Dette er ikke oss

Neda Alaei Gyldendal 2019 43 anmeldelser

Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Claudia Dias

Bokanmeldelse, dette er ikke oss

Skrevet av 17. desember 2020 av Claudia Dias på Vollebekk skole

Dette er ikke oss

Ungdomsromanen «Dette er ikke oss» er en spennende, fin, sår og dessverre realistisk bok. Boka handler om 14 år gamle Sanna som nettop har mistet moren sin. Hjemme må hun ta på seg uønsket ansvar for pappa som bare vil sove og skrive, spiser nesten ikke og legger så vidt merke til henne. Hun er mye overlatt til seg selv og faren klarer ikke gjøre det som skal til for å være en foreldre. På skolen er det ikke mye bedre, siden bestevenninnen hennes Mie kuttet all kontakt med henne etter skolestart. Men så begynner Yousef som ny i klassen, han lærer henne å ta kunsteriske bilder og ha et annet syn på verden. Hjemme hos Yousef er situasjonen nesten den samme som med Sanna, hun ser på dette som om hun endelig fant noen som forstår henne. Men kan hun stole på han, eller kommer han til å såre henne akkurat som alle andre? Og skal Sanna fortsette å ha ansvar for faren hennes, på denne usunne måten?

På starten av boka synes jeg den var litt tung å lese, ikke så veldig mye skjedde. Noe som gjorde at jeg ikke engasjerte med like mye i den, men ettersom jeg hadde lest flere sider ble den bare mer og mer spennende. Boka er godt skrevet, det er gode skildringer og spenningskurven var høy. Noen steder i boka har forfatteren også brukt slangord, dette gjorde boka automatisk mer spennende og mer lettlest for meg.

Tema i boka kommer veldig tydelig frem at er om omsorgssvikt. Det jeg tror budskapet forfatteren ønsker å formidle er å vise at ikke alle har det like bra og at det ikke er farlig å ta imot hjelp når det trengs. Dette er en bok som viser noe som kan skje i virkeligheten, veldig realistisk og troverdig. Jeg mener at det burde bli skrevet flere bøker med samme tema som dette, det kan bidra til at samfunnet i seg selv setter mer fokus på lignende tilfeller.

Boka startet veldig rett inn i handlingen, leseren skjønner med en gang hva den skal handle om. Til tross for at man allerede vet litt om bokas handling, kom vendepunktet som en overraskelse. Det var veldig uforventet, noe som gjorde det litt vanskelig å legge boka fra seg. Ungdomsromanen «Dette er ikke oss» er skrevet i indre spenning, effekten av dette er at man får en slags tilknytning til hovedpersonen og føler empati ovenfor hun. Dette gjorde også spenningskurvene enda mer engasjerende. Boka endte bra, og slutta på et perfekt punkt i forhold til mengden stoff. Ikke for mye, men heller ikke for lite.

Boka er skrevet av den 28 år gamle forfatteren Neda Alaei. Hun er utdannet barnevernspedagog, og til daglig er hun miljøterapeut og jobber med ungdom. Denne ungdomsromanen er hennes første utgitte bok. Jeg synes forfatteren fikk frem budskapet i boka utrolig bra, den er lettlest og hun skriver på en engasjerende og oppsiktsvekkende måte. Noe som kunne blitt gjort litt annerledes var kanskje å skrive litt mindre detaljert, på de små tingene som egentlig ikke har noe spesielt å si for handlingen.

I helheten var hovedinntrykket mitt av boka positiv, ikke helt min type sjanger å lese men den overrasket meg på en god måte. Personlig vil jeg anbefale denne boka til ungdommer under målgruppen 12-15 år, og som har en spesiell interesse for godt skrevet ungdomsromaner. Jeg gir boka i seg selv et terningkast 4, fordi det iblant ble litt for mye oppstyr rundt små ting, men likevel var den interessant og spennende.

Tittel: Dette er ikke oss
Forfatter: Neda Alaei
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 192
Bokmål

Navn: Claudia Dias
Klasse: 10B
Dato: 17.12.20


Mike huny

Stor fan

Skrevet av 3. september 2020 av Mike huny på Bremnes ungdomsskole, 9E

Meget artig bok å lese. Likte handlingen, men litt lite spenning til tider. Boka besto av mange fantastiske skildringer som fikk meg til å oppleve "levende"
Jeg vil gi boka terningkast 5!


Aisha Israr

Et bilde sier mer enn tusen ord

Skrevet av 14. desember 2019 av Aisha Israr på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Et bilde sier mer enn tusen ord

Tittel: Dette er ikke oss
Forfatter: Neda Alaei
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 188 sider

Handlingen
Denne boka handler om en 14 år jente som heter Sanna. For ikke så lenge siden var hun, sin mor og far en lykkelig familie, med ingen problemer i vente. Dette ble forandret på et sekund, et milli sekund som forandret livene deres. Sanna sin mor døde i november i fjor og faren har ikke hatt det bra siden. Det er flere personer nevnt i denne romanen, som for eksempel Sanna´s tidligere bestevenninne, Mie og Mie´s nye bestevenninne, Mitra. En dag kom det en ny gutt i klassen som het Yousef. Yousef og Sanna blir overraskende gode venner og de finner ut at de har mye til felles.

Forfatteren
Neda Alaei bor i Oslo og ble født i 1991. Hun ble oppvokst i Moss og hun ble uteksaminert fra forfatterstudiet ved norsk barnebokinstitutt i 2017. Til daglig er hun miljøterapeut
og jobber med ungdom. Hun er utdannet barnevernspedagog og Dette er ikke oss er hennes første roman.

