Det som er sant

Magnhild Bruheim Samlaget 2013 17 anmeldelser

Kva er sant, og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Frederik Starheim

Det som er sant

Skrevet av 14. februar 2020 av Frederik Starheim på hauge skule

Forfatter: Magnhild Bruheim
Sider: 135
Boka «det som er sant» er ei spennende dramabok med litt av hvert som skjer.
Boka handler om Linn som prøver å ordne opp i vennskapet sitt med Solveig etter at Solveig blei helt oppslukt av å hjelpe Hannah. Grunnen til at Solveig vil hjelpe Hannah er at i begynnelsen av boka forsvinner Hannah på en fest inn på et rom med Sander, en gut Linn er stupforelska i.
Jeg trudde det kom til å bli en kjedelig klissete jentebok men her var det overrasking å finne. Boka viser eksempel av realistiske situasjoner og legg til ekstra spenning med å ha mange tanker reflektert.
Boka starter rett på og gir ikke opp med spenning før boka er over, dette gjør at du får ekstra motivasjon til å lese videre.
Bokas originalitet er ikke på topp, det er ikke den første boka jeg har lest med sånt tema, men selv om boka ikke er ny og moderne i tenkemåte, løyser dei det fortsatt nydelig.
«det som er sant» spiller på realistiske situasjoner som jeg skreiv lenger oppe, det gjør historien mer truverdig og gjør at du lev deg betre inn i boka, og klarer å leve i ei eigen boble mens du les.
Det veldig uformelle språket gjør boka mer forståelig for ungdom flest. Og gir en følelse av forståing og at du kjenner dei.
Etter mi meining burde alle lese denne boka, boka er nydelig på mange plasser, sjølvsagt er det noen plasser den svikter. Slutten for eksempel, det er en av dei mest trasige slutten jeg har lest i mitt liv, meget skuffende må jeg sei.


Marte Stokseth

Marte Stokseth

Skrevet av 26. oktober 2015 av Marte Stokseth på Rothaugen skole

Hva er sant?

“Det som er sant” er en dramabok som byr på spenningsfylte sider og realistiske hendelser. Boken går ut på at hovedpersonen Linn henger på slep etter sin bestevenn Solveig som er oppslukt av å hjelpe Hanna. Hanna har blitt voldtatt, eller bare lyger hun? Det er det Linn ikke klarer å finne ut. Skal hun stole på en gammel venn som ødela alt for henne, eller stole på “voldtektsmannen” som hun er forelsket i?

Før jeg begynte å lese boken, så trodde jeg at det skulle bli uinteressant og tamt, men der tok jeg feil. Fra første side skjer det noe, du befinner deg midt i en handling og forstår fort hvem som er hvem i boken. Du finner også fort ut hvilke forhold hovedpersonenen har til de andre som blir nevnt i begynnelsen. Selv om det går litt treigt før forfatteren klarer å oppsluke deg, er det fortsatt en ganske god og fengende start.

Slutten av boken overrasket meg veldig. Ettersom jeg ikke hadde noen forventninger før jeg begynte å lese, bygde spenningen seg opp underveis. Da jeg kom til siste kapittel, var jeg klar for en fantastisk god slutt hvor alle mine spørsmål ville bli besvart. En god bok ender med noe som får deg til å ville lese mer, en slags tørst etter flere boksider. Det gjorde da altså ikke denne. Jeg ble rett og slett skuffet. Jeg trodde boken skulle slutte med et pang, men jeg ble sittende igjen med mange spørsmål og ville ikke lese mer. Forfatteren endte boken på et sted hvor alt var som før du begynte å lese, som om ingenting hadde skjedd. Etter min mening ble det helt feil.

Uansett, selv om jeg har skrevet en god del nå om hvordan jeg mislikte slutten så betyr ikke det at boken var dårlig. Begynnelsen og den midtre delen var fantastisk, og alt jeg ville var å lese mer. Forfatteren hadde skrevet på en slik måte at jeg levde meg inn i boken og så meg selv i deres situasjoner, noe som er veldig vanskelig for en forfatter å få til. Handlingene var basert på noe som faktisk kunne ha skjedd i virkeligheten, så det gjorde boken lettere å forstå. En setning som jeg likte veldig godt i boken var: “Det stod at ho hadde meir enn to hundre Facebook-venner, men ho hadde ingen i det verkelege livet.” Selve handlingen var ganske original, jeg tror ikke jeg har lest noe som har vært lignende. Språklig sett var det godt skrevet, og forfatteren tok i bruk gode metaforer og språkbilder. Forfatteren fikk også personene i boken til å virke realistiske på grunn av at de hadde ulike dialekter enn nynorsk som boken faktisk ble skrevet på.

“Det som er sant” tar utgangspunkt i en alvorlig handling som har skjedd med altfor mange jenter i verden. En jente blir voldtatt og føler skam og at det er hennes skyld, mens voldtektsmannen får gå fri og ikke føler skyld i det hele tatt. Jeg syntes boken gir et sterkt budskap til jenter ved å si at de ikke burde holde det inni deg og føl deg skyldig, men prøve å få hjelp, anmelde det til politiet og ta imot støtte fra de som gir det. Alt i alt er dette en bok som er verdt å lese, så lenge du er forberedt på en skuffende slutt.


Else Fuglum

Else Fuglum

Skrevet av 26. oktober 2015 av Else Fuglum på Rothaugen skole

Det som er sant
Boken “det som er sant” handler om en jente som heter Linn. Hun og bestevennen sin Solveig drar på Hanna sin fest, som er en jente i klassen deres. Plutselig forsvinner Hanna med gutten Sander, som Linn er hodestups forelsket i. Når Hanna kommer sjanglende og full tilbake sier hun at hun har blitt voldtatt. Deretter handler det om hva som er sant eller ikke siden Hanna og Sander har to versjoner av det som skjedde. Vennskapet til Linn og Solveig blir satt på prøve.
Når det gjelder språket på boken mener jeg at det var en veldig lett bok å lese. Den er ikke lang og det er ikke masse vanskelige ord i den. Boken er på nynorsk men selvom den er det, merket jeg nesten ingen forskjell hvis jeg hadde lest den på bokmål. Boken var også veldig overraskende, det skjedde et par ting du ikke hadde anelse om at skulle skje. Og det er det jeg liker med boken, det at den er full av overraskelser.
Det som er sant er en veldig typisk jentebok etter min menig og det er masse drama.
Min opplevelse av boken var at den var ikke så utrolig gøy å lese i begynnelsen. Den var ikke særlig gripende og det var mange personer du ikke ante hvem var. Men etter hvert så leste jeg mer og mer og det ble mye mer spenningsfylt. Etter hvert levde jeg meg rett og slett inn i boken. Det var sånn at jeg ikke greide å ligge fra meg boken! Så ille var det faktisk. Når det kommer til slutten av boken kom det ganske brått og uventet. Egentlig ble jeg litt skuffet over så lite man fikk vite om alt som hadde skjedd gjennom boken.
Forfatteren til denne boken heter Magnhild Bruheim og har skrevet totalt 15 bøker. Jeg synes Magnhild er en ganske flink forfatter og det hun skriver er troverdig og det er slik hun gjør at leserne hennes liker å lese bøkene hennes.
Så det boken handler om er vennskap og det å være der for hverandre når vi trenger de mest og ikke svikte hverandre. Være ærlige mot hverandre og ikke bygge løgn på løgn mot hverandre. Ærlighet varer alltid lengst! Jeg mener at andre burde lese denne boken! Først av alt den var kjempe bra, fordi spenningen holdt det gående hele boken. For det andre tror jeg den best passer best til jenter på 12-16 år, gutter kan selvfølgelig også lese den!


ingeborg gjelland lid

ingeborg gjelland lid

Skrevet av 12. desember 2013 av ingeborg gjelland lid på voss undomsskule

Forfattar: Magnhild Bruheim
Tittel: Det som er sant
Utgjeve: 2013
Sider: 138
Sjanger: uungdomsroman
Tema: vennskap
Passar. 12-14 år
Terningkast. 5

Handlingsreferat

Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentleg skjedde oppe på rommet den festen.

Eg syns boka var kjekk og e eg koste meg medan eg las. Eg brukte rundt tre veker på dan. Når eg las ville eg lese vidare på grunn av at den var kjekk.

Denne boka lærer oss kor viktig det er å stole på kvarandre! Og kva som skjer me du ikkje snakkar sant. Boka var interessant.

Eg valde karakteren fem fordi eg syntest at boka var kjekk. Den får ikkje seksar fordi forfattaren kunne godt fortalt kva som skjer med Hanna, Sander, Solveig og Linn vidare.


Selma Magnussen

Selma Magnussen

Skrevet av 12. desember 2013 av Selma Magnussen på Torstad ungdomskole

Boka handler om Linn og bestevenninnen hennes Solveig som var på fest. På festen skjedde det noe mellom Hanna og Sander. Hva var det som skjedde inne på det rommet? Dagen etter går det mange rykter om hva som kan ha skjedd. Hva er sant og hva er et rykte? Saken blir anmeldt til politiet. Solveig støtter Hanna fullt ut gjennom hele saken, men ikke Linn. Linn er ikke sikker på hvem hun skal tro på, Sander eller Hanna? For en god stund siden hadde det skjedd noe mellom Linn og Hann som gjorde at Linn ikke kunne stole på henne. Hvem skal man tro på?

Boka er skrevet på nynorsk, men er enkel og grei å lese. Det er ikke så lange kapitler, korte setninger og enkle ord.

Etter min mening er ikke dette den beste boken jeg har lest. Når det gjelder slutten på en bok, gleder man seg alltid til å få vite svaret på hva som har skjedd, men det fikk vi ikke her.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
ingeborg gjelland lid

ingeborg gjelland lid

Skrevet av 12. desember 2013 av ingeborg gjelland lid på voss undomsskule

Forfattar: Magnhild Bruheim
Tittel: Det som er sant
Utgjeve: 2013
Sider: 138
Sjanger: uungdomsroman
Tema: vennskap
Passar. 12-14 år
Terningkast. 5

Handlingsreferat

Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentleg skjedde oppe på rommet den festen.

Eg syns boka var kjekk og e eg koste meg medan eg las. Eg brukte rundt tre veker på dan. Når eg las ville eg lese vidare på grunn av at den var kjekk.

Denne boka lærer oss kor viktig det er å stole på kvarandre! Og kva som skjer me du ikkje snakkar sant. Boka var interessant.

Eg valde karakteren fem fordi eg syntest at boka var kjekk. Den får ikkje seksar fordi forfattaren kunne godt fortalt kva som skjer med Hanna, Sander, Solveig og Linn vidare.

Til toppen