Det er her jeg skal være

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2013 16 anmeldelser

Martine ble hardt skadet og besteforeldrene døde i en tragisk ulykke da hun var liten. Verken Martine eller de rundt henne forstår at denne hendelsen henger sammen med problemene hun har i dag:  følelsen av å være ensom blant venner, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Karsten

Karsten

Skrevet av 9. desember 2013 av Karsten på Sinnes skule

Tittel: Det er her jeg skal være
Forfattar: Hilde Hylleskaar
Sider: 216
Forlag: Gyldendal
År: 2013

I boka Det er her jeg skal være treff me Martine, ho er 17 år. Martine slit med traume etter ei bilulykke då ho var ni år gammal. Livet hennar er vanskeleg og ho undrar seg på dei store spørsmåla; Kven er eg? Kvar skal eg? Kvifor blei eg fødd? Kvifor døde eg ikkje under bilulykka? Alle psykologane ho har hatt, har vore elendige, heilt til no. Ein ny psykolog har flytta til byen og Martine blir klienten hans. Han prøvar så godt han kan å bearbeide traumene etter ulykka, det er ikkje lett. Inn i huset til Martine flyttar det inn ein ny leigebuar. Leigebuaren er ein klient av ein tidlegare psykolog og venn av Martine. Det er noko med denne leigebuaren som Martine ikkje likar. Ho skal mellom anna flytta inn i den tidlegare leilegheita til besteforeldra til Martine, som døydde under bilulykka. I tillegg blir all merksemd gitt til denne nye leigebuaren, det likar ikkje Martine. Martine vil vekk frå denne jorda.

Dette er den andre boka til Hylleskaar. Boka byrja spanande og interessant, det forsettjar utover heile boka. Første kapittel startar me rett i handlinga, som ikkje er veldig dramatisk, men fint og forsiktig blir kjend med hovudpersonen. Boka har fleire spenningstoppar og å lesa boka går nærmast automatisk. Boka er skriven i 1. person, noko som gir ho meir nærleik og gjer sjølve boka meir personleg. For eksempel ”Jeg har ikke lyst til å være her,” sier jeg. Denne setningen har jeg sagt til veldig mange. Og absolutt alle har trodd jeg mente akuratt her, i dette huset, sammen med den jeg snakket med. Ingen forsto at jeg mente her på denne jorden.

Det som er så bra med denne boka, er det at hovudpersonen har hatt ei stor utvikling frå første side til siste side. Sjølvsagd kan ho vere litt deprimerande og trist til tider, men sånn er det jo hjå vanleg ungdom òg. Ein ting er sikkert, dersom ein opnar boka på første side og les til siste side, vil lesaren definitivt tenke at det var verd det, det var noko å bruka tida si på. Forfattaren drøftar eit alvorleg tema med lesaren, eit tema som alle burde tenke litt på.

Temaet i boka er angst og depresjon. Av denne boka har eg lært mykje, mellom anna korleis det er å slita med traume og psykiske lidingar. Dette er noko som er viktig å forstå for alle. Boka har verkeleg gitt meg ei såkalla ”aha”-oppleving. Boka kan òg lesast av dei som slit med problem som psykiske lidingar, dei vil lett kjenne seg igjen i boka å forstå at dei ikkje er aleine, det er fleire som slit med same type problem. Dette vil kanskje hjelpa dei vidare ut av det dei har opplevd. Eg vil anbefala boka til alle, ho bør lesast, og ho vil falle i


Christine

Christine

Skrevet av 9. desember 2013 av Christine

Jeg synes at det var veldig bra skrevet. Jeg får virkelig lyst til å lese denne boken.


Lina Marie Holmedal

Lina Marie Holmedal

Skrevet av 4. desember 2013 av Lina Marie Holmedal på mølladammen skole

Det er her jeg skal være
Litt om boken:
Jeg har lest boken «Det er her jeg skal være». Boken er skrevet av Hilde Hylleskaar. Boken ble gitt ut i 2011 og det er en ungdomsroman. Boken er på 217 sider. Boken er skrevet i vår tid og jeg tror noen kan kjenne seg igjen i historien. Boken er skrevet i jeg-form.
Denne boken handler om en jente som heter Martine. Hun har vært utsatt for en bilulykke. Etter bilulykken opplever hun store utfordringer og hun får det så vanskelig at hun ønsker å ta sitt eget liv. Dagene er fulle av tåke og alt er bare galt. Hun får hjelp av en psykolog og han stiller spørsmål som gjør at hun føler seg bedre.

Min mening:
Jeg likte boken fordi jeg syntes det var spennende å lese om hun tok livet sitt eller ikke. Når jeg leste denne boken begynte jeg å tenke på hvordan folk som vil ta sitt eget liv har det. Boken er litt vanskelig å lese. Den hadde ord som jeg aldri hadde hørt om før, men den var lett å forstå etter at du hadde kommet et stykke inn i boken. Jeg syntes denne boken passer for de som er 13-16 år fordi det er mange vanskelige ord som er med på å utvikle ordforrådet, og det er ofte vi ungdommer som har det samme problemet som denne jenten i boken. Mange ungdommer vil kjenne seg igjen. Det jeg lærte av å lese denne boken er at man ikke skal gi opp selv om det kommer nedturer. Jeg lærte også at du ikke skal dømme noen før du har blitt kjent med dem. Jeg synes at temaet i boken er veldig viktig fordi noen mennesker som vil ta liv av seg kan trenge hjelp. Ofte kan vi hjelpe dem og da ser de lysere på livet og mange ombestemmer seg, heldigvis. Jeg får lyst til å lese mer av forfatteren fordi hun var veldig flink til å beskrive. Hun skriver så bra at jeg fikk fortellingen til å bli en film i hodet mitt.
Jeg gir denne boken terningkast 4


Anna Julie Rødal

Anna Julie Rødal

Skrevet av 27. november 2013 av Anna Julie Rødal på Fræna ungdomsskule

Tittel: Det er her jeg skal være
Forfattar: Hilde Hylleskaar
Forlag: Gyldendal
Tal på sider: 217

Boka handlar om Martine. Ho var i ei bilulykke med morfar og mormor hennar. Ho var den einaste som overlevde. Opp gjennom åra har ho gått til mange psykologar, utan å lykkast. Heilt til ho møter Aleksander. Han hjelp ho å takle trauma.

Eg synest boka var bra. Det var svært bra skildring av Martine og hennar tankar. Omgjevnadane er òg bra skildra. Boka er lett å leve seg inn i. Ein klarer å sette seg inn i Martine sine tankar. Dette må vere ein av favorittane i år.


Silje Cathrin Istad

Silje Cathrin Istad

Skrevet av 27. november 2013 av Silje Cathrin Istad på Fræna Ungdomsskule

Tittel: Det er her eg skal være
Forfatter: Hilde Hylleskaar
Sider: 216
Forlag: Gyldendal

Eg har miksa følelser om denne boka. Utsida av boka ser kanskje veldig begivenhetslaus ut. Men boka er mykje betre enn dei fleste bøkene eg har lest i u-prisen så langt. Eg gir boka ein 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen