Det som er sant

Magnhild Bruheim Samlaget 2013 17 anmeldelser

Kva er sant, og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ida Wirak

Ida Wirak

Skrevet av 6. november 2013 av Ida Wirak på Tortad

Tittel: Det som er sant
Forfatter: Magnhild Bruheim
Forlag: Samlaget
Årstall: 2013
Sidetall:
«Det som er sant» handler om en jente, Linn, og bestevennen, Solveig, som var på en fest sammen. I boken er det ord mot ord om hva som skjedde med Hanna på rommet på den festen. Linn og Solveig er uenige og de trekkes mer og mer fra hverandre.
Om jeg skulle brukt 3 adjektiv for å beskrive boka sånn som jeg opplevde den, ville det vært: gripende, litt urealistisk og spennende.
Det jeg likte med boken var at den hang sammen, og hadde en grei flyt. Men noe jeg ble litt irritert over var at den virket litt overdramatisk. Den var litt urealistisk fordi det var for mye som skjedde. Når bestevennene prøver å fikse vennskapet igjen, når de snakker sammen og gråter sammen, var den lett å leve seg inn i. For meg var det gjenkjennelig.
Jeg tror ikke at de fleste gutter hadde hatt like stor glede av «Det som er sant» som det jenter har. Men gutter kan absolutt lese denne, selv om den kanskje er ment mer for jenter.
Det som var veldig klisje var at: -Hovedpersonen var helt normal, ikke spesielt pen og misfornøyd med kroppen sin. –Det er venninnedrama og krangling. –Det er en «ond heks».
Jeg syns at denne boken er en veldig typisk ungdomsbok med vennskap, kjærlighet, sex og internett. Til å være en nynorsk bok er den ganske bra, grei, lettlest og kort bok. Jeg leser nesten bare jentebøker og er jo jente selv, så jeg vet veldig mye om hvor vanskelig et jenteliv er. Boken er ikke helt realistisk, men absolutt en spennende bok som er verdt å lese.


Veronica Jansen

Veronica Jansen

Skrevet av 29. oktober 2013 av Veronica Jansen på Sunnylven Skole

Boka handler om Linn, som blir satt i en virkelig vanskelig situasjon. Hun må velge mellom å være på bestevenninna sin side, som er på siden til en som har sviktet henne før, eller være på siden til kompisen hennes, som hun egentlig innerst inne tror på. Det er masse rykter, og ingen vet hva som egentlig har skjedd. Hvem skal Linn tro på, og hva er det som er sant?

Jeg synes boka var utrolig gripende. Når man må følge en sak gjennom hele boka, så må man finne ut svarene på alt og ingenting. Det blir lett og følge boka videre, og det er det som gjør ting veldig spennende. Man sitter og venter på et svar, og med samme du får det, dukker det opp noe nytt man vil ha svar på. Boka er veldig levende, og det er akkurat som om man kunne satt seg inn i situasjonen selv. Forfatteren har virkelig gjort jobben sin med å holde på leseren. Boka sluttet også veldig bra.


Emilie Brekke

Emilie Brekke

Skrevet av 28. oktober 2013 av Emilie Brekke på Sunnylven Skule

Det som er sant av Magnhild Bruheim

Boka handlar om eit venninnedrama, der Hanna kjem opp i ein vanskeleg og ubehageleg situasjon. Kva er sant? Er det Hanna eller Sander som seier sanninga om kva som eigentleg har skjedd? Linn veit ikkje kva ho skal tru, men Solveig har bestemt seg, og kjempar for saka. Linn skjønar ikkje kvifor, heilt til Solveig fortel om si eiga oppleving. Vennskap blir sett på prøve, og hjarte blir knust.
Det at boka er på nynorsk gjer at den kanskje blir lagt meir merkje til enn andre bøker. Språket er vanleg, og den er enkel å forstå. Den er kanskje ikkje den mest originale boka, men jentedrama er noko dei fleste jenter likar å lese, så eg trur ikkje det har noko å seie. Boka startar rett inn i handlinga, noko som gjer at starten ikkje kan virke lang og uinteressant. Handlinga gjer at det er vanskeleg å leggje den frå seg, og eg synest den er skriven på ein god måte. Alt i alt synest eg at dette er ei god bok, den kan eg anbefale til andre ungdommar, kanskje i hovudsak til jenter!


Mari Rong Soldal

Mari Rong Soldal

Skrevet av 25. oktober 2013 av Mari Rong Soldal på Voss ungdomsskule

Tittel: Det som er sant
Sider: 138
Sjanger: Roman
Tema: Mobbing, vennskap, valdtekt
Forfattar: Magnhild Bruheim
Utgjeve: 2013
Terningkast: 4
Tilrår for: Jenter 14-17

Linn er ein heilt vanleg person, som eigentleg er veldig forsiktig. Ho har heilt daglegdagse problem, heilt til no.
Linn og Solveig har vore bestevennar sidan forrige haust, men no kom det noko i vegen for vennskapet, eit val. Hanna har blitt utsatt for eit overgrep, og Sander ( ein god venn av Linn) var han som hadde gjort det. Sander og Hanna hadde to ulike meiningar om kva som skjedde, og Solveig valte å tru på Hanna. Men Linn veit ikkje kva ho skal velje, for ho er like glad i Sander og Solveig.
Boka handla eigentleg om korleis det er å velgje mellom to vennar og om korleis det er å bli utsatt for valdtekt. Eg trur at forfattaren vil få fram korleis det er å vere ein ungdom og kva problem du har i den tida. Boka var lettlest men litt rotete. Den mangla litt meir humor.
Boka var litt kjedeleg fordi at alt var så forutsigbart.
I starten var det spennande, men det varte berre i ca. 3-4 kapittel, så blei det forutsigbart og kjedeleg.
Men slutten var veldig uventa, overraskande og litt skuffande. Det slutta liksom i all hast. Linn fekk det ikkje som ho ønska, og det likte eg ikkje så godt.
Det som fekk meg til å lese vidare var at eg ville finne ut av alle dei spennande spørsmåla og problema til Linn. Også politisaka og korleis Solveig reagerte på ting var kjekt å lesa. Så ville eg jo finne ut kva som politiet fann ut og korleis det gjekk med Linn.
Men eg synest at forfattaren har gjort ein veldig god jobb med boka, men sakna humoren.


Janne Lise Johnsen Hjortdal

Janne Lise Johnsen Hjortdal

Skrevet av 22. oktober 2013 av Janne Lise Johnsen Hjortdal på Åkra undomskole

Hvilken side velger Linn
Tittel: Det som er sant
Forfatter: Magnhild Bruheim
Sjanger: Drama
Antall sider i boka: 137

I boka møter vi Solveig, Linn, Hanna og Sander. Solveig og Linn er bestevenner men så skjer det noe og Linn er redd for at Hanna skal komme mellom de.
Linn og Solveig er på en fest. Linn er forelsket i sander som er ett år eldre.
Sander og Hanne står og danser og kliner Linn er så misunnelig men Solveig prøver og roe henne ned. Men så forsvinner både Sander og Hanna. Linne trudde de hadde gått him men etter en stund sto Hanna i døra barbeint og så ikke helt god ut. Solveig reiste seg og gikk bor og snakte med Hanna. Linne satt fortsatt i stolen hun følte at hun var limt fast i stolen.
Jeg synes boka var lett og lese og forstå.
Når jeg leste så klarte jeg ikke og legge den fra med på grunn av at det skjedde noe hele tiden.
Terningkast er:5

Vis flere anmeldelser

Til toppen