligere å legge fra seg boka, fordi man ville vite hva som skjer videre. Forfatteren fikk fram et veldig fint budskap, om at ting kanskje ikke alltid er sånn som det ser ut som, og man burde ikke dømme andre, fordi man vet ikke alltids hva som faktisk skjer i folks personlige liv. Forfatteren klarte å omformulere mange ulike følelser og tanker på bare noen få setninger. Et sitat som jeg likte veldig godt fra boka, som beskrev utrolig mye var, «Han trenger deg og du trenger han. Men det er han som er en forelder, ikke du. Akkurat nå er du et barn uten forelder. Det har du kanskje vært lenge, lenger enn noen har visst om. Og nå er det på tide at noen tar vare på deg og passer på at du også har det bra.»

Jeg mener at denne boka kan være starten på noe nytt, noe nytt som kan hjelpe andre. Boka fikk fram mange forskjellige tanker og følelser som kanskje flere føler seg igjen i. Jeg tolket denne boka med et veldig fint budskap, som jeg har nevnt ovenfor og denne boka kan kanskje få oss til å innse noe som vi kanskje ikke har tenk over før. Alt i alt var dette en fantastisk bok og det var nok den beste boka jeg noen gang har lest. Jeg følte at jeg virkelig var der handlingen pågikk og måten forfatteren valgte å bruke skildringer og detaljer gjorde at jeg ble veldig engasjert i denne boka når jeg leste den. Jeg gir denne fantastiske boka en velfortjent terningkast 6.

Aisha Israr (14), Løkenåsen skole


mathilda nystad tindvik

dette er ikke oss- og det er jeg glad for

Skrevet av 11. desember 2019 av mathilda nystad tindvik på Grov skole

Dette er ikke oss handler om et far-datter-forhold etter at moren/kona døde. Faren oppfører seg ikke som før, og datteren får uønsket ansvar.
Boken er godt skrevet og jeg liker den virkelig godt. Den er ikke den beste jeg har lest, men den er likevel så godt skrevet at jeg levde meg inn i den.
Jeg liker ikke historien så godt, den er veldig sår g jeg syns faren oppfører seg forferdelig. Men jeg kan ikke si at jeg ikke likte boken i det hele tatt. Det gikk ganske bra til slutt, og faren innså at han trengte hjelp.
Terningkast: 3-4


Miriam Heier

Miriam Heier

Skrevet av 11. desember 2019 av Miriam Heier på Sagatun skule

Sanna sin far seier og gjør ingenting. Ho må gjøre alt i huset. Bestevenninna til Sanna følast ikkje ut som ein bestevenn lenger. Sanna har det vanskeleg heime og på skulen.
Boka er ein roman. Det er ein drama bok.
Boka startar bra. Den begynner med ein gang å fortelje om hovud situasjonen i boka.
Boka er god. Det er gode skildringar.
Dette er ei bok som viser noko som kan skje på ordentlig. Det var ein veldig fengande bok.
Eg gir boka terningkast: 5


kidus Abiy

sjokkerende hendelser på en gang

Skrevet av 5. desember 2019 av kidus Abiy på Elverum ungdomsskole

Boka med tittelen «Dette er ikke oss» handler er om omsorgssvikt. Hovedpersonen Sanna på 14 år har det ikke greit på skolen eller hjemme. Moren hennes døde for et år siden og faren gjør ikke annet en å skrive og sove. Sanna må derfor ta ansvaret for å lage mat, handle, rydde og vaske hjemme. Hun er mye overlatt til seg selv og faren klarer ikke å gjøre det han skal som foreldre. På skolen er det også vanskelig og hun har mistet sin beste venninne. Så begynner Yousef i klassen. Han er interessert i fotografi akkurat som Sanna. Hun tenker endelig at hun har funnet noen hun kan snakke med, eller kan hun det?

Jeg syntes boka var kjedelig, trist og det var veldig lite som skjedde. Den starta tregt og boka engasjerte ikke meg. Jeg synes ikke spenningskurven var høy, selv om noen sider var mer spennende enn andre. For meg var det ikke et problem å legge fra meg boka. Til tross for dette var det bra at boka virket troverdig. Jeg tenker at noen barn og unge kan oppleve omsorgssvikt og vansker på skolen. Budskapet forfatteren ønsker å formidle er å vise at ikke alle har det like bra og kanskje at det ikke er farlig å ta imot hjelp når ting er vanskelig. Boken var lettlest.

Jeg syntes ikke denne boka burde bli nominert til u-prisen fordi den er for kjedelig og treg.
Boka får terningkast 3 av meg.

Del på Facebook
Permalenke
julie
Alt jeg har mistet
Skrevet 24. oktober 2019 av julie på Kråkerøy ungdomsskole

En detaljert bok om følelser, drama, kjærlighet, vennskap og omsorgssvikt.

Boken «dette er ikke oss» er skrevet av Neda Alaei og handler om Sanna’s liv et år på ungdomsskolen. Mammaen hennes er død og hun lever bare med en pappa som skriver hele dagen og som er 100% avhengig av Sanna. Bestevenninna blir bestevenn med den nye jenta Mitra og vil ikke lenger være med Sanna. Yousef blir en stor del av livet hennes når han også starter som ny i klassen og de har en felles interesse av å ta bilder av de enkleste ting i verden.

Boken er realistisk, spennende og detaljert skrevet som gjør at du virkelig lever deg inn i historien og får kjenne på hvordan Sanna har det. Jeg synes kanskje at det burde hvert navn på kapitlene sånn at man fikk vite litt mer om hva som kom til å skje og fikk lyst til å lese videre.

Jeg tror også at denne boken kan få folk til å ting litt fra andres perspektiv og ikke bare sitt eget. Jeg anbefaler sterkt denne boken til ungdom fra 12-16 som liker å lese om følelser, drama, kjærlighet og vennskap. Jeg synes helt klart at denne boken bør nomineres til uprisen. Jeg gir boka terningkast 5 av 6.


Erling Dahl

Interessant men urealistisk

Skrevet av 19. november 2019 av Erling Dahl på Smestad ungdomsskole

Dette er ikke oss

Denne boka handler om en jente med navn Sanna. Hun har en syk far som hun på passe på og er midt i kjærlighet trøbbel. Når det begynner en ny gutt i klassen, blir hun forelska i han, men en annen jente i klassen liker han også, og hun blir veldig usikker.

Boka er ikke helt min type selvom den har mye skildringer. Måten de lager så mye oppstyr på grunn av et kamera, blir bare rart. Det blir skrevet som om det er det farligste i hele verden å ta bilde med et engangskamera og det blir for rart. Alt sammen rundt faren virker alt for urealistisk. Jeg vet at det er fordi moren er død og det fører til depresjon, men å lage middag osv, er noe du ikke trenger datteren din til å gjøre. Det blir for mye oppstyr rundt små ting. Likevel er den interessant.

Terningkast: 3 til 4
Jeg synes Ikke at denne boka skal bli nominert til U-prisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Elise

Omsorg kan ofte være den beste løsningen

Skrevet av 4. november 2019 av Elise på Kråkerøy ungdomsskole

“En ungdomsbok, full av følelser, drama og spenning”
Forfatter; Neda Alaei

Boken “dette er ikke oss” handler om Sanna som går i 10.klasse. Hjemme har hun det vanskelig, moren er død og faren gjør nesten ingenting. Han vasker ikke, rydder ikke, lager ikke mat og snakker så vidt med Sanna. De har nesten “bytta roller”. På skolen er det ikke så særlig mye bedre. Bestevenninnen hennes henger bare med den nye jenta i klassen og det virker som om hun ikke vil ha noe å gjøre med Sanna. En ny gutt begynner i klassen og hun finner en gave fra moren i skapet, da forandrer alt seg.

Boken handler veldig mye om følelser og forfatteren beskriver veldig bra. Du vil lett få tankene til Sanna inn i hodet ditt. Du vil føle at det er du som er Sanna, at det er du som lever inni boka. Etter å ha lest noen kapitler i boken følte jeg at jeg kjente personene på grunn av hvor mye forfatteren har beskrevet. Boken er ganske trist så du vil lett merke forskjell når Sanna er glad, og når hun ikke er det. Forfatteren bruker ord som er lett å forstå, og hun har skrevet på en måte som gjør det lett å forstå og huske innholdet. Jeg syns at boken viser oss mange viktige budskap. Den viser at alle ikke alltid har det like bra, selv om det kanskje ikke ser sånn ut. At man kan late som om ingen ting har skjedd, men egentlig så har man det helt forferdelig. Selv om det kanskje ikke er så mange her i verden som er i samme situasjon som Sanna, så kan det hende det er noen få, og det kan være folk som er i lignende situasjoner. Boka viser at det er viktig å bry seg om hverandre og å vise omsorg. Den viser også at selv om man er ungdom og blir større, så betyr det ikke at du klarer deg helt på engen hånd. Det er viktig å ha en eller flere voksne som passer på deg, snakker med deg og bryr seg om deg. Det er viktig å ha en venn du stole på og at du har noen å være med.

Jeg syns at boken bør nomineres til uprisen. Den er enkel å lese og det er en spennende bok som viser mange viktige budskap. Man får et syn på hvordan andre folk har det, og du vil få lyst til å bry deg mer og vise mere omsorg mot andre. Jeg vil anbefale spesielt ungdommer mellom 11-16 lese denne boken. Spesielt til deg som liker å lese bøker som kunne vært en sann historie og som virker veldig ekte.
Terningkast; 5

Til toppen