Den tredje portal (Serie: Sebastian & Isabelle)

Pål-Erik Winther Liv 2020 10 anmeldelser

Sebastian skal tilbringe sommerferien på besteforeldrenes gård. Ferien begynner fint, med sol, bading og en gryende forelskelse i Isabelle, som bor på øya. Men det ligger en mørk skygge over det lille samfunnet. Elleve år tidligere forsvant et tvillingpar nesten Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Den tredje portal

Skrevet av 15. desember 2020 av på Luster ungdomsskole

Boka kan plasserast i Fantasy/sci-fi kategorien. Den er skriven av Pål Erik Winther og passar for ungdom.

Boka er sett i Noreg på 80 eller 90-talet. Den handlar om ein 14 år gamal gut som heiter Sebastian, som reiser til besteforeldra sine, og saman med venninna Isabelle oppdagar noko som skal endre livet deira for alltid.

Boka startar ganske greitt, slik som ei god bok skal. Men etter kvart sklir det litt ut. Spenningskurven virka lovande heilt fram til slutten, der den gikk brått ned utan at eg fekk svar på nokon av spørsmåla.

Starten var ganske lett å leve seg inn i, men etter kvart vart det litt vanskelegare fordi forfattaren introduserte litt for mange ting på litt for kort tid, slik at eg ikkje rakk å venje meg til ein ting før ein ny vart introdusert.

Midten var bra i seg sjølv, men det var ein alt for brå overgang frå starten slik at eg vart litt forvirra.

Slutten av boka synest eg var litt for gjentakande. Den brukte same formatet om igjen fleire gongar, men bytta berre ut nokre variablar frå gong til gong. Eit anna problem var at den òg var ein veldig brå overgang frå midten, og at den introduserte mange nye problemstillingar på veldig kort tid som enda var uløyste når boka var over. Eg trur starten, midten og slutten kunne ha blitt veldig bra bøker for seg sjølv, men dei var ikkje like bra i same boka.

Handlinga er stort sett truverdig innanfor sjangeren, men eit par gongar gjer ikkje alt meining. Forfattaren kunne godt ha forklart eit par ting om korleis nokre av tinga fungerer, ikkje berre la lesaren akseptere kva som skjer.

Eg synest boka var skrive på ein litt langsom måte, derfor likte eg den ikkje så godt. I tillegg var slutten veldig rar og løyste ingen problem, eller svarte på nokon spørsmål. Eg liker vanlegvis slike bøker, og denne hadde eit ganske greitt språk, men eg synest ikkje ho var like bra som dei andre eg har lest. Ho låg an til å få terningkast 4, men på slutten gjekk ho ned til ein 3.


Jonas

Bokanmeldelsen den tredje portal

Skrevet av 11. desember 2020 av Jonas på Bjørnsveen ungdomsskole

Boken var lang og spennende, men den var også trist det var mange som ble borte i boken og kom til baket.
Sebastian og Isabelle mistenker at de mystiske hendelsene er forbundet med barna som forsvant og bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde.
Det var spennende det skjedde mye nesten hele tiden det var noe når noe skummelt skjedde eller noe de fant eller skulle gjøre.
Hovedpersonene Isabelle og Sebastian var nesten med hele tiden det var mest med Sebastian og ikke så mye med Isabelle.
Det er litt vanskelig og første boken i starten, men du forstår etter vært.
Å tro på boken det skal du ikke den handler om en portal og masse du ikke skal tro på, men det er mye som du gjør i vår verden eks: det bor i et hus du spiser mat, leker sammen og alt.
Forfatteren har lagt inn en bra innledning og avslutning, det har ikke gjort feil eller kjedelig.
Det var den beste boken.


Solveig

Nye eventyr og ett nytt univers

Skrevet av 11. desember 2020 av Solveig på Bjørnsveen ungdomsskole

Tittel: Sebastian & Isabelle- den tredje portal
Forfatter: Pål-Erik Winther
Forlag: Liv forlag
Sider: 398
Målgruppe: ungdommer
Sjanger: fantasy

Det handler om to ungdommer som heter Sebastian og Isabelle. De begge to liker å utforske. Sebastian er på besøk hos besteforeldrene som eier en gård. Han er der hver sommer men denne sommeren blir annerledes. Rett ved gården til besteforeldrene er det en stor skog. De har utforsket denne skogen mye men nå leder den til et helt nytt eventyr.

Jeg synes denne boka var spennende men den var lett å glemte og utsette videre. Den passer for de som liker eventyr og spenning. Jeg synes selv teksten var litt rotete. Jeg fant en del skrive feil. Jeg likte den ikke så godt. Det er lett og falle ut fra teksten og i egne tanker. Den passer for de som liker fantasy og spennende og glad bok. Den er litt vanskelig å lese noen ganger i teksten da det er spennende. Hovedpersonen er verdt å bli kjent med for da er det lettere å skjønne mere av hele teksten og tankene hans.

Terningkast:3

Av Solveig


Matias

Spennende mysterier og en ny verden venter

Skrevet av 10. desember 2020 av Matias på Tryggheim skole

Den tredje portal er en bok av Pål-Erik Winther. Det er en spennende bok med mysterier og romanse.

Boka handler om en trist gutt fra byen som skal på besøk til besteforeldrene sine på en øy. Bestefaren har ikke snakket eller reagert på noe på lenge. Sammen med barndomsvenninnen prøver han å hjelpe bestefaren og løse mysterier på øya.

Boka var bra, den holdt seg spennende, men tempoet var litt sent. Det tok flere sider for historien til å komme til hoveddelen. Hovedpersonen er redd, så det er lett å kjenne seg igjen, selv om historien er diktet opp. Historien hadde gode grunner som er nok så troverdige, ting ga mening. Jeg synes forfatteren var god til å lage fortellingen. Historia har flere skildringer, men det er ikke alle som er like lette å forstå. Du må vite om et dyr for å se en av tinga for deg, han brukte også noen mer avanserte ord noen ganger, men ellers var alt godt. Historien hadde mye kreativt innhold og historie. Historien hadde noen klisjéer, men den klarte å ha nye ting. Historien gjorde meg engasjert, men jeg ville ikke ha sagt at den vekket følelser i meg. Det er litt forskjellig fra person til person. Alt i alt tenker jeg at boka er en god bok.

Boka passer best til ungdommer som liker å lese romaner. Jeg ville ikke ha sagt at boka var en bok folk må lese i allefall en gang i livet sitt, men at hvis du har tid til det, så kan du lese den. Jeg har ikke lest alle de andre bøkene som kan bli nominerte, så jeg vet ikke helt om de andre er verre eller bedre.

Terningkast: 4


Gro Ingrid

Sommerferie og mysterier

Skrevet av 23. november 2020 av Gro Ingrid på Siljan ungdomsskole

Tittel: Sebastian og Isabelle- den tredje portal
Forfatter: Pål-Erik Winther
Forlag: Liv forlag
Antall sider: 398
Målgruppe: Ungdom

«Sebastian og Isabelle- den tredje portal» er en fantasiroman som forteller en underlig historie om mysterier og en annen verden flere lysår unna vår jord. Skrevet av Pål-Erik Winther en IT-konsulent og forfatter fra Åsane. Boken er spennende til tider, men tung å lese. Den starter alt for sakte og du mister fort motivasjonen til å lese.

Boken handler om Sebastian, en gutt rundt en alder av 14-15 år, som skal tilbringe nok en sommer hos besteforeldrene. Hann og venninnen Isabelle får plutselig trangen til å utforske skogen som ligger bak huset til besteforeldrene, ettersom de har sett lys komme fra inne i skogen om natten. De finner snart ut att det er mere inne i den skogen enn en hadde forventet. De finner nemlig en vei til en annen verden flere tusen lysår unna.

Selve historien i boka var morsom og spennende, men skrivingen var tung og vanskelig å lese. Jeg har funnet enkelte feil i boken, blant annet et punktum midt inne i en setning, og andre feil som irriterte litt. Boken er treg til å gå videre, og beskrivelser blir ofte brukt om igjen. En annen ting som går igjen, er at i stede for å forklare noe som ikke er fra vår verden, slik att vi kan få en liten ide om hvordan gjenstanden ser ut, bruker forfatteren bare «det var som noe han aldri hadde sett før», og dette skjer flere steder i teksten.

Jeg personlig var ikke så glad i denne boken, da den var stampete og slitsom å lese. Du må enkelte ganger lese sider om igjen for å få med deg alt som blir skrevet. Det er ikke nok sammenligninger, og de få som er med, blir brukt flere ganger om igjen. Jeg tror at dette egentlig kunne ha vært en kjempegod bok, dersom formuleringen hadde vært bedre.

Til slutt, vill jeg gi boken terningkast 3, fordi den var så vanskelig å lese, men historien var spennende.

Vis flere anmeldelser

Til toppen