Det som er sant

Magnhild Bruheim Samlaget 2013 17 anmeldelser

Kva er sant, og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Eli Sindre

Eli Sindre

Skrevet av 10. desember 2013 av Eli Sindre på Mølladammen

«Det som er sant» av Magnhild Bruheim
Tittel: Det som er sant
Forfatter: Magnhild Bruheim
Forlag: Samlaget.no
Sider: 137
Årstall: 2013
Sjanger: Drama
Boka «Det som er sant» er en bok om sannhet og løgn. I boka følger vi de to bestevennene Linn og Solveig. De har alltid kjent hverandre ut og inn, har de hvert fall trodd helt til nå. Flere og flere hemmeligheter må bli avslørt for å redde vennskapet til Linn og Solveig etter det forferdelige som skjedde på festen til Hanna. Sander, gutten Linn er forelsket i, voldtok Hanna, sier hun i hvert fall. Linn vet ikke hvem hun skal tro på, eller stole på lenger. Hun vet ikke hva hun skal gjøre. Hun vil tro på Hanna, hun forteller det som er mest overbevisende, men samtidig, klarer hun det ikke når hun tenker på hva Hanna gjorde mot henne i vår. Ingen støtter Sander, derfor tenker Linn at hun må gjøre det. Men hvis hun støtter han, mister hun Solveig.
«Det som er sant» er en nynorsk Novell fra 2013 som handler om vennskap, og å stole på hverandre. Og at man må passe på for og ikke miste vennene sine, og behandle dem riktig.
Jeg syntes boka var veldig bra. Jeg liker spennende bøker, og det var denne. Jeg syntes måten forfatteren startet og avsluttet boka, var bra. Jeg likte også måten hun fikset opp i alle problemene i slutten av boka. Jeg tror temaet i boken er vennskap, hemmeligheter og løgn, fordi flere og flere hemmeligheter blir avslørt, når det viser seg at venner har løyet og ikke har fortalt sannheten til hverandre. Man får også veldig god øving på nynorsk.


Christine Louise Lindberg

Christine Louise Lindberg

Skrevet av 4. desember 2013 av Christine Louise Lindberg på Mølladammen skole

«Det som er sant»

Forfatter: Magnhild Bruheim
Boken har 138 sider og er på nynorsk.
Jeg har ikke lest ut boka, og det er fordi det var vanskelig å forstå handlingen. Jeg leste først 70 sider, men jeg forsto ikke så mye. Derfor bestemte jeg meg for å begynne på nytt, men det hjalp ikke så mye. Ikke bare fordi den er på nynorsk, men også fordi det var vanskelig å komme inn handlingen. Jeg synes at det er for brå overgang i boka. Først skjer det noe, også så skjer det noe annet. Jeg mener at alt ikke henger helt sammen og har ikke noe naturlig overgang. Man må følge med veldig godt for å forstå hva som skjer, og det mener jeg at man ikke skal fordi det ikke blir mye fornøyelseslesning av det. Det kan være at jeg mener dette fordi jeg ikke forsto helt hva som skjedde. Hvis du kan nynorsk, er det sikkert enklere å lese boka, og ikke minst forstå den.

Jeg pleier å like slike bøker som handler om dette temaet. Vennskap, sjalusi og «ungdomsliv», men denne boka likte jeg ikke så godt.


Hanna Lille

Hanna Lille

Skrevet av 14. november 2013 av Hanna Lille på Torstad ungdomsskole

Tittel: Det som er sant
Forfatter: Magnhild Bruheim
Forslag: Samlaget
Årstall: 2013
Antall sider: 138
Terningkast: 4

Linn og Solveig, to bestevenner i tiende, går på en fest hvor noe dramatisk skjer med Hanna, en i klassen. Linn og Solveig må velge side, enten Hanna eller Sander, som har to ulike historier om hva som egentlig skjedde den kvelden. I slike situasjoner er det vanskelig for Linn å vite hva hun skal gjøre uten å ødelegge vennskapet med Solveig, fordi hun ikke vet hva som er sant.
«Det som er sant» er en lettlest bok, og den er ikke vanskelig å komme seg gjennom. Det at den er skrevet på nynorsk gjør ikke boken vanskeligere å lese. Forfatteren har brukt mange replikker og skrevet mye om hvordan hovedpersonen tenker og føler. Språket er helt greit, og det er ikke veldig vanskelige ord eller setninger.
Originaliteten til boka er ikke så mye å skryte over. Det er en veldig typisk jentebok, som handler om kjærlighet og vennskap. Det blir utrolig mye dramatikk og følelser mellom hovedpersonene.
Boken hopper rett inn i spenningen og hovedproblemet. Forfatteren forklarer godt hvem hovedpersonene er, og det er lett å skjønne handlingen. Siden den er ganske uoriginal, gikk jeg litt lei av den etter hvert.
Magnhild Bruheim er kjent for bøker både for ungdommer og voksne. Hun klarte ikke å fenge interessen min med «Det som er sant», men det kan godt hende at noen andre vil være mer interessert enn meg. Jeg tror at boken egner seg best for jenter i tenåringsalderen, siden de kan kjenne seg igjen i hovedpersonene mer enn gutter. Jeg tror også at jenter liker den typen drama som oppstår i «Det som er sant» mer enn gutter.


Karsten

Karsten

Skrevet av 11. november 2013 av Karsten på Sinnes Skule

Tittel: Det som er sant
Forfattar: Magnhild Bruheim
Forlag: Samlaget
År: 2013
Sider: 138

“Det som er sant” er den siste boka til kriminalromanforfattaren Magnhild Bruheim. I boka treff me på Linn. Ho skal på fest med den nye bestevenninna si, Solveig. Festen føregår i huset til Hanna, Hanna og Linn er uvenner, med på festen er Sander. Linn er småforelska i Sander, men Sander er meir interessert i Hanna i staden for Linn. Plutseleg forsvinn Hanna og Sander. Linn blir heilt sjokka og lei seg. Då Hanna kjem tilbake igjen, har ho blitt valdteken av Sander. Men kva var det som eigentleg skjedde? Kven skal ein tru på? Linn veit frå før av at Hanna ikkje alltid er til å stola på. Solveig vel å gå på lag med Hanna og bryte kontakten med Sander. Linn blir ståande ovanfor mange vanskelege val. Skal ho velje Sander som ho er venn med frå før av eller skal ho velje Hanna, som ho så absolutt ikkje er venn med? Linn kjem over mange vanskelege val. Kva er sant og kva er løgn?

Spenningskurva til boka byrjar relativt høgt, men fell ganske mykje ned for så å ta seg opp igjen. Boka er skriven i 3. person og følgjer Linn heile tida. Skildringane er tøffe og utfyllande, for eksempel: Orda som kom ut av munnen hans, samla seg med alt som låg og dirra frå før. Så kom det mot henne som med ei slik kraft at ho nesten vart slått over ende. Ho klarte ikkje seie meir, kjente berre korleis alt innvendig begynte å rotere, rundt og rundt. Bruken av ukvemsord kan til tider bli litt overflødig og litt unødvendig. Boka er skriven på nynorsk, er lett å lesa med korte setningar og godt språk.

Dette er Bruheims nyaste bok. Boka drøftar eit veldig alvorlig tema. Temaet med boka er grensesetting, løgn og sanning. Lesaren blir invitert til å vere med og drøfte desse problema utan konsekvensar. Dette er eit tema som er viktig å drøfte for ungdom av begge kjønn. Boka var interessant og spanande og ho kan anbefalast til ein kvar som ynskjer å lese noko nytt.


Hanna Visnes

Hanna Visnes

Skrevet av 10. november 2013 av Hanna Visnes på Åkra Ungdomskole

Hva er egentlig sant?

Tittel: Det som er sant
Forfatter: Magnhild Bruheim
Antall tidligere utgivelser for ungdom: Ny melding (2003), Venneringen (2007), På flukt (2010), Blod på hendene (2011)
Sjanger: Ungdomsroman
Antall sider i boka: 138
Forlag: Samlaget

I boken møter vi Linn som går i tiende. Hun er en veldig stille og tilbaketrukken jente Hun er forelsket i Sander som går på videregående. Linn og Solveig har gått på gitarkurs hos Sander, og det er sånn de har blitt kjent. I tillegg møter vi også Hanna som går i klassen til Linn og Solveig. Hanna og Linn var bestevenner, men ikke etter det som skjedde i fjor. Jeg synes forfatteren har fått frem veldige realistiske karakterer som du lett kan kjenne deg igjen i.

Linn og Solveig har vært bestevenner helt siden Solveig begynte i klassen. Vennskapet deres blir derimot vanskelig når Hanna og Sander ikke har samme versjon av hva som skjedde oppe på rommet på festen til Hanna. Hun mener Sander presset henne og Solveig kontakter politiet med en gang. Linn mener hele tiden at Hanna er lite troverdig. Ting blir veldig vanskelige for Linn når Solveig heller vil prioritere å være sammen med Hanna, men har Hanna egentlig snakket sant? Linn snakker med Sander, og han forteller henne en helt annen versjon. Hvem skal hun tro på? Er det verdt å ofre vennskapet til Solveig for å renvaske Sander?

Forfatteren har fått frem et ganske troverdig miljø i denne boken, og jeg synes det var veldig lett ”leve meg inn” i boken. Handlingen er også veldig spennene fordi det alltid skjer noe og det er grunnen til at boken blir drevet frem på en veldig god måte.

Boken er på nynorsk og skrevet på en måte som er spesielt egnet for ungdom. Boken er skrevet i tredje person, men du får likevel et innblikk i tankene til Linn, og derfor er det ikke fremmedord. Språket kan inn i mellom bli litt tøft, men handlingen passer bra til, så det var ikke noe jeg reagerte på.

Mitt inntrykk av boken var veldig positivt. Det tok meg noen dager å lese den ut, mye grunnet at den bare har 139 sider og lettlest, men også fordi den var utrolig spennende og vanskelig å legge fra seg. Du får ett utrolig godt innblikk i dagens ungdom, og hele boken virker bare veldig realistisk. Dette er en bok jeg anbefaler på det sterkeste for ungdom mellom 13-20.

Vis flere anmeldelser

Til toppen