Det Sara skjuler

Kathrine Nedrejord Aschehoug 2019 18 anmeldelser

Etter en fest blir alt annerledes. Lajla merker det med en gang. Sara er tom i blikket, redd for mørket, redd sin egen skygge. Og selv om Lajla lover å ikke blande seg, klarer hun ikke la være. Hun må Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Irma

Spennende bok med viktig tema!

Skrevet av 21. november 2019 av Irma på Sunnland skole

Boka “Det Sara skjuler” er ei dramabok som foregår i Karasjok og som handler om Lajla og bestevenninna hennes Sara. En høstnatt banker Sara på vinduet til Lajla. Det viser seg at hun har blitt voldtatt. Lajla lover å la saken ligge, men hun klarer det ikke når hun ser hvor fælt venninna hennes har det. Hun må finne ut hvem som står bak dette. Er det fotballtreneren, Saras kjæreste, eller kanskje Lásse, gutten i klassen?

Jeg synes boka var middels vanskelig. Den har en blanding av lange og mellomlange setninger, og språket passer fint til miljøet boka er satt i. Det var ikke så mye overraskende, bortsett fra litt mot slutten, men likevel synes jeg boka var jevnt over spennende og man fikk lyst til å lese. Jeg synes den tar opp mange viktige tema og forfatteren beskriver følelser og skildrer bra. Jeg synes kanskje at “detektivdelen” om man kan kalle det for det, skulle ha vært litt bedre, f.eks ved at Lajla hadde hatt bedre grunner til å undersøke de mistenkte.

Forfatteren Kathrine Nedrejord kommer selv fra Karasjok. Finnmark er det fylket med flest voldtekter per innbygger, og i Karasjok i 2018 ble det dømt voldtektsforbrytere jevnt og trutt. Forfatteren selv ble også voldtatt i Paris i fjor, en erfaring hun brukte som utgangspunkt til romanen “Forvandlinga” som ble gitt ut samme år. I “Det Sara skjuler” har hun valgt å følge Lajla sitt synspunkt, for å legge vekt på hva en voldtekt gjør med de som står nære offeret.

Jeg synes boka har et veldig viktig budskap og alt i alt var ganske bra, og gir den en terningkast 5.


Mari Flatum Bakke

Hva skjuler Sara?

Skrevet av 20. november 2019 av Mari Flatum Bakke på Vågå ungdomsskole

"Det Sara skjuler" er ei bok som er skrive av Kathrine Nedrejord. Den handlar om hovudpersonen Lajla som har ei bestevenninne som heiter Sara. Før var dei saman heile tida og gjorde alt saman, men så begynte plutseleg Sara å oppføre seg så rart. Lajla ser at det er noko, men Sara nektar å fortelje om det. Ho har ein kjæraste som heiter Klemet. Lajla tru han har gjort noko, så ho bestemmer seg for å dra til Klemet å finne ut av det…

Denne boka likte eg veldig godt. Den hadde passe med skildring og eg kunne sjå ting lett for meg. Den starta litt brått på, så det var litt vanskeleg å henge med, men etter kvart vart ho berre betre. Så eg vil gi denne boka terningkast 5.


Oda Moldal Johansen

OK bok

Skrevet av 19. november 2019 av Oda Moldal Johansen på Smestad ungdomsskole

Det Sara Skjuler er en bok skrevet av Kathrine Nedrejord. Boka starter med at Sara kommer vettskremt og bekymret til Lajla sitt vindu en mørk og kald kveld. Lajla merker at det noe som plager henne, men Sara vil ikke fortelle hva som har skjedd og hun vil ikke at Lajla skal blande seg heller. Men det klarer ikke Lajla å unngå, hun må finne ut hva som har skjedd med beste venninnen hennes og ikke minst prøve å få en stopper på det.

Jeg synes bok var helt OK. Den var veldig kjedelig i starten, men så bygger den seg opp mer og mer etterhvert, og så faller det ned igjen. Boka har ingen rød tråd og jeg faller av hele tiden. Forfatteren er flink til å forklare og å skildre handligene, men det kan bli i overkant mye noen ganger. Alt i alt en veldig bra og viktig historie som vi vet kan skje i virkeligheten og som burde sette mer fokus på.

Terningkast: 3


Sofie Nordset Horn

En helt grei bok

Skrevet av 18. november 2019 av Sofie Nordset Horn på Smestad ungdomsskole

Det Sara skjuler er en bok som er til ungdom som Kathrine Nedrejord har skrevet. Denne boka handler om Lajla som er jeg-personen og venninnen Sara. De har vært bestevenner så lenge de kan huske. De forteller hverandre alt og deler alt som skjer, men en dag var det annerledes.
Det hele starter med at Sara kommer gråtende og forskrekket inn gjennom soveromsvinduet til Lajla. Hun har kloremerker på halsen på armene, men hun prøver å skjule det med boblejakka og skjerfet. Lajla så at Sara var redd og at det er noe hun skjuler. Lajla vil finne det ut og hjelpe, men det er ikke så lett når Sara ikke sier noe om det som har skjedd.

Jeg synes boka var helt grei. Det var en bok som var lett å skjønne og lese. Boka var bra i starten og hadde god spenning, men midt i boka ble det litt for kjedelig siden det ikke skjedde så mye, men utover mot slutten bygget det seg opp igjen og ble spennende. Men alt i alt terningkast 4 til « Det Sara skjuler».


Johannes

Det boken skjuler

Skrevet av 13. november 2019 av Johannes på Grov skole

Denne boken heter “Det Sara skjuler” og er en bok som handler om en jente som nettopp har gått igjennom noe helt forferdelig. Boken er en dramabok som man må sette seg dypt inn i for å forstå den. Det veldig mye rart i denne boken blant annet at Sara kommer hjem senere enn hun burde, hun får dårligere karakterer og mer fravær på grunn av det en mann gjorde mot henne. Når hun kom hjem, hadde hun kloremerker på armene og hun prøvde å skjule det med en stor boblejakke og et skjerf. Grunnen til de kloremerkene får du vite om i boken. Boken starter litt treigt, men om du leser den ofte klarer du å bli oppslukt av den. Det skjer ganske mye ganske ofte, men den har en litt treig start som jeg nevnte litt lengre opp. Boka sluttet ganske så brått med at vi ikke får vite hva som kommer til å skje videre. Boken var litt, vanskelig å legge fra seg fordi jeg hadde lyst til å vite hva som kom til å skje videre med den mannen. Handlingene fikk meg til å lese videre fordi det er en bok som er basert på ungdomslivet nå til dags. Ord som kan beskrive boka på en helhet er “Overraskende.” Boka får meg til å se på livet som en takknemlighet på at de tingene som skjedde i boken ikke har skjedd med meg. Miljøet i boka er ganske realistisk som for eksempel ungdomslivet nå til dags, det blir jo mye rusing og kanskje voldtekt, kommer an på miljøet til plassen der du bor. Boka var sånn passe lett å lese fordi det var noe interessant ovenfor ungdomslivet. Boka har korte og spennende setninger. Boka har ganske mange banningsord og dialektord. Ja, jeg syntes at språkbruket passet til boka som passer for ungdommer. Boka var litt treig, men når du leser den setter du deg inn i den til slutt.. Jeg anbefaler folk fra 13 og opp over til å lese den.

Jeg gir denne boken terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen