Det er her jeg skal være

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2013 16 anmeldelser

Martine ble hardt skadet og besteforeldrene døde i en tragisk ulykke da hun var liten. Verken Martine eller de rundt henne forstår at denne hendelsen henger sammen med problemene hun har i dag:  følelsen av å være ensom blant venner, Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Karoline Skjævestad

Karoline Skjævestad

Skrevet av 25. oktober 2015 av Karoline Skjævestad på Rothaugen skole

Dramatisk hendelse – mange følelser.

Martine er 17 år og har vært med i en bilulykke og fått sjokk. Hun sliter med å venne seg til omgivelsene og føler hun ikke hører til i denne verdenen. Sammen med psykologen går hun tilbake til bilulykken og finner ut av hva som skjedde og lærer seg å få kontroll og å kjenne på følelsene sine.

Jeg synes boken starter bra. Man får et kjapt innblikk over hvor hovedpersonen er, hva hovedpersonen gjør og hvorfor hun er der hun er.

Handlingen i boken er ikke forutsigbar. Den er heller ikke spennende på grunn av dramatiske hendelser, likevel fikk jeg lyst til å lese om hva som skjedde med Martine videre.

Boken slutter ganske brått. På slutten av boken skjer det veldig mye på få sider og alt blir forklart veldig fort. Nesten som om forfatteren bare vil bli ferdig med boken fortest mulig.

Jeg tror de fleste her vil synes denne boken er gøy å lese. Ikke nødvendigvis fordi handlingen er så bra men fordi handlingen foregår i Bergen og fordi hovedpersonen er lett å kjenne seg igjen i. Det meste av handlingen er ting alle opplever gjennom livet. Det er lett å leve seg inn i boken for det kan skje med hvem som helst og fordi det skjer ofte med folk over hele verden hver dag.

Jeg har aldri lest noe lignende før. Bokens tema var helt nytt for meg og derfor synes jeg også at det var ekstra spennende. Den fikk meg til å tenke på hvor fort ting kan forandres og hvor raskt et lykkelig menneske, som elsker livet, kan bli til en person som vil flykte vekk fra livet. Boken fikk meg også til å tenke på hvor små problemer jeg har i forhold til mange andre. Selv om en person ser ut til å ha det bra, kan det hende det skjuler seg noe under overflaten.

Jeg liker språket i boken, det var enkelt og det var lett å forstå. Det jeg likte aller best med hvordan den er skrevet er at vi hele tiden får vite hva hovedpersonen tenker og det er lett kjenne seg igjen på tenkemåten.

Boken handler om hvordan et lite øyeblikks hendelse kan snu opp ned på livet. Jeg tror forfatteren har skrevet den fordi hun vil vi skal tenke på hvor små våre hverdagsproblemer er og fordi vi skal få et innblikk i hverdagen til en ungdom som ikke har det så godt. Skildringene gjorde at det ble lett å se for seg det som skjedde og hvordan det så ut og dette var også det beste med boken. Jeg likte temaet i boken men på grunn av få spenningshøydepunkt var den kanskje litt tung å lese og litt uinteressant til tider. Det mest irriterende i boken var slutten fordi alt skjedde så fort, og forfatteren beskrev så mange dager på få sider. Jeg vil anbefale boken for jenter fra 13-15 år fordi boken handler mye om følelser og jeg tror man må være litt klok og litt glad i å tenke for å like boken..


Amanda Bårdsen

Amanda Bårdsen

Skrevet av 15. desember 2013 av Amanda Bårdsen på Åkra Ungdomsskole

Det er her jeg skal være
Forfatter: Hilde Hylleskaar
Antall sider: 217
Forlag: Gyldendal
Utgivelse år: 2013
Martine hadde vært i en forferdelig bilulykke med besteforeldrene. De skulle besøke oldemoren til Martine som bodde i Oslo, foreldrene syntes det var fint at Martine ble med. Moren advarte dem om at det kanskje var glatt på fjellet, så de lovet å kjøre forsiktig. Når de krasjet lå de bare der. Etter en liten stund kom det to menn og bæret likene til mormor og morfar. De så ikke Martine så etter det kjørte de bare. Litt senere kom det en engelskdame kledd i pels, hun var i sjokk da hun så Martine ligge inne i bilen. Hun tok henne ut og idet hun slapp henne falt hun ned på bakken. Damen ble enda mer sjokkert. ”Hva heter du?” sa damen til Martine. Hun klarte ikke å si Martine så det ble heller Joy.
Åtte år etter ulykken hadde Martine vært hos flere psykologer, men ingen hadde hjulpet. Martine hadde en alvorlig fotskade, som gjorde at hun ikke kunne løpe eller danse, eller gjøre noe voldsomt med beina. Hun stilte seg ofte spørsmål, som mange ungdommer gjør nå til dags om ”er jeg bra nok?”, ”hvorfor lever jeg?” osv. Ella som er bestevennen til moren, anbefalte en mann som het Aleksander som bodde i Bergen. Hun begynte å få timer hos han hvor hun fortalte om følelsene sine når ulykken skjedde. Etter hvert begynte hun å huske mer og mer hvordan ulykken var. Engelskdamen som hadde reddet henne het Florence og hun var gym læreren hennes. Martine trodde alltid at Florence og hun skulle dra fra verden sammen, så Martine begynte å planlegge til en avskjedsfest som hun skulle ha om sommeren. Hun lagde også en bok hvor hun skulle skrive til alle hun var glad i. I besteforeldrenes gamle leilighet skulle en jente som het Snefrid flytte inn. Hun virket som en rolig jente. Hun var flink til å synge. Martine var ikke helt fornøyd med det, men når hun ble bedre kjent med henne ble det bedre. På St. Hanks planla Martine at hun og vennegjengen skulle dra på hytta til Ella og feire der. De var fire stykker, men de inviterte også Snefrid med slik at de ble fem. Når de kom frem bestemte de seg for å bade før bålet ble tent. De hoppet uti en etter en, når alle var uti unntatt Martine satt hun og tenkte før hun også hoppet uti. Hun svømte rundt og tenkte, det er her jeg skal være.
Boken var utrolig bra, den hadde kjempe fin forside noe som gjør boken mer interessant. Hadde jeg sett denne boka, hadde jeg lett plukket den opp på grunn av dens fine utseende. Boken hadde lett språk, mesteparten var om hva Martine tenkte. Bra skildret av stedene, du kunne se for deg stedene i hodet. Jeg ville gitt boka terningskast 5.


Silje Høkeli

Silje Høkeli

Skrevet av 14. desember 2013 av Silje Høkeli på Haugeåsen Ungdomsskole

Silje Høkeli (Haugeåsen ungdomsskole)

Tittel: det er her jeg skal vere
Forfatter: Hilde Hylleskaar
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 216

Boken handler om en jente på 17 år som heter Martine, hun var i en bilulykke for 8 år siden sammen med Mormoren og Morfaren sin. Martine ble hardt skadet og måtte på sykehuset i et halvt år, men besteforeldrene hennes overlevde ikke. Men hun ble aldri sitt samme jeg. Hun sliter med seg selv, og hun har gått til mange psykologer men det hjelper ikke Martine. Men Ella hjelper henne med og finne en bra psykolog som stiller henne mange spørsmål og det hjelper.


Madelen Seline Frøysadal Hauge.

Madelen Seline Frøysadal Hauge.

Skrevet av 10. desember 2013 av Madelen Seline Frøysadal Hauge. på Sunnylven Skule

Det er her eg skal være
Boka handlar om Martine på 17 år som har blitt psykisk sjuk etter ei traumatisk hending tidlegare i livet. Besteforeldra døde i ei tragisk ulykke, når dei skulle til Oslo for å besøke nokon. Det var berre Martine som overlevde. Martine opplever at verden har forandra seg utan at ho veit korfor. Ho føler seg einsam sjølv om ho er med vennane sin. Ho har ein lengsel om å dra sin veg. Martine lagar album om seg sjølv viss ho dør. Martine har gått hos psykologen Ella utan verknad. Men Ella sa at Alexander, ein veldig god psykolog, flytter tilbake til Bergen. Han hjelper Martine veldig med å komme seg vidare etter ulykka.
Eg synst at det var ei bra bok. Eg anbefaler boka til dei som vil lese ei heilt grei bok. Boka var litt trist fordi Martine føler seg einsam og det hørest ut som om ho vil død. Den vart litt betre då ho ville reise på hyttetur med vennane og då han Alexander hjelpte ho meir og meir vekk frå ulykka.


Benedicte

Benedicte

Skrevet av 9. desember 2013 av Benedicte på Hop

Tittel: Det er her jeg skal være
Forfattar: Hilde Hylleskaar
Sider: 216
Forlag: Gyldendal
År: 2013
Denne boken handler om Martine på 17år. Som niåring var hun i en bilulykke sammen med mormoren og morfaren. Denne opplevelsen har preget henne veldig. Hun føler at hun ikke hører til på jorden. Vi følger Martine gjennom hele boken, hvor vi blir godt kjent med henne og tankene hennes. Boken ble skrevet i 1.person. Klarte ikke å legge fra meg boken! Forfatteren er flink til å skildre, det gjør boken spennende og god. Det er en bok man virkelig lever seg inn i! Anbefales på det strkeste! Det er oppturer og nedturer i livet, men aldri gi opp! Passer vel mest for jenter mellom 15-19år. Det er et sterkt tema!
Gir boken en klar terningkast 5, denne boken tror jeg er en av de beste bøkene i år!!

Vis flere anmeldelser

Til toppen