Boka startet…
Starten på boka var egentlig ganske rolig, det var mer som en liten introduksjon av de forskjellige personene som ble nevnt i boka og forholdet mellom hovedpersonen og de forskjellige bipersonene. Boka hadde ikke bare en spenningskurv, men små spenningskurver litt omkring i boka. Hvert spenningskurv utvider øyeblikket og det gjør sånn at man har lyst til å finner ut hva som skjer videre i boka. Forfatteren brukte et veldig lett språk, men etterhvert som spenningen økte, jo kortere ble setningene og det gjorde sånn at leseren fikk et innblikk av hva som kom til å hende videre. Forfatteren brukte veldig mange skildringer, beskrivelser og detaljer som gjorde at jeg følte at jeg var der hendelsen pågikk og forfatteren la igjen små hint i teksten, som gjorde at leseren kunne få et lite innblikk på hvordan slutten kom til å se ut.

Jeg mener at denne historien er veldig troverdig, fordi forfatteren tar opp mange ulike temaer som ungdommer kan relatere seg til. Noen av disse temaene er for eksempel kjærlighet, depresjon, stress, vennskap, frykt og ikke minst familiebånd. Et eksempel er at faren til Sanna oppfører seg ikke som en ordentlig forelder, grunnen til det er fordi at han er deprimert over kona’s død og denne depresjonen fører til at familiebåndet mellom Sanna og faren blir svakere og svakere. Kjærlighet kan oppstå i hvilken som helst aldersgruppe, men jeg mener at kjærlighet blir mer ekte når man er ungdom og da kan man føle at man mister helt kontroll når adrenalinet slippes. Vennskap er også et viktig tema, men frykten for at et vennskap skal ta slutt for godt, kan være skummelt. Ungdommer kan gjøre mye rart siden hjernen deres ikke er helt utviklet og da kan man gjøre ting man kanskje kan angre på senere.

Jeg anbefaler denne boka, fordi det er en veldig fin bok som tar opp mange forskjellige temaer som kan relatere seg veldig til ungdom og derfor mener jeg også at boka passer for 14 til 17 åringer. Boka har veldig mange skildringer, som gjør at leseren føler at man er der handlingen skjer. Forfatteren bruker mer ungdomsspråk i boka, og da kjenner ungdommen seg mer igjen i boka, enn hvis forfatteren hadde brukt litt mer modnere språk. Forfatteren klarte å få kapitlene til å ha «en rød tråd», som gjorde at det var vanskeligere å legge fra seg boka, fordi man ville vite hva som skjer videre. Forfatteren fikk fram et veldig fint budskap, om at ting kanskje ikke alltid er sånn som det ser ut som, og man burde ikke dømme andre, fordi man vet ikke alltids hva som faktisk skjer i folks personlige liv. Forfatteren klarte å omformulere mange ulike følelser og tanker på bare noen få setninger. Et sitat som jeg likte veldig godt fra boka, som beskrev utrolig mye var, «Han trenger deg og du trenger han. Men det er han som er en forelder, ikke du. Akkurat nå er du et barn uten forelder. Det har du kanskje vært lenge, lenger enn noen har visst om. Og nå er det på tide at noen tar vare på deg og passer på at du også har det bra.»

Jeg mener at denne boka kan være starten på noe nytt, noe nytt som kan hjelpe andre. Boka fikk fram mange forskjellige tanker og følelser som kanskje flere føler seg igjen i. Jeg tolket denne boka med et veldig fint budskap, som jeg har nevnt ovenfor og denne boka kan kanskje få oss til å innse noe som vi kanskje ikke har tenk over før. Alt i alt var dette en fantastisk bok og det var nok den beste boka jeg noen gang har lest. Jeg følte at jeg virkelig var der handlingen pågikk og måten forfatteren valgte å bruke skildringer og detaljer gjorde at jeg ble veldig engasjert i denne boka når jeg leste den. Jeg gir denne fantastiske boka en velfortjent terningkast 6.

Aisha Israr (14), Løkenåsen skole


mathilda nystad tindvik

dette er ikke oss- og det er jeg glad for

Skrevet av 11. desember 2019 av mathilda nystad tindvik på Grov skole

Dette er ikke oss handler om et far-datter-forhold etter at moren/kona døde. Faren oppfører seg ikke som før, og datteren får uønsket ansvar.
Boken er godt skrevet og jeg liker den virkelig godt. Den er ikke den beste jeg har lest, men den er likevel så godt skrevet at jeg levde meg inn i den.
Jeg liker ikke historien så godt, den er veldig sår g jeg syns faren oppfører seg forferdelig. Men jeg kan ikke si at jeg ikke likte boken i det hele tatt. Det gikk ganske bra til slutt, og faren innså at han trengte hjelp.
Terningkast: 3-4


Miriam Heier

Miriam Heier

Skrevet av 11. desember 2019 av Miriam Heier på Sagatun skule

Sanna sin far seier og gjør ingenting. Ho må gjøre alt i huset. Bestevenninna til Sanna følast ikkje ut som ein bestevenn lenger. Sanna har det vanskeleg heime og på skulen.
Boka er ein roman. Det er ein drama bok.
Boka startar bra. Den begynner med ein gang å fortelje om hovud situasjonen i boka.
Boka er god. Det er gode skildringar.
Dette er ei bok som viser noko som kan skje på ordentlig. Det var ein veldig fengande bok.
Eg gir boka terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen