Det hjelper ikke å blunke

Lene Ask Gyldendal 2016 72 anmeldelser

Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Hannah

Hannah

Skrevet av 28. oktober 2018 av Hannah på Den norske skole i Costa Blanca

Det hjelper ikke å blunke – Underholdende, men følelsesrik!

For å være fullstendig ærlig, boka var ikke akkurat det jeg hadde forventet meg. Jeg synes budskapet i boken var ekstremt følelsesrik og boka var nokså rolig. Jeg synes også at den var veldig underholdende å lese. Boka er meget realistisk og man kunne godt ha forestilt seg at handlingen i boka kunne ha skjedd med seg selv.

Boka gir oss en nokså velskrevet fortelling om en jente med navn Lilly som har et ganske dårlig selvbilde. Hun misliker kroppen sin og har et arr som deler leppa hennes i to. Nesa hennes er også skeiv. Lilly bekymrer seg ikke så mye om det på grunn av at hun synes at det ikke er viktig. Hun synes at siden hun er så flink til å løpe, så trenger hun ikke å engang bry seg om de tingene hun misliker med seg selv. Etter hvert så blir Lilly forelsket i sin bestevenn, Are, og senere går hun på en fest og gjør et par handlinger hun angrer på senere. Det jeg synes boka manglet var spenning, spesielt i avslutningen, og litt variasjon i det som skjedde i boken.

Jeg synes at boka var meget god. Den har realistiske egenskaper, men jeg føler for at det samme skjedde om og om igjen helt til avslutningen. Jeg kjente meg litt igjen i boka, men jeg ble ikke akkurat helt forelska i boken. Jeg synes at boken passer for 13 og oppover. Dessverre så gir jeg boka terningkast 4.


Andrea

Andrea

Skrevet av 26. oktober 2018 av Andrea på Den norske skole i Costa Blanca

Boken handler om en jente som er mirakelbarnet til foreldrene og om forholdet til bestevennen hennes som hun ble forelsket i. Hun gjør dumme ting og foreldrene begynner å bli bekymret. Boka tar opp noen av de problemene enn møter når enn er tenåring. Jeg anbefaler denne boka til tenåringsjenter. Jeg gir denne boka terningkast 5, fordi jeg synes det var en god bok. synes at den boken var så spennende at jeg klarte å lese den på en ettermiddag, men jeg synes ikke det var en god slutt som jeg hadde forventet.


Andrine

Andrine

Skrevet av 27. mars 2017 av Andrine på Hyllestad

DET HJELPER IKKE Å BLUNKE

Boka «Det hjelper ikkje å blunke« handlar om Lilly og bestevennen hennar, Are. Lilly er litt annleis i forhold til andre jenter. I boka får vi eit innblikk i korleis det er å vere ungdom og kva slags problem mange av oss har i løpet av ungdomstida. Eksempel vi får lese om i denne boka er kjærleik, vennar, familie, festing, drikking, skule, utsjånad, og korleis det kan følast å vere litt annleis.
Boka startar heilt greitt. Vi får innblikk i korleis hovudpersonen er, og om det nære forholdet ho har til bestevennen sin. Etter kvart forandrar livet hennar seg, og ting blir vanskeleg. Ho føler seg annleis, og usikker, og ho merkar at kroppen hennar forandrar seg. Oppi alt dette blir det kjærleiksdrama då ho vert forelska i bestevennen, Are. Ho har lenge ei forhåpning om at det skal bli noko mellom dei to, etter at ho kyssa han på ein fest, men det som skjer er at Are vert saman med ei anna.
Eg syntes boka stoppa litt brått og rart, og det hadde ingen skikkelege spenningstoppar. Det verkar plutseleg som om det ikkje har skjedd noko mellom dei to hovudpersonane, og alt er «normalt«.
Boka passar for born mellom 10-14 år. Eg vil gje ho terningkast 3.


Gabriella Bjaaland

Gabriella Bjaaland

Skrevet av 16. desember 2016 av Gabriella Bjaaland på Midtstuen skole

Det hjelper ikke å blunke
Boken begynner in medias res og gjør at man kommer rett inn i handlingen. Boken handler om det at man aldri føler man er bra nok og det å løpe fra problemene sine. Innimellom skulle jeg ønsket flere skildringer for å utvide øyeblikkene.
Hovedpersonen irriterte meg. Hun tok hele tiden dumme valg, og på grunn av oppførselen hennes, det store fokuset på pupper og måten hun taklet problemer på trodde jeg hun var mye yngre enn det det ble beskrevet i boken.
Boken hadde spenningsstopper, men jeg følte aldri at jeg ble ordentlig dratt med inn i boken og at jeg bare måtte lese videre. Slutten var brå og jeg følte at det var mange spørsmål som fremdeles var ubesvarte.
Handlingen var realistisk, men manglet til tider skildringer, synes hovedpersonen oppførte seg merkelig, alderen virket urealistisk og jeg likte ikke slutten. På grunnlag av dette velger jeg å gi terningkast 4


Kaja Skikkelstad

Kaja Skikkelstad

Skrevet av 15. desember 2016 av Kaja Skikkelstad på Søndre Land ungdomsskole, 9A

Det hjelper ikke å blunke

Det hjelper ikke å blunke er en bok som handler om Lilly og hennes bestevenn Are. Lilly er annerledes, og hun er heller ikke så pen. Gjennom denne boka får vi innblikk i hvordan jenter som føler seg annerledes har det. Et viktig tema for mange.
Boka blir litt trå i lengden, og det skjer ikke noe som er kjempespennende. Man sitter å venter på en spenningstopp som aldri kommer. Boka er spesiell og litt rar i min mening. Starten av setningene forvirrer meg litt og i mange av handlingene lurer jeg på hva som egentlig skjer og hvem det handler om. Boka slutter veldig brått, og man skjønner ikke helt hvordan det gikk med alle til slutt.
Boka i min mening er ikke noe av det beste, og jeg gir derfor terningkast 3 og syntes denne boka ikke burde nomineres til uprisen.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Eli

Eli

Skrevet av 14. desember 2016 av Eli på Farsund barne- og ungdomsskole

Forvirrende

Det hjelper ikke å blunke handler om en jente, Lilly, som da ikke er den peneste. Hun har et stygt arr på leppa og en skeiv nese. Så blir hun forelsket i bestevennen sin, Are.

Jeg følte at forfatteren prøvde for hardt for at ungdommer skulle kjennes igjen i hoved- og bi-personer. Og at, den fikk ikke helt sagt hvor godt det er å være ungdom, selv om det er hardt. Nesten som om forfatteren ville vise at ungdommer gjør gale ting hele tiden. Det kan jo hende jeg bare har misforstått hele boka, men det er tanken og følelsen jeg fikk.

Boka hadde fine skildringer, men med en gang jeg kom inn i det brøt jeg ut igjen fordi jeg ikke skjønte hva som skjedde. Boka har også en del kjennetegn på det å være ungdom. Du blir nervøs på grunn av utseende og kropp, alkohol og rusmidler kommer inn i bildet og banning.

Coveret til boka kan lett fange hvem som helst, Da jeg tok opp boka tenkte jeg at dette kom til å bli en fantastisk bok. Dessverre glemte jeg helt ordtaket «Ikke døm en bok etter omslaget». Jeg forsto nesten ingenting av handlingen, det var så rotete. Plutselig så kommer det 3 kapitler om puppene hennes. Så har hun fest, også går vi tilbake til puppene. Det er som om jeg leser flere bøker samtidig, en om foreldrene hennes og henne, om puppene, om løping og så en tekst på fire sider om at hun er forelsket i Are.

Det verste er at boka ikke handler om hvor mye hun liker Are, men om hvor mye hun liker løping. På hver eneste side står det at hun må løpe vekk. Jeg skjønner at hun ikke ville møte problemene sine, men det ble alt for mye. Sånn at når jeg lukket boka, tenkte jeg ikke over de tingene jeg likte, men om hvor mye jeg misliker ordet «løpe». Jeg ble så irritert på henne og på boka, og hver gang jeg åpnet boka ville jeg bare lukke den igjen. Med en gang jeg forsto hva som hadde skjedd så kom det noe nytt igjen.

Jeg likte derimot en ting, slutten. Slutten var åpen, så du kunne selv tenke over hva som akkurat hadde skjedd. Jeg fikk et godt råd ut av slutten. Jeg liker måten forfatter har skrevet og tenkt, og selve handlinga på boka kunne vært fantastisk. Det er bare så forvirrende og rotete at jeg endte opp med å ikke like boka i det hele tatt.

Selv om det ikke gikk akkurat som hun ville ha det, var det fortsatt en lykkelig slutt.

Terningkast: 3

Jeg synes at boka ikke bør bli nominert til Uprisen.

Til toppen