Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2017 36 anmeldelser

Gabriella får ikke sove. En stemme går stadig på repeat i hodet hennes. Det er Mathias, barndomskameraten, hun hører. Det er som om han forfølger henne. Hva er det han vil? Hun vil jo bare ha det fint og være Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Gada Alsharifi

Gada Alsharifi

Skrevet av 11. desember 2017 av Gada Alsharifi på Rosten skole

DET ER NATT; DET ER KALDT OG JEG SOVER IKKE handler om den unge jenta Gabriella som går på folkehøyskole. Hun får ikke sove om nettene og tenker ganske mye på sin gamle barndomsvenn Mathias. Gabriella begynner å sovne i timene og bestemmer seg for oppsøke psykolog senere. Der får hun mange svar på spørsmål om Mathias, men ikke alle.

Jeg synes boka var litt deprimerende fordi hovedpersonen tenker veldig negativt, og virker litt deprimert. Likevel er det en fordel, den forteller oss litt hvordan det er å være deprimert og trist. Boka var litt langsom, det skjer ikke så mye, det gjorde at boka ikke var så spennende. Den krever også mye tenking og konsentrasjon.

Jeg vil anbefale denne boka til folk som liker triste bøker og som liker å tenke.
Terningkast: 3


Thomas Sandberget

Thomas Sandberget

Skrevet av 10. desember 2017 av Thomas Sandberget på Hisøy skole

En ny og annerledes bok- til det positive!
Denne realistiske ungdomsboken er skrevet av Hilde Hylleskaar, og handler om Gabriella, som går på Folkehøgskolen. Hun er litt annerledes enn andre gutter og jenter på hennes alder. Gabriella går ute om nettene fordi hun ikke får sove, og kommer for sent til timene sine. I tillegg tenker hun alltid på Mathias, hennes beste barndomsvenn. Etter mange søvnløse netter blir hun til slutt kalt inn til psykolog, da hun ofte sovner i timene. Hos psykologen blir mange hemmeligheter avslørt, og historien om Gabriellas liv kommer til syne.
Jeg synes selv at boka var gøy, fordi den var veldig realistisk. Boka var ikke veldig spennende, men man ble veldig nysgjerrig etter hvert som man fikk vite mer; man fikk lyst til å lese videre. Jeg synes at avslutningen var lite brå, men ganske forutsigbar. Likevel er det noen ting i boka man ikke får oppklart, og som man må tenke seg til selv. Dermed kan man si at boka har en åpen slutt.
Forfatteren skriver med et forståelig og skildrende språk. I mange situasjoner ble både mennesker og gjenstander beskrevet ned til minste detalj, noe som gjorde boka enda mer troverdig. Den inneholder også mye dialog. Dermed ble boka mer levende. Boka var forholdsvis lettlest, men hadde mye rom for tolkning.
Ideen til boka var veldig god, og minnet ikke i det hele tatt om noe jeg har lest før. Jeg tror at den egentlig handlet om det å være ungdom i dagens samfunn, og den sårende følelsen av å savne noen. For meg var denne boka en terningkast 6, ettersom den bød på en ny og annerledes leseopplevelse.


Jil Sira

Jil Sira

Skrevet av 10. desember 2017 av Jil Sira på Sagene skole

Kampen mot fortiden
Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke av Hilde Hylleskaar er en følelsesvekkende, sterk og leseverdig bok. En bok som setter deg inn i en tenårings traumatiske fortid med aktuelle hendelser fra omverdenen. En bok som gir deg et innblikk i noe enhver kan kjenne seg i igjen i. Følelsen av uvisshet og sårbarhet.
Boken handler om Gabriella. En folkehøyskole elev som ikke får sove om natten. Drømmen, tankene og fortiden forfølger henne og gir ikke slipp på det vonde i fortiden hennes.
Starten av boken blir jeg sittende som et spørsmålstegn. Vi er midt inn i en handling med tanker og følelser som kan virke forvirrende. Dette er et virkemiddel som skaper både dynamikk og forvirring. Men etter som Gabriella går til psykolog og åpner seg, gjør boken det samme. Det er en lidenskapelig bok som drar deg inn i handlingen. Med beskrivende ord, maler det fram bilder og perspektiver. Flere steder tok historien en overraskende vri. Med disse overraskende handlingene gir det boken en enda større mening.
Jeg synes boken er god og har en sterk historie. I starten fant jeg det vanskelig å skjønne hva som foregikk. Og når man ikke skjønner helt hva som skjer i boka, kan det umotiverende å lese videre. Men historien griper fort tak og jeg merker at jeg vil lese videre. Det er det eneste jeg synes burde vært bedre med denne boka. Jeg hadde ønsket en mer fangende innledning. Men samtidig var denne starten det som gjør slutten så overraskende og fullendt. Så starten er noe man må komme seg igjennom, før den virkelige spenningen starter.
Jeg tenker man må være villig til å investere litt tid til å lese denne boken. Starten av boken gjorde det undrende og satt tålmodigheten min på prøve. Derfor er den kanskje litt mer for de som liker godt å lese, og se budskap og mening bak bøker. Det er en bok, som etter min mening, er vel verd å lese. Jeg strekker meg til et terningkast 5.


Alexandra Jonassen

Alexandra Jonassen

Skrevet av 9. desember 2017 av Alexandra Jonassen på Fagerborg skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke
Dette er en bok om en jente som heter Gabriella og skal begynne på folkehøyskole. Om nettene får hun problemer med å sove fordi hun tenkte på barndomsvennen sin, Mathias. Hun kan finne seg selv vandre ute i gatene om nettene. Hun får tilbud om å dra til psykolog slik at hun kan snakke om problemene sine.
Boka startet litt tregt men spenningen bygde seg opp utover boka. I boka så er det mange steder hvor jeg ble overasket fordi jeg ikke hadde forventet handlingene. Personlig synes jeg at boka var vanskelig å legge fra seg. Jeg sytes boka var overraskende, spennende og gripende.
Boka er ikke lettlest men det er ikke vanskelig å lese heler. Den er midt i mellom. Boka har ikke altfor lange skildringer men ikke altfor korte, men helt fin lengde. Det er ikke noe banning i boka og språket passet handlingene.
Annet en litt treg start og noen deler som var litt vanskelig å lese så var det en veldig fin bok. Jeg ville anbefalt boka til folk som syntes det å lese tunge bøker er greit fordi det er noen tunge temaer i boka.
Jeg ville gitt boka 5-


Julie Emlie

Julie Emlie

Skrevet av 7. desember 2017 av Julie Emlie på Sigdal ungdomsskole

Det er natt det er kaldt å jeg sover ikke.
Boka handler om Gabriella som går på folkehøyskole. Hun får ikke sove om natta for da hører hun barndomsvennen Mathias. På skolen er det en gutt som heter Snorre som er helt lik Mathias å det plager henne litt. Hun har ikke sagt noe til noen om Mathias helt til hun kommer til en psykolog det er da hun får svar på noen spørsmål men ikke alle.

Boka er roman.
Jeg synes boka var ganske langsom i startene å jeg skjønte ikke så mye men i midten av boka begynte det å bli spennende for da skjønte jeg litt mer. Boka hadde gode skildringer, lange nok kapitler og den handlet om noe som kunne skje med noen nå i dag. Men hoppet ganske mye fram å tilbake så den var litt vanskelig å forstå.

jeg anbefaler denne boka for folk som liker å lese å tenke litt.

terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen