Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2017 36 anmeldelser

Gabriella får ikke sove. En stemme går stadig på repeat i hodet hennes. Det er Mathias, barndomskameraten, hun hører. Det er som om han forfølger henne. Hva er det han vil? Hun vil jo bare ha det fint og være Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Lana

Lana

Skrevet av 25. oktober 2017 av Lana på Presterød ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke…

Når jeg så boka, tenkte jeg at den så veldig bra ut egentlig men jeg ble veldig skuffet.

Boka handler om Gabriella som ikke for sove om natta. Hun drømmer alltid om barndomsvennen sin, Mathias. Men etter hvert begynner hun å få mareritter om minnene de hadde sammen. Gabriella for alltid en stemme i hodet som kommer igjen og igjen og den stemmen er Mathias sin. Men så klarer hun ikke mer og bestemmer seg for å dra til psykologen. Men på skolen ser hun en gutt som heter Snorre. Han er ganske lik Mathias men han oppfører seg annerledes. Og av en eller annen grunn vil han bli kjent med Gabriella, og da blir hun skeptisk.

Boka føler jeg var litt treg og den var ikke så spennende heller. Det var flere steder i boka jeg ikke skjønte noen ting, fordi noen steder var det vanskelig og finne ut hvem som sa hva eller i hvilken tid de snakket om. Fordi noen ganger var det sånn at Mathias var her og noen ganger var han ikke det. Man visste aldri om man var i drømmen hennes eller om det var virkelighet. Men boka hadde veldig bra beskrivelser og skildringer.

Jeg annebefaler denne boka til folk som liker at ting skjer litt sakte.

Jeg likte ikke boka så veldig godt så jeg gir den terningkast 3


Ishi Mae Jensen

Ishi Mae Jensen

Skrevet av 25. oktober 2017 av Ishi Mae Jensen på Rosten skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke – er en dramabok som handler om Gabriella. Hun går på folkehøyskole, men har det vanskelig. Hun blir forfulgt av en stemme som går om og om igjen i hodet hennes, det er stemmen til barndomsvennen Mathias. Minnene om han dukker stadig opp, og hun får mareritt. Det er årsaken til at hun ikke får sove om natten, og må gå til psykologen. På skolen legger hun merke til Snorre – en gutt som minner henne om Mathias, men personligheten er annerledes. Han vil bli bedre kjent med henne, og det forvirrer Gabriella.

Boken er lettlest og realistisk. Den hadde gode beskrivelser og skildringer, så det var lett å forestille seg hva det stod. Man lever seg inn i hovedpersonen, og leser alt fra hennes synspunkt.

Jeg likte veldig godt at forfatteren skrev handlingen mer og mer spennende etterhvert, og fortalte ikke alt i starten. Også likte jeg veldig godt at hver gang Gabriella fikk flashback om minnene med Mathias, kom de i egne avsnitt. Så man skjønte når hun fortalte om det. Eneste jeg ikke likte var at jeg oppdaget en del skrivefeil, som gjorde meg forvirret. Men ellers var boken bra. Jeg anbefaler boken til 13 åringer + fordi det er noen steder der man kanskje må ha opplevd det eller noe lignende, for å forstå.

Jeg gir terningkast 5.


Ina Larsen

Ina Larsen

Skrevet av 24. oktober 2017 av Ina Larsen på Presterød ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke..

Når jeg først så boken tenkte jeg at denne boken må jeg lese med en gang, men jeg ble skuffet. Jeg trodde at denne boken skulle være veldig spennende, men det var den ikke. Litt av grunnen for at jeg ble skuffet, det var fordi boken gikk veldig tregt og langsomt å alle de spennende tingene ble litt borte av alle beskrivelsene. Det jeg synes var litt dumt det var at det ikke var noe som plutselig skjedde, det kunne for eksempel skje noe med Gabriella som ingen kunne ha mistenkt, eller bare at ting fikk en ny vri. Men når jeg kom midt i boken synes jeg ting gikk litt fortere, jeg synes ting ble lettere forklart og at beskrivelsene ikke var så lange. Det gikk mye fortere for meg å lese når ting ble fortere forklart i boken. Det jeg likte best var da Gabriella fortalte terapeuten Hannah om hvordan hun ble sint på moren sin og ropte, det synes jeg var enkelt og bra forklart om hvordan hun ble sint da følte jeg bare hvor sint hun var, så bra forklart var det. Men det var det eneste jeg synes var veldig bra, det var veldig mange bra beskrivelser ,men jeg la ikke så godt merke til dem når det ikke skjedde noe spesielt. Slutten av boken synes jeg var lik starten det gikk tregt og langsomt og jeg gledet meg å bli ferdig med boken.

Men boken var veldig lettlest, det var mange avsnitt og det ble litt mellomrom så det ble mye lettere og lese, så det synes jeg er veldig positivt.

Men jeg anbefaler ikke denne boken, for personer som liker at det skjer noe fort i teksten.


Emma Valør Noreng

Emma Valør Noreng

Skrevet av 23. oktober 2017 av Emma Valør Noreng på Grov skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke. Gabriella får ikke sove, hun er redd, redd for drømmene, redd for minnene med Mathias. Gabriella lever et dobbelt liv. Et i fortiden når hun slukes av tankene sine om Mathias og et der hun prøver å få livet til å fungere, få utdanning og få venner. Hun blir sendt til psykolog og hun tør endelig å prate ut om hvorfor. Hvorfor hun ikke sover. Hvorfor hun tenker på Mathias. Og hvordan Sverre ser ut som en tro kopi av Mathias.

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke er en dramabok men tar også opp mishandling, sorg og medlidenhet. Boken tok meg fra første side og var bra hele veien igjennom. Det var ingen plasser jeg måtte tvinge meg gjennom boken. Boken har ingen store spenningstopper men det som kunne vært spenningstoppen er dratt utover slik at du bare får vite det du vil stykkvis. Derfor er du nødt til å lese, og lese, og lese for å finne ut hva som skjer og hvordan det skjedde.
Boken sluttet brått men fint. Du fikk en avsluttende følelse selv om du gjerne ønsket at det var mere.

Boken omhandler veldig mange forskjellige temaer slik at det er lett å kjenne seg igjen i noe om ikke alt som skjer. Den tar opp viktige problemer og utfordringer hos ungdom, noe jeg synes er bra fordi dette ikke kommer nok i lyset til vanlig.

Når jeg var ferdig med boka satt jeg igjen med en helt ny følelse. Boken var gripende på en ny måte. Den stiller ting i lyset på en ny måte slik at det du trodde du visste svaret på kanskje ikke er så lett å svare på lenger.

Boken var ganske lettlest, ikke så mange sider og passelig med tekst på sidene. Det er ikke kapittel i denne boken, jeg likte det ganske godt fordi du fortsetter bare å lese og lese, du får liksom ikke en avslutning før helt på slutten. Jeg tror dette hadde mye å si for min leseropplevelse av boken.

Det beste med boken er at du virkelig forstår Gabriella. Boken legger stor vekt på tankene hennes og psykisk helse, at alt ikke alltid er slik som det ser ut.

Terningkast: 5+


Alexander R.J

Alexander R.J

Skrevet av 23. oktober 2017 av Alexander R.J på Harestua skole

Boka er en dramafortelling om en jente ved navn Gabriella. Hun går på folkehøyskole på linja barn og ungdom. Gjennom hele boka får du vite hva hovedpersonen føler og tenker, og man kan kjenne seg igjen ved flere av de tingene som skjer.

Jeg føler at boka treffer meg på noen få steder, og andre ikke. Den treffer meg spesielt der søvnmangel og stress i skolehverdagen blir nevnt. Boka hadde ikke noen særlige spenningstopper, noe som ikke er helt min smak, men den klarte uansett å få
meg med i handlingen til en viss grad. Man kan også sammeligne boka med en krimroman, fordi du utover i boka får vite mer og mer om hovedpersonen og historien som ledet opp mot nåtiden. Den åpenbarer seg.

Boka kan være litt treg til tider, men når du kommer over en spennende del er boka ganske vanskelig å legge fra seg. Jeg kan tenke meg at den kan være spesielt interressant for jenter/kvinner opp i mot 17-20 års alderen. Den tar blandt annet for seg det med konflikter, og i dette tilfellet over en gutt. Hvis jeg skulle gitt denne boka
et terningkast, ville jeg gitt den en 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen